background img
banner
banner

Σαφής απαίτηση από το Αίγιο να πάψει η ακρίβεια

ΔΥΝΑΜΙΚΗ Η ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΑΙΓΙΟΥ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ

Με το τρίπτυχο διεκδίκησης «Να μπει τέλος στην ακρίβεια, να γίνουν πραγματικές αυξήσεις, να επιστρέψουν οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας», πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τετάρτης 17 Απριλίου η δυναμική συγκέντρωση που διοργάνωσε στην πλατεία Αγ. Λαύρας, το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Αιγίου, συμμετέχοντας στη γενική απεργία της ΓΣΕΕ.

Όλες οι τοποθετήσεις που έγιναν στην απεργιακή συγκέντρωση, έστειλαν ξεκάθαρο μήνυμα στην κυβέρνηση ότι η Αιγιάλεια δεν αντέχει άλλο, ενώ μέσα από τις ομιλίες, εκτός από τα προβλήματα των εργαζόμενων και του λαού σε όλη τη χώρα, αναλύθηκαν και τα μείζονα τοπικά θέματα που δεν αφήνουν την Αιγιάλεια και τους κατοίκους της να ευημερούν.

Σημαντικά στοιχεία από τον Παν. Γεωργόπουλο

Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πάνος Γεωργόπουλος, αναφέρθηκε στη δεινή κατάσταση των εργαζομένων τόσο της χώρας όσο και ιδιαίτερα της Αιγιάλειας, που προσπαθούν να επιβιώσουν με μισθούς πείνας και να αντιπαλέψουν το τέρας της ακρίβειας. Τόνισε ότι βρισκόμαστε καθημερινά αντιμέτωποι με μια πρωτοφανή επίθεση του «πληθωρισμού απληστίας» κάθε λογής κερδοσκόπων που εξανεμίζει τα εισοδήματα και τις όποιες αποταμιεύσεις των νοικοκυριών, επισημαίνοντας ότι η χώρα μας είναι ουραγός στους μισθούς και πρωταθλήτρια στις τιμές και στα κέρδη σε ολόκληρη την Ε.Ε. Ο κ. Γεωργόπουλος, μέσω της ομιλίας του έδωσε σημαντικά στοιχεία που φανερώνουν την απόγνωση των εργαζόμενων, των μικρομεσαίων και των αγροτών, κατηγορώντας ευθέως τον πρωθυπουργό και την κυβερνητική πολιτική που ασκείται. Μίλησε για κοροϊδία της διατήρησης του κατώτερου μεικτού μισθού στα 830 ευρώ, λέγοντας πως δεν μπορεί η πλειοψηφία των εργαζόμενων να ζει με 706 ευρώ καθαρά τον μήνα, όταν το κόστος έχει διπλασιαστεί και το κατώτατο όριο της φτώχιας έχει οριστεί στα 908 ευρώ.

Μερικά από τα στοιχεία που έδωσε ο πρόεδρος του Ε.Κ.Α. είναι:

  • Στην Ελλάδα του 2024 μόνο το 25% των εργαζομένων καλύπτεται από Συλλογικές Συμβάσεις, ενώ η ευρωπαϊκή οδηγία συστήνει ότι αυτό πρέπει να φθάσει στο 80%.
  • Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ το 26,3% του πληθυσμού της χώρας μας, 2.722.000 άνθρωποι, 742.000 νοικοκυριά ζουν κάτω από το όριο φτώχειας.
  • Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΦΚΑ 640.000 εργαζόμενοι (δηλαδή ένας στους τέσσερις ) αμείβεται με 430€ μεικτά 346€ καθαρά!
  • Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ινστιτούτου μελετών της ΓΣΕΒΕΕ ο μισθός σε εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά τελειώνει στις 19 μέρες. Για τις άλλες 11 δεν υπάρχει ούτε 1€ για να αντιμετωπιστούν βασικές ανάγκες!
  • Οι εργαζόμενοι στην Ελλάδα του 2024 προκειμένου να μπορέσουν να πληρώσουν το νοίκι του σπιτιού που κατοικούν πρέπει να δώσουν μέχρι και το 55,9% του μισθού τους.

Ο κ. Γεωργόπουλος απαρίθμησε και τα κέρδη των μεγαλοεπιχειρηματιών:

  • Τα κέρδη των 500 πιο κερδοφόρων εταιρειών της χώρας αυξήθηκαν κατά 75,5% το 2022 σε σχέση με το 2021 και ανήλθαν στα 25,5 δις!
  • Σύμφωνα με διεθνή στοιχεία το 1% του πληθυσμού της χώρας κατέχει το 25% του πλούτου
  • Σύμφωνα με τα στοιχεία της τράπεζας της Ελλάδος το ύψος των καταθέσεων το 2022 αυξήθηκε (προφανώς όχι από τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους που ο μισθός τους τελειώνει στα μισά του μήνα) κατά 11,9 δις πηγαίνοντας από τα 179,97 δις στα 191,87! Το δε 42% των καταθέσεων δηλαδή τα 80,6 δις τα κατέχει το 0,7% του συνόλου των καταθετών!

Στη συνέχεια αναφερόμενος στις επιπτώσεις της κυβερνητικής πολιτικής είπε ότι 179 εργαζόμενοι το ‘23 σκοτώθηκα δουλεύοντας, ένας εξ αυτών στα βουνά της Αιγιάλειας, και –όπως είπε- δεν έφταιγε η κακιά η ώρα αλλά η κακιά η χώρα και αυτοί που την διοικούν και την κατάντησαν έτσι.

Τα τοπικά ζητήματα

Σε ό,τι αφορά τα τοπικά αιτήματα, ο πρόεδρος του Ε.Κ.Α. έκανε ειδική αναφορά στη δημιουργία νέων εργατικών κατοικιών, επισημαίνοντας: ΄΄Για το Αίγιο απαιτούμε την αξιοποίηση των ήδη υπαρχόντων οικοπέδων της Εργατικής Εστίας για την κατασκευή εργατικών κατοικιών με χρήματα της Εργατικής Εστίας  που ήδη υπάρχουν σε λογαριασμούς της Τράπεζας της Ελλάδας. Το Ε.Κ. Αιγίου ήδη έχει θέσει το θέμα στον διοικητή του ΟΑΕΔ αλλά ο Υπουργός και οι υπεύθυνοι αδιαφορούν΄΄. Τόνισε ακόμη πως ΄΄΄ο τόπος μας η Αιγιάλεια έχει βιώσει στο πετσί της την αδιαφορία της Κυβέρνησης Μητσοτάκη. Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας με τις πολιτικές της έχει οδηγήσει τον τόπο μας σε αδιέξοδο. Η Αιγιάλεια παραμένει εκτός χάρτη για την κυβέρνηση. Η αγροτική παραγωγή μας, λάδι, σταφίδα και λεμόνι οδηγείται σε μαρασμό από την κατακόρυφη αύξηση του κόστους παραγωγής και τα παιχνίδια των μεσαζόντων εις βάρος των προϊόντων με τις παράνομες ελληνοποιήσεις αγροτικών προϊόντων από τρίτες χώρες. Η ζημία είναι τεράστια.Η Αιγιάλεια έχασε μόνο φέτος, πάνω από 20 εκατομμύρια αγροτικό εισόδημα. Αυτά τα χρήματα λείψανε από την αγορά του Αιγίου που βυθίζεται στη φτώχια με τα λουκέτα να είναι σήμερα πιο πολλά και από την περίοδο των μνημονίων! Η απομάκρυνση των πανεπιστημιακών σχολών από την πόλη έστειλε στην Πάτρα όση οικονομική ενίσχυση παρείχαν στην περιοχή οι φοιτητές του ΤΕΙ, ενώ δεν υπάρχει ίχνος βιομηχανικού εισοδήματος καθώς η άλλοτε κραταιά ΕΒΟ παραμένει κλειστή παρά τις, από ραδιοφώνου, προεκλογικές εξαγγελίες για νέο κτίριο και προσλήψεις. Η υποστελέχωση και η απαξίωση του Νοσοκομείου σε συνδυασμό με το κλείσιμο του Πρωτοδικείου που επιχειρείται, είναι σαφές μήνυμα προς όλους εμάς, ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι η απαξίωση και η εξαθλίωση της Αιγιάλειας΄΄.

 Ποιοι μίλησαν

Στην απεργιακή συγκέντρωση τοποθετήθηκαν επίσης ο Δήμαρχος Αιγιαλείας Δημήτρης Καλογερόπουλος, η Πρόεδρος του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ Δυτικής Ελλάδος και π. Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πάτρας Σταυρούλα Παναγοπούλου – Νικολάου, ο Πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΕΑΣ Αιγίου (ΕΒΟ-ΠΥΡΚΑΛ) Γιώργος Σαζακλής, ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αιγίου Γιώργος Μπέσκος, ο Πρόεδρος του Σωματείου Συνταξιούχων ΟΑΕΕ Αιγιαλείας Αριστείδης Παπασπυρόπουλος, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Πολυτέκνων Αιγιαλείας Θεόδωρος Κακός, ο Αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορίου & Επιχειρηματικότητας Πελοποννήσου Νοτιοδυτικής Ελλάδος – Ζακύνθου – Κεφαλληνίας & Ιθάκης (ΟΕΕΣΠ) Λάμπης Παπαδόπουλος, ο Εκπρόσωπος των Οργανώσεων Μελών Αιγίου – Διακοπτού – Ανατολικής Αιγιάλειας ΣΥΡΙΖΑ – ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ Άκης Μουρίκης, ο Γραμματέας της Συντονιστικής Οργάνωσης ΠΑΣΟΚ Αιγιαλείας Γιώργος Γεωργόπουλος και η εκπρόσωπος της Νέας Αριστεράς Αιγιαλείας Εύα Κολυβάνου.

Τα τρία σημεία της ομιλίας του δημάρχου

Ο δήμαρχος, κατά την ομιλία του αναφέρθηκε στο κοινωνικό κομμάτι, που δεν έχει σχέση με το παρόν, δηλαδή με την ακρίβεια, την ανέχεια, τις ελλείψεις στον χώρο της Υγείας, το ότι συρρικνώνονται όλοι οι ιστοί που υπάρχουν στις τοπικές κοινωνίες και αποτελούν τον πυρήνα της επιβίωσης, το ότι το αγροτικό ζήτημα παραμένει αλλά στην απόληξη όλων αυτών που επηρεάζουν το δημογραφικό. Όπως είπε αυτό πρέπει να το δούμε με μεγάλη προσοχή. Το δεύτερο ζήτημα που έθεσε έχει να κάνει με το ότι όποιο κοινωνικό προϊόν υπάρχει στην οικονομία, κατευθύνεται στα μεγάλα συμφέροντα, σε μία παγκόσμια πορεία όπου ένα μικρό ποσοστό κάπου στο 1% κατέχει το μεγαλύτερο ποσοστό του κεφαλαίου στη χώρα. Εστίασε δε το ενδιαφέρον στις ευρωεκλογές, λέγοντας πως οι πολίτες πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί, αφού ρυθμίζουν και τους οικονομικούς κανόνες της χώρας.

Με τη συμμετοχή πολλών σωματείων και συλλόγων

Το «παρών» στην πλατεία έδωσαν επίσης: Η Ένωση Χειριστών Βοηθών Εσκαπτικών & Ανυψωτικών Ηλεκτροκίνητων Φορτικών Μηχανημάτων Παντός Τύπου Περιφέρειας Αιγιαλείας, το Σωματείο Εργαζομένων «ΑΥΡΑ» 3Ε Αιγίου, το Σωματείο Εργαζομένων στην Επιχείρηση Αχαϊκά Πλαστικά Αιγίου« Η ΕΝΟΤΗΤΑ», το Σωματείο Εργαζομένων Επισιτιστικών & Τουριστικών Επαγγελμάτων Αιγιαλείας & Καλαβρύτων, το Σωματείο Εργατοτεχνιτών & Υπαλλήλων Δήμου Αιγιαλείας, το Σωματείο Εργατοϋπαλληλικού Προσωπικού της Εταιρείας Γ. Καλλιμάνης Α.Ε., το Σωματείο Καθαριστών και Καθαριστριών Αιγιαλείας και Καλαβρύτων, ο Σύλλογος Υπαλλήλων Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος (ΣΥΕΤΕ) παράρτημα Αιγίου, το Σωματείο Εργαζομένων ΔΕΥΑ Αιγίου Αχαΐας, ο Σύλλογος Απόστρατων Αστυνομικών Αιγιαλείας, ο Σύλλογος Ένωσης Καπνοπωλών –Περιπτερούχων- Παντοπωλείων Αιγιαλείας, το Σωματείο Εργαζομένων της «Ολυμπίας Οδού».


Διαβάστε περισσότερα:
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr