background img
banner
banner

Έλεγχος του Ι.Σ.Α. στο Νοσοκομείο έδειξε κενό του χειρουργικού τομέα στο ΤΕΠ

ΚΑΝΕΙ ΛΟΓΟ ΓΙΑ ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΥ ΣΕ ΚΙΝΔΥΝΟ

Σε μία σοβαρή καταγγελία που επιβεβαιώνει τα όσα προ ημερών είχαν αναφέρει οι γιατροί του χειρουργικού τομέα του Νοσοκομείου Αιγίου, προχωρά ο Ιατρικός Σύλλογος Αιγίου. Χρειάστηκε να γίνει επιτόπιος έλεγχος την Κυριακή 28 Απριλίου, εκεί όπου διαπιστώθηκε πως το τμήμα των επειγόντων περιστατικών του χειρουργικού τομέα ήταν κενό, ενώ επειδή χρειάστηκε να γίνει επείγουσα εγχείρηση, το νοσοκομείο δεν μπορούσε να δεχθεί χειρουργικό περιστατικό.

Σε σχετική ανακοίνωσή του, ο Ιατρικός Σύλλογος Αιγίου, κάνει λόγο για… τρομακτικά συμπεράσματα και σημειώνει: «Στις 21/4/2024 ο χειρουργικός τομέας του ΓΝ Αιγίου εξέδωσε μία ανακοίνωση στην οποία καταγράφονταν ιδιαίτερα σοβαρές καταγγελίες για την επισφάλεια της εφημερίας στο τμήμα επειγόντων περιστατικών. Σημειώνεται ότι το ΓΝ Αιγίου είναι ένα νοσοκομείο που εφημερεύει καθημερινά και για όλο το εικοσιτετράωρο. Συνεκλήθη έκτακτο διοικητικό συμβούλιο στο οποίο συζητήθηκαν οι καταγγελίες. Έγινε έλεγχος των στοιχείων με αντικειμενικά και αυστηρά επιστημονικά κριτήρια. Το συμπέρασμα ήταν ότι όντως υπάρχουν ημέρες όπου η σύνθεση της εφημερίας του χειρουργικού τομέα δεν πληροί το ελάχιστο που απαιτείται για την ασφάλεια των πολιτών καθώς και του υγειονομικού προσωπικού. Συγκεκριμένα υπάρχουν ημέρες όπου στο τμήμα επειγόντων περιστατικών του χειρουργικού τομέα δεν υπάρχει κανένας ιατρός. Την κάλυψη των επειγόντων περιστατικών στο ΤΕΠ αναλαμβάνει ο χειρουργός που είναι υπεύθυνος για την κλινική και για έκτακτα χειρουργεία. Αποτέλεσμα είναι σε περίπτωση έκτακτου χειρουργείου το τμήμα επειγόντων περιστατικών να μείνει χωρίς ιατρό ή ο ιατρός που χειρουργεί να πρέπει να φύγει από το χειρουργείο΄΄.

Αναφορικά με τον έλεγχο που έγινε, σημειώνει: ΄΄Καθώς τα συμπεράσματα του ελέγχου των στοιχείων είναι τουλάχιστον τρομακτικά στις 28/4/2024 κλιμάκιο του ΙΣΑ έκανε επί τόπου έλεγχο στο ΓΝ Αιγίου. Την συγκεκριμένη ημέρα το τμήμα επειγόντων περιστατικών του χειρουργικού τομέα ήταν κενό. Στις 10μμ οι χειρουργοί της εφημερίας απαιτήθηκε να εκτελέσουν επείγουσα επέμβαση. Σε όλη την διάρκεια του χειρουργείου οποιοδήποτε χειρουργικό περιστατικό ερχόταν στο ΓΝ Αιγίου δεν είχε ιατρό υποδοχής. 

Κλήθηκε ο διοικητής του νοσοκομείου για εξηγήσεις και ακολούθησε συζήτηση στην οποία μετείχε και ο διευθυντής της ιατρικής υπηρεσίας. Στην συζήτηση που έγινε επί δύο σχεδόν ώρες έγινε σαφές ότι και ο διοικητής και ο διευθυντής είναι γνώστες του προβλήματος. Αναφέρθηκαν πολλαπλές αιτίες για το πρόβλημα καθώς και προσπάθειες λύσης. Τίποτα από ότι αναφέρθηκε δεν έκανε σαφές ότι οι 10-12 κενές εφημερίες του επερχόμενου μήνα Μαΐου ,που αναφέρουν οι ιατροί του χειρουργικού τομέα, θα καλυφθούν΄΄.

Απαιτεί πρόγραμμα εφημέρευσης με ασφαλή σύνθεση

Ο ΙΣΑ κάνει λόγο για έκθεση του κοινού σε κίνδυνο και τονίζει: ΄΄Σαν επιστημονικός σύλλογος και επιτετραμμένος με την υγεία της Αιγιάλειας είναι υποχρεωμένος να καταγγείλει ότι η παρούσα κατάσταση αποτελεί έκθεση του κοινού σε κίνδυνο. Υποχρέωση του ΙΣΑ είναι να ελέγξει εάν η εφημερία είναι ασφαλής. Δηλώνουμε με σαφήνεια ότι η σύνθεση της εφημερίας πρέπει να ακολουθεί το πρόγραμμα που έχει καταθέσει το επιστημονικό συμβούλιο του ΓΝ Αιγίου. Οποιαδήποτε έκπτωση από αυτό αποτελεί κατά την γνώμη μας βαριά αμέλεια κι έκθεση του κοινού σε κίνδυνο.

Οι αιτίες της επισφάλειας της εφημερίας δεν αποτελούν αντικείμενο του ΙΣΑ και φυσικά δεν είναι ευθύνη των ιατρών που εντέλλονται σε επικίνδυνη εργασία. Οι καταγγελίες των ιατρών του χειρουργικού τομέα δυστυχώς ισχύουν στο ακέραιο και δεν αποτελούν «προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων». Απαιτούμε την άμεση διαμόρφωση του προγράμματος εφημέρευσης με ασφαλή σύνθεση΄΄.

Στήριξη της κινητοποίησης των Ιδιωτών Εργαστηριακών Ιατρών

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αιγίου, με ανακοίνωσή του, συμπαρίσταται και στηρίζει την κινητοποίηση των Ιδιωτών Εργαστηριακών Ιατρών με την μορφή ολικής αποχής από τα καθήκοντά τους ξεκινώντας από την Τετάρτη 8 Μαΐου.

Τα αιτήματα είναι: 1. Το εκ των προτέρων γνωστό κι ανακοινώσιμο ανώτατο όριο του Clawback έως 5%. 2. Η υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων. 3. Αναγνώριση συνυπευθυνότητας του ΕΟΠΥΥ, Υπουργείου Υγείας και της ΗΔΙΚΑ για την έλλειψη και μη εφαρμογή κανόνων ορθής συνταγογράφησης διαγνωστικών εξετάσεων. ΄΄Ο Ιατρικός Σύλλογος Αιγίου στηρίζει απόλυτα τις επερχόμενες κινητοποιήσεις που έχουν εξαγγείλει οι περιφερειακές Ενώσεις Εργαστηριακών Ιατρών, καλεί την Πολιτεία να αναλογιστεί άμεσα την κρισιμότητα της κατάστασης και ζητάμε την κατανόηση των συμπολιτών μας΄΄, αναφέρεται σε δελτίο Τύπου του Συλλόγου.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr