background img
banner
banner

Μικρασιατική Καταστροφή και Άλωση (ή Σμύρνη και Πόλη)

-ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Σ. ΜΕΝΤΖΕΛΟΠΟΥΛΟΥ, Δικηγόρου – Ειδ. Γραμματέα Ιστορικής Εταιρείας Αιγιαλείας-

Σαββάτο βράδυ, παρακολουθώ έναν ποδοσφαιρικό αγώνα μεταξύ της «Αθλητικής Ένωσης Κωνσταντινουπολιτών» και μιας επαρχιακής ομάδας: 27 Αυγούστου (με το παλιό ημερολόγιο), 100 χρόνια μετά …επέτειος των σφαγών στην Σμύρνη!

Δυστυχώς, η πρώτη –παραπάνω- ομάδα έχανε παίζοντας (αντί για την … «Αγιά Σοφιά») στην Ριζούπολη, το γήπεδο του Απόλλωνα Σμύρνης.

Μία ηλικιωμένη κυρία, ακριβώς από το πίσω τραπέζι, ερωτηθείσα ποια ομάδα υποστηρίζει, απάντησε: «Εγώ Παναθηναϊκός είμαι, αλλά λόγω … Σμύρνης υποστηρίζω Α.Ε.Κ.»

Έκανα ακούγοντάς την –με ικανοποίηση είναι αλήθεια- την εξής σκέψη: Πόσο συνδεδεμένες είναι στο μυαλό και την καρδιά των Ελλήνων η Κωνσταντινούπολη και η Σμύρνη. Και όχι μόνο λόγω …προσφυγιάς.

Και ευλόγως και δικαίως είναι, μιλάμε για τις δύο μεγάλες ιστορικά περιοχές του Ελληνισμού που δυστυχώς χάθηκαν! Τις χάσαμε αλλά τις αγαπάμε, σαν να είναι ακόμα δικές μας, ελληνικές.
Συγγενικό μου πρόσωπο (χωρίς να έχουμε καμία προσφυγική ρίζα) λατρεύει την Σμύρνη και την Κωνσταντινούπολη. Και φυσικά δεν είναι η μόνη.

Πολλοί σκιρτούν και μόνον στο άκουσμά τους…. Σκιρτούν, πονούν, σκέφτονται. Σκέφτονται ποιά θα ήταν η πατρίδα μας έχοντας τις δύο αυτές «βασιλίδες» στον ελληνικό μας …κορμό. Τα δύο διαμάντια της Ανατολής, που δεν είναι εδώ και …600 περίπου χρόνια το πρώτο και 100 ακριβώς το δεύτερο, δικά μας!!!

Στην Πόλη βρίσκεις ακόμα «Ελλάδα»(!), αλλά στην Σμύρνη τίποτα πια δεν θυμίζει την Μεγάλη Αρχόντισσα της Ιωνίας μας. Οι Τουρκαλάδες …έσφαξαν 1.000.000 Μικρασιάτες-Έλληνες (!!!) ξερίζωσαν από την γη του, την πανέμορφη, την πανάρχαια ελληνική άλλο 1.500.000 (!) και μαζί και τον υπέροχο πολιτισμό τους, αλλά κατέκαψαν και όλη την Σμύρνη, όχι μόνον για να φύγουν οι Έλληνες και οι Αρμένιοι, αλλά και για να μην υπάρχει ούτε ένα ελληνικό κτήριο. Τέτοιο μένος, τέτοια βαρβαρότητα με σχέδιο …σατανικό και …πρωτόγνωρα απάνθρωπο.

Και δεν είναι λίγοι, αυτοί που υποστηρίζουν ότι η Μικρασιατική Καταστροφή ήταν μεγαλύτερη από την Άλωση της Πόλης!…


Διαβάστε περισσότερα:
Κατηγορίες Άρθρου
ΑΠΟΨΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr