background img
banner
banner

Θα τιμηθούν οι γυναίκες της προσφοράς!

ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΙΣΟΤΗΤΑΣ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ

Οι σύγχρονες ηρωίδες, οι γυναίκες που λειτουργούν αθέατα, δίνουν καθημερινές «μάχες» και αποτελούν παραδείγματα για την κοινωνία, πρόκειται να έρθουν στο προσκήνιο από τη Δημοτική Επιτροπή Ισότητας Αιγιαλείας, που με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, προετοιμάζει για την Παρασκευή 8 Μαρτίου, μία διαφορετική γιορτή.

Στις 6.00 το απόγευμα, στο Πολιτιστικό Κέντρο Αιγίου «Αλέκος Μέγαρης», πρόκειται να τιμηθούν οι γυναίκες της προσφοράς της Αιγιάλειας.

Σύμφωνα με την πρόεδρο της Δημοτικής Επιτροπής Ισότητας, Μαρία Ιατροπούλου, ΄΄η ημέρα αυτή σηματοδοτεί τις θυσίες και τα επιτεύγματα των γυναικών όλου του κόσμου για πάνω από έναν αιώνα. Τα τελευταία 15 χρόνια, στόχος της Ημέρας είναι μας υπενθυμίσει πως οι γυναίκες πρέπει να έχουν ίσα δικαιώματα με τους άνδρες, σε όλους τους τομείς. Η 8η Μαρτίου καθιερώθηκε ως μέρα της γυναίκας σε ανάμνηση μιας μεγάλης εκδήλωσης διαμαρτυρίας που έγινε στις 8 Μαρτίου του 1857 από τις εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας στη Νέα Υόρκη, οι οποίες διαδήλωναν ζητώντας καλύτερες συνθήκες εργασίας΄΄.

Αναφερόμενη στους σημερινούς στόχους, η κ. Ιατροπούλου επισήμανε: ΄΄Οι τωρινοί στόχοι, οι οποίοι πρόκειται να έχουν την ίδια θεματολογία μέχρι το 2030, έχουν σκοπό: την διείσδυση των γυναικών, ως ένας πυρήνας, στην παγκόσμια οικονομία και την καταπολέμηση την φτώχειας σε όλο τον κόσμο. Επίσης υπενθυμίζονται τα επιτεύγματα των γυναικών τον τελευταίο αιώνα, ενώ σε ορισμένες χώρες η σημερινή μέρα είναι εθνική αργία για το γυναικείο φύλο. Εκτός από το μισθολογικό χάσμα που απασχολεί κρατικούς και μη φορείς, η προσπάθεια ευαισθητοποίησης όσον αφορά την γυναικεία κακοποίηση, είναι ακόμη ένα φλέγον ζήτημα. Εκτιμάται ότι 120 εκ. γυναίκες κάτω των 20 ετών έχουν πέσει θύμα σεξουαλικής κακοποίησης. Περισσότερο από το 1/3 των γυναικών σε όλο τον κόσμο έχουν υποστεί σωματική ή σεξουαλική βία σε κάποια φάση της ζωής τους και κυρίως στην εφηβεία ή την περίοδο της εμμηνόπαυσης΄΄.

Στόχος να κρατηθεί  άσβεστη η ημέρα της γυναίκας και να αναδειχθεί το πραγματικό νόημα

Για όλα αυτά τα παραπάνω και για να κρατηθεί άσβεστη η ημέρα της γυναίκας, στη συνεδρίαση της Επιτροπής στις 20 Φεβρουαρίου, αποφασίστηκε, στη φετινή Γιορτή της Γυναίκας στον δήμο Αιγιαλείας να πραγματοποιηθεί η δράση στο Πολιτιστικό Κέντρο Αιγίου. Επιπλέον, ελήφθη απόφαση για επικράτηση του χρώματος μωβ στη δράση, συμβολικά δεδομένου ότι το επίσημο χρώμα της «Διεθνούς Ημέρας της Γυναίκας» είναι το μωβ καθώς συμβολίζει την δικαιοσύνη, την αξιοπρέπεια και την αυτοπεποίθηση. Σημειώνεται ότι ιστορικά το μωβ συμβολίζει το γυναικείο φύλο ενώ από τις αρχές του 20ού αιώνα έχει συνδυαστεί με τις προσπάθειες των γυναικών σε όλο τον κόσμο για να την ισότητα των φύλων.

Παρουσίαση γυναικών που διακρίνονται σε θέματα προσφοράς και κοινωνικού παραδειγματισμού

Στην εκδήλωση, όπως επισήμανε στο Protionline.gr η κ. Ιατροπούλου, θα τιμηθούν οι γυναίκες της προσφοράς της Αιγιάλειας. ΄΄Θα είναι μία διαφορετική εκδήλωση από τις άλλες χρονιές. Θα απονείμουμε τιμή στις γυναίκες της καθημερινότητας οι οποίες δίνουν τον αγώνα τους σε πολλά επίπεδα και διαπρέπουν ενώ διακρίνονται σε θέματα προσφοράς και κοινωνικού παραδειγματισμού. Για παράδειγμα, θα υπάρξει ενδεικτική παρουσίαση στη γυναίκα που είναι χειρίστρια βαρέως μηχανήματος, στην πολύτεκνη αγρότισσα μάνα που πηγαίνει και σχολείο, στη γυναίκα εθελόντρια κ.ά.΄΄, τόνισε η αντιδήμαρχος και πρόεδρος της Επιτροπής Ισότητας, καλώντας όλες τις γυναίκες να παρευρεθούν στην ενδιαφέρουσα εκδήλωση.
Την εκδήλωση θα χαιρετίσουν και εκπρόσωποι σωματείων που απαρτίζονται από γυναίκες, όπως είναι το Σωματείο Καθαριστριών. Επισημαίνεται ότι την ίδια μέρα η Ένωση Γυναικών Ελλάδος Παράρτημα Αιγίου μαζί με τις εκδόσεις «Ηδύφωνο» της Μαρίας Παναγιωτακοπούλου, θα έχουν παρουσίαση δύο βιβλίων από δύο γυναίκες συγγραφείς και η εκδήλωση να συμπεριληφθεί στον εορτασμό της «Διεθνούς Ημέρας της Γυναίκας».

Τέλος, στο πλαίσιο της ανάδειξης του επίσημου χρώματος της «Διεθνούς Ημέρας της Γυναίκας», του μωβ, θα γίνει προσπάθεια φωταγώγησης δημοτικών κτιρίων με ανάλογο χρωματισμό.


Διαβάστε περισσότερα:
· ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr