background img
banner
banner

Απήχηση και χρήσιμη ανταλλαγή απόψεων

ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ ΠΟΥ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΕ Η ΟΙΝΟΞΕΝΕΙΑ ΣΤΟΝ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ACHAIA CLAUSS 

Στην ανάγκη να υπάρξουν συνεργατικές κινήσεις για να εξελιχθεί η Μαυροδάφνη αλλά και γενικότερα η οινοποιία της Αχαΐας κατέληξε η επιστημονική ημερίδα που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 20 Μαΐου στο Ιστορικό κτίριο οινοποιίας της Achaia Clauss στην Πάτρα, με θέμα «Μαυροδάφνη: Εξελίξεις και αναγκαίες προσαρμογές».

Παρόντες στην εκδήλωση αλλά και με τη διάθεση να βοηθήσουν κάθε προσπάθεια εξέλιξης και προοπτικής του εγχώριου προϊόντος, ήταν οι Αντιπεριφερειάρχες Αχαΐας Φωκίων Ζαΐμης και Αγροτικής Ανάπτυξης Ανδρέας Φίλιας.

Πιο συγκεκριμένα, ο Αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας τόνισε ότι η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος έχει δώσει προτεραιότητα στην επιχειρηματικότητα προκειμένου να λύνονται προβλήματα και να χαράσσονται νέοι δρόμοι. «Το ζητούμενο είναι να αποσαφηνιστεί απ’ όλους πως αντιμετωπίζουμε τη Μαυροδάφνη, τι προσδοκάμε και στη συνέχεια από την πλευρά μας ως Περιφερειακή Αρχή θα στηρίξουμε κάθε προσπάθεια. Το ζήτημα της έχει πολλές πτυχές: Πρώτον, απαιτείται προστασία της Μαυροδάφνης Πατρών ως προϊόν ΠΟΠ και ενέργειες για την περαιτέρω ανάδειξή της. Δεύτερον, η αξιοποίηση και της ξηρής ποικιλίας «Μαυροδάφνη» είναι το επιζητούμενο προκειμένου να απελευθερωθούν εξωστρεφείς δυνάμεις της περιοχής εφόσον όμως παραμείνει σεβαστή ως ΠΟΠ η Μαυροδάφνη Πατρών, εφόσον υπάρχει ένα consensus από τους τοπικούς παραγωγούς Μαυροδάφνης για την οποιαδήποτε αλλαγή η τροποποίηση. Τρίτον η Αχαΐα και η Πάτρα είναι συνυφασμένες με την Μαυροδάφνη και αποτελεί μέρος και της πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής και θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί σε οποιαδήποτε περαιτέρω ενέργεια προς το υπουργείο αγροτικής ανάπτυξης και την ΕΕ με γνώμονα αφενός την προστασία και ανάδειξή της και αφετέρου την τοπική μας ιστορία», δήλωσε ο κ. Ζαΐμης. Αναφορικά με την αξία της Μαυροδάφνης μίλησε ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης,επισημαίνοντας: «Πρέπει να προβάλλουμε το προϊόν έτσι όπως της αξίζει, δεδομένης της φήμης, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σ’ όλο τον κόσμο».

Προώθηση της ξηρής εκδοχής της μαυροδάφνης στο εξωτερικό

Ο οινοποιός και πρόεδρος του Δικτύου Ποιότητας Οινοξένεια, Άγγελος Ρούβαλης, τόνισε: «Ξεκαθαρίσαμε ό,τι αφορά στην κορυφαία ποικιλία της Μαυροδάφνης και συζητήσαμε τρόπους ώστε να ανοίξουμε δρόμους και να μπορέσουμε να προωθήσουμε στο εξωτερικό και την ξηρή εκδοχή της».

Τέλος, να αναφερθεί ότι καταλυτική είναι η συμβολή του Πανεπιστημίου Πατρών σε όλη αυτή την προσπάθεια, ενώ όπως επισήμανε ο καθηγητής και Επιστημονικός Υπεύθυνος του έργου Interreg Europe SME, Ευάγγελος Παπαδάκης, το Πανεπιστήμιο εργάζεται σε επίπεδο μελετών προς όφελος της κοινωνίας και των πολιτών.

Στην ημερίδα συμμετείχαν επιστήμονες, αμπελουργοί, στελέχη της ΠΔΕ και επιχειρηματίες. Σε κάθε περίπτωση η ΠΔΕ αναμένει τα επίσημα πρακτικά και τα συμπεράσματα του συνεδρίου και συνεχίζει τον διάλογο με τους φορείς για τα ως άνω θέματα.


Κατηγορίες Άρθρου
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr