background img
banner
banner

Μετέφεραν την ατμόσφαιρα μιας άλλης εποχής…

ΣΤΟ ΙΔΑΝΙΚΟ «ΣΚΗΝΙΚΟ» ΤΟΥ «ΒΥΡΩΝΑ» ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ «ΚΑΠΟΤΕ ΣΤΟ ΑΙΓΙΟ» ΤΗΣ ΜΑΡΙΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

Εικόνες από το Αίγιο μιας άλλης εποχής… ζωντάνεψαν το βράδυ της Παρασκευής, στην παρουσίαση του βιβλίου «Κάποτε στο Αίγιο» της Αιγιώτισσας συγγραφέα Μαρίας Παναγιωτακοπούλου, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Ηδύφωνο». Στο κατάμεστο παραδοσιακό καφενείο «Βύρωνας», που αποτέλεσε το τέλειο σκηνικό, άπαντες απόλαυσαν τον διαδραστικό τρόπο μέσω του οποίου παρουσιάστηκε το βιβλίο και ταυτόχρονα αναβίωσε μία ολόκληρη εποχή, η οποία, όπως διαπιστώνεται και μέσω των σελίδων του βιβλίου, είναι μεν διαφορετική αλλά έχει τόσες ομοιότητες με την σημερινή…

Η εκδήλωση διανθίστηκε με μουσικές, τραγούδια εποχής, δρώμενα και παραδοσιακές γεύσεις, ενώ κατάφερε να μεταφέρει στο έπακρο την διάθεση και το ύφος του βιβλίου, δημιουργώντας ένα ιδιαίτερα όμορφο νοσταλγικό κλίμα, αφήνοντας σε όλους μία γλυκιά… επίγευση.
Το βιβλίο περιλαμβάνει 15 διηγήματα βασισμένα σε αληθινές ιστορίες, όπου με σκηνικό το Αίγιο του μεσοπολέμου και με φόντο την κοινωνικοοικονομική και πολιτική κατάσταση της εποχής πλέκεται η ζωή των ηρώων. Κεντρικός άξονας όλων των διηγημάτων είναι η σταφίδα, η οποία καθορίζει και διαμορφώνει τη ζωή όλων. Αποτελεί δε, το επιστέγασμα μιας εικοσαετούς μελέτης της συγγραφέα, μέσα από το οποίο μπορεί να αντλήσει κανείς πληροφορίες για τον τρόπο ζωής, τις διαπροσωπικές σχέσεις, τα προβλήματα, αλλά και την διασκέδαση της εποχής που διαδραματίζεται.

Παρουσίαση με διαδραστικό τρόπο που εντυπωσίασε

Για το βιβλίο μίλησαν με τα πιο θερμά λόγια, η πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων Πάτρας, Μαρία Ψάχου, η φιλόλογος-κριτικός λογοτεχνίας Βάνα Μπεντεβή και η φιλόλογος και η πρόεδρος της θεατρικής Έκφρασης Αιγίου, Βαρβάρα Σεφέρη, ενώ αποσπάσματα δραματοποίησαν μέλη της Θεατρικής Έκφρασης Αιγίου και της Θεατρικής ομάδας Αποφοίτων, μεταφέροντας την ατμόσφαιρα της εποχής. Την παρουσίαση πλαισίωσε μουσικά ο συνθέτης Σάκης Παπαδημητρίου με δικές του συνθέσεις και τραγούδια της εποχής του μεσοπολέμου που αποδόθηκαν μοναδικά από την καταπληκτική φωνή τής Έλενας Παπαδημητρίου.

Η ίδια η συγγραφέας, στο τέλος της εκδήλωσης, δεν έκρυψε την συγκίνησή της για την τεράστια ανταπόκριση του κόσμου που δικαίως την καταχειροκρότησε για την σημαντική προσφορά της στον Πολιτισμό του τόπου. Ίσως γιατί τα βιβλία της δεν περιορίζονται μόνο στην μυθιστορηματογραφία, αλλά αποτελούν κοινωνικά μελετήματα που συνδέουν μοναδικά τις εποχές με κύριο άξονα τον άνθρωπο! Η συγγραφέας έκλεισε την εκδήλωση με ευχαριστίες αλλά και με τα παρακάτω λόγια: ΄΄Πρέπει να αγαπήσουμε τον τόπο μας γιατί ο τόπος μας είμαστε εμείς, οι άνθρωποι. Εμείς δημιουργούμε τις σχέσεις. Ας νοιαστούμε περισσότερο για την πόλη μας και τον διπλανό μας και όλα θα είναι καλύτερα΄΄.


Διαβάστε περισσότερα:
·
Κατηγορίες Άρθρου
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr