Το 2ο Δημοτικό Σχολείο Ακράτας συμμετέχει σε πρόγραμμα κατάρτισης εκπαιδευτικών Erasmus+ για τη σχολική χρονιά 2021-2022-2023 με τρεις κινητικότητες/ σεμινάρια στα οποία θα επιμορφωθούν εκπαιδευτικοί του σχολείου, στοχεύοντας το 2ο Δημοτικό Ακράτας να διευρύνει την ευρωπαϊκή προοπτική του.
Τα τρία σεμινάρια είναι: 1.Project management for cross-cultural exchange projects in Europe , 31-7 ως 5-8/2022, Funchal, Φουντσάλ, Μαδέρα, Πορτογαλία. Την πρώτη ημέρα στην πρωτεύουσα της Μαδέιρα, Φουντσάλ, γνωρίσαμε τους 49 Ευρωπαίους συναδέλφους μας από 8 χώρες τις Ευρώπης (Ελλάδα, Λιθουανία, Αυστρία, Γερμανία, Σλοβενία, Σλοβακία, Φινλανδία, Ουγγαρία) και τους εκπαιδευτές μας, DzintraDreyer, JulianaJuricic, DianaSproge και ReinhardDreyer. Μάθαμε τις πρώτες γενικές πληροφορίες για τα διαθέσιμα προγράμματα Erasmus+ αλλά και για άλλα συνεργατικά Ευρωπαϊκά προγράμματα, καθώς και για πλατφόρμες ‘συνάντησης’ σχολείων που αναζητούν εταίρους για μελλοντική συνεργασία.
2.European School for All Children, 5-10/9/2022, Barcelona, Βαρκελώνη, Ισπανία. Τα θέματα της συνάντησης στην Βαρκελώνηήταν η εξάλειψη διαφορών και μέθοδοι διδασκαλίας, μαθητές με ειδικές ανάγκες, συμπερίληψη. Παρακολουθήσαμε βίντεο με σχολείο της Βαρκελώνης εξειδικευμένο στην ενσωμάτωση μαθητών από πολλά και διαφορετικά πολιτισμικά περιβάλλοντα.
ιδικότερα η εκπαιδεύτρια μας επικεντρώθηκε στον αυτισμό και μας παρουσίασε πολλές τεχνικές που βοηθάνε στην καλύτερη ενσωμάτωση μαθητών με αυτισμό καθώς και πολλά οnline εργαλεία και εφαρμογές. Εκτός από τον αυτισμό, μιλήσαμε για τη δυσγραφία, την δυσλεξία, τη δυσαριθμησία, τη δυσάναγνωσία και άλλους τύπους δυσκολιών που αντιμετωπίζουν οι μαθητές.
3.Innovative skills in ICT through collaborative and project-based teaching and learning, 12-18/11/2022, Alcala de Henares, Ισπανία. Ξανά στην Ισπανία, αυτή τη φορά στη γενέτειρα του Θερβάντες, την Αλκαλά ντε Ενάρες, λίγο πιο έξω από τη Μαδρίτη. Η τελευταία μας κατάρτιση είχε θέμα την ενσωμάτωση της τεχνολογίας στην εκπαιδευτική πρακτική. Την παρακολουθήσαμε συνολικά 21 εκπαιδευτικοί από την Ελλάδα, τη Λιθουανία, την Ιταλία, τη Λετονία, την Τουρκία και τη Ρουμανία.Το πρόγραμμα περιελάμβανε γνωριμίαμε τους συναδέλφους και τις δικές τους πρακτικές ως προς τη χρήση της τεχνολογίας στα σχολεία τους, ενημέρωση για τη χρήση online βίντεο παιχνιδιών στο μάθημα (escaperooms) καθώς και κάποια online εργαλεία με τα οποία μπορούμε να δημιουργήσουμε δραστηριότητες για τα μαθήματα μας (padlet, hellopaint, quizizz κα).
Οι εκπαιδευτικοί που πήραν μέρος στις επιμορφώσεις: Χαρίκλεια Μαμωνά, Δ/ντρια,ΠΕ70, Άρτεμις Παπακωνσταντινοπούλου, Υπεύθυνη Τμήματος Αγωγής Υγείας, Α/θμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας, ΠΕ70, Ελένη Κοντολάτη, εκπαιδευτικός Αγγλικών, ΠΕ06, Παναγιώτης Βασιλόπουλος, δάσκαλος, ΠΕ70.