background img
banner
banner

Καθαρισμός αλλά και αναστάτωση στο Τριάντειο

ΑΝΕΝΔΟΤΟΙ ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΣΤΟ ΝΑ ΜΕΤΑΚΙΝΗΘΟΥΝ ΚΑΤΟΙΚΗΜΕΝΑ ΚΟΝΤΕΪΝΕΡΣ – ΔΥΣΚΟΛΗ ΑΛΛΑ ΜΕ ΘΕΤΙΚΟ ΠΡΟΣΗΜΟ Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ

Αναβρασμός επικράτησε τη δεύτερη μέρα (Παρασκευή 10 Μαρτίου) της επιχείρησης καθαρισμού του καταυλισμού «Τριάντειο» εκεί όπου πραγματοποιείται απομάκρυνση των άδειων κοντέινερ. Μπορεί ο συντονισμός υπηρεσιών και ιδιωτικού συνεργείου να είναι άψογος, ωστόσο η διαδικασία μόνο εύκολη δεν είναι, δεδομένου ότι για κοντέινερ που με εντολή Εισαγγελέα πρέπει να φύγουν, υπήρξαν αντιδράσεις καθώς στο εσωτερικό τους βρέθηκαν ρούχα, έπιπλα και… άνθρωποι. Την ίδια στιγμή, οι κάτοικοι διαμαρτυρήθηκαν έντονα στο ενδεχόμενο μετακίνησης όλων των κατοικήσιμων κοντέινερ σε ένα σημείο…

Συνολικά θα σηκωθούν 18 οικίσκοι

Την πρώτη ημέρα, Πέμπτη 9 Μαρτίου, σηκώθηκαν από τον καταυλισμό έξι οικίσκοι και τη δεύτερη άλλοι τόσοι. Όπως εξήγησε στο protionline.gr η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πρόνοιας Διαμάντω Βασιλακοπούλου – Καρτσωνάκη, ΄΄η μεταφορά έγινε κατόπιν ανάθεσης του υπουργείου σε εργολάβο, μετά από διαγωνισμό. Δεν ενεπλάκη ο δήμος στο θέμα της ανάθεσης του έργου. Εμείς ωστόσο σαν Πρόνοια και δεδομένου ότι θέλαμε να καθαριστεί ο χώρος και να εξασφαλιστούν καλύτερες συνθήκες στους διαμένοντες εκεί, ασκούσαμε πιέσεις ώστε να ξεκινήσει άμεσα η διαδικασία απομάκρυνσης των ακατοίκητων κοντέινερς. Από εκεί και πέρα και τις δύο ημέρες υπήρξε άριστη συνεργασία μεταξύ ΔΕΔΔΗΕ, Αστυνομίας, ΔΕΥΑΑ, δήμου Αιγιαλείας και εργολάβου. ΔΕΔΔΗΕ και ΔΕΥΑΑ, παρότι τα εν λόγω κοντέινερς δεν είχαν ρεύμα και νερό, έπρεπε να ελέγχουν μήπως έχει γίνει κάποια σύνδεση προτού σηκωθούν οι οικίσκοι, για λόγους ασφαλείας, δεδομένου ότι κάποιοι από αυτούς έδειχναν να έχουν πράγματα στο εσωτερικό τους, μολονότι κανείς δεν είχε το δικαίωμα γι’ αυτό βάσει δικαστικών αποφάσεων. Παρά ταύτα, ζητήσαμε να ειδοποιηθούν οι άνθρωποι αυτοί για να πάρουν τα πράγματά τους. Επίσης παρούσες ήταν και υπάλληλοι της Πρόνοιας έχοντας τα ονόματα των κατοίκων΄΄.

Σύμφωνα με την αντιδήμαρχο, ΄΄στην όλη επιχείρηση βοήθησαν πολύ, ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας Νίκος Καραΐσκος, ο οποίος θα αναλάβει έργο και μετά την ολοκλήρωση της απομάκρυνσης ώστε να καθαριστεί ο χώρος, ο αντιδήμαρχος Τεχνικής Υπηρεσίας Βασίλης Χριστόπουλος, ο αντιπρόεδρος της Κοινότητας Αιγίου Φάνης Ραμπαβίλας και ο δικηγόρος του δήμου Γιώργος Μπέσκος. Όλη αυτή η διαδικασία, πέρα από το θετικό πρόσημο του αποτελέσματος και την αναβάθμιση των συνθηκών διαβίωσης των κατοίκων, απέδειξε πως μέσα από την καλή συνεργασία των υπηρεσιών μπορεί να επιτευχθεί θετικό αποτέλεσμα΄΄.

Αναφορικά με το πόσα κοντέινερς θα απομακρυνθούν ακόμη και πότε συνεχίζεται η διαδικασία, η αντιδήμαρχος είπε πως αυτό δεν είναι βέβαιο ότι θα γίνει σήμερα ή τις επόμενες ημέρες, ενώ τόνισε πως βάσει των δικαστικών αποφάσεων στη λίστα βρίσκονται ακόμη έξι οικίσκοι.

Στις τάξεις των κατοίκων ωστόσο τα συναισθήματα και οι αντιδράσεις ήταν μάλλον ανάμεικτα. Από τη μία εξέφρασαν ικανοποίηση γιατί επιτέλους ικανοποιήθηκε το αίτημά τους για να καθαριστεί στο «Τριάντειο» και να εκλείψουν τα κενά κοντέινερ τα οποία αποτελούσαν εστία μόλυνσης, από την άλλη όμως τόνισαν πως δεν θα επιτρέψουν σε κανέναν την παραμικρή παρέμβαση σε κατοικημένους οικίσκους.

“Ο δήμος δεν έχει δικαίωμα να παρέμβει στον χώρο” λέει ο εκπρόσωπος των κατοίκων

Ο εκπρόσωπος των κατοίκων, Γιάννης Παπαλεξίου, μιλώντας στo protionline.gr, έδειξε έγγραφα μέσω των οποίων επιβεβαιώνεται πως ο δήμος δεν έχει δικαίωμα παρέμβασης στον χώρο, απαντώντας έτσι σε όσους ανέφεραν πως το επόμενο βήμα θα είναι να σηκωθούν και κατοικημένα κοντέινερς προκειμένου να συγκεντρωθούν σε ένα σημείο, ούτως ώστε ο δήμος να εξωραΐσει το υπόλοιπο οικόπεδο. Συγκεκριμένα, παρουσίασε έγγραφο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, του Τμήματος Εποπτείας της Διεύθυνσης Κοινωφελών Περιουσιών, με ημερομηνία 4/8/2021, μέσω του οποίου ζητείται από τον δήμο Αιγιαλείας να σταματήσει να οικειοποιείται την έκταση η οποία ανήκει στο κοινωφελές ίδρυμα Ισμήνης και Μαρίας Τριάντη. Τονίζει δε πως ΄΄για τους οικίσκους που κατοικούνται ακόμη από σεισμόπληκτους, αρμόδιο να αποφασίσει για την παραμονή τους ή μη στην παραπάνω έκταση, είναι το Δ.Σ. του ιδρύματος και όχι ο δήμος΄΄.

΄΄Ο χώρος είναι ιδιωτικός, ανήκει στο κληροδότημα, ο δήμος δεν έχει καμία δουλειά να παρέμβει, παρά μόνο το κληροδότημα. Μας είπαν ότι θέλουν να μεταφέρουν τα κατοικήσιμα κοντέινερ πιο πάνω ούτως ώστε να είναι όλα σε ένα σημείο. Αυτό όμως δεν είναι εφικτό. Διότι οι άνθρωποι έχουν φτιάξει αυλές. Τα κοντέινερ δεν είναι άψυχα σπίτια. Έχουν γίνει τα σπίτια μας μετά από τόσα χρόνια΄΄, επισήμανε ο κ. Παπαλεξίου, τονίζοντας πως τα έγγραφα αυτά έχουν διαρκή ισχύ και δεν αλλάζει κάτι. Και συνέχισε: ΄΄Το ΦΕΚ 4012 12/2/18 τεύχος Β΄, λέει ότι ο κάθε δήμαρχος είναι υποχρεωμένος να εισηγηθεί ότι έχει συγκεκριμένο αριθμό ανθρώπων στον χώρο και να ζητήσει βοήθεια για τη στεγαστική τους αποκατάσταση ώστε να υπάρξει μέριμνα. Μετά από τόσα χρόνια έρχεται να μας πει ότι θα μας μεταφέρει. Με ποια δικαιοδοσία θέλει να κάνει ανάπλαση; Σε ξένο οικόπεδο; Εκμεταλλεύονται την «αναμπουμπούλα» για να μας μετακινήσουν. Και αποθήκη να είναι, απαγορεύεται να την κουνήσουν΄΄.

Τέλος, ο κ. Παπαλεξίου τόνισε πως οι ίδιοι οι κάτοικοι επί σειρά ετών ασκούσαν πιέσεις ώστε να φύγουν από το Τριάντειο τα κοντέινερς που δεν χρησιμοποιούνται. ΄΄Ο δήμος κακώς λέει στην ανακοίνωσή του ότι με δικές του ενέργειες έγινε η απομάκρυνση των άδειων κοντέινερς. Η αλήθεια είναι πως έγινε κατόπιν των δικών μας πιέσεων εδώ και δύο χρόνια. Το κληροδότημα είναι αυτό που τον υποχρεώνει να καθαρίσει τα σημεία και δεν έγινε με πρωτοβουλία του δήμου΄΄, σημείωσε.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr