background img
banner
banner

Προμηνύεται δεύτερος δύσκολος χειμώνας για την ελιά

ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΠΛΗΤΤΟΥΝ ΤΗΝ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑ

Φόβους ότι το αποτέλεσμα της κλιματικής κρίσης και δη της αφρικανικής σκόνης που το προηγούμενο διάστημα ήρθε και… κάθισε πάνω στα δέντρα δημιουργώντας πρόβλημα στην ανθοφορία, εκφράζουν ελαιοπαραγωγοί της περιοχής.

Τονίζουν ότι υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά η παραγωγή ελαιοκάρπου και κατ’ επέκταση ελαιολάδου, θα είναι ιδιαιτέρως χαμηλή και τονίζουν ότι είναι επιτακτική η ανάγκη η πολιτεία να λάβει μέτρα ενάντια στα φαινόμενα αυτά και τις αλλαγές του κλίματος.

Ερωτηθείς από τo Protionline.gr ο πρόεδρος της Παναιγιάλειας Ένωσης Συνεταιρισμών Θανάσης Σωτηρόπουλος, αναφορικά με το εάν υπάρχουν εκτιμήσεις για πλήγμα στην παραγωγή ελαιολάδου εξαιτίας της αφρικανικής σκόνης, τόνισε: ΄΄Το αποτέλεσμα είναι καταστροφικό για την περιοχή. Βρισκόμαστε μπροστά σε ένα τεράστιο πρόβλημα και θεωρώ ότι θα έχουμε μία ακόμη κακή χρονιά. Ίσως τα πράγματα να είναι λίγο καλύτερα από πέρυσι αλλά αυτό και πάλι, δεν σημαίνει κάτι. Είχαμε όλες τις προϋποθέσεις να πετύχουμε μία παραγωγή από 70% και πάνω, δεδομένου ότι και τα τελευταία χρόνια έχουμε μειωμένες παραγωγές, ωστόσο αυτοί οι εξωγενείς παράγοντες, μας έχουν κυριολεκτικά φέρει τα πάνω – κάτω…΄΄.

Ζητούνται μέτρα θωράκισης της παραγωγής και στήριξης του παραγωγού

΄΄Η κλιματική αλλαγή, η εμφάνιση της αφρικανικής σκόνης, η έλλειψη βροχών και βεβαίως οι αλλαγές της θερμοκρασίας και του περιβάλλοντος, είναι τα επικρατέστερα αίτια της σημερινής εικόνας. Είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό, στα τόσα χρόνια που δραστηριοποιούμαι στην παραγωγή, δεν θυμάμαι ποτέ τέτοιες ανάλογες καταστάσεις. Είναι τα σημάδια της παγκόσμιας κλιματικής αλλαγής. Ξεκίνησε με τα εσπεριδοειδή από πέρυσι και τα καρποφόρα δέντρα και πλέον υπάρχει άμεση ανάγκη.

Αυτοί που μας κυβερνούν οφείλουν να αλλάξουν την πολιτική τους και να ληφθούν μέτρα θωράκισης της παραγωγής αλλά και στήριξης άμεσα, διαφορετικά η χώρα μας θα γίνει ένας άκαρπος τόπος και θα φτάσουμε να κάνουμε εισαγωγή μέχρι και τα απολύτως απαραίτητα΄΄, επισήμανε ακόμη ο πρόεδρος της Π.Ε.Σ., προσθέτοντας: ΄΄Η Ε.Ε. οφείλει να καλύψει τον Έλληνα παραγωγό. Ο ΕΛΓΑ δεν αποζημιώνει τέτοιες περιπτώσεις και είναι άμεση ανάγκη το νομοθετικό πλαίσιο, όχι μόνο να αλλάξει… χθες, αλλά πλέον να συμπεριληφθούν μέσα στις επιδοτήσεις και άλλα. Ο παραγωγός πρέπει να έχει κίνητρο και σταθερή, υγιή παραγωγή΄΄.

Παράλληλα, ο κ. Σωτηρόπουλος ανέφερε τις οικονομικές προεκτάσεις του προβλήματος. ΄΄Οι επιπτώσεις στην τοπική οικονομία και στην κοινωνία θα είναι μεγάλες΄΄ σημείωσε, εκδηλώνοντας ανοιχτά την ανησυχία του, ότι αν συνεχιστεί αυτό το σκηνικό, ο τόπος θα γίνει γρήγορα μία ελλειμματικά παραγωγική περιοχή.
΄΄Φαντάζεστε να γίνουμε ελλειμματική χώρα στο λάδι, όπως γίναμε στο λεμόνι, στην πατάτα κ.ά. ενώ κάποτε είχαμε πλεόνασμα; Αυτός είναι ο μεγαλύτερος φόβος του Αιγιαλέα παραγωγού και πρέπει το συντομότερο, να γίνουν τα απαραίτητα. Χρειαζόμαστε στήριξη.
Για παράδειγμα ενώ η παραγωγή κατά ένα μεγάλο ποσοστό εξαρτάται από την άρδευση, οι δήμοι δεν λαμβάνουν μέτρα. Οφείλουν να φροντίσουν να γίνουν έργα άρδευσης με τη δημιουργία μικρών «ταμιευτήρων», έργα εμπλούτισης των γεωτρήσεων για να υπάρχει επάρκεια ύδατος διότι το νερό λιγοστεύει και οι ανάγκες αυξάνονται.
Όμως δεν ακούει κανείς το κάλεσμα βοηθείας που εκπέμπουμε, ούτε η πολιτεία, ούτε η Περιφέρεια και ούτε ο δήμος. Σαν Παναιγιάλειος Ένωση, αλλά και προσωπικά σαν παραγωγός και ως μέλος της ΕΘΕΑΣ, επισημαίνουμε το μείζον θέμα. Προφανώς όμως παίζονται… άλλα συμφέροντα και δεν μας ακούει κανείς΄΄.

Αχαρτογράφητο παραγωγικό τοπίο και αγωνία για τις συνθήκες του καλοκαιριού

Για το θέμα ρωτήθηκε από τo Protionline.gr και ο αντιδήμαρχος Αγροτικής Ανάπτυξης και γραμματέας του Συλλόγου Ελαιοτριβαίων Αιγιαλείας, Κώστας Βούλγαρης, ο οποίος είπε πως έχει δημιουργηθεί πρόβλημα στην ανθοφορία εξαιτίας της αφρικανικής σκόνης που έπεσε την άνοιξη.

Όπως τόνισε, ΄΄η ζημιά έγινε πριν λίγες εβδομάδες και κυρίως κατά την περίοδο που η αφρικανική σκόνη έκανε την έντονη εμφάνισή της στην ευρύτερη περιοχή.
Προέκυψε ένα έντονο πρόβλημα και η καρπόδεση δεν πραγματοποιήθηκε όπως θα έπρεπε, δηλαδή όπως θα γινόταν υπό νορμάλ συνθήκες. Παρ’ όλο το άνθος που είχαν οι ελιές, η καρπόδεση δεν αντικατοπτρίζει ούτε το 50%. Είναι κάτι που καλούμαστε όλοι οι επαγγελματίες να το διαχειριστούμε.
Η βροχόπτωση και οι θερμοκρασίες ήταν πολύ καλές και ευνοούσαν την καρπόδεση, όμως η σκόνη από την αφρικανική ήπειρο άλλαξε όλα τα φετινά δεδομένα, με αποτέλεσμα αυτή τη ζημιά΄΄.

Ο κ. Βούλγαρης έκανε λόγο για ένα αχαρτογράφητο παραγωγικό τοπίο, καθώς δεν γνωρίζει κανείς την ένταση των καυσώνων κατά τη διάρκεια του φετινού θέρους, αλλά και ποια θα είναι η συμπεριφορά του καρπού από πιθανές αρρώστιες (μύκητες βιοσπόριο), ενώ ανέφερε ότι και η λειψυδρία θα παίξει πολύ σημαντικό ρόλο. ΄΄Μία μέτρια παραγωγή περιμένουμε σύμφωνα με τα ως τώρα δεδομένα, σαφώς καλύτερη από την τρέχουσα χρόνια που δεν είχαμε σχεδόν τίποτα. Έχουμε περίπου 50% καλύτερη παραγωγή από την προπέρσινη χρονιά και θεωρώ ότι δεν είναι μεγάλο το φετινό πλήγμα, το οποίο αφορά μόνο τον καρπό της ελιάς και σε δεύτερο χρόνο κάποιες λεμονιές και πορτοκαλιές΄΄, είπε.

Επισήμανε ακόμη ότι πολλοί παράγοντες θα καθορίσουν την τελική τιμή του προϊόντος. ΄΄Η Ισπανία και η Ιταλία δεν είχαν ούτε και αυτές καλή καρπόδεση φέτος και καλό θα είναι οι τιμές να μην κρατηθούν ψηλά.
Ο καταναλωτής πρέπει να προστατευτεί και θεωρώ ότι η τιμή που ισχύει αυτή την περίοδο είναι εντελώς αφύσικη και υπερβολική.
Το ζητούμενο είναι ο κάθε επαγγελματίας και όλος ο μηχανισμός, αλλά πρωτίστως το κράτος, να κατανοήσουν τον κόσμο, να προστατεύσουν τον καταναλωτή που δεν μπορεί να ανταποκριθεί πλέον, αυτό είναι το ζητούμενο΄΄, κατέληξε ο αντιδήμαρχος.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr