background img
banner
banner

ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΔΙΓΕΛΙΩΤΙΚΩΝ: Προετοιμασία για την ανάκτηση της ‘’Γαλάζιας Σημαίας’’

ΤΙ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ ΣΤO PROTIONLINE.GR Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΗΛΙΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ‘’ΚΑΜΑΡΙ’’ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ

Το παραλιακό χωριό των Διγελιωτίκων, έχει “μοιράσει” επί σειρά ετών λογής – λογής συγκινήσεις και… επιμένει να το κάνει. Για κάποιους είναι ένα απλό σημείο γης λίγο έξω από το Αίγιο. Για κάποιους άλλους “ρυθμιστής” για κάθε είδους κοινωνικές αλλαγές της περιοχής. Επιμένει να κερδίζει τις εντυπώσεις, προσπαθεί να ανακτήσει την χαμένη “γαλάζια σημαία” της, ενώ τα ίδια της τα νερά… διαβρώνουν τον παραλιακό δρόμο αλλά και την υπομονή των κατοίκων. Σήμερα το protionline.gr«βαδίζει» βήμα – βήμα, την κοινότητα και καταγράφει το τι ακριβώς συμβαίνει.

Λίγα λόγια για την κοινότητα

Οι μόνιμοι κάτοικοι είναι περίπου 450 άτομα και ο πολιούχος του τόπου είναι ο Άγιος Ανδρέας. Στα Διγελιώτικα, πρόεδρος είναι ο Ηλίας Δημητρίου, ο οποίος έχει συμπληρώσει 20 χρόνια στο «τιμόνι» του Τοπικού Συμβουλίου και έχει ¨περάσει¨ από έξι διαφορετικούς δημάρχους συνολικά!

Τα κύρια προϊόντα που παράγονται είναι λεμόνια και πορτοκάλια, ελιές και κτηνοτροφικά προϊόντα. Η περιοχή είχε αποκτήσει την ¨γαλάζια σημαία¨ των καθαρών νερών της Ε.Ε. για πολλά χρόνια, την οποία όμως έχασε πριν δύο έτη, λόγω μιας σειράς… ανάποδων συγκυριών. Σε εποχές μη κορωνοϊού, διοργανώνεται η επιτυχημένη… “Γιορτή της Σαρδέλας”. Τα παραλιακά εστιατόρια της κοινότητας, θεωρούνται τα πλέον προτιμώμενα επί τουλάχιστον τρεις δεκαετίες τώρα, δίνοντας παλμό στην περιοχή χειμώνα – καλοκαίρι.

Η κατάσταση στο οδικό δίκτυο και ο ηλεκτροφωτισμός

Το χωριό, είναι αγροτική περιοχή και το δίκτυο του δεν είναι… μικρό! Πολλοί δρόμοι έχουν μικροπροβληματάκια και ανάγκες παρεμβάσεων, καθώς οι αρκετές εργασίες που έγιναν το τελευταίο διάστημα και οι διάφορες επεμβάσεις με οχήματα επίστρωσης των δρόμων με ρίψη αμμοχάλικου, αφορούσαν μόνο τους μισούς αγροτικούς δρόμους, από το συνολικό δίκτυο. Οι κύριες οδοί της κοινότητας είναι ασφαλτοστρωμένες ή με τσιμεντόστρωση και χρίζουν βελτιώσεων, καθώς διαβρώσεις και ¨θεματάκια¨ πάντα προκύπτουν, όμως παρεμβάσεις γίνονται τακτικά. Το δίκτυο σε γενικές γραμμές χαρακτηρίζεται βατό. Ο δημοτικός φωτισμός, κρίνεται σε αρκετά καλή κατάσταση. Οι όποιες… μικροελλείψεις υπάρχουν καλύπτονται βήμα – βήμα και οι βλάβες που “ξεπηδούν” ή τα έκτακτα περιστατικά, αποκαθίστανται με συνέπεια και σε μικρό χρόνο. Ο καλλωπιστικός φωτισμός από την άλλη, αποτελείται κυρίως από ¨πρόχειρες¨ κατασκευές που η ίδια η κοινότητα κατασκεύασε και αφορά περισσότερο τον δρόμο κατά μήκος της παραλίας, αλλά και τον κύριο κάθετο δρόμο που διασχίζει το χωριό. Γίνονται συνεχείς προσπάθειες καλής συντήρησης σε τακτά χρονικά διαστήματα, που πιάνουν… τόπο.

Τα προβλήματα της κοινότητας στο μικροσκόπιο τoυ protionline.gr

«Στην κοινότητα είναι επιβεβλημένη μια κατασκευή αγωγού εξόδου των όμβριων υδάτων. Η ανάγκη μιας τέτοιας κατασκευής είναι μεγάλης σημασίας για τους κατοίκους και για την περιοχή. Κατά τους χειμερινούς μήνες που βρέχει έντονα, έχουμε συγκέντρωση υδάτων σε πολλά σημεία και δεν μπορούμε να τα προωθήσουμε για να μην λιμνάζουν, γιατί δεν υπάρχει έξοδος» αναφέρει ο κ. Δημητρίου. Έχει γίνει ανάλογη καταμέτρηση από κλιμάκιο της ΔΕΥΑ και έχουν γίνει οι απαραίτητες ενέργειες για την κατασκευή αυτού του έργου, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει ξεκινήσει ακόμα και τηρείται στάση αναμονής.

Την ανάγκη διάφορων τεχνικών έργων έχουν αιτηθεί από το Τ.Σ. για την περιοχή της κεντρικής πλατείας κοντά στο εκκλησάκι και το κοινοτικό γραφείο, που αφορά κυρίως την πλακόστρωση του χώρου αλλά και τον φωτισμό του. Οι… γραφειοκρατικές ενέργειες έχουν ήδη γίνει, αλλά και για αυτό… δεν έχει δοθεί συγκεκριμένος χρονικός προγραμματισμός από το αρμόδιο τμήμα του δήμου.

Η έντονη διάβρωση του παραλιακού δρόμου είναι γνωστή. Όμως φέτος, η θάλασσα έχει ¨άγριες¨ διαθέσεις και τα προβλήματα που προκύπτουν ανά πάσα στιγμή είναι όχι μόνο μεγάλα, αλλά και με δύσκολη λύση. Πιο συγκεκριμένα, η έλλειψη υποδομής είναι η αιτία που σε δύο σημεία του δρόμου (30 μέτρα δεξιά και 25 αριστερά από την στροφή φτάνοντας στην ακτή) η θάλασσα ¨βγαίνει¨ έξω και δημιουργεί τρομερό πρόβλημα. Κομμάτι – κομμάτι, ο δρόμος ¨χάνεται¨ και καθιστά την κατάσταση έως και επικίνδυνη. Μια ειδική μελέτη αντιμετώπισης του προβλήματος και ένα ¨γερό¨ κονδύλι του δήμου κρίνονται επιβεβλημένα, καθώς μιλάμε για μια από τις πιο κοσμοπολίτικες ακτές και είναι κρίμα να ¨αμαυρώνει¨ η ίδια φύση την εικόνα μιας περιοχής που μόνο θετικό πρόσημο ¨χαρίζει¨ στην Αιγιάλεια.

Τα Διγελιώτικα είναι στην λίστα των 13 περιοχών, που έχει δοθεί το ¨πράσινο φως¨ για την κατασκευή μιας παιδικής χαράς νέων προδιαγραφών, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί. Αυτή την περίοδο είναι στα μισά της αποπεράτωσης το έργο, το οποίο θα δώσει άλλον ¨αέρα¨ στην περιοχή και ταυτόχρονα, νέες στιγμές ανεμελιάς σε μικρά παιδιά.

Η παραλία, η «γαλάζια σημαία» και οι οικονομικές απαιτήσεις…

Από το 2002 και μέχρι πριν 1,5 χρόνο η παραλία των Διγελιωτίκων είχε σαν ¨τιμή και καμάρι¨ της, την αναγνώριση της Ε.Ε. για καθαρά νερά και σωστή οργάνωση, σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα.

Η αφαίρεσή της οφείλεται κυρίως (σύμφωνα με τον πρόεδρο) στη διάθεση των απαιτούμενων κονδυλίων από τον δήμο ώστε να διατηρηθεί, καθώς δεν ήταν μόνο η ύπαρξη του ναυαγοσώστη που απαιτούσε το πρόγραμμα, αλλά ο πλήρης εξοπλισμός του και η απαραίτητη διαμόρφωση ειδικού φωτισμού. «Δεν καταθέτουμε τα όπλα, θα παλέψουμε όσο γίνεται για να ανακτηθεί η τιμητική αυτή διάκριση. Την θέλουμε πίσω και θα το προσπαθήσουμε μέχρι τέλους γιατί ήταν το ¨καμάρι¨ μας» λέει ο πρόεδρος, ο οποίος σε ερώτηση του protionline.gr για το ποια είναι τα προβλήματα της παραλιακής ζώνης, αναφέρει: «Έχουμε τεράστια ακτή. Άρα, είναι και μεγάλες οι ανάγκες της. Ζητάμε από τον δήμο την έγκριση μελέτης για τον πλήρη ηλεκτροφωτισμό της, την προσέγγιση σε επίπεδο καθαριότητας και οργάνωσης, νέες δενδροφυτεύσεις και καλλωπιστικά φυτά κατά μήκος της. Αξιοποίηση του χώρου και το ¨θερμό¨ ενδιαφέρον από την Δημοτική Αρχή, δηλαδή».

Διγελιώτικα VS Σκουπίδια

«Με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο έχουμε βρει ισορροπία και έχουμε πολύ καλή συνεργασία, με συνέπεια και κατανόηση» ήταν τα πρώτα λόγια του προέδρου, μιλώντας στo protionline.gr για την κατάσταση που επικρατεί με τα απορρίμματα, τους κάδους και την ολική εικόνα που παρουσιάζει η περιοχή στο ευαίσθητο κομμάτι. Οι κάδοι είναι σε επάρκεια και έχουν γίνει πολλές αντικαταστάσεις των παλαιοτέρων, μη λειτουργικών. Υπάρχουν δύο σημεία που γίνεται ανακύκλωση, το ένα στην παραλία και το άλλο στην κεντρική μεγάλη πλατεία του χωριού, αλλά δυστυχώς κάποιοι λίγο… απρόσεκτοι, πετούν μπάζα ή διάφορα αντικείμενα μη κατάλληλα σε κάδους της ανακύκλωσης, δημιουργώντας πρόβλημα ως προς την αποκομιδή. Τα απορριμματοφόρα εμφανίζονται σε τακτά χρονικά διαστήματα και σε γενικές γραμμές η κοινότητα κρίνεται προσεγμένη.

Ο κορωνοϊός τροχοπέδη για την οικονομία της περιοχής

Τα τέσσερα καταστήματα της παραλίας δούλεψαν πολύ καλά το περασμένο καλοκαίρι. Παρ’ όλο που ο κορωνοϊός… ¨δυσκόλευε¨ πολύ τα πράγματα, κατά τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο, δούλεψαν με αρκετούς λουόμενους και σχεδόν όλες τις ώρες της ημέρας. «Από την στιγμή που ξεκίνησε το lock down και είναι σε παύση εργασίας, τα πράγματα έχουν δυσκολέψει πολύ και για τους ίδιους τους επιχειρηματίες, αλλά έχει επηρεάσει και την οικονομία της περιοχής» αναφέρει ο ¨αρχηγός¨ του τόπου και συμπληρώνει: «Αυτή τη στιγμή, το μόνο που είναι και παραμένει ανοιχτό είναι το μίνι μάρκετ, το οποίο δουλεύει σύμφωνα με τις προβλεπόμενες υγειονομικές συνθήκες που ισχύουν για τέτοιου είδους επιχειρήσεις. Είναι πολύ εξυπηρετικό για την περιοχή». Να επισημανθεί ότι δεν έχει αναφερθεί επισήμως κανένα κρούσμα κορωνοϊού στην κοινότητα.

Τα μικρά και μεγάλα… που απασχολούν την κοινότητα

Η κεντρική εκκλησία είναι αυτοσυντήρητη και βρίσκεται σε πολύ καλή κατάσταση και στον εσωτερικό και στον προαύλιο της χώρο της. Το κοιμητήριο δε, έχει ¨φουλάρει¨ επικίνδυνα και χρειάζεται διαπλάτυνση. Η ¨παγία¨ του προέδρου για την συντήρηση και τις εργασίες που απαιτούνται επί του χώρου, δεν φτάνουν ούτε… για πλάκα!
Ο κ. Δημητρίου, δεν διστάζει να πει για το θέμα: «Η παγία προκαταβολή είναι λίγη. Το έχω επισημάνει στον δήμαρχο αυτό. Πώς να καθαρίζουμε το κοιμητήριο πέντε φορές τον χρόνο, να συντηρούμε τους κοινόχρηστους χώρους στην καλύτερη δυνατή κατάσταση, να γίνεται σάρωση απορριμμάτων στην ακτή πολλές φορές, με… 1.500 ευρώ τον χρόνο; Δεν ακούν αυτά τα χρήματα. Λαμβάνουμε 2.000 ευρώ και με τις διάφορες κρατήσεις, στα χέρια μας έρχεται κατά ¼ μειωμένο το ποσό».

Οι εγκαταλελειμμένες παλαιές σιδηροδρομικές γραμμές που διασχίζουν το χωριό ανήκουν στην εταιρία ¨ΓΑΙΑΟΣΕ¨ και είναι γνωστή η εικόνα που παρουσιάζουν, η οποία αγγίζει τα όρια του… απερίγραπτου: Τεράστια καλάμια, άγρια χόρτα, ζωύφια πάσης φύσεως, ερπετά και σκουπίδια, κάνουν… πάρτι. Στη προσπάθεια που ξεκίνησε να γίνεται να αλλάξει αυτή η εικόνα, πρωτοστατεί το Τ.Σ. σε συνεργασία με τις τρεις όμορες κοινότητες, οι οποίοι έχουν κινητοποιηθεί, ώστε να δοθεί άμεση και οριστική λύση.

Τα λιπάσματα της εταιρίας ¨Andriattica Ltd.¨ παραμένουν και προβληματίζουν…

Στις εγκαταστάσεις της εταιρίας ΣΚΟ.ΣΑ.ΣΕ – όπως έχει ήδη καταγραφεί από τo protionline.gr που αναφέρθηκε στο ζήτημα σε πρόσφατο άρθρο – έχει προκύψει το θέμα με τα λιπάσματα που παραμένουν στον υπαίθριο και εσωτερικό χώρο, σε παλέτες. Σύμφωνα με τον πρόεδρο, «οι 5.000 τόνοι ¨παρατημένα¨ λιπάσματα φέρνουν… ανησυχία στους ντόπιους, οι οποίοι έχουν ζητήσει επανειλημμένως την απομάκρυνση τους από τις ανενεργές εγκαταστάσεις του κτιρίου, όμως τα λιπάσματα της εταιρίας Ανανεώσιμης Πηγής Ενέργειας ¨Andriattica Ltd¨ παραμένουν, προβληματίζοντας ιδιαιτέρως τους ανθρώπους του χωριού. Η νομιμότητα της παραμονής τους ελέγχεται, καθώς κανείς αρμόδιος δεν έχει τοποθετηθεί επισήμως για ποιον λόγο αφέθηκαν ή ποσό επιβλαβές μπορούν να είναι για το περιβάλλον, με την παρατεταμένη εναπόθεσή τους στον χώρο της εταιρίας».


Διαβάστε περισσότερα:
· ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr