background img
banner
banner

Πανοικοδομική απεργία σήμερα με την συμμετοχή του Σωματείου Οικοδόμων Αιγίου

ΚΛΑΔΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ- ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΝΟΜΗ ΤΩΝ «ΥΠΕΡ ΑΓΝΩΣΤΩΝ ΕΝΣΗΜΩΝ», ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΑΝΕΡΓΩΝ ΤΑ ΚΥΡΙΟΤΕΡΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ

Στην 24ωρη πανοικοδομική απεργία που έχει προκηρύξει η Ομοσπονδία τους, συμμετέχουν σήμερα Τετάρτη οι οικοδόμοι του Αιγίου, που πρόκειται να λάβουν μέρος στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας που θα πραγματοποιηθεί στην Πάτρα. Σε κλίμα προβληματισμού αλλά και με αγωνιστική διάθεση πραγματοποιήθηκε προχθές η Γενική Συνέλευση του Σωματείου Οικοδόμων Αιγίου με απολογισμό για το 2017 αλλά και πρόγραμμα δράσης, αρχής γενομένης από την σημερινή απεργία.

Ο πρόεδρος του Σωματείου Παναγιώτης Νύχτης, κατά την διάρκεια της ομιλίας του στην Γενική Συνέλευση, περιέγραψε με μελανά χρώματα το πώς έχει η κατάσταση αλλά και το πώς θα διαμορφωθεί με τον νέο κύκλο μέτρων που προετοιμάζεται εν όψει της 4ης αξιολόγησης. Ειδικότερα, προανήγγειλε πως οι μισθοί, τα μεροκάματα, οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας δεν θα επανέλθουν και ότι οι συντάξεις δεν θα αυξηθούν, ούτε θα καταργηθούν τα αυξημένα όρια ηλικίας για τη συνταξιοδότηση, αφού –όπως είπε – τα αντεργατικά μέτρα είναι μόνιμα και δεν ψηφίστηκαν μόνο μέχρι τον Αύγουστο του 2018. Μίλησε για τους νέους περιορισμούς στην συνδικαλιστική δράση που θα έρθουν κατηγορώντας την ΓΣΕΕ ότι δεν προκηρύσσει καν απεργία, ενώ παράλληλα αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα να οργανωθεί ο αγώνας για την υπογραφή κλαδικής συλλογικής σύμβασης εργασίας για τους οικοδόμους, φέρνοντας ως παράδειγμα τις αυξήσεις που κατάφεραν οι οικοδόμοι της εταιρείας «ΑΚΤΩΡ».

Ενιαίος αγώνας…

Ο πρόεδρος των Οικοδόμων τόνισε πως το ζήτημα των Σ.Σ.Ε. αποτελεί βασικό πεδίο αντιπαράθεσης με την μεγαλοεργοδοσία του κλάδου, λέγοντας πως ΄΄ο αγώνας είναι ενιαίος με την πάλη για την ανατροπή όλων των αντεργατικών μέτρων και συνδέεται άμεσα με όλες τις πλευρές της ζωής μας΄΄.

Αναφορά έγινε και στο μεγάλο ζήτημα διεκδίκησης των οικοδόμων που είναι η αναγνώριση των υπέρ αγνώστων ενσήμων, θέμα για το οποίο η Ομοσπονδία Οικοδόμων είχε επαφές με αρμοδίους του υπουργείο και το ΕΦΚΑ αναμένοντας προσδιορισμό ως προς το τι περιλαμβάνει ο λογαριασμός στον οποίο τοποθετούνται τα υπέρ αγνώστων ένσημα. ΄΄Γνωρίζουμε ότι η κυβέρνηση ψάχνει τρόπους να καθυστερήσει την αναγνώρισή τους γιατί αυτό γεννά και θεμελιώνει συνταξιοδοτικά δικαιώματα σε εκατοντάδες συναδέλφους που είτε δεν συμπληρώνουν τα 4.500 ένσημα είτε δεν έχουν τα 500 ή 1.000 ένσημα που απαιτούνται τα τελευταία 13 χρόνια πριν τη συνταξιοδότηση. Να επισημάνουμε ότι τα υπέρ αγνώστων ένσημα θεωρούνται πραγματικά και όχι πλασματικά και λαμβάνονται υπόψη για τη συμπλήρωση των 500 ή 1.000 ενσήμων τα τελευταία 13 χρόνια πριν την υποβολή αίτησης συνταξιοδότησης΄΄, σημείωσε ο κ. Νύχτης, προσθέτοντας: ΄΄Εμείς πρέπει να συνεχίσουμε τον αγώνα, να προβάλουμε το συγκεκριμένο αίτημα, συνδεδεμένο βέβαια με την κοινωνική ασφάλιση και την ανεργία, που συνεχίζει να πλήττει τον κλάδο μας΄΄.

Ενημέρωση σε χώρους δουλειάς, περιφρούρηση της απεργίας

Σε ό,τι αφορά την σημερινή απεργία, η Γενική Συνέλευση αποφάσισε περιφρούρηση της απεργίας με επισκέψεις σήμερα το πρωί σε χώρους δουλειάς και στην συνέχεια μετάβαση στην Πάτρα για συμμετοχή στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Γεωργίου.

Οι οικοδόμοι της Αιγιάλειας, ζητούν: Ουσιαστικές αυξήσεις σε μισθούς και μεροκάματα, υπογραφή τοπικής και κλαδικής σύμβασης, 7ωρο, 5ήμερο, 35ωρο. Σε περίπτωση έντασης των εργασιών, αυτές να καλύπτονται με 2η βάρδια κι όχι δουλειά ήλιο με ήλιο, αναγνώριση όλων των 3ετιών, αυστηρή τήρηση των νόμων για τα μέτρα υγείας και ασφάλειας. Στηρίζουν την πάλη για: Υπογραφή Εθνική Γενική ΣΣΕ, ώστε κανένας εργαζόμενος να μη δουλεύει με μισθό κάτω από τα 751 ευρώ. Κατάργηση των νόμων που καταργούν τις ΣΣΕ. Διανομή των «υπέρ αγνώστων» ενσήμων και αλλαγή των προϋποθέσεων με ευνοϊκότερους όρους για την κατοχύρωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος (13ετία, 500 και 1000 ένσημα). Υπογραφή διακρατικών συμβάσεων, που θα δίνουν τη δυνατότητα αναγνώρισης ενσήμων και κατοχύρωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος σε συναδέλφους τους μετανάστες. Ένταση των ελέγχων των υπηρεσιών του κράτους (ΕΦΚΑ, ΣΕΠΕ κ.ά.) για την αυστηρή εφαρμογή των μέτρων υγείας και ασφάλειας, καθώς και για την πάταξη της μαύρης και ανασφάλιστης εργασίας. Προστασία της λαϊκής κατοικίας ενάντια στις κατασχέσεις – Ενάντια στη φοροεπιδρομή.


Διαβάστε περισσότερα:
· ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr