background img
banner
banner

Προσκύνημα από Αιγιώτες στην Αθήνα για την Παναγία «Άξιον Εστί»…

ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Σ. ΜΕΝΤΖΕΛΟΠΟΥΛΟΥ

«Άξιον εστί μακαρίζειν σε την Θεοτόκον…».
Ποιός δεν το ξέρει αυτό, δεν το έχει ψάλλει και ο ίδιος;

Η εφέστια θαυματουργή Εικόνα της Παναγίας «Άξιον Εστί» που είναι θησαυρισμένη στο Πρωτάτο του Αγίου Όρους στις Καρυές, βρέθηκε από 3-15 Μαίου στην Αθήνα. Εξήλθε του Αγίου Όρους για 8η (μόλις) φορά στην …χιλιετή ιστορία της!

Έτσι λοιπόν και το Αίγιο, δια δύο ενοριών του, της Φανερωμένης και των Ταξιαρχών έδωσε το «παρών» στο Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελιστρίας Αθηνών, όπου είχε εκτεθεί σε παλ(λαϊκό) προσκύνημα η Εικόνα αυτή της Παναγίας μας η ιστορική και (λίαν) θαυματουργή, που σπάνια μεταφέρεται αλλού, τονίζω και πάλι. Στην Αθήνα, τελευταία φορά ήταν το 1999 μετά τον μεγάλο σεισμό του έτους εκείνου προς ενίσχυση των σεισμαθών και των κατοίκων γενικότερα.

Σχεδόν ταυτόχρονα έφθασαν τα 2 πούλμαν στο Σύνταγμα (χωρίς προσυνεννόηση) και κατηφορίσαμε την οδό Μητροπόλεως πεζή. Φθάνοντας συναντήσαμε μια τεράστια ουρά, που συνεχώς μεγάλωνε! Από τις 12.30, μπήκαμε οι Αιγιώτες στο Ναό στις 4.30 μ.!!! Τέσσερις ώρες (!) στην ουρά και παρά την πρωτοφανή πολύωρη ορθοστασία ουδείς διαμαρτυρόταν (νέοι, γέροι και μεσήλικες), όλες οι ηλικίες και οι κοινωνικές …τάξεις παρούσες απέδειξαν –για μία ακόμη φορά- την πίστη και την μεγάλη αγάπη του λαού μας στην Υπεραγία Θεοτόκο.
Και αυτή η (αδιαμαρτύρητη) ορθοστασία δεν μας κούρασε!!! Αυτό οφειλόταν στην ίδια την Παναγία που ενίσχυε όλους με την Ευλογία και την Χάρη της, αφού …ένιωθε την πίστη και τον πόθο των πιστών Χριστιανών, των παιδιών της να …φθάσουν κοντά της μέσα στην εκκλησία!

Και έτσι, όπως πολλοί ομολόγησαν, δεν νιώθαμε ιδιαίτερη κούραση, γιατί ήδη η ευλογία μάς είχε …δοθεί! Και την μεγαλύτερη, την …τελική ευλογία την πήραμε όλοι όταν –επιτέλους- 4 ώρες και ένα τέταρτο μετά, στις 5 το απόγευμα, σχεδόν, καταφέραμε να προσκυνήσουμε την υπέροχη –από όλες τις πλευρές κι αν το δει κανείς- Εικόνα της Παναγίας «Άξιον Εστί»… Της Θαυματουργής.
Χιλιάδες λαού συνέρρεαν καθημερινά από τις 7 το πρωί έως τα μεσάνυχτα. Και οι τουρίστες συνεχώς μας ρωτούσαν έκπληκτοι τι συμβαίνει! Και χαμογελαστοί έφευγαν όταν μάθαιναν τον λόγο. Τον λόγο της προσκύνησης της Μητέρας του Υιού και Λόγου του Θεού… Και εμείς χαμογελούσαμε και …κρυφοκαμαρώναμε για τον πιστό ελληνικό λαό, για όλους μας…

Φεύγοντας από τον Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών, γύρισα και κοίταξα από την πλευρά που οδηγεί στην «Πλάκα» τα τείχη της Ακροπόλεως που μόλις φαίνονταν. Πηγαίνοντας προς το Μοναστηράκι τα πόδια μας, αντί να μας πονάνε, είχαν βγάλει …φτερά! Ορθοδοξία και Ελλάδα, μάς …είχαν πλημμυρίσει, καθώς αντικρίζαμε πια τον Παρθενώνα… Και πιο κάτω τον «Άρειο Πάγο», όπου ο Απόστολος Παύλος κήρυξε τον Χριστό στην Αθήνα, στην αρχαία Ελλάδα.
Το …χθες και το σήμερα είχαν …γίνει «ένα»!
Υ.Γ. Περισσότερες πληροφορίες για το ιστορικό της «ΕΙΚΟΝΑΣ» μπορούν οι φίλοι αναγνώστες να τις αναζητήσουν στον Τύπο των ημερών. Και στο Διαδίκτυο βεβαίως…


Διαβάστε περισσότερα:
Κατηγορίες Άρθρου
ΑΠΟΨΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr