background img
banner
banner

Κατέθεσαν στεφάνια στο… ξεχασμένο μνημείο

ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΙΓΙΟΥ – ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΤΟΥ ΙΚΑ ΤΙΜΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

Με την συμμετοχή πάνω από εβδομήντα ατόμων ολοκληρώθηκε φέτος η οργανωμένη κινητοποίηση που είχε προγραμματιστεί από διάφορους φορείς και εργατικά σωματεία της περιοχής, προκειμένου να συμμετάσχουν στην πορεία – συγκέντρωση της Εργατικής Πρωτομαγιάς, την Κυριακή 1 Μαΐου ’22, στην Τρίγωνη Πλατεία της οδού Κλεομένους Οικονόμου στο κέντρο της πόλης. Η καθιερωμένη απεργιακή κινητοποίηση ξεκίνησε περίπου στις 11 η ώρα και ολοκληρώθηκε 50′ περίπου αργότερα, στα φανάρια των οδών Μητροπόλεως και Σολωμού.

“Η ελπίδα είναι η πάλη των λαών”

Με το σύνθημα του γερμανικής καταγωγής δραματουργού Μπέρτολτ Μπρεχτ “κάποτε αλλάζουν οι καιροί και οι ελπίδες των λαών ξεσπάνε” ολοκληρώθηκε με την απόλυτη επιτυχία και ανταπόκριση το Κυριακάτικο ξύπνημα της φετινής Πρωτομαγιάς στο κέντρο του Αιγίου. Οι διοργανωτές, όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, είχαν προβλέψει τα πάντα για την εκδήλωση και την πορεία που ακολούθησε, έτσι ώστε να μην υπάρξει κανένα πρόβλημα κατά την διεξαγωγή αφενός και αφετέρου να σταλεί το πιο “ηχηρό χαστούκι” εναντίον της πλουτοκρατίας και των δεινών, που βιώνει ο κόσμος το τελευταίο διάστημα σε κάθε επίπεδο της οικονομικής και κοινωνικής ζωής. Οι εκπρόσωποι των σωματείων και συνδικάτων έστειλαν το μήνυμα ότι ενωμένοι θα συνεχίσουν να αγωνίζονται για σταθερή και πλήρη εργασία για όλους, το δίκαιο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης και πως δεν θα κατακρεουργούνται τα εργατικά δικαιώματα και οι εργασιακές παροχές, εκφράζοντας συνεχώς το γενικό φετινό σύνθημα και μότο ¨Η ελπίδα είναι η πάλη των λαών¨.

Κατέθεσαν στεφάνια στο… “ξεχασμένο μνημείο” της πλατείας Αγ. Λαύρας

Η πορεία ξεκίνησε από την Τρίγωνη Πλατεία της οδού Κλ. Οικονόμου ακριβώς στις 11 το πρωί. Τα εβδομήντα και πλέον άτομα που συμμετείχαν, κατευθύνθηκαν βόρεια, διασχίζοντας την οδό μέχρι το ύψος του κτιρίου του ΕΛΤΑ, απέναντι από την κεντρική πλατεία της Αγίας Λαύρας. Στο σημείο, η πορεία σταμάτησε και παρέμεινε επί δύο λεπτά, προκειμένου να κατατεθούν στεφάνια στο Ηρώο της πλατείας (το άγαλμα στην κάτω μεριά της πλατείας) εις ένδειξη τιμής σε εκείνους που στο παρελθόν έχουν δώσει το αίμα και την ζωή τους, για την ελευθερία του εργατικού κινήματος και το δίκιο του εργάτη. Αμέσως μετά, η πορεία συνεχίστηκε στρίβοντας αριστερά προς την οδό Μητροπόλεως, την οποία και διέσχισε μέχρι τα φανάρια της οδού Σολωμού, όπου και κατέληξε σε πανηγυρικό κλίμα με επιφωνήματα και συνθήματα ικανοποίησης για την επιτυχία της πορείας.

Μποδιώτης: «Η παρουσία σας αποτελεί μήνυμα ενάντια στην ακρίβεια που μαστίζει τις ζωές μας»

«Ο Αγροτικός σύλλογος Αιγίου Μπακόπουλος – Ντρίνιας και το Αγροτικό Κίνημα συμμετέχει ενεργά στις απεργιακές κινητοποιήσεις και στο κάλεσμα της πανελλαδικής “αντίδρασης” λόγω της εργατικής Πρωτομαγιάς. Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στους εργαζόμενους και στηρίζουμε τα δικαιώματά τους, συνεχίζουμε την κοινή μας δράση και πορεία και έχουμε πάντα στο πλευρό μας τα ταξικά εργατικά σωματεία. Ο κόσμος που συμμετέχει σήμερα εδώ, είναι το πιο ηχηρό μήνυμα ενάντια στην ακρίβεια που μαστίζει τις ζωές των ανθρώπων. Ζητάμε λύσεις στα μόνιμα και δίκαια προβλήματα που αντιμετωπίζει ο λαός και καταδικάζουμε την αύξηση των κερδών των λίγων. Οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης που υπάρχει σε όλα τα επίπεδα, σηματοδοτούν αυτόματα τους αγώνες των εργαζομένων ενάντια στα κέρδη του τεράστιου πλούτου εκείνων που εκμεταλλεύονται την εργατική τάξη» τόνισε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Αιγίου “Μπακόπουλος – Ντρίνιας” Γιάννης Μποδιώτης, απευθυνόμενος προς τον αρκετό κόσμο που είχε μαζευτεί στην Τρίγωνη Πλατεία, προκειμένου να συμμετάσχει στην πορεία.

Νύχτης: «Το μόνα όπλα που έχει ο εργαζόμενος είναι ο αγώνας του και η αλληλεγγύη»

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Σωματείου Οικοδόμων Αιγίου Παναγιώτης Νύχτης, μιλώντας σε όσους παραβρέθηκαν στην μεγάλη κινητοποίηση, μεταξύ άλλων ανέφερε: “Σήμερα είναι η ημέρα των εργατών όλου του κόσμου, η απαρχή της κατάργησης της εκμετάλλευσης του ανθρώπου από άνθρωπο. Σήμερα είναι η αφορμή της πάλης ενάντια στο κεφάλαιο και της πλουτοκρατίας. Στεκόμαστε με σεβασμό και δέος μπροστά στους ανώνυμους και επώνυμους ήρωες της καθημερινότητας, που δίνουν “γη και ύδωρ” και μερικές φορές και την ζωή τους ακόμα, πολεμώντας τους λίγους της εκμετάλλευσης και τους ψεύτες της κυβέρνησης. Το μόνο όπλο που έχει ο εργαζόμενος είναι ο αγώνας και η αλληλεγγύη και αυτό θα παραθέτουμε ενάντια στο οικονομικό “κατεστημένο” που απολαμβάνει εύνοια και κερδοφορία. Ζούμε το συνεχές “σφυροκόπημα” των κυβερνήσεων. Η ακρίβεια και οι συνεχείς ανατιμήσεις σε όλα τα είδη έχουν γίνει θηλιά στις οικογένειές μας και δεν αντέχουμε άλλο πια” ανέφερε με ιδιαίτερη έμφαση ο κ. Νύχτης, παίρνοντας το χειροκρότημα όλων.

Τέλος, να σημειωθεί ότι, χαιρετισμό απηύθυνε και ο πρόεδρος του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ Στάθης Μπούνιας, ενώ καθ’ όλη την διάρκεια της ειρηνικής και συμβολικής σημασίας πορείας, περιπολικό όχημα της αστυνομίας “συνόδευε” όσους παραβρέθηκαν και συμμετείχαν με πολύ βοηθητικό τρόπο. Αίσθηση έκανε το γεγονός ότι όσοι έτυχε να περνούν με οχήματα από τα σημεία που κινήθηκε η πορεία – σεβόμενοι την ημέρα – περίμεναν υπομονετικά μέχρι να επανέλθει η κανονική ροή της κυκλοφορίας των οχημάτων. Τα συνθήματα που επικρατούσαν σε όλη την διάρκεια της δυναμικής πορείας, αφορούσαν την ακρίβεια και τις απολύσεις των εργαζομένων, την υπέρμετρη αύξηση της καθημερινότητας σε ρεύμα και είδη πρώτης ανάγκης και φυσικά, το βαθύτερο νόημα της εργατικής Πρωτομαγιάς που εκφράζει κάθε κλάδο, τους εργαζόμενους, αγρότες, αυτοαπασχολούμενους και γενικά όλους τους ανθρώπους του μόχθου.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr