background img
banner
banner

Δρόμος σε… έκτακτη ανάγκη η Κλεισούρας

ΑΜΕΣΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΥΠΟΣΧΕΘΗΚΕ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΟΥ ΔΕΧΘΗΚΕ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΤΟΥ 1ου ΓΕΛ ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ

Το… πλήρωμα του χρόνου για την αποκατάσταση της πολύπαθης οδού Κλεισούρας, φαίνεται πως έφτασε. Ανεξάρτητα από το εάν υπήρχε ήδη πρόθεση ή απέδωσαν καρπούς οι πιέσεις της σχολικής κοινότητας με «πρωτεργάτες» τους μαθητές του 1ου ΓΕΛ, το έργο φαίνεται πως θα υλοποιηθεί άμεσα, δημιουργώντας ασφαλείς συνθήκες για τη μετάβαση των παιδιών από και προς το σχολείο τους…

Μετά από 23 χρόνια όπου το εν λόγω σχολείο στεγάζεται στο κτίριο της οδού Κλεισούρας και ύστερα από δύσκολες συνθήκες με πλημμύρες του δρόμου και λάσπη μετά από κάθε βροχή, όλοι περίμεναν την περασμένη εβδομάδα ότι μετά την ολοκλήρωση του αποχετευτικού, το πρόβλημα θα εξέλειπε. Ωστόσο, η υπερθέρμανση της αντλίας κατέστησε αδύνατη τη λειτουργία της και δεν έγινε η αναμενόμενη απορροή των υδάτων και αποστράγγιση της οδού. Μαθητές, εκπαιδευτικοί του σχολείου αλλά και πολίτες που βρέθηκαν στο σημείο επισκεπτόμενοι τις υπόλοιπες δομές που λειτουργούν εκεί, αντιμετώπισαν πάλι τη δύσκολη κατάσταση. Το γεγονός δημιούργησε κλίμα αγανάκτησης στους μαθητές που αποφάσισαν να προχωρήσουν σε κατάληψη, ζητώντας στοιχειωδώς την εξασφάλιση ομαλής πρόσβασης στο σχολείο τους…

Ακούγοντας τις παραινέσεις του Συλλόγου Γονέων και των εκπαιδευτικών τους, αποφάσισαν να λήξουν την κατάληψη το βράδυ της Τετάρτης και την Πέμπτη το πρωί επέστρεψαν στις αίθουσες. Εκτίμησαν ωστόσο πως οι διαβεβαιώσεις που δίνονταν από τον αντιπρόεδρο της ΔΕΥΑΑ και άλλους εμπλεκόμενους φορείς, θα έπρεπε να τους δοθούν και δια στόματος δημάρχου, ώστε να είναι βέβαιοι πως το πρόβλημα θα επιλυθεί. Αποφάσισαν έτσι να πραγματοποιήσουν ειρηνική πορεία διαμαρτυρίας το πρωί της Παρασκευής προς το Δημαρχείο, ώστε να συναντήσουν τον κ. Καλογερόπουλο. Προηγήθηκε επίσκεψη στον δρόμο του αντιπροέδρου της ΔΕΥΑΑ Γιώργου Ντίνου και του αντιδημάρχου Έργων Βασίλη Χριστόπουλου, οι οποίοι έκαναν αυτοψία στα εν εξελίξει έργα που είχαν ως στόχο τον καθαρισμό των φρεατίων, το κάλυμμα αυτών και τη συντήρηση του συστήματος αποστράγγισης. Έκαναν δε γνωστό πως εντός των επόμενων ημερών να γίνει ρίψη νέας ασφάλτου στην οδό.

Την πορεία των μαθητών συνόδευσαν εκπαιδευτικοί αλλά και γονείς – μέλη του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου.
Επίσης παρόντα ήταν και μέλη της δημοτικής παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση» με την επικεφαλής Αγγελική Κουρή να βρίσκεται και στο δημαρχείο. Μάλιστα, υπενθύμισαν τις πάμπολλες παρεμβάσεις της παράταξης τα προηγούμενα χρόνια, ώστε να επιλυθεί το πρόβλημα της οδού Κλεισούρας.

«κ. δήμαρχε, μην μας απογοητεύσετε!»

Στη συνάντηση με τον δήμαρχο συμμετείχε αντιπροσωπεία από τέσσερις μαθητές, έναν εκπρόσωπο του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων και τρεις εκπαιδευτικούς. Στο υπόμνημα που παρέδωσαν οι εκπρόσωποι των μαθητών στον κ. Καλογερόπουλο, αναφέρονταν τα εξής: «Ως μέλη της μαθητικής κοινότητας και του Δεκαπενταμελούς του 1ου ΓΕΛ Αιγίου, αποφασίσαμε να συντάξουμε αυτή την επιστολή προκειμένου να εκφράσουμε τον βαθύ προβληματισμό μας, τα αιτήματά μας αλλά ταυτόχρονα και την αγανάκτησή μας για το χρόνιο πρόβλημα της πρόσβασης στον σχολικό μας χώρο, μέσω της παρόδου Κλεισούρας. Ένα πρόβλημα το οποίο χρονίζει εδώ και 25 χρόνια και δεν αποτέλεσε ποτέ «πρόβλημα» για τέσσερις συναπτές δημοτικές αρχές!
Με αφορμή την τελευταία βροχόπτωση, που για πολλοστή φορά, μετέτρεψε την πάροδο Κλεισούρας σε «λιμνοθάλασσα» και εμάς σε «βατραχανθρώπους», ήρθε στην επιφάνεια για μία ακόμη φορά η δυσκολία άφιξης της σχολικής κοινότητας του 1ου ΓΕΛ στον χώρο του σχολείου μας. Λακκούβες, έλλειψη ασφαλτόστρωσης, απουσία πεζοδρομίων η χρήση του υποτιθέμενου δρόμου ως διπλής κατεύθυνσης καθώς και η δυσλειτουργία των φρεατίων είναι μόλις μερικά από τα μέλανα σημεία που αποδεικνύουν περίτρανα αφενός την αγανάκτησή μας, αφετέρου τον λόγο για τον οποίο έχετε στα χέρια σας αυτή την επιστολή. Όλα τα παραπάνω δεν αφορούν μόνο εμάς, το μεγαλύτερο σχολείο της Αιγιάλειας, αλλά και όσους πολίτες αναζητούν πρόσβαση στο ΙΚΑ, το γηροκομείο, τον βρεφονηπιακό σταθμό και από του χρόνου το Ε.Κ.Α.ΜΕ, το οποίο πρόκειται να στεγάζεται δίπλα από το σχολείο μας.

Σε αυτό το σημείο, θα θέλαμε να παραθέσουμε συνοπτικά τις συνέπειες των προαναφερθέντων κυρίως τις βροχερές μέρες καταφθάνουμε στο σχολείο με βρεγμένα ρούχα με αποτέλεσμα να απειλείται η υγεία μας ανά πάσα στιγμή κάτι το οποίο δεν οφείλεται μόνο στο γεγονός ότι ο «δρόμος» πλημμυρίζει αλλά και στην έλλειψη πεζοδρομίων καθώς και στο «μποτιλιάρισμα» που προκαλείται εξαιτίας της διπλής κατεύθυνσης του δρόμου.

Κύριε δήμαρχε, σαφώς σεβόμαστε το έργο σας αλλά νιώθοντας εκτεθειμένοι με την τωρινή κατάσταση, θα επιθυμούσαμε να σας γνωστοποιήσουμε τα αιτήματά μας. Πρώτα από όλα απαιτούμε την ασφαλτόστρωση του δρόμου έτσι ώστε να μην υπάρχουν λακκούβες. Δεύτερον, χρήζει άμεσης ανάγκης η πεζοδρόμηση προκειμένου τόσο οι μαθητές όσο και οι υπόλοιποι πολίτες να κινούνται με ασφάλεια στην πάροδο Κλεισούρας. Τρίτον και τελευταίον, ζητάμε τη μονοδρόμηση του δρόμου, περιορίζοντας έτσι την κυκλοφοριακή συμφόρηση.

Εν κατακλείδι, ευελπιστούμε ότι αυτή η επιστολή δεν θα αποτελέσει ένα ακόμη έγγραφο το οποίο θα τοποθετηθεί στο συρτάρι του γραφείου σας αλλά θα διαβαστεί με προσοχή και επιμέλεια. Η επιστολή αυτή αντικατοπτρίζει τη φωνή όλων των μαθητών που απελπισμένοι πλέον εναποθέτουν τις τελευταίες τους ελπίδες σε εσάς, αξιότιμε κύριε δήμαρχε, μην μας απογοητεύσετε!».

Οι διαβεβαιώσεις του δημάρχου

Τη διαβεβαίωση ότι η οδός Κλεισούρας θα αποκατασταθεί άμεσα με νέο ασφαλτοτάπητα και με παράλληλες εργασίες που θα διασφαλίσουν την απρόσκοπτη και ασφαλή προσβασιμότητα στο σχολείο τους, τους έδωσε ο δήμαρχος. Ο κ. Καλογερόπουλος σημείωσε ότι εδώ και 23 χρόνια, οπότε και ξεκίνησε τη λειτουργία του το σχολικό συγκρότημα του 1ου ΓΕΛ Αιγίου, δεν είχαν γίνει ουσιαστικές κινήσεις για τη βελτίωση των υποδομών σε μια οδό που είναι υπερφορτωμένη με την ταυτόχρονη ύπαρξη του ΙΚΑ, του Ιδρύματος «Άγιος Χαράλαμπος», του σχολείου και σύντομα και του Ε.Κ.Α.ΜΕ. Αιγίου αλλά και με οικίες. «Είναι δικαιολογημένη η αγανάκτηση των μαθητών και η νεολαία μας είναι ένα ζωντανό κύτταρο της κοινωνίας, καλά κάνουν και διαμαρτύρονται. Εμείς οι μεγάλοι, με την ωριμότητά μας, προχωρούμε επί της ουσίας και εντός των ημερών θα έχουν ολοκληρωθεί οι απαραίτητες εργασίες για την ασφαλέστερη πρόσβαση στο σχολείο, στο μέτρο του δυνατού και βάσει των αντικειμενικών συνθηκών και δεδομένων» τόνισε στην αντιπροσωπεία ο κ. Καλογερόπουλος, ο οποίος συμπλήρωσε ότι λίγη ώρα νωρίτερα σε σύσκεψη με υπηρεσιακούς παράγοντες της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Αιγιαλείας, δόθηκε εντολή να ακολουθηθούν τάχιστα όλες οι νόμιμες αλληλοδιάδοχες γραφειοκρατικές και άλλες διαδικασίες. Το γεγονός ότι στο σημείο έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες του νέου αποχετευτικού δικτύου της οδού Κορίνθου και οι απαραίτητοι καθαρισμοί φρεατίων, η τοποθέτηση εφεδρικού αντλιοστασίου κλπ. είναι αρκετά σημαντικό και μάλιστα τόσο ο δήμαρχος Αιγιαλείας όσο και ο αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑ Γιώργος Ντίνος που ήταν παρών, τόνισαν ότι η αρχική μελέτη δεν προέβλεπε τη δημιουργία της υποδομής στην οδό Κλεισούρας αλλά προστέθηκε με πρωτοβουλία της δημοτικής αρχής. Καταλήγοντας ο κ. Καλογερόπουλος ανέφερε: «Δεν υπάρχει λόγος να ανησυχείτε, το έργο θα τελειώσει σε λίγες μέρες κι εγώ πραγματικά είμαι χαρούμενος και που σας συνάντησα αλλά και γιατί έχουμε αυτή τη θετική εξέλιξη».

Οι παρεμβάσεις που έκανε η ΔΕΥΑΑ

Το «παρών» στη συνάντηση έδωσαν και οι αντιδήμαρχοι Γιώργος Φραγκονικολόπουλος και Βασίλης Χριστόπουλος. Σε δήλωσή του, ο αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΑ Γιώργος Ντίνος, σημείωσε: ΄΄Προσπαθήσαμε και δώσαμε λύση στο πρόβλημα της οδού Κλεισούρας μετά από 20 και πλέον έτη. Εντάξαμε και ολοκληρώθηκε τώρα το νέο δίκτυο αποχέτευσης και με την ολοκλήρωσή του είχαμε ήδη προγραμματίσει την κατασκευή του δρόμου μετά το πέρας των εργασιών (οι εργασίες κατασκευής θα αρχίσουν την επόμενη εβδομάδα). Ο χώρος καθαρίστηκε και σκουπίστηκε στο σύνολό του, καθαρίστηκαν τα φρεάτια από τα φερτά υλικά και τοποθετήθηκε δεύτερη εφεδρική αντλία στο φρεάτιο απορροής. Επίσης επισκευάσθηκαν οι σιδερένιες σκάρες απορροής υδάτων.
Με το δεκαπενταμελές και με τούς μαθητές είχαμε μια άψογη συνεργασία και τους ευχαριστώ προσωπικά. Επίσης με το σύλλογο καθηγητών και το σύλλογο γονέων και κηδεμόνων του σχολείου΄΄.

Ασφαλή πρόσβαση με ό,τι αυτό συνεπάγεται, το αίτημα του Συλλόγου Γονέων

Μιλώντας στο protionline.gr για την εξέλιξη του θέματος, ο πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου, Ανδρέας Μαρκοράς, είπε: ΄΄Με ικανοποίηση ακούσαμε τον δήμαρχο να αναφέρει πως έχει δρομολογηθεί η αποκατάσταση του δρόμου και ότι σε δέκα ημέρες θα έχει τελειώσει η ασφαλτόστρωση. Αυτό που εμείς ζητήσαμε είναι να δημιουργηθούν οι συνθήκες για την ασφαλή πρόσβαση των παιδιών μας στο σχολείο τους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται και όποιες ενέργειες πρέπει να γίνουν. Θετικό είναι το γεγονός ότι ο δήμαρχος μάς ζήτησε να ξανασυναντηθούμε σε ένα δεκαπενθήμερο ώστε να εκτιμήσουμε την κατάσταση΄΄.

Μία ημέρα κατάληψης ισούται με περικοπή περιπάτου…

Εν τω μεταξύ, η κατάληψη μίας ημέρας που πραγματοποίησαν οι μαθητές με αποκλειστικό αίτημα την ασφαλή μετάβαση στο σχολείο τους, φαίνεται πως έχει ένα τίμημα. Ο δικηγόρος και μέλος του Συλλόγου Γονέων του σχολείου, Γιώργος Μπέσκος, προχώρησε χθες στην καταγγελία ότι οι μαθητές θα στερηθούν έναν περίπατο επειδή έκαναν κατάληψη. Συγκεκριμένα, ο κ. Μπέσκος, ζητώντας ανάκληση της απόφασης, επισήμανε: ΄΄Πραγματικά είναι ασύλληπτο το γεγονός, ότι οι μαθητές του 1ου Λυκείου Αιγίου τιμωρούνται με στέρηση μιας εκδρομής περιπάτου διότι τόλμησαν να κάνουν το αυτονόητο. Έκαναν κατάληψη, ως το έσχατο μέσο διαμαρτυρίας για το γεγονός ότι στο σχολείο τους υπήρχε δρόμος που γινόταν ποτάμι σε κάθε βροχόπτωση, που εμπόδιζε τη μετάβασή τους σε αυτό και υπήρχε μεγάλος κίνδυνος ατυχήματος.

Την ώρα που όλοι… σφύριζαν αδιάφορα επί τόσα χρόνια, έκαναν αυτό που έπρεπε θεσμικά άλλοι να μεριμνήσουν. Η ανάδειξη του θέματος, που είχε ως αποτέλεσμα την άμεση εξεύρεση λύσης, πιστώνεται αποκλειστικά και μόνο στους μαθητές. Αντί να τους αποδοθούν τα εύσημα από τους αρμόδιους φορείς του Υπουργείου Παιδείας, απεστάλη email που αναφέρει τα εξής από τη διεύθυνση του σχολείου: «Μετά από αυτά και εφαρμόζοντας το νομοθετικό πλαίσιο σας κάνουμε γνωστό ότι η σημερινή ημέρα θα αναπληρωθεί με την περικοπή ενός περιπάτου…». Είναι προκλητικό να γίνεται επίκληση νομιμότητας όταν επί τόσα χρόνια παραβιαζόταν αυτή με προκλητικό τρόπο με την ύπαρξη καταστάσεως που έθετε σε κίνδυνο τη σωματική ακεραιότητα μαθητών και συνοδών τους.

Οι εικόνες επί ώρα να είναι έκθετοι μαθητές σε βροχή επειδή είχαν αποκλειστεί από το δρόμο ποτάμι εκθέτουν όλους αυτούς που επικαλούνται δήθεν τώρα τη νομιμότητα. Και τώρα τους τιμωρούνται γιατί έδωσαν λύση!!! Κατόπιν των ανωτέρω ζητώ όπως ανακληθεί η απόφαση να στερηθούν οι μαθητές του 1ου Λυκείου Αιγίου τον περίπατο που δικαιούνται ως σχολική μονάδα. επειδή τόλμησαν αυτό που οι αρμόδιοι δεν έκαναν…΄΄.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr