background img
banner
banner

Τιμήθηκαν οι… ηρωίδες της διπλανής πόρτας | ΦΩΤΟ

ΣΠΟΥΔΑΙΑ Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΠΟΥ ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΣΑΝ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΙΣΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΑΙΓΙΟΥ ΤΗΣ Ε.Γ.Ε. ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

Ύμνο προς τη συμβολή της γυναίκας στην κοινωνία, της μάνας, της εργαζόμενης, της εθελόντριας, αποτέλεσε η εκδήλωση που διοργάνωσαν το απόγευμα της Παρασκευής 8 Μαρτίου, στο Πολιτιστικό Κέντρο Αιγίου «Αλέκος Μέγαρης», η Δημοτική Επιτροπή Ισότητας Αιγιαλείας και η Ένωση Γυναικών Ελλάδας – Παράρτημα Αιγίου. Μέσα από την εκδήλωση αναδείχθηκαν έξι γυναίκες της… διπλανής πόρτας, σύγχρονες ηρωίδες όμως, που με την προσφορά τους στην κοινωνία και την οικογένεια, αποτελούν παραδείγματα προς μίμηση. Επιπλέον, παρουσιάστηκαν τα βιβλία δύο γυναικών συγγραφέων από την Ανατολική Αιγιάλεια, οι ηρωίδες των οποίων έχουν πολλά στοιχεία και οι δυσκολίες των ζωών τους, συμπίπτουν και διδάσκουν.

Μετά τους χαιρετισμούς από μέρους του αντιδημάρχου Βασίλη Χριστόπουλου και της προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Αιγιαλείας Μαρίας Γιδά, η πρόεδρος του Παραρτήματος Αιγίου της Ένωσης Γυναικών Ελλάδας Ουρανία Κοττά – Κακαβάνη ανέγνωσε ένα κείμενο με το οποίο κατέληξε στο συμπέρασμα πως το βασικό «ελάττωμα» της γυναίκας είναι ότι ξεχνά… πόσο αξίζει. Η πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Ισότητας και αντιδήμαρχος Αιγιαλείας Μαρία Ιατροπούλου μίλησε για τους λόγους για τους οποίους η 8η Μαρτίου γιορτάζεται παγκοσμίως ως Ημέρα της Γυναίκας, κάνοντας αναφορά και στον συμβολισμό του χρώματος… κατατεθέν της ημέρας, του μωβ. Τόνισε δε πως είναι το χρώμα που συμβολίζει τη δικαιοσύνη, την αξιοπρέπεια και την αυτοπεποίθηση, ενώ επισήμανε πως ιστορικά το μωβ συμβολίζει το γυναικείο φύλο ενώ από τις αρχές του 20ού αιώνα έχει συνδυαστεί με τις προσπάθειες των γυναικών σε όλο τον κόσμο για να την ισότητα των φύλων.

Στη συνέχεια, η υπεύθυνη των εκδόσεων «Ηδύφωνο» Μαρία Παναγιωτακοπούλου, προχώρησε στην παρουσία των δύο συγγραφέων, της Αναστασίας Ευσταθίου που έγραψε το βιβλίο «Ο Σταθμάρχης» και της Ρούλας Σμυρνιώτη δημιουργού του βιβλίου «Κόκκινη βελονιά». Μίλησε για ημέρα αναστοχασμού και στοχασμού, ενώ σκιαγράφησε το έργο των δύο συγγραφέων από την Ανατολική Αιγιάλεια. Για την κ. Ευσταθίου είπε μεταξύ άλλων πως είναι πολυγραφότατη και ότι… το μολύβι της παίρνει φωτιά από πολλές αφορμές και για την κ. Σμυρνιώτη ότι η τέχνη την βοηθάει να φέρνει τον κόσμο στα χέρια της. Μίλησε για τις δύο ηρωίδες τη Χριστίνα του «Σταθμάρχη» και την Ελένη της «Κόκκινης βελονιάς» που τοποθετούνται χρονολογικά μετά τον πόλεμο, τις γεμάτες δοκιμασίες ζωές τους, χαρακτηρίζοντας τα δύο βιβλία ως «πνευματικούς θησυαρούς».

Η κ. Ευσταθίου, μιλώντας για την ημέρα τόνισε πως δεν πρέπει να λέμε «χρόνια πολλά», αλλά «καλή συνέχιση του αγώνα», αναφερόμενη στα όσα υφίσταται η γυναίκα σε μία ανδροκρατούμενη κοινωνία παρόλο το λούστρο της σύγχρονης επίφασης, όπως μεταξύ άλλων τόνισε. Η κ. Σμυρνιώτη μίλησε για τις γυναίκες των βιβλίων λέγον τας πως αφηγούνται τις ζωές τους σε πρώτο πρόσωπο, ενώ αποτελούν στυλοβάτες της οικογένειας αλλά και της κοινωνίας, με την κ. Ευσταθίου να θέτει το ερώτημα εάν η σύγχρονη γυναίκα μπορεί να αντιμετωπίσει τόσα δεινά. Όπως τονίστηκε, η ηρωίδα του βιβλίου της κ. Σμυρνιώτη είναι η προγιαγιά της, ενώ η Χριστίνα του Σταθμάρχη είναι η πεθερά της κ. Ευσταθίου.

Ακολούθως, η κ. Ιατροπούλου κάλεσε διαδοχικά τα έξι τιμώμενα πρόσωπα της βραδιάς, τονίζοντας πως η καθεμία δίνει το στίγμα της και έχουν πολλά να πουν αφού δίνουν καθημερινά τον αγώνα τους σε πολλά επίπεδα. Πρώτη ήταν η Βασιλική Τσόλκα, συνταξιούχος εκπαιδευτικός, μητέρα τριών παιδιών, η οποία επί σειρά ετών είναι εθελόντρια στην Ομάδα «Διέξοδο» Αιγίου. Η κ. Τσόλκα αναφέρθηκε στο σπουδαίο έργο της «Διεξόδου» και στην αναγκαιότητα να μην εφαρμοστούν όσα προβλέπονται και να διατηρηθεί ως έχει, κάτι που επεσήμανε και η αντιδήμαρχος Μαρία Αγγελοπούλου, επίσης εθελόντρια της «Διεξόδου». Να σημειωθεί πως στην είσοδο του Πολιτιστικού Κέντρου συλλέγονταν υπογραφές για τη διατήρηση των Κέντρων Πρόληψης, με μεγάλη ανταπόκριση από πολίτες που αναγνωρίζουν τα όσα έχει προσφέρει στην τοπική κοινωνία. Άξιο αναφοράς είναι το γεγονός που έκανε γνωστό η κ. Τσόλκα, ότι στη «Διέξοδο» προσφέρουν τις υπηρεσίες τους εθελοντικά, 14 γυναίκες και 1 άνδρας!

Η Κωνσταντίνα Λαμπροπούλου, χειρίστρια βαρέων οχημάτων και μητέρα δύο παιδιών, μίλησε για τη δύσκολη εργασία της που ανδροκρατείται, σημειώνοντας ωστόσο πως ΄΄δεν υπάρχουν ανδρικά και γυναικά επαγγέλματα, όλα είναι θέμα προσαρμογής αλλά και θέλησης΄΄! Εξίσου μεγάλη εντύπωση προκάλεσε και η δράση της Ελισάβετ Ανδριοπούλου, πολύτεκνης μητέρας (τέσσερα παιδιά), αγρότισσας, η οποία είναι και μαθήτρια του Εσπερινού Γυμνασίου Αιγίου. Η ίδια περιέγραψε την καθημερινότητά της αλλά και την επιθυμία της να δείχνει στα παιδιά της και κυρίως στην κόρη της το ότι πρέπει να ακολουθούμε τα όνειρά μας!

Το επόμενο τιμώμενο πρόσωπο ήταν μία ακόμη εθελόντρια, η υπεύθυνη της Κοινωνικής Ιματιοθήκης Αιγίου, Ντία Παναγοπούλου, που χρησιμοποίησε πολύ όμορφα λόγια για να περιγράψει την αξία του εθελοντισμού και της προσφοράς, σκορπώντας συγκίνηση στο ακροατήριο όταν περιέγραψε το με πόση χαρά ο γιος της και οι φίλοι του βοήθησαν στο να μεταφερθούν είδη για τη σεισμόπληκτη Τουρκία. Τόνισε επίσης ότι στην Κοινωνική Ιματιοθήκη είναι πέντε οι γυναίκες που αγωνίζονται για να μην λείπουν από κανέναν άνθρωπο, ρουχισμός και άλλα απαραίτητα είδη.

Η Σταυρούλα Δράκου, τιμήθηκε για την πολυετή προσφορά της στην κοινωνία αφού εργάζεται επί 22 συναπτά έτη στην Καθαριότητα του δήμου. Είναι από την Ανατολική Αιγιάλεια, μητέρα τριών μεγάλων παιδιών και, όπως η ίδια αποκάλυψε, βρίσκεται λίγο πριν τη συνταξιοδότησή της. Το τελευταίο τιμώμενο πρόσωπο υπηρετεί την Καθαριότητα των σχολείων για πολλά έτη ενώ είναι και συνδικαλίστρια αφού είναι πρόεδρος του Σωματείου Καθαριστών Αιγιαλείας και Καλαβρύτων. Η Σταυρούλα Πιερράτου μίλησε για τις συνθήκες στον τομέα των σχολικών καθαριστριών και την αναγκαιότητα να μετατραπούν οι συμβάσεις όλων σε αορίστου χρόνου.

Ακολούθησε η επίδοση τιμητικών αναμνηστικών στις έξι γυναίκες, σε όμορφη ατμόσφαιρα και η βραδιά έκλεισε στο άκουσμα του τραγουδιού – μηνύματος ενάντια στη βία κατά των γυναικών «Τραγουδάμε δίχως φόβο»- Όλες απαντάμε αν αγγίξει μία…

Δήλωση του Δημάρχου Δημήτρη Καλογερόπουλου για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Σε δήλωσή του, ο δήμαρχος Αιγιαλείας Δημήτρης Καλογερόπουλος, ανέφερε για την Ημέρα της Γυναίκας: «Η 8η Μαρτίου συμβολίζει τους αγώνες, τις θυσίες αλλά και τις κατακτήσεις όλων των γυναικών του κόσμου. Ημέρα συνεχούς αγώνα και διεκδίκησης των δικαιωμάτων των γυναικών. Τι θα ήμασταν άλλωστε χωρίς τις γυναίκες; Μας γεννούν, μας καθορίζουν, μας ωριμάζουν. Η ευγνωμοσύνη και η αναγνώριση της προσφοράς των γυναικών από μέρους όλων μας, είναι κάτι που πρέπει να εκφράζεται απλόχερα κάθε μέρα της συνύπαρξης μας μαζί τους, στον επαγγελματικό ή οικογενειακό μας βίο. Χρόνια πολλά σε κάθε μία γυναίκα ξεχωριστά σε όλες τις γωνιές του κόσμου!».

«Ο αγώνας υπέρ της ουσιαστικής ισότητας των φύλων και κατά της έμφυλης βίας  μας αφορά όλους!»

Τέλος, πολύ σημαντικό είναι το περιεχόμενο του ψηφίσματος που εξέδωσε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα των Γυναικών, το Παράρτημα Αιγίου της Ένωσης Γυναικών Ελλάδας.

Σε αυτό τονίζεται πως ΄΄η ΕΝΩΣΗ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ-Παράρτημα Αιγίου,  τιμά τη φετινή 8η Μάρτη- Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα των Γυναικών, ως Ημέρα μνήμης και αποτίμησης των αγώνων και των επιτευγμάτων του Γυναικείου Κινήματος, αλλά και ως ημέρα αφετηρίας νέων αγώνων για ουσιαστική ισότητα των φύλων. Τιμούμε τους αγώνες των  εργαζόμενων γυναικών, που ξεκίνησαν 8 Μαρτίου 1857, στη Νέα Υόρκη,   ζητώντας καλύτερες συνθήκες εργασίας και ποιότητα ζωής με σύνθημα: «Ψωμί και Τριαντάφυλλα», δηλαδή οικονομική ασφάλεια και καλύτερη ποιότητα ζωής. Η απεργία αυτή σηματοδοτεί και το ξεκίνημα του αγώνα του παγκόσμιου γυναικείου κινήματος για ίσα δικαιώματα με τους άνδρες. Οι γυναίκες αυτές με το θάρρος και την αποφασιστικότητά τους έγραψαν ιστορία. Από τότε μέχρι σήμερα, η ισότητα των δύο φύλων , παραμένει κεντρικό θέμα στη διεθνή, ευρωπαϊκή και εθνική  ατζέντα΄΄.

Σημειώνει ακόμη ότι ΄΄η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, που θεσπίστηκε  το 1977 από τον ΟΗΕ  για να αναδείξει τα προβλήματα και να προωθήσει τα δικαιώματα της γυναίκας και την ισότητα των φύλων, εξακολουθεί να είναι επίκαιρη στις μέρες μας. Η ισότητα των φύλων είναι θεμελιώδες δικαίωμα και βασική αξία κάθε δημοκρατικής κοινωνίας και είναι αναγκαίο να αντανακλάται σε όλους τους τομείς της ζωής μας: στην εκπαίδευση, την εργασία, τις αμοιβές, τις θέσεις ευθύνης, τις συντάξεις, την υγεία, την αυτοδιάθεση του σώματος, τον πολιτισμό΄΄.

Σε ό,τι αφορά το τι έχει επιτευχθεί, υπογραμμίζει τα εξής: ΄΄Η 8η Μαρτίου 2024, βρίσκει τις Ελληνίδες να έχουν πετύχει ισότητα σε πολλούς τομείς, όπως νομική εξίσωση, επιτεύγματα στην εκπαίδευση, στον πολιτισμό, στις επιστήμες, στην πολιτική, στον αθλητισμό, στις επιχειρήσεις. Όμως  εξακολουθούν να υφίστανται διακρίσεις στην εργασία, την εκπαίδευση, την υγεία, την πολιτική ζωή, που βασίζονται κυρίως σε στερεοτυπικές κι αναχρονιστικές αντιλήψεις για το φύλο τους και το ρόλο τους στην κοινωνία. Παρά τα μορφωτικά τους εφόδια εξακολουθούν να έχουν διπλάσια ανεργία από τους άνδρες, μερική απασχόληση, χαμηλά αμειβόμενη εργασία και μισθολογικές διαφορές. Παράλληλα αντιμετωπίζουν νέες προκλήσεις από την εισαγωγή των νέων τεχνολογιών με την ραγδαία εισβολή της ψηφιακής οικονομίας στην κοινωνία και στην οικονομία, όπου υποεκπροσωπούνται. Αποτελούν  λιγότερο από το ένα τρίτο του εργατικού δυναμικού στις θετικές επιστήμες, την τεχνολογία, τη μηχανική και τα μαθηματικά,  είναι πιο ευάλωτες στη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό. Γι αυτό  το ψηφιακό χάσμα πρέπει να γεφυρωθεί και να αυξηθεί η εκπροσώπηση των γυναικών και των κοριτσιών στην επιστήμη και την τεχνολογία. Τα  ζητήματα παιδικής μέριμνας και ασφάλειας επηρεάζουν ιδιαίτερα την ικανότητα των γυναικών να εργάζονται. Η μητρότητα και η οικογένεια λειτουργούν ως ένα αόρατο δίχτυ αποκλεισμού από την μισθωτή εργασία στον βαθμό που δεν συνδυάζονται με προνοιακές πολιτικές από την πλευρά της πολιτείας. Η  εκπροσώπηση των γυναικών στα Κέντρα Λήψης  Αποφάσεων, παραμένει χαμηλή ενώ η  πολιτική εξουσία είναι κυρίαρχα ανδρική.  Η έμφυλη βία, η σεξουαλική παρενόχληση στον χώρο εργασίας, η ενδοοικογενειακή βία, οι γυναικοκτονίες, η διαδικτυακή βία, είναι  καθημερινά φαινόμενα σε βάρος των γυναικών. Η κρίση του κόστους ζωής επηρεάζει αρνητικά τις Ελληνίδες. Ιδίως  αυτές που έχουν χαμηλότερα ή μηδενικά εισοδήματα κι εξαρτώνται οικονομικά από τους συντρόφους τους, έχουν λιγότερες εξόδους διαφυγής από την ενδοοικογενειακή βία ή κακοποίηση΄΄.

Και καταλήγει με τις διεκδικήσεις: ΄΄Η ισότητα δεν είναι θέμα μόνο των γυναικών, παρότι αυτές οφείλουν να πρωτοπορούν σε αυτό τον αγώνα. Η εξάλειψη των ανισοτήτων σε βάρος της γυναίκας και της έμφυλης βίας είναι πρώτα θέμα και υποχρέωση όλης της κοινωνίας, δεδομένου ότι πρόκειται για τον πυρήνα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η   σημερινή Παγκόσμια Ημέρα των Γυναικών, ας αποτελέσει μία αφορμή για να ενώσουμε τις φωνές μας υπέρ της ουσιαστικής ισότητας των γυναικών, κατά της έμφυλης βίας.

Διεκδικούμε: •Αύξηση  της συμμετοχής των γυναικών στην αγορά εργασίας για την οικονομική ανεξαρτησία τους. •Ίση αμοιβή για ίσης αξίας εργασία. •Μείωση του μισθολογικού χάσματος. •Αύξηση δημοσίων βρεφονηπιακών/παιδικών σταθμών με  ποιοτικές  υπηρεσίες φροντίδας και ολοήμερη λειτουργία. •Αύξηση  των δημοσίων υπηρεσιών φροντίδας των ηλικιωμένων και ΑΜΕΑ, •Επανασύσταση της Γραμματείας Ισότητας των Φύλων ως αυτοτελή, διακριτή δημόσια υπηρεσία. •Προώθηση  της ισότητας μεταξύ γυναικών και ανδρών στα κέντρα λήψης αποφάσεων. •Εξάλειψη  της έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας και ενίσχυση του δικτύου των δομών για την αντιμετώπιση της, νομική αναγνώριση του όρου «γυναικοκτονία». •Πολιτικές  συμφιλίωσης ανάμεσα στην εργασιακή και οικογενειακή ζωή. •Πολιτικές  για την καταπολέμηση των αναχρονιστικών και στερεοτυπικών αντιλήψεων. • Εκπαίδευση των γυναικών στις ψηφιακές  δεξιότητες και ένταξη στις τεχνολογίες. •Δημόσια και πραγματική δωρεάν τριτοβάθμια εκπαίδευση΄΄.


Διαβάστε περισσότερα:
· ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr