background img
banner
banner

«Ωρολογιακή βόμβα» τα σκουπίδια

ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ…

 Άλυτο και με απειλητικές διαστάσεις για την δημόσια υγεία, παραμένει το πρόβλημα της εναπόθεσης των απορριμμάτων που τείνει να μετατραπεί σε… ωρολογιακή βόμβα στα θεμέλια της δημοτικής αρχής. Η αδυναμία εξεύρεσης χώρου μεταφοράς, η υπερφόρτωση του Σταθμού Μεταφόρτωσης της Τέμενης και βέβαια το «μέτωπο» των κατοίκων της Ανατολικής Αιγιάλειας εντείνουν την αγωνία και σφίγγουν κι άλλο τον κλοιό…

Η πρόσφατη μερική αποκομιδή των απορριμμάτων σε κεντρικά σημεία του Αιγίου, με τον δήμο να έχει επιστρατεύσει… μπουλντόζες για να τα σηκώσει, έξω από σχολεία και χώρους συνάθροισης κόσμου, έδωσε μία μικρή… ανάσα στους πολίτες, ωστόσο οι κάδοι ξαναγέμισαν μέσα σε λίγες ώρες, από απορρίμματα που φυλάσσονταν από τους πολίτες σε αυλές και μπαλκόνια. Βεβαίως, σε συνοικίες και χωριά οι όγκοι των απορριμμάτων στους δρόμους εξακολουθούν να υφίστανται και οι λόφοι των σκουπιδιών «φουσκώνουν» μέρα με τη μέρα, με την δυσοσμία να είναι αφόρητη πλέον…

Κερδίζοντας λίγο χρόνο στον Σ.Μ.Α.

Τα κοντέινερς που προμηθεύτηκε ο δήμος για την προσωρινή εναπόθεση των απορριμμάτων και βρίσκονται στον Σ.Μ.Α. της Τέμενης, έχουν γεμίσει όπως και κάθε σημείο του χώρου, με τον δήμο να στοχεύει και σε ακόμη δύο κοντέινερς κερδίζοντας ακόμη λίγο χρόνο… Επίσης, καταβάλλονται προσπάθειες συμπίεσης των συγκεντρωμένων απορριμμάτων για να μειωθεί ο όγκος τους, ούτως ώστε να υπάρχει η δυνατότητα τοποθέτησης κι άλλων…

Την ίδια στιγμή, η συνεδρίαση της δημοτικής ομάδας της πλειοψηφίας δεν έφερε κάποιο αποτέλεσμα, με τους συμβούλους του κ. Παναγόπουλου να παρουσιάζονται διχασμένοι για το εάν πρέπει να επιβληθεί στους κατοίκους της Ανατ. Αιγιάλειας να ανοίξουν τον ΧΥΤΑ, ακόμη και με συλλήψεις ή με την άσκηση βίας από δυνάμεις της αστυνομίας. Ακόμη όμως και μία τέτοια ακραία περίπτωση, θα είναι απόρροια εισαγγελικής εντολής…

Επίσκεψη ΕΛ.ΑΣ. και απορριμματοφόρων στις 4.30 το πρωί…

Χθες πάντως, η επίσκεψη αστυνομικών της Ομάδας Πρόληψης Καταστολής Εγκλήματος από την Πάτρα στον ΧΥΤΑ Αιγείρας όπως και των απορριμματοφόρων, ήταν πολύ πρωινή έχοντας, προφανώς, την μορφή του αιφνιδιασμού, αν και οι κάτοικοι είχαν… προνοήσει και είχαν ενισχύσει το μπλόκο πριν τις 4.30 το πρωί, από την στιγμή που υπάρχει 24ωρη φύλαξη… Είναι δε αξιοπερίεργο το πώς ειδοποιούνται τόσοι κάτοικοι από την ομάδα περιφρούρησης από την στιγμή που στο μπλόκο έξω από τον ΧΥΤΑ, τα κινητά τηλέφωνα δεν έχουν σήμα… Όπως εντυπωσιακή είναι και η συσπείρωση στο συμπαγές μέτωπο που έχουν δημιουργήσει οι κάτοικοι οι οποίοι καταφθάνουν κατά δεκάδες ενισχύοντας το μπλόκο την… κατάλληλη στιγμή.

Στο σημείο βρέθηκε χθες για άλλη μία φορά ο αστυνομικός διευθυντής συνομιλώντας με τους διαμαρτυρόμενους κατοίκους και για το θέμα των μηνύσεων που τους έχουν υποβληθεί για παρακώλυση συγκοινωνιών, με τους κατοίκους ωστόσο να αναφέρουν ότι δεν παρεμποδίζουν με αυτοκίνητα την κυκλοφορία παρά μόνο με την φυσική τους παρουσία, επισημαίνοντας πως καθημερινά επιτρέπουν στους φύλακες και το βυτιοφόρο του δήμου, να μπαινοβγαίνουν στο χώρο, όπως και στους αγρότες να περνούν για τα κτήματά τους, εμποδίζοντας αποκλειστικά και μόνο τα απορριμματοφόρα ώστε να μην αφήσουν ούτε… σακούλα στον υπερκορεσμένο και επικίνδυνο ΧΥΤΑ.

Οι θέσεις της η Ανεξάρτητης Ανοιχτής Κίνησης Ανατολικής Αιγιάλειας

Στο μείζον ζήτημα των απορριμμάτων τοποθετείται η Ανεξάρτητη Ανοιχτή Κίνηση Ανατολικής Αιγιάλειας, τονίζοντας πως οι ανακοινώσεις της από τον Μάη του ’10 και μετά, που ιδρύθηκε ο Καλλικρατικός δήμος Αιγιάλειας, προφήτευαν τα δεινά που θα κληρονομούσαν με πρώτο και καλύτερο αυτό της επιβάρυνσης του ΧΥΤΑ Ανατολικής Αιγιάλειας.

Όπως τονίζουν οι Αποστόλης Φώτης (Ακράτα), Οδυσσέας Καλύβας (Κράθιο), Κώστας Νικολάου (Ποροβίτσα), Κώστας Οικονόμου (Διακοπτό) και Γιάννης Ψαρράκος (Αιγείρα) που αποτελούν την Συντονιστική Επιτροπή της Κίνησης, ΄΄συμμετείχαμε σε δεκάδες εκδηλώσεις που οργανώθηκαν από την Επιτροπή Αγώνα του ΧΥΤΑ μαζί με οικολογικούς και πολιτιστικούς φορείς της Αιγείρας, της Ακράτας και του Διακοπτού γι’ αυτό το πρόβλημα. Παρασταθήκαμε στις Επιτροπές Ποιότητας Ζωής και στα Δημοτικά Συμβούλια και σε συνεργασία με τη ντόπια επιστημονική κοινότητα (Ιατρικός Σύλλογος, Σύλλογος Πολιτικών Μηχανικών κ.ά.) υποδείξαμε τον μοναδικό τρόπο της σωστής διαχείρισης των απορριμμάτων. Παρόλα αυτά, όπως για αρκετές δεκαετίες τώρα, το Αίγιο συνεχίζει να πετάει τα σκουπίδια του στην αυλή του γείτονα. Κι αφού δεν πέτυχε να ρυπάνει τη Δυτική Αιγιάλεια (Παπανικολού) συνέχισε να ρυπαίνει την Ανατολική Αιγιάλεια΄΄.

Και συνεχίζουν: ΄΄Οι δημοτικοί άρχοντες όμως δε μας υπολόγισαν σωστά. Όλα έχουν το τέλος τους. Και δε μιλάμε μόνο για το τέλος της άδειας λειτουργίας του ΧΥΤΑ στις 31/12/2014 που εντέχνως και σκανδαλωδώς παρατείνουν μέχρι σήμερα με τους συνενόχους τους στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Μιλάμε και για το τέλος της υπομονής μας κύριοι της διοίκησης του Δήμου Αιγιάλειας, που αφού μας τετραπλασιάσατε το κόστος αποκομιδής (από 36,50€ σε 150€ και πλέον τον τόνο) και απόρριψης των σκουπιδιών μας στον ΧΥΤΑ που εμείς πληρώσαμε και λειτουργήσαμε το 2007, τώρα βλάπτετε την υγεία μας και καταστρέφετε το περιβάλλον μας. Μόνο που οι υγροί και αέριοι ρύποι δεν έχουν σύνορα, κύριοι. Και ούτε και οι σακούλες των σκουπιδιών που κατρακυλάνε από το βουνό των απορριμμάτων που δημιουργήσατε και θα σας πνίξουν. Εκτός από τον νόμο και την τάξη που προσπαθείτε να επιβάλλετε δήθεν στο όνομα της Δημόσιας Υγείας, υπάρχει ο ηθικός νόμος που τον παραβαίνετε εδώ και εφτά χρόνια (σημαδιακό;) σε βάρος των κατοίκων της Ανατολικής Αιγιάλειας. Και να ξέρετε ότι αυτός ο νόμος δεν έχει ούτε εφετείο, ούτε Άρειο Πάγο. Έχει την καταδίκη τη δική σας και των συνεργατών σας στις επόμενες δημοτικές εκλογές΄΄.

Επιπλέον, καταλήγοντας, επισημαίνουν: ΄΄Δε βλάπτουμε εμείς, κύριοι, τους κατοίκους της Δυτικής Αιγιάλειας και του Αιγίου που τους κηρύξατε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Βλάπτετε εσείς όλους τους Αιγιαλείς, καθώς και τους κατοίκους των όμορων δήμων, με τις αποφάσεις σας στη βρώμικη υπόθεση των σκουπιδιών. Εμείς θα υπερασπιστούμε μέχρι τέλους την υγεία μας και το περιβάλλον μας. Μπορείτε να αρχίσετε συλλήψεις, μα οι κατηγορούμενοι στη συνείδηση κάθε σκεπτόμενου Αιγιαλέα είστε εσείς και θα κριθείτε ανάλογα, όπως και οι προκάτοχοί σας΄΄.

 


Διαβάστε περισσότερα:
· · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr