background img
banner
banner

Ζητούν κατώτερο μισθό 900 ευρώ…

ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΣΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΕΝ ΟΨΕΙ ΤΗΣ ΑΠΕΡΓΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΣΤΙΣ 17 ΑΠΡΙΛΗ

Την πεποίθηση ότι η συμμετοχή στη γενική απεργία της 17ης Απρίλη θα ξεπεράσει κάθε προηγούμενο, εξέφρασαν κατά τη χθεσινή σύσκεψη οι εκπρόσωποι σωματείων που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Σωματείου Οικοδόμων Αιγίου, η οποία έλαβε χώρα στα γραφεία του. Σκοπός της συνάντησης ήταν ο συντονισμός εν όψει και της απεργιακής συγκέντρωσης που προετοιμάζεται για την ημέρα εκείνη, στις 10.30 το πρωί στην πλατεία.

Ταυτόχρονα, πραγματοποιήθηκε και συζήτηση σχετικά με την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί εις βάρος των εργαζόμενων, των αγροτών, των χαμηλοσυνταξιούχων, με τις τεράστιες ανατιμήσεις και με την εκτίμηση ότι οι όποιες αυξήσεις της κυβέρνησης στον κατώτατο μισθό έχουν ήδη «φαγωθεί» από τις ανατιμήσεις και την ακρίβεια, την ενεργειακή φτώχεια, την εμπορευματοποίηση της Υγείας, της Παιδείας και κάθε λαϊκής ανάγκης.

Μάλιστα, τονίστηκε ότι ΄΄απέναντι στις κοροϊδία της κυβέρνησης για τον κατώτατο μισθό τα συνδικάτα προτάσσουν μεταξύ άλλων τα αιτήματα για ουσιαστικές αυξήσεις και ρήτρα αναπροσαρμογής των μισθών. Άλλωστε τα ψίχουλα που θα ανακοινωθούν θα είναι λίγο πάνω από τον κατώτατο μισθό στις αρχές της δεκαετίας του 2010΄΄.

΄΄Δεν υπάρχουν χρήματα για τις ανάγκες των εργαζόμενων, αλλά υπάρχουν για στρατιωτικούς εξοπλισμούς΄΄

Όπως τονίστηκε από τον πρόεδρο του Σωματείου Παναγιώτη Νύχτη, ΄΄απαιτούμε να καταργηθούν οι αντεργατικοί νόμοι, μεταξύ αυτών και ο νόμος Βρούτση – Αχτσιόγλου, που αφαίρεσε τις συλλογικές διαπραγματεύσεις για τον κατώτατο μισθό από τα σωματεία και ανέθεσε στο κράτος, στην εκάστοτε κυβέρνηση, να διαμορφώνει το ύψος του, για λογαριασμό των επιχειρηματικών ομίλων, με κριτήριο πάντα την κερδοφορία τους, σε ευθεία σύγκρουση με τις ανάγκες των εργαζομένων.

Να καταργηθούν, επίσης, όλοι οι περιορισμοί που εμποδίζουν να κηρυχτούν υποχρεωτικές οι κλαδικές Συμβάσεις που υπογράφονται. Απαιτούμε την καθολική επαναφορά των τριετιών, να «ξεπαγώσουν» οι τριετίες που η κυβέρνηση της ΝΔ διέγραψε με το «έτσι θέλω», από το 2012 μέχρι το 2023.

Δηλ. διέγραψε μονοκοντυλιά μια 12ετία ζωής και δουλειάς, μαζί και τα δικαιώματα που απορρέουν από αυτή.

Στη μόνιμη επωδό της κυβέρνησης ότι «οι αντοχές της οικονομίας» δεν επιτρέπουν την ικανοποίηση αυτών των αιτημάτων, τα συνδικάτα απαντούν πως κριτήριο μπορούν να είναι μόνο οι ανάγκες των εργαζομένων και πως η κυβέρνηση ενώ δεν βρίσκει χρήματα γι’ αυτές, βρίσκει όμως για στρατιωτικούς εξοπλισμούς, για το ΝΑΤΟ, για να φοροαπαλλάξει αλλά και να χρηματοδοτήσει τις μεγάλες επιχειρήσεις. Έτσι, προτρέπει τους εργαζόμενους που ζητάνε αυξήσεις να βρουν και δεύτερη δουλειά και να δουλεύουν μέχρι και 13 ώρες τη μέρα και τους συνταξιούχους να πιάσουν ξανά δουλειά για να συμπληρώσουν στα ψίχουλα της σύνταξης!΄΄.

Στόχος να δυναμώσει το ρεύμα της σύγκρουσης και της αμφισβήτησης

Στη σύσκεψη τονίστηκε η ανάγκη συμμετοχής στη γενική απεργία ώστε να δυναμώσει το ρεύμα της σύγκρουσης και της αμφισβήτησης. ΄΄Η οργή μας να γίνει διεκδικητική δύναμη απέναντι στην κυβέρνηση και τις εργοδοτικές ενώσεις. Στις 17 Απρίλη απεργούμε ξανά για τις ζωές μας διεκδικώντας αυξήσεις στους μισθούς, στις συντάξεις, στο εισόδημα των βιοπαλαιστών αγροτών, μέτρα ανακούφισης που θα προστατεύουν το εργατικό- λαϊκό εισόδημα΄΄, όπως τόνισαν.

Σημειώνεται ότι οι οικοδόμοι ζητούν αύξηση του κατώτερου μισθού στα 900€. Ρήτρα αναπροσαρμογής των μισθών που να καλύπτει τις συνεχώς αυξανόμενες τιμές στα προϊόντα λαϊκής κατανάλωσης. Καθολική επαναφορά των τριετιών ενσωματώνοντας την περίοδο 2012 – 2023.

Επαναφορά των Δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα, το επίδομα αδείας στους δημόσιους υπαλλήλους. Επίδομα ανεργίας στο 80% του κατώτερου μισθού για όλους τους ανέργους. Σταθερή δουλειά με δικαιώματα, 7ωρο – 5ήμερο – 35ωρο. Καμία ανοχή στα ωράρια εξόντωσης των εργαζομένων, στις ελαστικές μορφές απασχόλησης και στις απλήρωτες υπερωρίες. Ρεύμα φθηνό για τον λαό. Με κατάργηση των έμμεσων φόρων (ΦΠΑ, Ειδικός φόρος Κατανάλωσης) και πλαφόν στις τιμές της ενέργειας και των καυσίμων. Κατάργηση του χρηματιστηρίου της Ενέργειας.
Κατάργηση του ΦΠΑ και πλαφόν στις τιμές των προϊόντων πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης όπως τα τρόφιμα, τα βρεφικά είδη, είδη προσωπικής υγιεινής κ.ά. Αφορολόγητο όριο 12.000€ προσαυξημένο κατά 3.000€ για κάθε παιδί. Κατάργηση των τεκμηρίων διαβίωσης, Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ για τα εργατικά νοικοκυριά κ.ά.


Διαβάστε περισσότερα:
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr