background img
banner
banner

Στην… αντεπίθεση οι Οικοδόμοι για Συλλογική Σύμβαση Εργασίας

ΖΗΤΟΥΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΕ ΟΡΟΥΣ ΠΟΥ ΘΑ ΚΑΛΥΠΤΟΥΝ ΑΠΩΛΕΙΕΣ ΚΑΙ ΑΝΑΓΚΕΣ – Γ.Σ. ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ

Στην «μάχη» για την Συλλογική Σύμβαση Εργασίας μπαίνει το Σωματείο Οικοδόμων Αιγίου, συντασσόμενο στον αγώνα που θα αναγκάσει τις εργοδοτικές οργανώσεις να την υπογράψουν με όρους που θα καλύπτουν τις απώλειές τους και κριτήριο τις ανάγκες τους. Την προσεχή Δευτέρα, στις 6.30 το απόγευμα στο Ε.Κ.Α. θα πραγματοποιηθεί η Γενική Συνέλευση του Σωματείου, ενώ την Τετάρτη 14 Μάρτη, το Σωματείο συμμετέχει δυναμικά στην πανοικοδομική 24ωρη απεργία με πρώτο αίτημα την υπογραφή κλαδικής ΣΣΕ.

Σημειώνεται πως Συλλογική Σύμβαση Εργασίας είναι η έγγραφη συμφωνία μεταξύ των συνδικαλιστικών οργανώσεων εργαζομένων και εργοδοτών που καθορίζει τους όρους αμοιβής και εργασίας, τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των δύο μερών.

Για την αναγκαιότητα να γνωρίζουν όλοι οι εργαζόμενοι τι είναι συλλογική σύμβαση και γιατί είναι σημαντική για την ζωή των οικοδόμων μέσα και έξω από τους χώρους δουλειάς, μίλησε στο Protionline.gr  ο πρόεδρος του Σωματείου Οικοδόμων Αιγίου Παναγιώτης Νύχτης. Όπως τόνισε, ΄΄η επίθεση της ΕΕ και όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων, ιδιαίτερα μετά με την εφαρμογή των τριών Μνημονίων, ανέτρεψε όλο το νομικό πλαίσιο για τις συλλογικές συμβάσεις που κατακτήθηκε σταδιακά από το εργατικό κίνημα στη χώρα, από το 1955 ως το 1990. Καταργήθηκαν σχεδόν όλες οι κλαδικές συλλογικές συμβάσεις και μειώθηκε με νόμο ο κατώτερος μισθός στα 586 ευρώ και στα 511 για τους νέους κάτω των 24 ετών. Σήμερα η μεγάλη πλειοψηφία των εργαζομένων εργάζεται με ατομικές συμβάσεις. Μέσα στον ίδιο κλάδο, ακόμη και στον ίδιο εργασιακό χώρο, δεν υπάρχει ενιαίο καθεστώς στους όρους δουλειάς. Δεκαέξι διαφορετικές εργασιακές σχέσεις διαφοροποιούν όχι μονάχα τους μισθούς, αλλά και ζητήματα που αφορούν το χρόνο εργασίας, ή άλλους θεσμικούς όρους σχετικούς με την προστασία της μητρότητας, τις συνδικαλιστικές και ατομικές ελευθερίες, τον καθορισμό των καθηκόντων και άλλα δικαιώματα που μπορεί να εξασφαλίζει μια συλλογική ρύθμιση΄΄.

Τι περιλαμβάνουν οι Σ.Σ.Ε.

Στο ερώτημα «τι περιλαμβάνουν οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας», ο πρόεδρος των Οικοδόμων, επισημαίνει: ΄΄Ρυθμίζουν τον ημερήσιο, και εβδομαδιαίο εργάσιμο χρόνο, που είναι το σημείο αναφοράς των μισθών, καθορίζουν την τιμή που οι εργαζόμενοι πουλάνε την εργατική τους δύναμη (μισθός, μεροκάματο) κατά τρόπο συλλογικό, έτσι ώστε να μην μπορεί ο κάθε εργοδότης να την καθορίζει όπως αυτός θέλει. Ακόμη, περιλαμβάνουν τους όρους εργασίας των εργαζομένων, αλλά και μια σειρά δικαιώματα που έχει κατακτήσει η εργατική τάξη τους δυο προηγούμενους αιώνες. Χωρίς αυτές οι εργαζόμενοι δεν έχουμε καμιά δύναμη απέναντι στις ορέξεις των εργοδοτών, οι οποίοι θα συνεχίζουν να καθορίζουν με ατομικούς όρους τη ζωή μας, μέσα κι έξω από τους χώρους δουλειάς΄΄.

Οι διεκδικήσεις του κλάδου

Ο πρόεδρος του Σωματείου Οικοδόμων που προ ημερών συμμετείχε σε σύσκεψη στην Ομοσπονδία Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων, μεταφέρει και τις διεκδικήσεις του κλάδου αναφορικά με την Σ.Σ.Ε.: ΄΄Διεκδικούμε να υπογραφεί νέα Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, να επανέλθει με νόμο ο κατώτερος μισθός στα 751 ευρώ μικτά. Aυξήσεις στους μισθούς, τις συντάξεις, τις κοινωνικές παροχές. Διεκδικούμε να καταργηθούν άμεσα όλοι οι αντεργατικοί νόμοι που τσακίζουν τις Συλλογικές Συμβάσεις. Απαιτούμε να εφαρμόζονται σε όλους τους εργαζόμενους και να είναι υποχρεωτικές για όλους τους εργοδότες. Ακόμη, για όλους τους εργαζόμενους μόνιμη, σταθερή δουλειά με δικαιώματα, κατάργηση όλων των ελαστικών μορφών εργασίας, κατάργηση των ατομικών Συμβάσεων Εργασίας και των Ενώσεων Προσώπων. Αγωνιζόμαστε για σταθερό ημερήσιο και εβδομαδιαίο χρόνο δουλειάς με 7ωρο, 5θημερο, 35ωρο και διασφάλιση μέσα από τις Συλλογικές Συμβάσεις όλων των επιδομάτων, των δώρων, των αδειών, καθώς και μέτρα για την προστασία της μητρότητας. Επίσης, ζητούμε να καταργηθεί ο άθλιος διαχωρισμός παλιών και νέων εργαζομένων. Η πρακτική άσκηση των σπουδαστών, να είναι με πλήρεις αποδοχές και εργασιακά, ασφαλιστικά δικαιώματα και να σταματήσει το σκλαβοπάζαρο των προγραμμάτων απασχόλησης και το άθλιο καθεστώς των ενοικιαζόμενων εργαζομένων΄΄.


Διαβάστε περισσότερα:
· ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr