background img
banner
banner

Η Παναγία Τρυπητή «αναβλύζει» πίστη κι ελπίδα για τους πιστούς όλης της χώρας!

ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΟΙ ΟΙ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΣΤΟ ΙΕΡΟ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΗ

Στους δημοφιλείς προορισμούς των ταξιδιωτικών γραφείων όμορφων νομών αλλά και πιο απομακρυσμένων, περιλαμβάνεται το Αίγιο ως προς τις προσκυνηματικές εκδρομές. Η αιτία δεν είναι άλλη από την ανακαίνιση του Ιερού Προσκυνήματος της Παναγίας Τρυπητής που προκαλεί θαυμασμό σε κάθε επισκέπτη. Κι αυτοί υπολογίζονται σε εκατοντάδες από τη στιγμή που το Ιερό Προσκύνημα άνοιξε ξανά τις πύλες του στους πιστούς, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών.

Όταν την περασμένη άνοιξη, με κάθε μεγαλοπρέπεια η Ιερά Θαυματουργή Εικόνα της Παναγίας Τρυπητής επέστρεψε στο περίλαμπρο «σπίτι» Της και στον επιβλητικό θρόνο Της, οι Αιγιαλείς έσπευσαν να την προσκυνήσουν. Κανείς δεν περίμενε ωστόσο μία τόσο μεγάλη προσέλευση σε καθημερινή βάση μέχρι και σήμερα, τόσο από τους ντόπιους όσο και από τους επισκέπτες. Κατόπιν απόφασης του Σεπτού Μητροπολίτου Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερωνύμου, τελούνται σε καθημερινή βάση Ιερές Ακολουθίες, προσφέροντας στους πιστούς στιγμές θρησκευτικής ανάτασης, πίστης και ψυχικής γαλήνης. Η δε ικανοποίηση για την αγάπη των Αιγιαλέων προς την Παναγία Τρυπητή αλλά και η προτίμηση των ξένων επισκεπτών, είναι εκπεφρασμένη και από τον ίδιο τον Μητροπολίτη.

Αναγνωρίζεται ως ζωντανό μνημείο ανεκτίμητης θρησκευτικής και πολιτισμικής αξίας

Κατά κοινή ομολογία και με τη νέα του μορφή, το Ιερό Προσκύνημα μετατράπηκε σε ένα ζωντανό μνημείο ανεκτίμητης θρησκευτικής και πολιτισμικής αξίας που από μόνο του μπορεί να αποτελέσει αφορμή να βρεθούν στο Αίγιο άνθρωποι από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Όπως αναφέρει στo Protionline.gr, ερωτηθείς σχετικά, ο εφημέριος του Ιερού Προσκυνήματος πατήρ Δημήτριος Ρωμάνος, ΄΄οι περισσότεροι επισκέπτες του Ιερού Προσκυνήματος είναι προσκυνητές από κάθε σημείο της Αχαΐας, της Κορινθίας και άλλων κοντινών νομών. Σε αυτές τις περιπτώσεις οι επισκέψεις, επί το πλείστον, είναι μεμονωμένες. Ωστόσο, σχεδόν σε καθημερινή βάση αλλά κυρίως Παρασκευές, Σάββατα και Κυριακές, το Ιερό Προσκύνημα δέχεται επισκέψεις οργανωμένων γκρουπ που καταφθάνουν από κάθε σημείο της χώρας. Επίσης, δεχόμεθα μεγάλο αριθμό προσκυνητών από την Αθήνα που έρχονται μέσω ταξιδιωτικών γραφείων είτε σε εκδρομές που διοργανώνουν αυτά, είτε σε εκδρομές ενοριών Ιερών Ναών και συλλόγων΄΄. Επιπλέον, ο εφημέριος του Ι.Π. διαπιστώνει πως οι περισσότεροι δεν έρχονται για πρώτη φορά. Μάλιστα, προβαίνουν και σε σύγκριση με την προ ανακαινίσεως εικόνα του ναού και εκδηλώνουν πολύ μεγάλο θαυμασμό για το πώς δείχνει σήμερα το Προσκύνημα.

Μεγάλη αύξηση προσκυνητών από τον Απρίλιο ως σήμερα

Να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού η επισκεψιμότητα ήταν ακόμη πιο έντονη. ΄΄Οι περισσότεροι κατέφθαναν Σάββατο μεσημέρι και Κυριακή απόγευμα. προσεύχονταν στην Θαυματουργή Εικόνα της Παναγίας μας και αποχωρούσαν έχοντας ξεδιψάσει την ψυχή τους και έχοντας ενισχύσει την πίστη τους΄΄, προσθέτει ο πατήρ Δημήτριος Ρωμάνος.
Άξιο αναφοράς είναι ακόμη το γεγονός ότι κατά τις ημέρες της εορτής της Παναγίας Τρυπητής τον περασμένο Απρίλιο οπότε και το Ιερό Προσκύνημα πανηγύριζε, η αύξηση της επισκεψιμότητας προσδιορίστηκε στο 40% σε σχέση με την εποχή πριν κλείσει ο ναός για τις εργασίες της ανακαίνισης, σε αντίστοιχες ημέρες που εόρταζε. Επιπλέον, διαπίστωση των νεωκόρων του Προσκυνήματος ήταν πως ακόμη και έναν μήνα μετά την εορτή, η προσέλευση ήταν διαρκής και πάρα πολύ μεγάλη.

Όσο για τα σχόλια των ανθρώπων που έρχονται από μακριά για να προσκυνήσουν την Πολιούχο του Αιγίου, είναι μόνο θετικά, σύμφωνα με τα λόγια του πατρός Δημητρίου: ΄΄Μας μεταφέρουν πως με τις εργασίες αναδείχθηκε το μνημείο, φάνηκαν οι αγιογραφίες, έγινε πιο όμορφο το δάπεδο, το ασανσέρ είναι χρηστικό και εξυπηρετικό και μπορεί όποιος έχει κινητικό πρόβλημα να παρακάμψει τις σκάλες, καθαρίστηκε ο περιβάλλων χώρος και γενικότερα η νέα εικόνα του Ιερού Προσκυνήματος τους εντυπωσιάζει΄΄, σημείωσε χαρακτηριστικά ο εφημέριος του Ι.Π.

Το πρόγραμμα των Ιερών Ακολουθιών της εβδομάδας

Εν τω μεταξύ, όπως συνηθίζεται, δόθηκε στη δημοσιότητα από την Ιερά Μητρόπολη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας, το εβδομαδιαίο πρόγραμμα Ιερών Ακολουθιών του Ιερού Προσκυνήματος Παναγίας Τρυπητής, το οποίο θα ισχύσει από σήμερα Δευτέρα 2 ως τις 8 Οκτωβρίου. Το πρόγραμμα έχει ως εξής: Δευτέρα 2 Οκτωβρίου 8.00π.μ.: Όρθρος, 6.00μ.μ.: Εσπερινός. Τρίτη 3 Οκτωβρίου † Διονυσίου Αρεοπαγίτου 7.00 – 9.00π.μ.: Όρθρος και Θεία Λειτουργία, 6.00μ.μ.: Εσπερινός. Τετάρτη 4 Οκτωβρίου 8.00π.μ.: Όρθρος, 6.00μ.μ.: Εσπερινός. Πέμπτη 5 Οκτωβρίου 8.00π.μ.: Όρθρος, 6.00μ.μ.: Εσπερινός. Παρασκευή 6 Οκτωβρίου † Θωμά Αποστόλου 7.00 – 9.00π.μ.: Όρθρος και Θεία Λειτουργία, 6.00μ.μ.: Εσπερινός και Ιερά Παράκληση. Σάββατο 7 Οκτωβρίου 7.00-9.00π.μ.: Όρθρος και Θεία Λειτουργία, 6.00μ.μ.: Εσπερινός. Κυριακή 8 Οκτωβρίου 7.00-10.00π.μ.: Όρθρος και Θεία Λειτουργία 6.00μ.μ.: Εσπερινός.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr