background img
banner
banner

Πρόσωπα, ιστορίες, γράμματα από το μέτωπο του ’40…

ΡΙΓΗ ΣΥΓΚΙΝΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΙΣ ΚΑΜΑΡΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ 28η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

Με ένα χαμόγελο εθνικής υπερηφάνειας και με διάχυτη τη συγκίνηση στα πρόσωπά τους, βγήκαν από την αίθουσα «Απόλλων» του Προοδευτικού Συλλόγου Καμαρών, όσοι παρακολούθησαν, το απόγευμα της Παρασκευής 28 Οκτωβρίου, την επετειακή εκδήλωση «Πρόσωπα, Ιστορίες, Γράμματα από το μέτωπο του ’40». Ήταν μία αναφορά στους δικούς μας «ήρωες» τους παππούδες, τους γονείς Αιγιαλέων που είπαν το δικό τους «ΟΧΙ» κι έγραψαν με χρυσά γράμματα το Έπος του ’40!

Η εκδήλωση διοργανώθηκε από τη διοίκηση του Μουσείου Ιστορίας και Λαογραφίας Λόγγου, σε συνεργασία με τον Χορευτικό Όμιλο Καμαρών «Οι Αρχαίες Ρύπες», τον Προοδευτικό Σύλλογο Καμαρών« Απόλλων» και την υποστήριξη της ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. Επίσης, συμμετείχε η καλλίφωνη χορωδία του Γυμνασίου Καμαρών, υπό τη διεύθυνση της καθηγήτριας Μαρίας Σταυράκη.

Η συμβολή του Μουσείου Λόγγου

Η πρώτη τοποθέτηση –εισαγωγική ομιλία, έγινε από το μέλος του Δ.Σ. του Μουσείου Ιστορίας και Λαογραφίας Λόγγου Κωνσταντίνο Κλάγκο, ο οποίος αναφέρθηκε στο σπουδαίο έργο του Μουσείου, στα κειμήλια που θα παρουσιάζονταν στην εκδήλωση ενώ τόνισε πως υπάρχουν πολλά στοιχεία ακόμα που δεν μπορούν να παρουσιαστούν λόγω πίεσης του χρόνου και τα οποία θα γίνουν γνωστά σε μελλοντική εκδήλωση. Ανέφερε πως εδώ και εννέα χρόνια γίνεται μία πολύ συνετή δουλειά στο μουσείο, ενώ έκανε ειδική αναφορά στη συμβολή της Μέλπως Ρογκάλα.

Χαιρετισμοί και ευχές

Χαιρετισμό απηύθυνε ο πρόεδρος Συλλόγου Καμαρών Αντώνης Τσαλπατούρος, ο οποίος ευχαρίστησε τους παριστάμενους, μιλώντας με τα πιο θερμά λόγια για την εκδήλωση και τη συνεργασία ώστε να φέρει στο φως διηγήσεις και άγνωστες πτυχές της εποχής που έμελε να σημαδέψει τη μετέπειτα Ελλάδα.

Ο πρόεδρος του Χορευτικού Ομίλου Καμαρών «Οι Αρχαίες Ρύπες» Κωνσταντίνος Τζίφας, ευχήθηκε ΄΄το Έπος του ’40 να αποτελεί για όλους εφαλτήριο και πρότυπο για το αποτύπωμα που θέλουμε να αφήσουμε όλοι μας σε αυτό τον τόπο, όπως πρόσφατα άφησε κι ένα μήνυμα ένας σπουδαίος αθλητής που έφυγε από τη ζωή΄΄.

 

Το μήνυμα του Αχαιού υφυπουργού Εξωτερικών Ανδρέα Κατσανιώτη, μετέφερε ο συνεργάτης του, Άρης Πατσόπουλος, τονίζοντας: ΄΄Η 28η Οκτωβρίου είναι για τον απανταχού ελληνισμό, ημέρα μνήμης και τιμής. Τιμάται το ανάστημα που «ορθώσαμε» στον εκβιασμό, τον φασισμό και στον ναζισμό. Στο «ΟΧΙ», συνοψίζεται η αγάπη στην πατρίδα, η πίστη στη Δημοκρατία και την Ελευθερία, αξίες που οι Έλληνες κληροδότησαν στην ανθρωπότητα. Φίλες και φίλοι, αγαπητά μέλη που συνδιοργανώνετε την αποψινή εκδήλωση, με εθνική υπερηφάνεια, εορτάζουμε την επέτειο του «ΟΧΙ» και τιμούμε τις θυσίες των προγόνων μας στο Έπος του ’40. Χρόνια πολλά στην Ελλάδα μας΄΄.

Ο πρόεδρος της Κοινότητας Καμαρών Παναγιώτης Περλέγκας είπε πως αποτελεί τιμή για τις Καμάρες η διοργάνωση τέτοιων εκδηλώσεων, τονίζοντας πως πρέπει να γίνει θεσμός και να πραγματοποιείται κάθε χρόνο, ευχαριστώντας τους παριστάμενους.

Χαιρετισμό απηύθυνε και ο δήμαρχος Αιγιαλείας Δημήτρης Καλογερόπουλος, με αναφορά στο νόημα της ημέρας αλλά και στην εκδήλωση.

Η διευθύντρια Δημοτικού Σχολείου Καμαρών Μαρία Σιταρά στη συνέχεια, αναφέρθηκε στις μνήμες του ’40 για μεγαλύτερους και νέους, σημειώνοντας πως για τους νεότερους μνήμες μπορεί να αποτελούν οι διηγήσεις από στόμα σε στόμα, οι σχολικές γιορτές ή και οι ταινίες. Μοιράστηκε στη συνέχεια τις διηγήσεις της μητέρας της που, γεννημένη το 1937, τριών χρόνων παιδάκι, κάθε φορά που ηχούσαν οι σειρήνες, φώναζε στη μητέρα της για να τρέξουν να κρυφτούν στα καταφύγια, ή τις διηγήσεις για τη φοβερή πείνα και τον αγώνα για να εξοικονομηθεί μισή φέτα ψωμί.

΄΄Ευτυχώς΄΄, όπως είπε, ΄΄κάποιοι είχαν προνοήσει να καταγράψουν αυτές τις διηγήσεις, ώστε να διατηρηθούν στο πέρασμα του χρόνου και να διασώσουν την ατμόσφαιρα της εποχής εκείνης. Πρόσωπα που έζησαν τα γεγονότα, είτε σαν πρωταγωνιστές είτε σαν «κομπάρσοι», όμως τα γεγονότα αυτά επέδρασαν στη ζωή τους και τη ζωή μας και διαμόρφωσαν τη σύγχρονη ιστορία, κοινωνία και συνεχίζουν να μας προσφέρουν υλικό για να χτίσουμε το μέλλον μας΄΄.

 

Παρουσιάσεις

Ακολούθως, έγινε η παρουσίαση της πρώτης ιστορίας από τους Γεωργία Κοσμοπούλου και Γιώργο Μαρκόπουλο, η οποία αφορούσε μία παλιά σημαία, τη «σημαία του Βορειοηπειρώτη» που φυλάσσεται στο Ιστορικό Λαογραφικό Μουσείο Λόγγου, μια ιστορία που άρχισε στο ελληνοαλβανικό μέτωπο και τελείωσε κατά την επιστροφή των Ελλήνων στρατιωτών, ύστερα από την ταπεινωτική συνθηκολόγηση. Ρίγη συγκίνησης προκάλεσε η παρουσίαση της αλληλογραφίας στρατιωτών, με τη Ντία Παναγοπούλου, μέλος του Μουσείου Λόγγου, να διαβάζει το γράμμα του παππού της. Διάβασαν ακόμη, οι Γιώτα Καμίτσα, Γιώργος Μαρκόπουλος και Γεωργία Κοσμοπούλου.

Η παρουσίαση των πολεμιστών της περιοχής έγινε από την κ. Σιταρά, ενώ έγινε και παρουσίαση των αεροπόρων. Το ποίημα της Μέλπως Ρογκάλα «Στους Αεροπόρους μας», διάβασε ο Γιάννης Μπαρδούτσος. Η παρουσίαση του πλοιάρχου του βασιλικού ναυτικού Ελευθέριου Σακελλαρόπουλου έγινε από την Ντία Παναγοπούλου, ενώ αποσπάσματα από το ημερολόγιό του «Ιστορικόν της δράσεώς μου κατά την πολεμικήν περίοδον», διάβασε ο κ. Κλάγκος.

Στη συνέχεια έγινε παρουσίαση αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης, ενώ διαβάστηκαν «η ιστορία της κλούβας», η «ιστορία της Ρεβέκκας» και η «θυσία του Ανδρέα Μπέσκου». Επίσης, η διοίκηση της Γκρέτας Γκολφινοπούλου για τη Ρεβέκκα και τον Ανδρέα Μπέσκο και το ποίημα στον Ανδρέα Μπέσκο της κ. Ρογκάλα που το απήγγειλε η ίδια.

Η εκδήλωση έκλεισε με τη Χορωδία του Γυμνασίου Καμαρών, υπό τη διεύθυνση της Μαρίας Σταυράκη, με τα τραγούδια «Ειρήνη» του Χρήστου Λεοντή και «Το τραγούδι της ειρήνης» του Περικλή Παπαδόπουλου, ενώ εψάλη και ο Εθνικός Ύμνος.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr