background img
banner
banner

Ωριμάζει το σχέδιο της Δημοτικής Aρχής

O ΔΗΜΟΣ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ ΣΤΙΣ «ΈΞΥΠΝΕΣ ΠΟΛΕΙΣ» – ΓΙΑ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΜΕΝΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΤΕΣ ΚΑΙ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ  

Ποσό περί το 1,5 εκατ. ευρώ για την αξιοποίηση της νέας τεχνολογίας κυρίως στην τηλεματική (τηλεπικοινωνίες και νέες τεχνολογίες υπολογιστών και ΙΧ οχημάτων) έχει εξασφαλίσει η Δημοτική αρχή της Αιγιάλειας σε μια προσπάθεια να εντάξει τις παροχές της «Έξυπνης πόλης» προς τους πολίτες και επισκέπτες.

Η παρουσίαση του σχεδίου έγινε χθες Τετάρτη στα πλαίσια συνεδρίας με θέμα «Έξυπνες πόλεις» του 2ου IMPACT 2023 που διοργανώνουν το Ινστιτούτο Τεχνολογίας Υπολογιστών και Εκδόσεων ΔΙΟΦΑΝΤΟΣ, η εφημερίδα «ΓΝΩΜΗ» και ο ΣΤΕΔΕ, με τη στήριξη της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

Το «μπουκέτο» παροχών της «Έξυπνης πόλης» για την Αιγιάλεια παρουσίασε προσωπικά ο δήμαρχος Δημήτρης Καλογερόπουλος και περιλαμβάνει:

* Ελεγχόμενη Στάθμευση,
* Έξυπνες Στάσεις,
* Διευκόλυνση Πρόσβασης Ανθρώπων με Κινητικά Προβλήματα-ΑμΕΑ,
* Έξυπνους Κάδους,
* Σύστημα Ελέγχου Γραφείου Κίνησης Οχημάτων και Εργαζομένων του Δήμου,
* τον «Οδηγό Πόλης»,
* Διαχείριση Κοιμητηριών και Παιδικών Σταθμών»,
* Ηλεκτρονικές Πληρωμές Οφειλών και
* Διαχείριση Διοικητικής Διεκπεραίωσης Αιτημάτων του Πολίτη.

«Έξυπνη πόλη σημαίνει εντοπίζουμε δεδομένα και προβλήματα και προσπαθούμε να δώσουμε λύσεις» τόνισε ο κ. Καλογερόπουλος που τοποθετήθηκε στο συνέδριο ως Δήμαρχος Αιγιαλείας αλλά και Πρόεδρος της Επιτροπής ΕΣΠΑ της ΚΕΔΕ.

«Ο δήμος Αιγιαλείας είναι ο 2ης στην Ελλάδα, μετά το δήμο Αθηναίων που έχει κριθεί μετά από αξιολόγηση, για την γρήγορη εξυπηρέτηση πολιτών μέσω της ηλεκτρονικής διεκπεραίωσης αιτημάτων πολιτών» σχολίασε ακόμη ο κ. Καλογερόπουλος επισημαίνοντας ότι πρέπει να αξιοποιηθεί άμεσα, τόσο ο διαθέσιμος χρόνος όσο και τα σχετικά κονδύλια, ώστε να δοθούν λύσεις που έχουν ανάγκη οι πολίτες!

Σύμφωνα με το δήμαρχο, πανελλαδικά, στην «εξίσωση» των προγραμμάτων για την «Έξυπνη πόλη» μπαίνουν συστήματα κυκλοφορίας, μεταφορών και ενέργειας, διαχείριση απορριμμάτων, διαχείριση δεδομένων που αφορούν δομές εκπαίδευσης όπως σχολεία και νοσοκομεία αλλά και το θέμα της περιβαλλοντικής διαχείρισης και ορθολογικής αξιοποίησης των φυσικών πόρων.
Σύμφωνα με την ΚΕΔΕ, στα 320 εκατ. ευρώ είναι οι ενεργές χρηματοδοτήσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης ενώ 50 εκατ. ευρώ είναι οι πρόσθετες χρηματοδοτήσεις του προγράμματος «Αντ. Τρίτσης» που πέφτουν στον «κορβανά» για τις «Εξυπνες πόλεις».

Όπως επεσήμανε, Κράτος και Περιφερική Αυτοδιοίκηση θα πρέπει να προχωρήσουν σε Τεχνικής Βοήθειας προς μικρούς και ορεινούς δήμους, αίτημα που ήδη έχει να κάνει η ΚΕΔΕ, προκειμένου να ανταπεξέλθουν των δυσκολιών και να ανταποκριθούν σε δράσεις και προγράμματα για τις «Έξυπνες πόλεις».

«Χρειαζόμαστε και τεχνική βοήθεια κυρίως για τους ορεινούς, νησιωτικούς και μικρούς δήμους, το έχει προβλέψει η ΚΕΔΕ τα πλαίσια και της συνεργασία με την Π.Δ.Ε. που κάνει τη διάχυση του προγράμματος στην περιοχή» επεσήμανε ο δήμαρχος.

ΔΕΥΑ Αιγιαλείας και Περιφέρεια

Στη διάρκεια συνεδρίας δόθηκε έμφαση και στο παράδειγμα της ΔΕΥΑ Αιγιαλείας η οποία είναι στην πρωτοπορία, σε επίπεδο δράσεων που έχουν σημαντικό αποτύπωμα όσον αφορά στη μείωση του κόστους και την ορθολογική διαχείριση των φυσικών πόρων αλλά και στην παρουσίαση καλών πρακτικών της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος που αφορούν στην εξυπηρέτηση του πολίτη.

«Η ΔΕΥΑ εκμεταλλεύτηκε όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία και προγράμματα, συνέταξε μελέτες και υπέβαλε προτάσεις και χρηματοδοτήθηκε για μια σειρά από μεγάλα έργα. Το σύνολο των έργων για τα οποία χρηματοδοτήθηκε και εκτελεί σήμερα είναι πάνω από 70 εκατ. ευρώ» εξήγησε ο Γιώργος Ντίνος, αντιδήμαρχος και αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑ Αιγίου, χαρακτηρίζοντας ως τα σημαντικότερα νέα έργα, σε εξέλιξη, το δίκτυο αποχέτευσης στις παραλιακές κοινότητες και το διυλιστήριο του Σελινούντα.

Ένα από τα έργα που υλοποιείται στη ΔΕΥΑ είναι το «Έξυπνο Σύστημα Ανίχνευσης Διαρροών στο Δίκτυο Ύδρευσης του Αιγίου». Ήδη όπως τόνισε, έχουν τοποθετηθεί 11.850 νέα ψηφιακά υδρόμετρα ενώ έχει μπει σε λειτουργία και ο τηλεχειρισμός 85 σταθμών ελέγχου ροής σε όλες τις δεξαμενές ύδρευσης.

Αναπτύσσεται επίσης, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, μια νέα πλατφόρμα οπτικοποίησης ελέγχου διανομής στο Αίγιο, με στόχο την διασφάλιση ποιότητας του νερού και τη μείωση του λειτουργικού και ενεργειακού κόστους της ΔΕΥΑ αλλά και την ελαχιστοποίηση της σπατάλης νερού.

Ο Παναγιώτης Παπαδόπουλος, Αντιπεριφερειάρχης Συντονισμού και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης τόνισε ότι η Περιφέρεια στα πλαίσια των τεχνικών της έργων και του προγράμματος της Ψηφιακής Διακυβέρνησης, έχει κάνει σημαντικά βήματα τα τελευταία χρόνια προς την κατεύθυνση των «Έξυπνων πόλεων».

Ήδη αναβαθμίστηκαν το βασικό portal της Π.Δ.Ε. και μπήκαν νέες ψηφιακές πλατφόρμες, μεταξύ των οποίων το δίκτυο τηλε-ιατρικής με δράσεις γηριατρικής και κοινωνικής φροντίδας σε χρόνια πάσχοντες (http://koinonia.pde.gov.gr/) και το «Ψηφιακό Σύστημα Πολυεπίπεδης Ανάδειξης Ιστορίας και Πολιτιστικού Αποθέματος Δυτικής Ελλάδας», ένας νέος «ψηφιακός οδηγός» στον οποίο συμβάλουν δήμοι και τοπικοί φορείς. Επόμενος στόχος, η Ψηφιοποίηση των Διευθύνσεων Μεταφορών και Επικοινωνιών και η ολοκλήρωση αναβάθμιση της κεντρικής ψηφιακής πλατφόρμας pde.gov.gr με ψηφιακές υπηρεσίες και πιστοποιητικά για τους πολίτες της Δυτικής Ελλάδας.

Το φετινό συνέδριο 2ο IMPACT 2023 είχε ως θέμα «Υποδομές και ενίσχυση της οικονομίας» και διοργανώθηκε από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας Υπολογιστών και Εκδόσεων ΔΙΟΦΑΝΤΟΣ, την εφημερίδα «ΓΝΩΜΗ» και τον ΣΤΕΔΕ με τη στήριξη της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.


Κατηγορίες Άρθρου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr