background img
banner
banner

Ο ΥΗ/Σ Τσιβλού αποκλειστικά στα… χέρια του δήμου το 2019

ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΝΑ ΑΠΟΦΕΡΕΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΚΕΡΔΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ

Η αποκλειστική διαχείριση μιας ανανεώσιμης πηγής ενέργειας που θα του αποφέρει σημαντικό κέρδος, περνά σε λίγο καιρό αποκλειστικά στην διαχείριση του δήμου Αιγιαλείας.

Πρόκειται για τον Υδροηλεκτρικό Σταθμό «Τσιβλός» (ΥΗ/Σ Τσιβλού) που λειτουργεί από το 1999 παράγοντας ηλεκτρική ενέργεια από τα πλούσια νερά του ποταμού Κράθη, με αξιόλογα οικονομικά οφέλη και δυναμική περισσότερου παραγόμενου έργου.
«Κάποτε, τα άγρια νερά με την επέμβαση του ανθρώπου, μαλακώνουν, ημερεύουν, δέχονται τον εγκλεισμό τους σε φράγματα και, προσωρινά υποταγμένα πειθαρχούν σε κανάλι. Τότε η ροή τους μετατρέπεται σε κινητική ενέργεια παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος, έργο κοινωφελές χρήσιμο, αειφόρο» αναγράφεται στην ηλεκτρονική σελίδα του Πολιτιστικού Συλλόγου Πλατάνου “Ο Πήγασος”. Κάπως έτσι ξεκίνησε το 1996 κάτι πρωτοποριακό και καινοτόμο για την εποχή εκείνη. Εμπνευστής και δημιουργός του έργου ήταν ο καταγόμενος από τον Πλάτανο αείμνηστος Διονύσιος Π. Χασάπης. Αυτός ήταν που δημιούργησε το εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας υπό το Ν.Π.Ι.Δ. Υδροηλεκτρικός Σταθμός (ΥΗ/Σ) «Τσιβλός», με παραγωγή 2,8 MW και με προσδοκώμενο έργο 10.000.000 KWH/ετησίως. Μία μονάδα που παράγει ήπιας μορφής ενέργεια, δεν προκαλεί αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον που σέβεται και συντηρεί. Δεν μολύνει το έδαφος, το νερό, τον αέρα.

Η χρηματοδότηση για την κατασκευή του έργου από την εταιρεία, είχε προκύψει από τρίτους και ο προϋπολογισμός ήταν 1.500.000 δρχ. το έτος 1996. Η Ευρωπαϊκή Ένωση – χωρίς τη διαμεσολάβηση του ελληνικού Δημοσίου – δια του προγράμματος ΤΗΕΡΜΙΕ με αρχική επιδότηση 519.250 ECU το έτος 1992 χρηματοδότησε το έργο, με το 40% της επιλέξιμης δαπάνης. Συγκεκριμένα, η χρηματοδότηση προήλθε από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (Ε.Τ.Επ.) με επιδότηση 1.071.000 ECU περί το έτος 1995. Το έτος 1996 το στάδιο ανάπτυξης του έργου έληξε με την επιτυχή έκβαση του διαγωνισμού τεχνικών έργων από την εργοληπτική επιχείρηση ΟΛΥΜΟΣ ΑΤΕ. Χρηματοδοτήθηκε μερικώς από την Εθνική Τράπεζα Ελλάδος.

Οικονομικά οφέλη

Ο εργολάβος είχε 20 χρόνια εκμετάλλευσης του έργου με δικές του δαπάνες, μείον την απόδοση του 15% του ετήσιου τζίρου στην επιχείρηση της Αυτοδιοίκησης. Το 15% των εσόδων από την πώληση της ηλεκτρικής ενέργειας στη ΔΕΗ, με την σημερινή μορφή αυτοδιοίκησης έχει περιέλθει στον δήμο Αιγιαλείας ενώ από το τέλος του έτους 1999 που το υδροηλεκτρικό έργο του Τσιβλού εισήλθε στο στάδιο παραγωγής του, ως σήμερα, συμπληρώνονται είκοσι χρόνια, με την αποκλειστική διαχείριση πλέον να περνά στον δήμο.

Το 15% των εσόδων, τα πρώτα χρόνια λειτουργίας του, αναλογούσε στο ποσό των 30.000.000 δραχμών ετησίως, αποτελώντας καθαρό έσοδο του τότε δήμου Ακράτας. Επίσης το ελληνικό δημόσιο είχε όφελος πλέον των 100 εκατομμυρίων δραχμών από την εξαγωγή συναλλάγματος για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας από άλλες χώρες. Μάλιστα, περί το τέλος του έτους 2000 είχε αποδώσει 270 εκατομμύρια δραχμές.

Τα τελευταία χρόνια, τα έσοδα είναι σαφώς μειωμένα, ενώ, όπως εξηγεί στο Protionline.gr  ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Πλατάνου Ανδρέας Ρεκούτης, ΄΄το παραγόμενο έργο και κατά συνέπεια και τα έσοδα, εξαρτώνται από τις ποσότητες των υδάτων που κατεβάζει ο ποταμός που καθορίζονται από τις βροχοπτώσεις΄΄. ΄΄Όπως και να έχει΄΄, σχολίασε ο κ. Ρεκούτης, ΄΄πρόκειται για ένα σημαντικό περιουσιακό στοιχείο του δήμου, που αποφέρει σεβαστό κέρδος΄΄. ΄΄Ευελπιστούμε ο επόμενος δήμαρχος, όποιος και να είναι αυτός, να δώσει και σε μας από αυτή την «πίτα»΄΄, κατέληξε ο πρόεδρος του Πλατάνου.

Η απόδοση στην τοπική κοινωνία

Θα πρέπει εδώ να σημειωθεί ότι ο νόμος (άρθρο 27 του Ν.3468/ 27-06-06) προβλέπει πως το 80% των εσόδων που προέρχονται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα πρέπει να μπαίνει σε ξεχωριστό κωδικό του δήμου και να επιστρέφει μέσω έργων ανάπτυξης στην κοινότητα στην οποία βρίσκεται η εκάστοτε μονάδα παραγωγής.
Όσον αφορά για έσοδα τα τελευταία χρόνια, αυτά, σύμφωνα με πληροφορίες, κυμαίνονται από 480.000 έως 550.000 ευρώ ετησίως.

Η λειτουργία τη νέα περίοδο

Βεβαίως, για να αναλάβει ο δήμος εξ ολοκλήρου την διαχείριση του ΥΗ/Σ θα πρέπει να «τρέξει» κάποιες ενέργειες. Το οικονομικό επιτελείο του δήμου ήδη προσανατολίζεται στη προκήρυξη ώστε να αναδειχθεί ο ανάδοχος που με τεχνογνωσία θα αναλάβει να… δουλέψει την μονάδα, με το εργασιακό κόστος να εκτιμάται στις 120.000 ευρώ ετησίως. Ήδη ο σταθμός με την σημερινή του μορφή λειτουργεί με τουλάχιστον τέσσερα άτομα εξειδικευμένο προσωπικό, διαθέτοντας υπερσύγχρονα μηχανήματα με πλήρη αυτοματισμό, ενώ η λειτουργία της μονάδας είναι δυνατή από οποιοδήποτε γραφείο του εσωτερικού η εξωτερικού που είναι συνδεδεμένο με ηλεκτρονικό υπολογιστή.


Διαβάστε περισσότερα:
· ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr