background img
banner
banner

Με τον καλύτερο τρόπο λειτούργησε το «Όραμα» της Ιεράς Μητροπόλεως

ΜΕ ΜΙΑ ΟΜΟΡΦΗ ΓΙΟΡΤΗ ΕΚΛΕΙΣΕ Ο ΚΥΚΛΟΣ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΑΓΟΡΙΑ

Με τη χάρη του Θεού και την ευλογία του Σεπτού Ποιμενάρχου Μητροπολίτου Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερωνύμου, πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η κατασκηνωτική περίοδος των αγοριών, στις εγκαταστάσεις του Διεθνούς Κέντρου Φιλοξενίας Νέων «Το Όραμα», από 3 έως 14 Ιουλίου.

Η υλοποίησή της οφείλεται στις άοκνες προσπάθειες του Μητροπολίτου, ο οποίος ως άξιος συνεχιστής του έργου του Σεπτού Προκατόχου, του Μητροπολίτου πρώην Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Αμβροσίου, και έχοντας υπάρξει και ο ίδιος τόσο κατασκηνωτής, όσο και στέλεχος των κατασκηνώσεων της Μητροπόλεως, αγαπά βαθιά αυτόν τον ευλογημένο τόπο και θέλησε το «Όραμα» να αποκτήσει εκ νέου ζωή και προοπτικές, προνοώντας για τις υλικές του ανάγκες και αφουγκραζόμενος τα σημεία των καιρών. Κύριο μέλημα και επιθυμία του είναι ενθέως να εκφραστούν, να δημιουργήσουν, να κοινωνικοποιηθούν ομαλά και να διαμορφωθούν ηθικά οι εύπλαστες νεανικές ψυχές, που συχνά βάλλονται πανταχόθεν, αφού ζουν σε μια κοινωνία χωρίς υγιή πρότυπα, χωρίς αξίες, χωρίς αξιοπρέπεια και φιλότιμο, χωρίς Χριστό.

Εξήντα κατασκηνωτές συμμετείχαν σε εποικοδομητικές δραστηριότητες

Κατά τη διάρκεια της κατασκηνωτικής αυτής περιόδου, εξήντα μικροί κατασκηνωτές με τη συμμετοχή τους σε ομαδικές αθλητικές, εκπαιδευτικές, ψυχαγωγικές και πνευματικές δραστηριότητες και με το γενικό σύνθημα «Καταφύγιο Αγάπης», καλλιέργησαν και ανέπτυξαν την αλληλεγγύη, τη συνεργασία, την ευγενή άμιλλα, την ομαδικότητα, τη χαρά, κατανόησαν την αξία της ιεράς εξομολογήσεως και της προσευχής και συνειδητοποίησαν ότι ο Χριστός είναι το μοναδικό καταφύγιο αγάπης, χαράς και ειρήνης για κάθε άνθρωπο. Τα μηνύματα αυτά έλαβαν και μέσα από την καθημερινή ολιγόλεπτη εύληπτη ανάλυση αγιογραφικών αναγνωσμάτων, την παρουσίαση των οποίων έκανε ο Καθηγούμενος της ιστορικής Ιεράς Μονής Αγίας Λαύρας Αρχιμανδρίτης π. Ευσέβιος Σπανός, ο οποίος είχε την ευθύνη της πνευματικής στηρίξεως των κατασκηνωτών μαζί με τους Πατέρες της Ιεράς Μονής, Αρχιμανδρίτες π. Φιλάρετο Θεοδωρακόπουλο και π. Νήφωνα Χαλκιόπουλο.

Παράλληλα οι κατασκηνωτές απόλαυσαν τη φύση, τα τραγούδια, τους χορούς, τα παιχνίδια, καθώς και τον βραδινό περίπατο με προορισμό το όμορφο εξωκλήσι του Προφήτη Ηλία κοντά στην Αγία Λαύρα.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της κατασκηνωτικής περιόδου έντονη και συχνή ήταν η παρουσία του σεπτού Ποιμενάρχου, ο οποίος προσήλθε, έπαιξε, συζήτησε και γευμάτισε με τους νεαρούς κατασκηνωτές, ενώ την Κυριακή 9 Ιουλίου τέλεσε στον ιστορικό Ιερό Ναό της Αγίας Λαύρας το Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας και οι κατασκηνωτές έλαβαν από τα σεπτά χέρια του το Σώμα και το Αίμα του Κυρίου.

Παράλληλα, οι κατασκηνωτές γαλουχήθηκαν στις αξίες και τα ιδανικά του ελληνορθόδοξου πολιτισμού, της αγάπης για την πατρίδα και αντελήφθησαν ότι μόνο όταν ο άνθρωπος εξέλθει από τον ατομικισμό του και συνεργαστεί με τους συνανθρώπους του ως «εμείς» τότε μόνο δύναται να αλλάξει και να προοδεύσει η κοινωνία μας.
Η κατασκηνωτική περίοδος έκλεισε με μια θαυμάσια γιορτή, κατά την οποία οι μικροί κατασκηνωτές παρουσίασαν με πολλή αγάπη, κέφι και ενθουσιασμό ένα πλούσιο, πρωτότυπο και καλοδουλεμένο πρόγραμμα με τραγούδια συνοδευόμενα από ζωντανή μουσική της ορχήστρας των κατασκηνωτών, ψυχαγωγικά παιχνίδια, στα οποία μετείχαν κατασκηνωτές, αλλά και γονείς, και σκετς.

Οι ευχές του Μητροπολίτη και των ιερέων

Στην εν λόγω εορτή παρευρέθηκαν ο Σεπτός Ποιμενάρχης κ. Ιερώνυμος, ο Δήμαρχος Καλαβρύτων Αθανάσιος Παπαδόπουλος, ο Αρχιμανδρίτης π. Ιωακείμ Βενιανάκης, Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως, ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Μεγάλου Σπηλαίου Αρχιμανδρίτης π. Καλλίνικος Αποστολόπουλος, ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίας Λαύρας Αρχιμανδρίτης π. Ευσέβιος Σπανός μαζί με τους Πατέρες της Ιεράς Μονής, ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Επαρχίας Καλαβρύτων Πρωτοπρεσβύτερος π. Κωνσταντίνος Μητρόπουλος, ο Αρχιερατικός Επίτροπος Καλαβρύτων Πρωτοπρεσβύτερος π. Χρήστος Μπίρμπας, καθώς και οι γονείς και οι φίλοι των κατασκηνωτών.

Ο Μητροπολίτης συνεχάρη και ευχαρίστησε όλους όσοι συνέδραμαν στην επιτυχή έκβαση της εν λόγω κατασκηνωτικής περιόδου, τον αρχηγό της κατασκήνωσης π. Αθανάσιο Λιακόπουλο, τα επιτελικά στελέχη και τους ομαδάρχες, τον Καθηγούμενο της Ιεράς Μονής της Αγίας Λαύρας π. Ευσέβιο και τους Πατέρες της Ιεράς Μονής για την πνευματική στήριξη των κατασκηνωτών, τον Αρχιερατικό Επίτροπο Καλαβρύτων π. Χρήστο Μπίρμπα για την κατάλληλη προετοιμασία των χώρων της κατασκήνωσης, τους χορηγούς που συνεισέφεραν με σκοπό την εξασφάλιση των υλικών αγαθών και των ειδών διατροφής, μεταξύ δε αυτών τον Καθηγούμενο της Ιεράς Μονής του Μεγάλου Σπηλαίου π. Καλλίνικο, την Πρεσβυτέρα Χριστίνα Λιακοπούλου και τις κυρίες που με αγάπη ανέλαβαν και φρόντισαν για τη σίτιση των κατασκηνωτών και την ευταξία των χώρων, την Γεωργία Τσουκαλά για την επιτυχή διεκπεραίωση των αναγκαίων ενεργειών για την εξασφάλιση της άδειας λειτουργίας της κατασκήνωσης, τον Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Μητροπόλεως π. Ιωακείμ Βενιανάκη για τον ορθό συντονισμό με σκοπό την ομαλή έκβαση της όλης δραστηριότητας και φυσικά τους κατασκηνωτές για την άψογη συνεργασία και συμπεριφορά τους σε όλες τις δραστηριότητες.

Στη συνέχεια, ο κ. Ιερώνυμος κάλεσε τους κατασκηνωτές να εφαρμόσουν στην καθημερινή τους ζωή τις αρχές, τις αξίες και τα διδάγματα που αποκόμισαν από την κατασκήνωση, προπάντων όμως να διατηρήσουν τη φλόγα της πίστεως στον Χριστό, να μη παύσουν να προσέρχονται στην Εκκλησία και να συμμετέχουν ενεργά στη ζωή και τις δραστηριότητές της ως κατηχητόπουλα ή ιερόπαιδες. Επίσης, τους προσκάλεσε στο 2ο Συνέδριο Νεολαίας της Ιεράς Μητροπόλεως, που θα πραγματοποιηθεί στην Αιγιάλεια στις 12, 13 και 14 Ιανουαρίου 2024. Απευθυνόμενος στους γονείς, τους επαίνεσε και τους ευχαρίστησε θερμά για την επιλογή τους να εμπιστευθούν τα παιδιά τους στην Εκκλησία.

Στο τέλος της εορτής, ο Μητροπολίτης μαζί με τον Δήμαρχο Καλαβρύτων μοίρασαν τα αναμνηστικά μετάλλια στους νικητές των ομαδικών και ατομικών παιχνιδιών.

Με την ευχή και την πατρική ευλογία του Σεπτού Ποιμενάρχου, την ευθύνη και τον συντονισμό της κατασκηνωτικής περιόδου των αγοριών ανέλαβαν: ως αρχηγός ο Πρωτοπρεσβύτερος π. Αθανάσιος Λιακόπουλος, Προϊστάμενος του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού Φανερωμένης, ως υπαρχηγός ο Δημήτριος Ζήσιμος, φοιτητής του τμήματος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ως επιτελικοί σύμβουλοι ο Πρωτοπρεσβύτερος π. Χρήστος Μπίρμπας και οι Δαμιανός Σταυρίδης, Λουκάς Τσουρέκης, Ηλίας Τσουρούτης, Γεώργιος Φειδάκης και Γεώργιος Μπαχάς και ως ομαδάρχες και βοηθοί οι Νικόλαος Ταρσινός, Κωνσταντίνος Ραμπαβίλας, Δημήτριος Λιακόπουλος, Γεώργιος Γεωργίου, Όθων Γεωργόπουλος, Μιχαήλ – Άγγελος Σαρρής, Χρήστος Γιαννόπουλος, Κωνσταντίνος Σακελλαρίου, Ανδρέας Φειδάκης, Αθανάσιος Λυκουργιώτης, Ηλίας Ρόζος και Κωνσταντίνος Γεωργόπουλος.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr