background img
banner
banner

Δυνάμωσαν το ρεύμα της σύγκρουσης κι έστειλαν μήνυμα από το Αίγιο

ΦΟΡΕΙΣ ΚΑΙ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΠΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΑΝ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΚΑΙ ΠΟΡΕΙΑ

«Απέναντι στα κέρδη τους προτάσσουμε τη ζωή μας», βροντοφώναξαν χθες από το Αίγιο σωματεία και φορείς που συγκεντρώθηκαν στην οδό Κλ. Οικονόμου, συμμετέχοντας στη γενική απεργία ομοσπονδιών και συνδικάτων. Κάνοντας λόγο για κοροϊδία της κυβέρνησης για τον κατώτατο μισθό, οι ομιλητές προέταξαν αιτήματα για ουσιαστικές αυξήσεις και ρήτρα αναπροσαρμογής των μισθών, μιλώντας για… ψίχουλα που έδωσε η κυβέρνηση τα οποία είναι λίγο πάνω από τον κατώτατο μισθό του 2010…

Οι αγρότες στην πρώτη γραμμή

Ως μία αγωνιστική συνέχεια στα μπλόκα και στη μάχη για την επιβίωση των αγροτών αλλά και των εργαζόμενων, εργατών, χαμηλοσυνταξιούχων και ανέργων, χαρακτήρισε την συμμετοχή στην χθεσινή κινητοποίηση, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Αιγίου «Μπακόπουλος –Ντρίνιας» Γιάννης Μποδιώτης, μιλώντας στους συγκεντρωμένους. Με το σύνθημα» συνεχίζουμε, έχουμε πείρα και παρακαταθήκη στους αγώνες μας», τόνισε ότι ΄΄μετά τις μεγάλες αγροτικές κινητοποιήσεις και τα μπλόκα που έδειξαν τον πραγματικό ένοχο των προβλημάτων επιβίωσης που είναι η ΚΑΠ της ΕΕ που επιταχύνει την συγκέντρωση της γης και της παραγωγής σε λίγα χέρια, με την θωράκιση της ανταγωνιστικότητας των βιομηχάνων και των μεγαλέμπορων, δεν κάνουμε βήμα πίσω. Διεκδικούμε το δίκιο μας με τις αντιδράσεις για την κοινή αγροτική πολιτική, να παίρνουν πανευρωπαϊκές διαστάσεις. Και πρόσθεσε: «Συνεχίζουμε τον αγώνα για την αναπλήρωση του εισοδήματος, για τη μείωση του κόστους παραγωγής, για εγγυημένη τιμή στα προϊόντα μας. Παλεύουμε για την ενίσχυσή μας ώστε να μπούμε να καλλιεργήσουμε τα κτήματά μας. Αγωνιζόμαστε για δωρεάν δημόσια υγεία και παιδεία, διεκδικούμε την επανεξέταση των πορισμάτων του ΕΛΓΑ για τις περσινές καταστροφές από καύσωνα, βροχόπτωση κ.λπ. αφού αυτά είναι αναντίστοιχα της πραγματικής ζημιάς, καθώς και αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο στο 100% με επαρκή κρατική χρηματοδότηση΄΄.

Ο κ. Μποδιώτης τόνισε ότι είναι αδιανόητο να υπάρχει τέτοια καθυστέρηση στις εκτιμήσεις- πορίσματα επειδή δεν υπάρχει προσωπικό και αναφέρθηκε στο ότι «ο μόνος δρόμος που μπορεί να δώσει λύσεις είναι ο συλλογικός αγώνας». Αναφέρθηκε στη συγκρότηση της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Αχαΐας της οποίας είναι αντιπρόεδρος, μίλησε για την κλιμάκωση της πολεμικής εντάσεις στη Μέση Ανατολή, καταδίκασε την κυβέρνηση της ΝΔ, τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑ.ΣΟ.Κ. που έχουν μπλέξει την Ελλάδα -όπως είπε- σε δύο ταυτοχρόνως ιμπεριαλιστικούς πολέμους, μίλησε για τις αυξήσεις στην ενέργεια και την ακρίβεια στις πλάτες του λαού και κατέληξε ως εξής: ΄΄Η οργή, η αγανάκτηση που νιώθουμε βλέποντας το εισόδημά μας να εξανεμίζεται, να κερδοσκοπούν σε βάρος μας και ως παραγωγών και ως καταναλωτών, πρέπει να γίνει απόφαση αγώνα και διεκδικήσεις όχι απογοήτευση και φόβος».

Γυναίκες εργαζόμενες, αντιμέτωπες με την άγρια εκμετάλλευση

Η Ρούλα Γουρουντή εκ μέρους της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας, μίλησε για τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες σε συνάρτηση με την κερδοφορία των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, καθώς –όπως είπε – δουλεύουν με μισθούς και μεροκάματα που δεν αρκούν ούτε για να καλυφθούν οι βασικές ανάγκες των οικογενειών τους. ΄΄Μας αφήνουν ανυπεράσπιστες χωρίς τις απαραίτητες δομές και υπηρεσίες για τη στήριξη των κακοποιημένων γυναικών, έρμαια της αστυνομικής αυθαιρεσίας και όλων των μηχανισμών και των θεσμών του κράτους που αντιμετωπίζει τις ανάγκες μας ως κόστος. Είμαστε αντιμέτωπες με αποδεκατισμένα δημόσια κέντρα υγείας και νοσοκομεία, είμαστε αναγκασμένες να χρυσοπληρώσουμε για τον προγεννητικό έλεγχο, για τη γέννα, για τη φροντίδα του παιδιού ενώ στον τομέα της ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, έχουν κυριαρχήσει τα ιδιωτικά κέντρα με κέρδη εκατομμυρίων. Βαθαίνει η εμπορευματοποίηση της παιδείας, τσακίζονται τα δικαιώματα των αγροτισσών΄΄, είπε ενώ ξεκαθάρισε πως οι γυναίκες εργαζόμενες είναι αντιμέτωπες με την άγρια εκμετάλλευση στους χώρους δουλειάς χωρίς προστασία του γυναικείου οργανισμού και της μητρότητας. Όπως τόνισε οι γυναίκες δυναμώνουν τον κοινό τους βηματισμό με τα εργατικά σωματεία και διεκδικούν. Καταλήγοντας η κ. Γουρουντή σημείωσε: ΄΄Δεν ανεχόμαστε τη στιγμή που στενάζουμε από την ακρίβεια να χρυσοπληρώνουμε 7 δις ευρώ τον χρόνο σε νατοϊκούς εξοπλισμούς, δεν συμβιβαζόμαστε με την γενοκτονία και την σφαγή των Παλαιστινίων, δεν ξεχνάμε το έγκλημα στα Τέμπη. Ή τα κέρδη τους ή οι ζωές μας΄΄.

«Εισιτήρια για τον θάνατο και κουπόνια για τη ζωή…»

΄΄Η ζωή μας πλέον έχει εισιτήρια για τον θάνατο και κουπόνια για τη ζωή. Η ακρίβεια καλπάζει, αυξήσεις στα καύσιμα, στην ενέργεια, στα φάρμακα, στα τρόφιμα. Οι εργαζόμενοι χρησιμοποιούνται κατά το δοκούν, χωρίς ωράρια, χωρίς αμοιβές, χωρίς δικαιώματα, χάρις στο νομοσχέδιο Χατζηδάκη. Την ίδια ώρα οι εφοπλιστές σπάνε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο σε κερδοφορία΄΄, ανέφερε εκ μέρους του Σωματείου Οικοδόμων ο γραμματέας Βαγγέλης Νταβαντζής και πρόσθεσε: ΄΄Την ίδια ώρα που οι κακοί οι ελεύθεροι επαγγελματίες φορολογούνται με 22% από το πρώτο ευρώ, οι τραπεζίτες αυτής της χώρας στο πρώτο εννεάμηνο του 2023 εμφάνισαν κέρδη καθαρά της τάξης των 3 δις. Γονατίζοντας λοιπόν τους… κακούς εργαζόμενους αφήνουμε στο απυρόβλητο τους μεγάλους παίκτες της ενέργειας. Τη στιγμή που 150 εταιρείες κερδίζουν στο χρηματιστήριο 10,5 δις, εμείς ξύνουμε τον πάτο του βαρελιού για ένα κομμάτι ψωμί΄΄. Επίσης, αναφορά έκανε στα νούμερα της ανάπτυξης μέσα από την eurostat και κατέληξε λέγοντας: ΄΄Λένε πως οι μεγάλοι πρέπει να φυτεύουν δέντρα για να βρίσκουν οι μικρότεροι ίσιο. Νομίζω πως πρέπει να φυτέψουμε πολλά δέντρα και ας κατηγορηθούμε. Ίσως αργότερα ο ίσκιος τους να είναι πολυτιμότερος από ό,τι σήμερα΄΄.

Με το σύνθημα «ή τα κέρδη τους ή οι ζωές μας» και με πανό και σημαίες στα χέρια, οι εργαζόμενοι πραγματοποίησαν πορεία διασχίζοντας τις οδούς Κλ. Οικονόμου και Μητροπόλεως.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr