background img
banner
banner

Προθεσμία μέχρι τις 31 Μαΐου για το έργο της ανάπλασης

ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΘΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΣΤΙΚΩΝ ΑΝΑΠΛΑΣΕΩΝ ΠΟΥ ΥΛΟΠΟΙΕΙ Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Τα αναπτυξιακά τους σχέδια για ένα αναβαθμισμένο αστικό περιβάλλον έχουν την ευκαιρία να ξεδιπλώσουν Δήμοι της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας μέσω της νέας πρόσκλησης που εξέδωσε η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Επιχειρησιακού Προγράμματος Δυτικής Ελλάδας. Υπενθυμίζεται ότι ο δήμος Αιγιαλείας έχει αναθέσει την εκπόνηση αρχιτεκτονικής μελέτης σε ιδιωτικό γραφείο, προκειμένου να καταθέσει το δικό του αναπτυξιακό σχέδιο για την ανάπλαση όλου του ιστορικού και εμπορικού κέντρου του Αιγίου.

Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας υπέγραψε τη σχετική πρόσκληση που αφορά παρεμβάσεις αστικής ανάπτυξης σε πόλεις της Περιφέρειας εκτός αυτών που εντάσσονται σε περιοχές στρατηγικών ΟΧΕ και ΒΑΑ, όπως είχε δεσμευτεί και με δηλώσεις του στο Protionline.gr , περιμένοντας και τον δήμο Αιγιαλείας να καταθέσει την δική του πρόταση. Σημειώνεται ότι με τη νέα πρόσκληση προβλέπονται αστικές αναπλάσεις ιστορικών και εμπορικών κέντρων, πεζοδρομήσεις, παρεμβάσεις για τη μείωση του φαινομένου της θερμικής αστικής νησίδας για την βελτίωση του βιοκλίματος σε αστικές περιοχές, ποδηλατόδρομοι και αστικός εξοπλισμός. Ο συνολικός προϋπολογισμός συγχρηματοδοτούμενης Δημόσιας Δαπάνης ανέρχεται στο ποσό των  8.000.000 €. Οι Δήμοι καλούνται να καταθέσουν τα αναπτυξιακά τους σχέδια μέχρι τις 31 Μαΐου 2018.

Παρεμβάσεις σε κάθε «γωνιά» τής Περιφέρειας

΄΄Οι αστικές αναπλάσεις που υλοποιήσαμε με τους Δήμους στο προηγούμενο πρόγραμμα και αυτές που σχεδιάσαμε και υλοποιούμε σε αυτό, είναι το καλύτερο παράδειγμα αποτελεσματικότητας. Πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο σχέδιο που υλοποιούμε στην Περιφέρειά μας και αφορά κάθε της γωνιά. Η συνεργασία με τους Δήμους δημιουργεί θετικά αποτελέσματα. Οι δύο βαθμοί της αυτοδιοίκησης αποδεικνύουν τις δυνατότητες που διαθέτουν για έργο. Δουλεύουμε για να ενώνουμε υγιείς δυνάμεις της κοινωνίας, με τη διαβούλευση, τη συνεργασία, την ομοφωνία στη λήψη αποφάσεων και συνεχίζουμε΄΄, ανέφερε ο κ. Κατσιφάρας.

Οι νέες παρεμβάσεις έρχονται σε συνέχεια των Ολοκληρωμένων Χωρικών Επενδύσεων (ΟΧΕ) που έχουν ήδη εγκριθεί και βρίσκονται σε φάση υλοποίησης, οι οποίες αφορούν το Μεσολόγγι και Αιτωλικό, καθώς και αυτή του Πύργου Κατάκολου Αρχαίας Ολυμπίας. Επίσης, έρχονται σε συνέχεια των Βιώσιμων Αστικών Αναπλάσεων (ΒΑΑ) που αφορούν την Πάτρα και το Αγρίνιο, οι οποίες βρίσκονται επίσης σε φάση υλοποίησης. Επίσης, ακολουθούν τις αστικές αναπλάσεις σε δέκα Δήμους της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος, που –όπως προ ημερών ανακοινώθηκε- μπαίνουν σε διαδικασία υλοποίησης. Είναι συνολικού ύψους 16.429.644.38 €, κι έχουν ενταχθεί έπειτα από την υπογραφή των σχετικών Αποφάσεων του Περιφερειάρχη, στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα 2014-2020», μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης των προτάσεων που υπεβλήθησαν από τους Δήμους και των τριών Περιφερειακών Ενοτήτων (Αχαΐας, Ηλείας, Αιτωλοακαρνανίας).

Το σύνολο των Αστικών Αναπλάσεων σε συνδυασμό με τις Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις (ΟΧΕ) και τις Βιώσιμες Αστικές Αναπλάσεις (ΒΑΑ) έχουν στόχο την αναπτυξιακή προοπτική και των τριών Περιφερειακών Ενοτήτων. Συνολικά ο προϋπολογισμός που διατίθεται από το Ε.Π. «Δυτική Ελλάδα» 2014-2020 ξεπερνά τα 110.000.000 ευρώ και ειδικότερα για τις Στρατηγικές Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης (ΟΧΕ) ανέρχεται ενδεικτικά στο ποσό των 49.800.000 ευρώ από το ΕΤΠΑ και 1.400.000 ευρώ από το ΕΚΤ, ενώ για τις Στρατηγικές Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (ΒΑΑ), ανέρχεται ενδεικτικά στα 58.500.000 ευρώ από το ΕΤΠΑ και 1.400.000 ευρώ.

Οι προτάσεις του Εμπορικού Συλλόγου για την ανάπλαση

Την ίδια στιγμή, τοπικοί φορείς και άμεσα ενδιαφερόμενοι αναμένουν να γίνουν γνώστες των όσων θα περιλαμβάνει η μελέτη της ανάπλασης, καταθέτοντας τις προτάσεις τους ώστε να ληφθούν υπόψη από την δημοτική αρχή στο αναπτυξιακό σχέδιο που θα καταθέσει. Μεταξύ αυτών και ο Εμπορικός και Εισαγωγικός Σύλλογος Αιγιαλείας, το Διοικητικό Συμβούλιο του οποίου συνήλθε στις 27 Φεβρουαρίου και αποφάσισε να καταθέσει ς προτάσεις. Συγκεκριμένα, ζητά γρήγορη αποπεράτωση των έργων και με διπλές βάρδιες, ώστε να αποφευχθεί η μεγάλη όχληση προς τα εμπορικά καταστήματα. Επιπλέον, όπως τονίζεται από πλευράς του Συλλόγου, ΄΄εμμένουμε στις θέσεις μας της μη πεζοδρόμηση της Οδούς Κλεομένους Οικονόμου για τους σοβαρούς λόγους που ήδη έχουμε εκθέσει΄΄. Ο Εμπορικός Σύλλογος ζητά ακόμη άμεση έναρξη δρομολογίων Mini Buss στο κέντρο της πόλης, διερχομένων από τις οδούς Κλεομένους Οικονόμου και Μητροπόλεως προς διευκόλυνση του αγοραστικού μας κοινού και όχι μόνο, καθώς και δημιουργία χώρων στάθμευσης για την εξυπηρέτηση του αγοραστικού κοινού και όχι μόνο.

΄΄Η Αγορά μας αποτελεί το ζωντανό κύτταρο της πόλης μας και η υπονόμευσή της θα πλήξει όλους μας. Είμαστε βέβαιοι ότι η Δημοτική μας αρχή θα εισακούσει τις προτάσεις μας και θα τις ενσωματώσει στο πλάνο της ανάπλασης του εμπορικού κέντρου της πόλης μας΄΄, τονίζει ακόμη το Δ.Σ. του Συλλόγου.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr