background img
banner
banner

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΠΛΑΤΑΝΟΥ – ΚΑΨΑΛΗ – «ΑΙΓΙΑΛΕΙΑ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ»: “Επιθυμώ έναν τόπο ανάπτυξης, σύγχρονο και λειτουργικό που οι δημότες θα αισθάνονται αισιόδοξοι και υπερήφανοι”

Είναι από τις περιπτώσεις που θα μπορούσε να πει κανείς ότι… “ζει” για τον τόπο της και για να προσφέρει αδιάκοπα στο κοινωνικό σύνολο. Ευαισθητοποιημένη, δραστήρια και έτοιμη να εργαστεί σκληρά για να γίνει η Αιγιάλεια… Προορισμός, η Χριστίνα Πλατάνου – Καψάλη, είναι υποψήφια με τον συνδυασμό «Αιγιάλεια Προορισμός» του Κώστα Σπηλιόπουλου, πιστεύοντας ακράδαντα ότι έτσι θα υλοποιήσει το προσωπικό της όραμα. Ένα όραμα με σύγχρονες ιδέες και αξιόλογες προτάσεις, για κάθε είδους ανάπτυξη και πρόοδο.

Ποια είναι η Χριστίνα Πλατάνου – Καψάλη

Γεννήθηκε στο Αίγιο. Μεγάλωσε σε πολυμελή οικογένεια και έζησε τα εφηβικά της χρόνια στο Κούμαρη. Φοίτησε σε Δημόσιο ΙΕΚ και πήρε την ειδικότητα Ειδικός Φοροτεχνικού Γραφείου. Μιλά την αγγλική και την γαλλική γλώσσα και διαθέτει δίπλωμα Πληροφορικής – Χειρισμού Η/Υ. Έχει εργαστεί σε διάφορες ιδιωτικές εταιρίες ανά τα χρόνια και αυτό το διάστημα, δραστηριοποιείται ως επιχειρηματίας σε εταιρεία Εμπορίου Αναψυκτικών, ενώ διατηρεί με τον σύζυγό της και εταιρεία Εθνικών – Διεθνών Μεταφορών. Έχει διατελέσει Ταμίας και Αντιπρόεδρος στον Σύλλογο Γονέων του Δημοτικού Σχολείου Διακοπτού, ενώ συμμετέχει σε δεκάδες εκδηλώσεις εθελοντικού χαρακτήρα, καθώς το αστείρευτο ενδιαφέρον της για τα κοινά και την οργάνωση, παίζει πρωταρχικό ρόλο στη ζωή της. Συμμετέχει σε ομάδες με σκοπό τη βελτίωση των κοινωνικών και περιβαλλοντικών ζητημάτων της ευρύτερης περιοχής του Διακοπτού.

Είναι εκλεγμένη Σύμβουλος στην Κοινότητα Διακοπτού και έχει διατελέσει Αντιπρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Είναι παντρεμένη, έχει αποκτήσει τρεις γιους και κατοικεί μόνιμα στο Διακοπτό. Το Protionline.gr συνομίλησε με την κ. Πλατάνου – Καψάλη και εκείνη με χαρά, δέχθηκε μας εξηγήσει για ποιον λόγο επέλεξε να πορευθεί στο πλευρό του Κώστα Σπηλιόπουλου, περιγράφοντας ποιοι είναι οι στόχοι της, μέσα από την υποψηφιότητά της. Σχολιάζει την επικαιρότητα και δίνει την γνώμη της για όλες τις “πτυχές” της κοινωνικής ζωής του τόπου, σε μία συνέντευξη με μεγάλο ενδιαφέρον.

Για ποιον λόγο είστε στο ψηφοδέλτιο του υποψηφίου Δημάρχου Κώστα Σπηλιόπουλου; Πού υπερτερεί σαν προσωπικότητα σε σχέση με τους υπόλοιπους διεκδικητές του δημαρχιακού θώκου; Γιατί πιστεύετε πως μπορεί να τα καταφέρει;
Αποδέχτηκα με μεγάλη χαρά τον περασμένο Νοέμβριο την πρόταση του Κώστα Σπηλιόπουλου να συμπορευτώ μαζί του,γιατί πιστεύω ότι είναι ο ικανότερος από τους υποψήφιους Δημάρχους του Δήμου Αιγιάλειας, αυτή τη στιγμή. Είναι ένας άνθρωπος εργατικός και διορατικός, έχει ιδέες και εμπειρία λόγω της πολιτικής του πορείας. Έχει θέληση να εργαστούμε όλοι μαζί στην παράταξη για τη βελτίωση της καθημερινότητας των Αιγιαλέων. Ο κ. Σπηλιόπουλος ξεχωρίζει για τη σεμνότητα και την ειλικρίνειά του, ακούει τους άλλους, αφουγκράζεται τα προβλήματα των πολιτών και συνεργάζεται με μοναδικό στόχο ένα καλύτερο αύριο για τον Δήμο. Εκτιμώ την ακεραιότητά του, την ευθύτητα και την αξιοπρέπειά του. Επέλεξα να είμαι στον συνδυασμό του, διότι στο πρόσωπό του γνώρισα έναν άνθρωπο που θέλει να δώσει αναπτυξιακή προοπτική στον Δήμο μας. Δεν έχει καμία σχέση με πελατειακές λογικές, πιέσεις ή εκβιασμούς και υποσχέσεις. Θεωρώ ότι υπερτερεί κατά πολύ και εάν οι Αιγιαλείς εμπιστευτούν τον συνδυασμό μας, ο κ. Σπηλιόπουλος θα είναι ένας απόλυτα πετυχημένος Δήμαρχος.

Πώς βλέπετε το πρόγραμμα του συνδυασμού σας, έναντι των υπολοίπων; Γιατί πιστεύετε ότι πρέπει να στηρίξει ο λαός της Αιγιάλειας την παράταξή σας;
Η παράταξη “Αιγιάλεια Προορισμός” είναι η μόνη που έχει Σχέδιο. Διαμορφώνει ξεκάθαρους στόχους και οργανώνει αυτά που πρέπει να κάνουμε. Έχουμε σχεδιάσει ένα πρόγραμμα καινοτόμο, συλλογικό και πρωτοποριακό, με οικονομικούς και κοινωνικούς στόχους. Κύριος άξονας του προγράμματος είναι η αξιοποίηση και η ανάδειξη των πλεονεκτημάτων. Θέλουμε οι προσπάθειες για την επίτευξη του Σχεδίου μας αλλά και τα οφέλη από την υλοποίηση που θα προκύψουν, να αφορούν όλο τον Δήμο και όλους τους Αιγιαλείς. Το πλάνο περιλαμβάνει οικονομική πρόοδο – δημιουργία πλούτου, κοινωνική πρόοδο – κάλυψη των αναγκών του πολίτη, διαμόρφωση περιβάλλοντος.Η Δημοτική Αρχή θα υπηρετεί τον Δημότη με ρεαλιστική χρηματοδότηση που διασφαλίζει την υλοποίηση κάθε προγράμματος. Οι Αιγιαλείς εάν μας εμπιστευτούν, μας δίνουν την ευκαιρία να κάνουμε τον τοπο,προορισμό σε όλους τους τομείς. Από την καθημερινότητα των πολιτών και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής, μέχρι την επισκεψιμότητα και τον Τουρισμό. Είναι βέβαιο ότι το πρόγραμμά μας μπορεί να βγάλει τον Δήμο μας από τη στασιμότητα και να επιτευχθεί η αναγέννηση της περιοχής.

Ποια θέματα θα προτάξετε και τι περιέχει η προσωπική σας ατζέντα, εφόσον εκλεγείτε; Ποιο είναι το όραμά σας και από ποιο πόστο μπορείτε να προσφέρετε, αν σας ζητηθεί;
Όποιος ζει στον Δήμο Αιγιάλειας και όχι σε μια εικονική πραγματικότητα, διαπιστώνει σοβαρά καθημερινά προβλήματα. Πρωτεύον θέμα για μένα, είναι να προτάξω την ασφάλεια των πολιτών. Το δίκτυο της ύδρευσης είναι πεπαλαιωμένο και επικίνδυνο για την δημόσια υγεία, χρειάζεται να γίνει αντικατάσταση των αμιαντοσωλήνων, άμεσα. Ο ανεπαρκής φωτισμός, η άσχημη οδοποιία, η δύσκολη πρόσβαση των ατόμων με αναπηρία, ο μεγάλος αριθμός αδέσποτων ζώων σε κάθε περιοχή, τα απορρίμματα, το κυκλοφοριακό κομφούζιο και άλλα πολλά, θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή των συμπολιτών μας. Οραματίζομαι έναν Δήμο μέσα στις εξελίξεις και στην υπηρεσία του πολίτη, με λύσεις στην αντιμετώπιση των προβλημάτων της καθημερινότητας, προς όφελος όλων. Με τους Αιγιαλείς να συμμετέχουν και να υπάρχει διαφάνεια σε όλα. Οι πολίτες πρέπει να απολαμβάνουν υψηλή ποιότητα ζωής και να χαίρονται να ζουν και να μεγαλώνουν την οικογένειά τους. Επιθυμώ έναν τόπο ανάπτυξης, σύγχρονο και λειτουργικό που οι δημότες θα αισθάνονται αισιόδοξοι και υπερήφανοι. Εάν εκλεγώ, θα αξιοποιήσω τη θέση αυτή, ως ακόμα μια ευκαιρία για αγώνα και προσφορά. Στη ζωή μου έμαθα να πορεύομαι στον δρόμο του αγώνα και όχι της καρέκλας. Εργάζομαι σκληρά και είμαι πρόθυμη να βοηθήσω με την ψυχή μου,ώστε η Αιγιάλεια να προοδεύσει και να πάρει τη θέση που της αξίζει στον οικονομικό, πολιτιστικό και πολιτισμικό τομέα.

Πολλοί νέοι φεύγουν από την Αιγιάλεια, είτε για εργασιακούς λόγους είτε για λόγους σπουδών και δύσκολα γυρίζουν πάλι. Ποια τα κίνητρα της επόμενης γενιάς, να βρουν προοπτικές και να μείνουν, να ζήσουν στην Αιγιάλεια;
Δυστυχώς, πολλοί νέοι φεύγουν και εγκαταλείπουν τον τόπο μας, αναζητώντας μια καλύτερη τύχη. Ως μανούλα κι εγώ… θέλω τα παιδιά μας, να μείνουν στον Δήμο μας, να εργαστούν εδώ και να μεγαλώσουν εδώ τις οικογένειές τους. Για να γίνει αυτό όμως χρειάζεται ανάπτυξη, προοπτική και εργασιακά κίνητρα. Χρειάζονται συνθήκες και ποιότητα ζωής που θα δώσουν αξία. Χρειάζεται η επίτευξη μιας καλύτερης οικονομικής κατάστασης. Η παράταξη “Αιγιάλεια Προορισμός” είναι η μόνη που έχει σχέδιο και σε αυτό, που διαμορφώνει ξεκάθαρους στόχους, θέτει προτεραιότητες και οργανώνει ένα πρόγραμμα με οικονομικούς και κοινωνικούς πυλώνες. Σκοπός μας, είναι να γίνει η Αιγιάλεια ένας οικονομικός κόμβος. Προορισμός που να συνδυάζει εμπορικές δραστηριότητες και την ανάπτυξη της τοπικής επιχειρηματικότητας. Να προσελκύσει επενδυτές. Να αξιοποιηθεί η Δημοτική Περιουσία. Να μπορεί κάθε νέος άνθρωπος να δημιουργήσει.

Ποιος είναι ο ρόλος της σύγχρονης γυναίκας στην Αιγιάλεια της νέας εποχής;
Η ενεργή συμμετοχή των γυναικών στα κοινά θέλουμε να είναι ένα αναπόσπαστο μέρος της πολιτικής ζωής του τόπου μας. Οι γυναίκες μπορούν να καταξιωθούν στις δομές λήψης πολιτικών αποφάσεων. Η συμμετοχή της, στην πολιτική και η ενεργή παρουσία της πρέπει να συμβάλει στη βελτίωση του Δημοκρατικού συστήματος. Είναι δυναμικές, είναι δραστήριες, με στόχους και θέληση. Ο Κώστας Σπηλιόπουλος έχει μία ιδιαίτερη στήριξη και προσέγγιση για τη γυναίκα του σήμερα και τις ανάγκες της, μέσα στην τοπική πραγματικότητα.Η «Αιγιάλεια Προορισμός» ξέρει να δίνει ενεργό ρόλο στο ευαίσθητο φύλο.

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της περιοχής ακούει στο όνομα «σταφίδα». Πόσο σας προβληματίζει αυτή τη κατάσταση;
Αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες της Αιγιάλειας, το σταφιδικό ζήτημα. Η σταφίδα κρατούσε την οικονομία της Αιγιάλειας και έδινε δύναμη στους αγρότες να συντηρήσουν τις οικογένειές τους, για αμέτρητα χρόνια. Η κρίση που περνά ο “μαύρος χρυσός” και η μείωση της τιμής της, αλλά και συσσώρευση των αποθεμάτων ταλαιπωρεί μια μεγάλη κατηγορία αγροτών – σταφιδοπαραγωγών. Μιλάμε για περίπου 6.000 οικογένειες. Προερχόμενη από αγροτική οικογένεια, το θέμα της σταφίδας δεν με άφησε ποτέ αδιάφορη, βρέθηκα κοντά στους σταφιδοπαραγωγούς και στους αγώνες τους συμμετέχοντας σε συλλαλητήρια, υπερασπίζοντας τα δικαιώματά τους. Ο Κώστας Σπηλιόπουλος χτύπησε τον κώδωνα του κινδύνου για τη σταφίδα και προτείνει καιρό τώρα, μέτρα για την εκτόνωση της πίεσης στην αγορά σταφίδας και την αύξηση της τιμής του προϊόντος, ώστε να αρχίσει να μειώνεται η κρίση στην οποία έχει έλθει η Αιγιάλεια.

Μία από τις προτεραιότητές σας είναι τα τοπικά θέματα που αντιμετωπίζει το χωριό που ζείτε. Τι λείπει από την περιοχή του Διακοπτού; Ποιες είναι οι προτάσεις σας;
Μένω σε ένα όμορφο χωριό, το Διακοπτό, που συνδυάζει βουνό και θάλασσα και βρίσκεται σε μικρή απόσταση από την Πάτρα και κοντά στην Αθήνα. Ως κάτοικοι του Διακοπτού έχουμε ανάγκη την πρόοδο και την ανάπτυξη, με στόχο να μπει τέλος στη συνεχή υποβάθμιση. Πρώτα από όλα πρέπει να αλλάξει το δίκτυο ύδρευσης, διότι είναι επικίνδυνο για την υγεία των πολιτών. Έχουμε στόχο να αντιμετωπίσουμε τη διάβρωση των ακτών, όπως και σε όλες τις περιοχές, με άξονα την προστασία του περιβάλλοντος. Επίσης μέσα στο πρόγραμμά μας, έχουμε βάλει τη λύση των κατολισθίσημων οικισμών. Κάποιοι από αυτούς όπως π.χ. η Κερνίτσα, κρίθηκαν κατολισθήσιμοι και μεταφερόμενοι σύμφωνα με Υπουργικές αποφάσεις, οι οποίες στηρίχθηκαν σε μη εμπεριστατωμένες μελέτες. Δεν είναι οικοδομήσιμοι, αλλά τα οικόπεδα που βρίσκονται εντός αυτών φορολογούνται κανονικά σαν να μπορούν να οικοδομηθούν. Στόχος μας είναι να αναδείξουμε και τον Οδοντωτό, ένα “στολίδι”, μια από τις όμορφες σιδηροδρομικές γραμμές σε παγκόσμιο επίπεδο που αναρριχάται μέσα από το Φαράγγι του Βουραϊκού.

Δεν είστε ικανοποιημένη δηλαδή από τη λειτουργία του Οδοντωτού;
Δυστυχώς, φέτος χάσαμε περίπου 50.000 επισκέπτες φέτος, λόγω έλλειψης δρομολογίων και Σχεδιασμού. Η λειτουργία του Οδοντωτού πρέπει να γίνεται προς όφελος της κοινωνίας, δίνοντας απεριόριστες δυνατότητες ανάπτυξης, την αξιοποίηση κτιρίων του ΟΣΕ και την συντήρησή τους, την ανάδειξη και μετατροπή τους σε αξιοθέατα. Ενώ παράλληλα να αξιοποιήσουμε τη φυσική ομορφιά του φαραγγιού του Βουραϊκού μας. Τα σχέδια όμως δεν σταματούν εκεί… έχουμε επιπλέον την ανάπλαση του κέντρου του Διακοπτού, με πλατείες και πάρκινγκ αυτοκινήτων και λεωφορείων. Θέλουμε να δημιουργήσουμε παιδικές χαρές με σωστές προδιαγραφές και να συντηρηθεί το Δημαρχείο του Διακοπτού. Μαζί με τον κ. Σπηλιόπουλο θέλουμε να αναδείξουμε και να αξιοποιήσουμε όλα τα πλεονεκτήματα της περιοχής. Θέλουμε να γίνει το Διακοπτό, ένας προορισμός όλων.Να είμαστε υπερήφανοι για τον τόπο.

Έχετε συμμετάσχει σε πολλούς συλλόγους αλλά και σε δραστηριότητες προσφοράς. Τι έχετε αποκομίσει από την επαφή σας με τον κόσμο στο κομμάτι του εθελοντισμού; Ποια είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η εκπαιδευτική κοινότητα;
Αποτελεί τεράστια τιμή και ευχαρίστηση να είσαι ενεργό μέλος σε κάποιο σύλλογο και να βάζεις και εσύ ένα μικρό λιθαράκι στην ανάπτυξη. Ο εθελοντισμός βρίσκεται μέσα μας. Έχοντας αγάπη, ανθρωπιά και ενσυναίσθηση, ο άνθρωπος βοηθά με ανιδιοτέλεια και με υψηλό αίσθημα ευθύνης. Δεν υπάρχει πιο ωραίο συναίσθημα από εκείνο της προσφοράς που έρχεται να αντισταθμίσει την τάση που επικρατεί να αξιολογούνται όλα σύμφωνα με τη χρηματική αξία. Η δύναμη του εθελοντή είναι τεράστια και πιστεύω πως όλοι, όταν έρθει εκείνη η δύσκολη στιγμή, είμαστε πρόθυμοι να βοηθήσουμε τον συνάνθρωπό μας. Τρανό παράδειγμα, οι εθελοντές – συμπολίτες μας, που έδωσαν το “παρών” στους πλημμυροπαθείς της Θεσσαλίας αλλά και στην πυρκαγιά του Ιουλίου στο Διακοπτό και στην Τράπεζα, που βοήθησαν με ζήλο. Η κινητοποίηση των εθελοντικών ομάδων, μας κάνει αισιόδοξους ότι μπορούμε να χτίσουμε ένα καλύτερο μέλλον ως κοινωνία. Αλλά και στην εκπαιδευτική κοινότητα οφείλουμε να στρέψουμε την προσοχή μας, είναι απαραίτητη η συντήρηση των σχολικών κτιρίων και υποδομών, να δίνεται άμεση προτεραιότητα στη σχολική ασφάλεια και υγιεινή. Όταν ήμουν Αντιπρόεδρος στη Σχολική Επιτροπή της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, είχαμε άριστο επίπεδο συνεργασίας με Διευθυντές Σχολείων καθώς και με Συλλόγους Γονέων, με στόχο την αναβάθμιση εκπαίδευσης επ’ ωφελείας μαθητών και εκπαιδευτικών. Πιστεύω ότι η εκάστοτε Δημοτική Αρχή είναι απαραίτητο να βρίσκεται κοντά στους εκπαιδευτικούς, να υπάρχει συνεργασία, να πραγματοποιεί συναντήσεις. Να γίνονται συζητήσεις επί των θεμάτων και να δίνονται λύσεις. Θεωρώ απαραίτητο πως κάθε Δημοτική Αρχή πρέπει να στηρίζει συλλόγους και εθελοντικές ομάδες και κυρίως, την εκπαιδευτική κοινότητα.


Κατηγορίες Άρθρου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr