background img
banner
banner

Νέα «πράξη στο δράμα» του ηλεκτροφωτισμού

Ο ΠΡΟΣΩΡΙΝΟΣ ΑΝΑΔΟΧΟΣ ΠΡΟΣΕΦΥΓΕ ΣΤΗΝ ΕΝΙΑΙΑ ΑΡΧΗ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΖΗΤΩΝΤΑΣ ΑΚΥΡΩΣΗ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΜΑΤΑΙΩΣΗΣ ΤΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΠΟΥ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Ρυθμιστικό παράγοντα στη λειτουργία του δήμου Αιγιαλείας φαίνεται πως αποτελεί η σύμβαση για την εκτέλεση της υπηρεσίας: «Ενεργειακή Αναβάθμιση – Αυτοματοποίηση Συστήματος Ηλεκτροφωτισμού Κοινοχρήστων Χώρων με εξοικονόμηση ενέργειας στον δήμο Αιγιαλείας». Μπορεί κάποιοι να πιστεύουν πως το θέμα θεωρείται λήξαν, μετά τις αποφάσεις Οικονομικής Επιτροπής και Δημοτικού Συμβουλίου για ματαίωση, πλην όμως η προσφυγή της προσωρινής αναδόχου, αποτελεί μία νέα… πράξη του δράματος. Δεν αποκλείεται δε να δημιουργήσει νέα δεδομένα…

Μετά από τις έντονες πιέσεις της αντιπολίτευσης που έκανε λόγο για μία απεχθή σύμβαση που θα επιβαρύνει υπερβολικά τα δημοτικά τέλη και την τσέπη του δημότη και μολονότι κατά τη δημοτική αρχή η εν λόγω υπηρεσία θα συνέφερε τον δήμο λόγω εξοικονόμησης ενέργειας, ο δήμαρχος συναίνεσε στην ακύρωση της σύμβασης, καθώς αποτέλεσε προϋπόθεση από την πλευρά της αντιπολίτευσης, προκειμένου να ληφθεί απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για τη μεταφορά και εναπόθεση των απορριμμάτων.
Κι αν το ελεγκτικό συνέδριο, από το οποίο… πηγαινοερχόταν η σύμβαση, φάνηκε προς στιγμήν να εγκρίνει τη σύμβαση, αυτό θα ήταν ως μη γενόμενο, τη στιγμή που το ίδιο το Δημοτικό Συμβούλιο την ακύρωσε.

Δεν προηγήθηκε απόφαση της Επιτροπής Διαγωνισμού

Κι ενώ όλα έδειχναν πως στο δημοτικό «σκηνικό» ξεχνούν τον ηλεκτροφωτισμό, ήρθε πριν λίγες ημέρες ο προσωρινός ανάδοχος, ο οικονομικός φορέας «ΕΝΩΣΗ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ «GLOBILED Μ.ΕΠΕ – CHIOS ENERGY SMART APPLICATIONS», να καταθέσει προσφυγή στην Ενιαία Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων, ζητώντας να μην ισχύσει η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και να προχωρήσει η διαδικασία. Βασικό επιχείρημά της, όπως αναφέρει στo protionline.gr ο δικηγόρος του δήμου Γιώργος Μπέσκος, είναι ότι των αποφάσεων Οικονομικής Επιτροπής και Δημοτικού Συμβουλίου περί ακύρωσης της σύμβασης, δεν προηγήθηκε ανάλογη απόφαση της Επιτροπής Διαγωνισμού. Θα έπρεπε δηλαδή, η απόφαση της Ο.Ε. και του Δ.Σ. να «πατήσει» σε ανάλογη γνωμάτευση της Επιτροπής Διαγωνισμού.

Βεβαίως, το θέμα θεωρείται εντελώς τυπικό, ενώ εφόσον υπάρχει πραγματική βούληση για ακύρωση του διαγωνισμού, θα μπορούσε και τώρα να ληφθεί απόφαση της Επιτροπής Διαγωνισμού και να προχωρήσει αναλόγως η διαδικασία. Σε ό,τι αφορά την προσφυγή, ο δήμος θα πρέπει να στείλει τις απόψεις του αιτιολογώντας τη διαδικασία και την απόφαση που ελήφθη, ενώ είναι άγνωστο πότε θα εκδοθεί η απόφαση της Ενιαίας Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων.

Το Ελεγκτικό αποφάσισε να απέχει του ελέγχου νομιμότητας

Και μέσα σε όλα αυτά, το Ελεγκτικό Συνέδριο, την περασμένη εβδομάδα γνωστοποίησε στις αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου, ότι αποφάσισε να απέχει του ελέγχου νομιμότητας.
Για την… ιστορία, αξίζει να αναφερθεί πως η εκτιμώμενη αξία της ΣΠΥ για την παροχή των Υπηρεσιών, προέκυπτε από την εξοικονόμηση της Ενεργειακής Κατανάλωσης στη διάρκεια των 12 ετών και ανερχόταμ στο ποσό των 11.313.124,34 € συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ 24% (προϋπολογισμός χωρίς ΦΠΑ: 9.123.487,37 € – ΦΠΑ: 2.189.636,97 €). Η οικονομική προσφορά της «ΕΝΩΣΗ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ «GLOBILED Μ.ΕΠΕ – CHIOS ENERGY SMART APPLICATIONS», που είχε παρουσιαστεί ως πιο συμφέρουσα και γι’ αυτό ορίστηκε προσωρινή ανάδοχος, ήταν στα 10.878.993,54 € με ΦΠΑ.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr