background img
banner
banner

Στο «μικροσκόπιο» οι ανάγκες της κοινωνίας

ΤΑ ΚΟΝΔΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΑΔΕΣΠΟΤΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΟΙ ΑΝΑΓΚΕΣ ΑΔΥΝΑΜΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ΠΕΔΙΟ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗΣ ΣΤΟ… ΤΡΑΠΕΖΙ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Οι ανάγκες της κοινωνίας και η πολιτική που πρέπει να ασκήσει ο δήμος… συζητήθηκαν στην ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αιγιαλείας για την ψήφιση του προϋπολογισμού.

Από πλευράς αντιπολίτευσης ζητήθηκε περισσότερη μέριμνα για τις ενδεείς οικογένειες ενώ κάποιοι τόνισαν πως δεν μπορεί να προβλέπονται περισσότερα χρήματα για τα αδέσποτα και για δράσεις εξωστρέφειας. Αναλύθηκαν ωστόσο τα όσα προσφέρει ο δήμος στους αδύναμους οικονομικά πολίτες αλλά και τις υποχρεώσεις που έχει βάσει νόμου, για τα αδέσποτα.

΄΄Περισσότερα για τη σίτιση των αδέσποτων απ’ ό,τι για άπορους πολίτες΄΄

Το θέμα έθιξε η δημοτική σύμβουλος της μείζονος αντιπολίτευσης Βάσω Ψυχράμη, δηλώνοντας πως της έκανε ιδιαίτερη εντύπωση το γεγονός ότι για τα συσσίτια των απόρων για την κοινωνική πολιτική του Δήμου στον προϋπολογισμό περιλαμβάνονται λιγότερα χρήματα από όσα προορίζονται για τα δέσποτα ζώα. ΄΄Για τους άπορους συμπολίτες μας έχουμε προϋπολογίσει 40.000 ευρώ και για τη σίτιση των αδέσποτων 60.000. Αγαπάμε τα ζώα αλλά όχι περισσότερο από τους ανθρώπους΄΄, ανέφερε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας τις μεγάλες ανάγκες της κοινωνίας.
Επιπλέον, η κ. Ψυχράμη μίλησε για τεράστια ποσά που προορίζονται για δράσεις ενημέρωσης και εξωστρέφειας.

Ο δημοτικός σύμβουλος Παρασκευάς Σπυρόπουλος αναρωτήθηκε γιατί στον φετινό προϋπολογισμό υπάρχει διπλασιασμός των χρημάτων για την περίθαλψη των αδέσποτων, από 17.000 € στις 35.000 €.

Τι ορίζει η νομοθεσία για τα αδέσποτα

Απαντώντας ο αντιδήμαρχος Ποιότητας Ζωής και πρόεδρος της Πενταμελούς Επιτροπής για τα αδέσποτα, Γιώργος Φραγκονικολόπουλος προς τη σίτιση των αδέσποτων, σημείωσε: ΄΄Πρέπει να γνωρίζουμε ότι ένα ζώο γίνεται πολύ επιθετικό όταν δεν έχει να φάει. Άλλωστε η σίτιση των αδέσποτων είναι και νόμος του κράτους. Δυστυχώς έχουμε ανεύθυνους πολίτες που τα εγκαταλείπουν.
Ο νόμος προβλέπει ότι ο δήμος πρέπει να εξασφαλίζει τροφή για τα αδέσποτα έτσι ώστε και αυτά να τρέφονται και να μειώνουμε την επιθετικότητα. Όσον αφορά τις κτηνιατρικές ανάγκες, δυστυχώς τα χρήματα που προβλέπονται στον προϋπολογισμό δεν επαρκούν.

Κάνοντας τη διαχείριση, γνωρίζω το πρόβλημα και εκτιμώ πως χρειάζονται τα πενταπλάσια χρήματα για να καλυφθούν οι ανάγκες. Φανταστείτε ότι μόνο από την αρχή του έτους έχουν γίνει περίπου 30 εγκαταλείψεις ηλικιωμένων σκύλων και έχουμε σχεδόν 100 καινούρια κουτάβια΄΄.

Για το θέμα τοποθετήθηκε και η αντιδήμαρχος Μαρία Σταυροπούλου, τονίζοντας πως ΄΄δεν είναι δυνατόν να συγκρίνουμε τους ανθρώπους με τα ζώα. Οι ενδεείς συμπολίτες μας έχουν τις δικές τους ανάγκες και στα πλαίσια της Πρόνοιας γίνεται κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου ο Δήμος να σταθεί πλάι τους. Ταυτόχρονα, ο δήμος είναι υποχρεωμένος και για την ευζωία των αδέσποτων΄΄.

Πολίτες ψάχνουν τροφή στα σκουπίδια…

Αναφορά στο κοινωνικό πρόσωπο του Δήμου έκανε και ο επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης Κώστας Σπηλιόπουλος λέγοντας πως ΄΄δεν είναι ο Δήμος υπεύθυνος για την κοινωνική πολιτική αλλά η κυβέρνηση. Αυτή τη στιγμή όμως οι πολίτες περνούν δύσκολα και τα πράγματα γίνονται όλο και δυσκολότερα΄΄.

Έθιξε ακόμη το γεγονός ότι όλο και περισσότεροι πολίτες ψάχνουν μέσα στους κάδους απορριμμάτων για τρόφιμα… ΄΄Ο Δήμος που είναι ο εγγύτερος θεσμός προς τους πολίτες πρέπει να δείξει την ευαισθησία του μέσα από τον προϋπολογισμό΄΄, πρόσθεσε, καλώντας τον δήμαρχο να το ξανασκεφτεί…

Το πολυδιάστατο έργο της Κοινωνικής Πρόνοιας

Διευκρινίσεις σχετικά με τον ρόλο της Πρόνοιας έκανε η πρώην αντιδήμαρχος Διαμάντω Βασιλακοπούλου τονίζοντας ότι το ΤΕΒΑ δεν δίνει τέσσερις φορές τον χρόνο τρόφιμα, όπως ειπώθηκε. Αντιθέτως, όπως είπε, παρέχει 45 κιλά ειδών σε κάθε άτομο στις οικογένειες των δικαιούχων, κάνει συμβάσεις με κρεοπωλεία, με οπωροπωλεία στο Αίγιο και η Πρόνοια δίνει τρόφιμα στους έχοντες ανάγκη. ΄΄Επιπλέον, όταν υπάρχει πρόβλημα σε μία οικογένεια και μας το εκθέτουν, παρέχεται επιπλέον βοήθεια. Έχουν εγκριθεί χρήματα για έκτακτες καταστάσεις σε ό,τι αφορά νοσήλια, ρεύμα και νερό, ενώ βοηθάμε πάρα πολύ και τα παιδιά με παιχνίδια, σχολικά είδη. Βέβαια δεν φτάνουν όλα αυτά στην κατάσταση που υπάρχει, αλλά πάντα προσπαθούμε και ποτέ δεν έχουμε αφήσει αβοήθητους τους συμπολίτες μας όταν μας το ζητούν. Και βέβαια η Πρόνοια δεν δημοσιοποιεί τι προσφέρει και σε ποιους διότι υπάρχουν τα προσωπικά δεδομένα και σέβεται τους πολίτες΄΄.

Καμπάνια ενημέρωσης των πολιτών για τις υποχρεώσεις τους απέναντι στα ζώα

Επιπλέον ο δήμαρχος Δημήτρης Καλογερόπουλος διευκρίνισε πως είναι πολύ βασικό οι πολίτες να γνωρίζουν τις υποχρεώσεις τους για τα αδέσποτα, γι’ αυτό τα χρήματα του προϋπολογισμού που αφορούν την ενημέρωση των πολιτών έχουν κι αυτό τον ρόλο, δηλαδή να ενημερώσουν τους πολίτες για τη διαχείριση των ζώων. ΄΄Θα πρότεινα να ενημερώσουμε με οποιοδήποτε τρόπο, είτε ηλεκτρονικό, είτε έντυπο, τους κατοίκους της Αιγιάλειας, διότι θα τους βοηθήσουμε στην ενημέρωση για να αποφύγουν και τα πρόστιμα που ισχύουν, τα οποία ομολογουμένως είναι υψηλά΄΄, σημείωσε.

Σχετικά με τα αδέσποτα τοποθετήθηκε και ο αντιδήμαρχος παιδείας Δημήτρης Ελευθεριώτης, τονίζοντας πως η ενημέρωση είναι θέμα της κεντρικής εξουσίας και οι πολίτες πρέπει να ξέρουν τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους. ΄΄Ο Δήμος και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κάνουν τρομερό έργο, το οποίο είναι αποδεκτό και παραδεκτό από όλους στην Αιγιάλεια. Όντως υπάρχουν προσωπικά δεδομένα στην πρόνοια αλλά γίνεται πολύ μεγάλο έργο και στους ενδεείς συμπολίτες μας και στα σχολεία που έχω γνώση και άποψη΄΄, ανέφερε χαρακτηριστικά.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · · · · · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr