background img
banner
banner

Είδαν τα ανασκαφικά “θαύματα” της Τραπεζάς

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΧΩΡΟ ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΙΣΗ ΤΗΣ ΑΝΑΣΚΑΦΗΣ ΕΩΣ ΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

Τα… βλέμματα όλων τραβά το τελευταίο διάστημα ο αρχαιολογικός χώρος της Τραπεζάς στην κοινότητα Κούμαρι, προσελκύοντας λάτρεις των αρχαιολογικών ευρημάτων. Η φετινή αρχαιολογική ανασκαφή που τελείται και πρόκειται να ολοκληρωθεί σε περίπου δεκαπέντε ημέρες από σήμερα, επικεντρώνει το κοινωνικό και ερευνητικό ενδιαφέρον περισσότερο από ποτέ άλλοτε. Οι εργασίες επικεντρώνονται στην αναζήτηση στον πυρήνα του πλατώματος της αρχαίας αγοράς, στην ανατολική πλευρά του χώρου. Τις ερευνητικές δραστηριότητες και τα μέχρι στιγμής ευρήματα στο μυκηναϊκό νεκροταφείο, είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν μέλη του Συλλόγου Φίλων Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, την περασμένη Παρασκευή, τους οποίους ξενάγησε ο Διευθυντής της Αρχαιολογικής Έρευνας του χώρου, Ανδρέας Βόρδος.

Τι είδαν – τι θαύμασαν οι επισκέπτες

Να σημειωθεί ότι οι επισκέπτες, ήταν συνολικά 18 άτομα και όλοι άνθρωποι με επαγγελματικό κύρος αλλά και γνώσεις επάνω στο αντικείμενο της αρχαιολογίας και της ιστορίας των χρόνων. Ο τόπος, έκανε ιδιαίτερη αίσθηση και θετική εντύπωση στους εκδρομείς που “ανακάλυψαν” τις ιδιομορφίες του, ενώ εκτίμησαν το ιδιαίτερο στέγαστρο που έχει κατασκευαστεί για να προστατεύει τα ευρήματα. Κάποιοι από αυτούς περιηγήθηκαν και σε όλους τους υπόλοιπους χώρους, προσπαθώντας να δουν τα “μυστήρια της σκαπάνης”. Το λυπηρό της… υπόθεσης, όμως, και αυτό που έκανε τρομερά κακή εντύπωση στους επισκέπτες, ήταν η κατάσταση του οδικού δικτύου. Όλοι και με ένα στόμα, είχαν έναν αρνητικό λόγο να πουν για την εικόνα που παρουσιάζει το οδόστρωμα και συγκεκριμένα από το σημείο της πινακίδας εισόδου στο χωριό του Κούμαρι, μέχρι και την πύλη του αρχαιολογικού χώρου, μία απόσταση δηλαδή περίπου 800 μέτρων, η οποία βρίσκεται στη χειρότερη κατάστασή της, τα τελευταία δεκαπέντε τουλάχιστον χρόνια, γεγονός που αποτελεί εμπόδια στις εργασίες.

Κακή η πρόσβαση στον αρχαιολογικό χώρο

Πιο συγκεκριμένα, για τη μετάβαση των επισκεπτών, επιστρατεύθηκαν ιδιωτικά αγροτικά οχήματα διαφόρων φίλων και του εργατικού δυναμικού του αρχαιολογικού χώρου, προκειμένου να μεταβούν τα 18 άτομα στον χώρο, καθώς όποιος επιχειρήσει με οποιοδήποτε συμβατικό αυτοκίνητο να φτάσει στο σημείο, δεν θα τα καταφέρει. Το πρόβλημα του οδικού δικτύου έχει γίνει πια μια πάγια τακτική “αδιαφορίας” και σαφώς μια κατάσταση… απάθειας από τους αρμόδιους φορείς και αυτό, σχολιάστηκε εκτενώς από τους εκδρομείς. To protionline.gr το οποίο βρέθηκε στον χώρο και μετέβη στο σημείο, διαπίστωσε “ιδίοις όμμασι” το μέγεθος του προβλήματος, καθώς το οδικό δίκτυο είναι πραγματικά πολύ κακό και σε σημείο… απελπιστικό, μάλιστα. Σε 2-3 σημεία δε, είναι τόσο κακοτράχαλος ο δρόμος, που αν δεν κάνει κάποιος ορισμένες μανούβρες ή δεν ακολουθήσει την νοητή “γραμμή” των οχημάτων που έχει “γραφτεί” στο οδόστρωμα, δεν μπορεί να ανέβει στον αρχαιολογικό χώρο.

Ανδρέας Βόρδος: “Οι συνάδελφοι είχαν τη δυνατότητα να θαυμάσουν την Τραπεζά”

«Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που υποδέχτηκα μέλη από τον Σύλλογο Φίλων του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου και το διοικητικό του συμβούλιο. Βεβαίως, δεν ήταν η πρώτη φορά που επισκέφθηκαν την Τραπεζά, ωστόσο, αυτή τη φορά, είχαν τη χαρά να βρεθούν μπροστά στη μεγάλη “στιγμή” του αρχαιολογικού χώρου, αυτή της ταύτισής του με τον πυρήνα της πόλης των Αρχαίων Ρυπών» ανέφερε στο protionline.gr ο Ανδρέας Βόρδος, ο οποίος σημείωσε ότι οι επισκέπτες της 16ης Σεπτεμβρίου, ήταν παλαιοί συνάδελφοι και φίλοι του. Οι ειδικότητές τους ήταν Αρχαιολόγοι, Φιλόλογοι, πρώην στελέχη του υπουργείου Πολιτισμού και Ιστορικοί. «Η άποψή τους και η κρίση τους, έχουν βαρύνουσα σημασία. Σε αυτούς τους ανθρώπους είχα τη χαρά παλαιότερα, να δώσω μία διάλεξη στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών και χαίρομαι, που “ανανέωσαν” αυτό το… άτυπο ραντεβού μας, με την επίσκεψή τους τώρα…» ανέφερε στo protionline.gr ο Διευθυντής και Υπεύθυνος της Αρχαιολογικής Έρευνας στην Τραπεζά Ανδρέας Βόρδος, για το κλιμάκιο των έμπειρων “παλαιμάχων” που περιηγήθηκαν και θαύμασαν από κοντά τα ευρήματα.

Την ερχόμενη άνοιξη στο Ε.Α.Μ. για μία διάλεξη εκ… βαθέων

Ο κ. Βόρδος είχε την ευκαιρία να μιλήσει με τους εκδρομείς από την πρωτεύουσα για τις τελευταίες παρεμβάσεις και ανασκαφές, τα καινούρια ευρήματα και τις ιδιομορφίες τους, ενώ οι έμπειροι επισκέπτες “βομβάρδισαν” τον αρχαιολόγο με ερωτήσεις για την ιστορικότητα των ευρημάτων, την κατάσταση και τις συνθήκες που ήρθαν στο “φως”. Επίσης, πολλοί από αυτούς έκαναν και “πηγαδάκια εκτιμήσεων” για πιθανά σημεία νέων ευρημάτων. Ο κ. Βόρδος ενημέρωσε το πολυπληθές κλιμάκιο για τα πορίσματα που έχουν βγει ως τώρα, ενώ υποσχέθηκε ότι θα δηλώσει “παρών” σε μία νέα διάλεξη στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, η οποία ορίστηκε να γίνει περί τα τέλη του Απριλίου – εκτός απροόπτου – στην οποία διάλεξη θα παρουσιάσει και επίσημα τα τελικά αποτελέσματα και πορίσματα της ανασκαφικής έρευνας, που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Ταυτόχρονα, για την φετινή χειμερινή περίοδο που πλησιάζει, στον χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου Αιγίου θα συνεχιστεί η επέκταση που γίνεται ήδη, ενώ οι διάφορες εργασίες που εκτελούνται εντός του, συντελούνται με ιδιαίτερη έμφαση και προσοχή, γεγονός που “παρατείνει” (δικαίως) τον συνολικό χρόνο που χρειάζεται το εργατικό δυναμικό του μουσείου, προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία.

Τελευταίες ημέρες της ανασκαφής για φέτος

Οι εργασίες και η ανασκαφή συνεχίζονται αυτές τις ημέρες από την 17μελή “ομάδα” (επιστήμονες και εργατοτεχνίτες) της οποίας ηγείται ο κ. Βόρδος, η οποία γίνεται στο κτίριο Η και στην αγορά της αρχαίας πόλης, που ταυτίζεται πιθανώς με το κτίριο του Πρυτανείου των Αρχαίων Ρυπών και στο ανατολικό όριο αυτής. Ένα δεύτερο κτίριο που έχει εντοπιστεί και έχει ξεκινήσει η ανασκαφή του από το 2021, δίνει ουσιαστικά την σιγουριά του ότι πρόκειται για κτίσμα δημοσίου χαρακτήρα, ενώ μέχρι στιγμής, δεν μπορεί να εκτιμηθεί και να ταυτιστεί η λειτουργικότητά του. Τέλος να σημειωθεί ότι, στον χώρο έχουν βρεθεί και φοιτητές διαφόρων πανεπιστημίων της χώρας, στα πλαίσια των μεταπτυχιακών σπουδών τους, ενώ έχουν συμμετάσχει και δεκάδες εθελοντές κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr