background img
banner
banner

8 Μαρτίου- Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Ε.Γ.Ε. ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΑΙΓΙΟΥ: «ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΙΣΟΤΗΤΑ, ΑΠΑΝΤΑΜΕ ΣΤΙΣ ΝΕΕΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ»

Η Ένωση Γυναικών Ελλάδας-(Ε.Γ.Ε.), τιμά την 8η Μαρτίου- Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, ως Ημέρα μνήμης που σηματοδοτεί τους αγώνες και τις κατακτήσεις του γυναικείου κινήματος καθώς και ως αφετηρία νέων αγώνων για ουσιαστική ισότητα. Οι διεκδικήσεις της Ε.Γ.Ε. δόθηκαν στη δημοσιότητα από το Παράρτημα Αιγίου.

Όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση, ΄΄ήταν 8 Μαρτίου 1857, όταν οι γυναίκες εργάτριες στην κλωστοϋφαντουργία της Νέας Υόρκης κατέβηκαν σε απεργία διεκδικώντας καλύτερες συνθήκες εργασίας και ποιότητα ζωής, με σύνθημα: «Ψωμί και τριαντάφυλλα». Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, που θεσπίστηκε το 1977 με απόφαση της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ για να αναδείξει τα προβλήματα και να προωθήσει τα δικαιώματα της γυναίκας και την ισότητα των φύλων, εξακολουθεί να είναι επίκαιρη στις μέρες μας΄΄.

Μεγάλες οι διακρίσεις εις βάρος των γυναικών στην Ελλάδα

Αφού γίνεται εκτενής αναφορά στην ιστορία του γυναικείου κινήματος στην Ελλάδα, επισημαίνεται πως ΄΄η φετινή παγκόσμια ημέρα της γυναίκας βρίσκει την χώρα μας στην τελευταία θέση μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε θέματα ισότητας των φύλων, παρά την πρόοδο που έχει επιτευχθεί σε διάφορους τομείς, όπως η εκπαίδευση και η εργασία. Οι γυναίκες συνεχίζουν να υφίστανται διακρίσεις σε όλους τους τομείς της ζωής, να είναι πιο ευάλωτες στη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό, να είναι πιο εκτεθειμένες σε όλες τις μορφές βίας. Η εκπροσώπηση γυναικών στα κέντρα λήψης πολιτικών, οικονομικών και κοινωνικών αποφάσεων, παραμένει χαμηλή. Στο πολιτικό σκηνικό της χώρας, η πολιτική εξουσία παραμένει κυρίαρχα ανδρική. Η έκταση και το μέγεθος της έμφυλης βίας, της σεξουαλικής παρενόχλησης στον χώρο εργασίας, της ενδοοικογενειακής βίας, των γυναικοκτονιών, της διαδικτυακής βίας, είναι τεράστια, όπως αποκαλύπτεται καθημερινά.

Στην αγορά εργασίας , οι διακρίσεις εις βάρος των γυναικών με βάση το φύλο, αφορούν όλες τους τομείς της εργασίας, όπως είναι η είσοδος στην εργασία, η εξέλιξη, οι αμοιβές, το είδος της σύμβασης, τα εργασιακά δικαιώματα. Η ανεργία των γυναικών εξακολουθεί να είναι σχεδόν διπλάσια των ανδρών. Σύμφωνα με στοιχεία της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) για τον Δεκέμβριο 2022 , στο σύνολο των ανέργων οι γυναίκες αποτελούν το 63,60%, έναντι των ανδρών 36,40%. Επιπλέον η διάλυση του κοινωνικού κράτους και η έλλειψη επαρκών δημοσίων υπηρεσιών φύλαξης και φροντίδας βρεφών, νηπίων , παιδιών, ΑΜΕΑ αποτελεί βασική αιτία για την ανισότητα των φύλων στην αγορά εργασίας. Ο διαχωρισμός των επαγγελμάτων σε «ανδρικά» και «γυναικεία», το μισθολογικό χάσμα μεταξύ των φύλων, η «γυάλινη οροφή», τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας και μερικής απασχόλησης, η μη αμειβόμενη εργασία οδηγούν με τη σειρά τους και στο συνταξιοδοτικό χάσμα μεταξύ των φύλων΄΄.

Η υβριδική εργασία έφερε αποκλεισμό, πίεση και άγχος

Σημειώνει ακόμη μεταξύ άλλων πως ΄΄η υιοθέτηση υβριδικής εργασίας, μετά την έλευση της πανδημίας covid-19 και της οικονομικής κρίσης, σηματοδοτεί μεν την εποχή της ευελιξίας , αφού εμπεριέχει την εξ’ αποστάσεως μαζί με την δια ζώσης μορφή εργασίας – συνδυάζοντας την εργασία από το σπίτι με επίσκεψη στο γραφείο -αλλά δημιουργεί ταυτόχρονα νέες προκλήσεις στις εργαζόμενες. Η έρευνα της Deloitte το 2022, που πραγματοποιήθηκε σε εργαζόμενες σε υβριδικά μοντέλα, αποκαλύπτει ανησυχητικά ευρήματα: σχεδόν το 60% των γυναικών, αναφέρουν ότι έχουν ήδη αισθανθεί αποκλεισμό, οι συνθήκες τηλεργασίας έχουν πολύ μεγάλη πίεση και φέρνουν άγχος, ατυχήματα, έντονο στρες, επαγγελματική εξουθένωση με επιπτώσεις στη υγεία, ιδίως σε εργαζόμενες με ευθύνες οικογενειακής φροντίδας, καθώς τα όρια μεταξύ προσωπικού και εργασιακού χώρου είναι δυσδιάκριτα’’.


Διαβάστε περισσότερα:
·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr