background img
banner
banner

Ένας… γάμος αλλιώτικος από τους άλλους | ΦΩΤΟ

ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΟΚΡΙΑΤΙΚΗ ΓΙΟΡΤΗ ΤΟΥ ΕΛΑΙΩΝΑ – ΑΝΑΒΙΩΣΗ ΕΘΙΜΩΝ ΣΕ ΟΜΟΡΦΗ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑ

Την απόλυτη χαρά ενός… γαϊδουρόγαμου βίωσαν όσοι βρέθηκαν το απόγευμα της Κυριακής 10 Μαρτίου στον Ελαιώνα. Τα δρώμενα που διοργάνωσαν το Τοπικό Συμβούλιο της Κοινότητας και ο Εξωραϊστικός και Ναυτικός Όμιλος του χωριού είχαν τη στόφα και τη θέρμη μιας άλλης εποχής, δίδαξαν τους νεότερους ήθη, έθιμα και παραδόσεις, διασκέδασαν τους μεγαλύτερους και γέμισαν την όμορφη κοινότητα με κόσμο.

Κι αν θα προσπαθούσε να μετρήσει κανείς ντόπιους και επισκέπτες που κατέκλυσαν το σταυροδρόμι του παλαιού σταθμού, σίγουρα θα έχανε τον υπολογισμό, μιας και ανέρχονταν σε εκατοντάδες! Άνθρωποι πλάι ο ένας στον άλλο, πρόσωπα γελαστά, πειράγματα και γέλια, θέατρο, μουσική, αναβιώσεις, βεγγαλικά, φωτιές, κεράσματα, όλα μοιράστηκαν απλόχερα και απόλυτα συνυφασμένα με τη φιλοξενία του χωριού.

Το τελετουργικό

Οι συμπέθεροι μοίρασαν τις προίκες, ο γραμματικός κατέγραψε, τα πεθερικά είπαν το «ναι» και η νύφη ετοιμάστηκε. Ο γαμπρός μάλλον αμήχανος στο θέαμα, ακολουθούσε τα βήματά της μέχρι τον επιβλητικό παπά που τους… χόρεψε έναν διαφορετικό χορό του Ησαΐα, με τα χωρατά και τα πειράγματα να δίνουν και να παίρνουν, φέρνοντας κάτι από διονυσιακή ατμόσφαιρα. Ο dj «επιστράτευσε» όλα τα τραγούδια για τη… χαριτωμένη δίμετρη νύφη που έδειξε από την τελετή ακόμη να έχει το… πάνω χέρι στον γάμο, πατώντας τον άμοιρο γαμπρό. Στη συνέχεια βέβαια «την» πάτησε ο παπάς, αλλά αυτό δεν έχει καμία σημασία… Τα παιδιά πέταξαν τα ρύζια για να ριζώσει αυτή η περίεργη ένωση και μετά από λίγο, όλοι πιάστηκαν από τα χέρια και πήραν μέρος σε ένα παραδοσιακό υπαίθριο γλέντι. Ένα γλέντι βγαλμένο από τα παλιά όταν οι άνθρωποι της γειτονιάς στον κυκλικό χορό άγγιζαν τον σφυγμό του άλλου κι ένιωθαν την ψυχή του.

Η φωτιά, το κρασί και οι γεύσεις

Κάπου εκεί ζωντάνεψε ένα άλλο έθιμο εξίσου εντυπωσιακό. Οι άνδρες με τις δάδες ήρθαν από τρία σημεία του χωριού, εκεί όπου παλιά βρίσκονταν τα πηγάδια και άναψαν μία πελώρια φωτιά, στο φως της οποίας έλαμψαν όλα τα πρόσωπα. Το κρασί είχε ήδη αρχίσει να ρέει άφθονο, το βραστό μοσχομύριζε και οι νόστιμες χειροποίητες πίτες από τις γυναίκες του χωριού, έδιναν το στίγμα της νοικοκυροσύνης, της απλοχεριάς και της φιλοξενίας.

Ο πρόεδρος της κοινότητας Θανάσης Δημόπουλος εξέφρασε θερμές ευχαριστίες προς τους παριστάμενους, τονίζοντας πως στόχος είναι να γίνει θεσμός αυτή η ιδιαίτερη γιορτή της αποκριάς. Καθοριστική στην επιτυχία της εκδήλωσης, η συμβολή της Πολιτιστικής Ομάδας του Τοπικού Συμβουλίου της Κοινότητας, με τον Μάκη Λελούδα να δίνει το πρόσταγμα.

Η λάμψη των βεγγαλικών

Λίγο μετά, κι ενώ η φωτιά είχε αρχίσει να καταλαγιάζει εν αντιθέσει με το κέφι που θέριευε, τα βλέμματα αυθόρμητα οδηγήθηκαν στον ουρανό όταν τα βεγγαλικά έδωσαν ακόμη πιο πανηγυρική διάσταση σε αυτή την αλλιώτικη γιορτή. Και του χρόνου Ελαιώνα!


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr