background img
banner
banner

Ψήφισμα με έμφαση στο ανθρωπιστικό σκέλος

ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΥΚΡΑΝΙΚΟ ΛΑΟ – ΚΑΙ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ

Τη στήριξή του στον δοκιμαζόμενο λαό της Ουκρανίας εξέφρασε το Δημοτικό Συμβούλιο Αιγιαλείας, υιοθετώντας και ψήφισμα. Σε προ ημερησίας διάταξης συζήτηση, αποφάσισε επίσης τη συγκέντρωση και αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας, με τον δήμαρχο να αναθέτει τον συντονισμό της ενέργειας στην αντιδήμαρχο Κοινωνικής Πρόνοιας Διαμάντω Βασιλακοπούλου. Στο ζήτημα τοποθετήθηκαν δήμαρχος, επικεφαλής παρατάξεων και δημοτικοί σύμβουλοι με τους περισσότερους να υποστηρίζουν πως στο ψήφισμα δεν πρέπει ο δήμος να παίρνει θέση και να επιρρίπτει ευθύνες, αλλά να καταδικάζει τον πόλεμο και τις ανθρώπινες απώλειες.

Μάλιστα, ο δήμαρχος Δημήτρης Καλογερόπουλος σχολίασε τη στάση της πολιτείας να αποστείλει πολεμικό υλικό στην Ουκρανία, τονίζοντας πως μπορεί να ενήργησε έτσι καταναγκαστικά, ωστόσο τόνισε πως ο δήμος οφείλει να είναι προσεκτικός στη διατύπωση του ψηφίσματος που πρέπει να επικεντρώνεται στην ανθρωπιστική κρίση. Αντιθέτως, ο κ. Παπακωνσταντινόπουλος πήρε θέση καταδικάζοντας την εμπλοκή της Ελλάδας με την αποστολή πολεμικού υλικού λέγοντας πως ΄΄δεν ξέρουμε αν θα αντισταθεί σε οποιαδήποτε εντολή΄΄.

Μάλιστα, επισήμανε πως ΄΄έχει εξαπλωθεί μεγάλη προπαγάνδα ότι όλα τα κακά προέρχονται από τη Ρωσία, σίγουρα έχει ευθύνες, όμως δεν γίνεται κανένας λόγος στρατεύματος και πολεμικού υλικού έξω από τη χώρα, κανένας λόγος για τις ευθύνες που έχουν οι δυτικοί΄΄.

Επίσης, ο Γρ. Τριανταφυλλόπουλος πρότεινε να υπάρξει συνδρομή προσφύγων από τον δήμο όχι μόνο με ανθρωπιστική βοήθεια αλλά και με φιλοξενία, ενώ κάλεσε τον δήμο να διαπιστώσει τον βαθμό ετοιμότητας που μπορεί να έχει για μία ανάλογη πολεμική κατάσταση.

Τα δύο κείμενα που κατατέθηκαν

1. Η Βάσω Ψυχράμη, που έθεσε το θέμα προς συζήτηση, κατέθεσε προς ψήφιση το κείμενο ψηφίσματος της «Ποιοτικής Αιγιάλειας», που έχει ως εξής: «Ο Δήμος Αιγιαλείας καταδικάζει απερίφραστα τη στρατιωτική επίθεση στην Ουκρανία. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση και οι πολίτες της Αιγιάλειας αποδοκιμάζουν με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο τις στρατιωτικές επιχειρήσεις και εκφράζουν την Αλληλεγγύη τους στο λαό της Ουκρανίας και τους ομογενείς μας, στις πόλεις και στα χωριά που βομβαρδίζονται κατά παράβαση κάθε έννοιας Διεθνούς Νομιμότητας και Δικαίου. Συμπάσχουμε και εκφράζουμε την αμέριστη συμπαράστασή μας στην ανθρώπινη τραγωδία που εξελίσσεται με απώλειες αμάχων. Είμαστε έτοιμοι να συμβάλλουμε με όλες μας τις δυνάμεις για ουσιαστική ανθρωπιστική βοήθεια στον λαό της Ουκρανίας. ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΟΜΑΣΤΕ τις θεμελιώδεις αρχές της ΕΙΡΗΝΗΣ και της ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ και της ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑΣ των λαών και εξουσιοδοτούμε τον δήμαρχο Αιγιαλείας να προβεί σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες για την συλλογή ανθρωπιστικής βοήθειας και την αποστολή της στους πληγέντες συνανθρώπους μας της Ουκρανίας».

2. Ψήφισμα κατέθεσε και η παράταξη «Μπροστά για την Αιγιάλεια» του κ. Παπακωνσταντινόπουλου, ζητώντας να ληφθούν υπόψη οι αιτίες και περιλαμβάνοντας τα εξής: «Η κυβέρνηση ανακοίνωσε την αποστολή όπλων και στρατιωτικών εφοδίων στην Ουκρανία συντασσόμενη απολύτως με την Ευρωπαϊκή Ένωση, τις Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ.Η πράξη αυτή αποτελεί άμεση εμπλοκή της χώρας στη σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας. Η ενέργεια της Ρωσίας είναι καταδικαστέα, αλλά ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ, έχουν τεράστιες ευθύνες για την τωρινή κρίση αλλά και για εγκλήματα του παρελθόντος (Γιουγκοσλαβία, Συρία, Ιράκ, Αφγανιστάν, Λιβύη, Κύπρο). Η ενέργεια αυτή της κυβέρνησης αποστερεί τη χώρα μας από διεθνή υποστήριξη, συμμάχους και συμπαραστάτες, όταν τα ανοιχτά προβλήματα της είναι πολλά και μεγάλα και προφανώς μεγάλοι κίνδυνοι. Καμία συμμετοχή-καμία εμπλοκή της Ελλάδας στην Ουκρανία ή αλλού με οποιοδήποτε τρόπο και οποιοδήποτε πρόσχημα. Να κλείσουν τώρα όλες οι στρατιωτικές βάσεις στη χώρα μας και κανένα στρατιωτικό σώμα να μη σταλεί στην Ουκρανία».
Τελικώς, το Συμβούλιο υιοθέτησε το κείμενο ψηφίσματος της παράταξης της κ. Ψυχράμη με μικρές διαφοροποιήσεις.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr