background img
banner
banner

Αίτημα του δήμου Αιγιαλείας η παράταση των συμβασιούχων του Νοσοκομείου

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΜΕ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΤΟ ΕΚΑ – ΘΑ ΘΕΣΕΙ ΤΟ ΘΕΜΑ ΣΤΗΝ ΚΕΔΕ

Ομόφωνα υπέρ του αιτήματος των 27 εργαζόμενων του Γενικού Νοσοκομείου Ανατολικής Αχαΐας (Αιγίου) με σχέση εργασίας Ορισμένου Χρόνου για την ανανέωση των συμβάσεών τους που λήγουν στις 31 Μαρτίου, δήλωσε το Δημοτικό Συμβούλιο, τασσόμενο ενάντια στην αλλαγή του καθεστώτος και την επιστροφή «εργολάβων» για το αντικείμενο καθαριότητας, σίτισης και φύλαξης. Μάλιστα, αποδέχθηκε το αίτημα των 27 συμβασιούχων, έτσι όπως εκφράστηκε από το Σωματείο Εργαζομένων «Ασκληπιός», για έκδοση ψηφίσματος.

Φράγκος: ‘‘Έτοιμοι να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη οι συμβασιούχοι’’

Στη συνεδρίαση συμμετείχαν και αρκετοί από τους εργαζόμενους ΣΟΧ, ενώ ο γενικός γραμματέας του Σωματείου Εργαζομένων Νοσοκομείου Αιγίου Παναγιώτης Φράγκος, τόνισε πως οι συμβάσεις τους λήγουν στις 31 Μαρτίου, ανέφερε ότι έχουν 47 μήνες αδιάλειπτης εργασίας και πως στο παρελθόν είχαν κι αυτοί και άλλοι προσφέρει τις υπηρεσίες τους στο Νοσοκομείο με συνεργεία. Όπως είπε, ΄΄εχουμε φτάσει ως εδώ μετά από επαναλαμβάνομενες παρατάσεις. Έχουν προσληφθεί για δύο χρόνια με διαγωνισμό ΑΣΕΠ μέσω μοριοδότησης το 2018 και φτάσαμε στο σήμερα. Όμως η τρίμηνη παράταση εκπνέει, θα φύγουν και καλούνται τα νοσοκομεία να μεριμνήσουν να βρουν άλλους τρόπους να εξασφαλίσουν τις υπηρεσίες που καλύπτουν δηλαδή σε καθαριότητα, σίτιση και φύλαξη. Οι άλλοι τρόποι είναι οι εργολάβοι, καθεστώς που έχουμε βιώσει και ξέρουμε τι σημαίνει. Οι μισθοί θα πέσουν. Σήμερα παίρνουν μεικτά 770 ευρώ τότε προβλέπονταν 663 ευρώ δηλαδή καθαρά 540 ευρώ και δεν τα έπαιρναν κιόλας, ενώ κάποιες υποθέσεις έχουν οδηγηθεί στα δικαστήρια. Δεν πρέπει να ξαναφτάσουμε στο ίδιο σημείο. Αν ξέραμε ότι θα αμειφθούν σωστά και αξιοπρεπώς δεν έχουμε πρόβλημα. Δεν καταλαβαίνουμε αυτή την εμμονή του υπουργείου. Γιατί δεν δίνεται κάποια παράταση;΄΄. σημείωσε ακόμη πως ΄΄πρόκειται για 27 άτομα μέσα από το Αίγιο το οποίο έχει δεχθεί πολλά το τελευταίο διάστημα. Ζητάμε ψήφισμα συμπαράστασης. Τα χρήματα είναι συγκεκριμένα και εξασφαλισμένα. Και αμείβονται αξιοπρεπώς και επί του συνόλου «κοστίζουν» λιγότερο στο κράτος από ό,τι ο εργολάβος, άρα προφυλάσσεται και το δημόσιο συμφέρον. Θα παρακαλούσα τον δήμαρχο να πάει το θέμα στην ΚΕΔΕ΄΄.

Παράλληλα, επικαλέστηκε απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που δικαιώνει τον δήμο Λασιθίου Κρήτης βάσει της οποίας, οι συνεχείς και επαναλαμβανόμενες συμβάσεις εξυπηρετούν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, εκτιμώντας ότι μπορεί να φανεί χρήσιμη και στην περίπτωση της Αιγιάλειας. Σημείωσε δε ότι προβλέπονται μόλις τρεις οργανικές θέσεις στην καθαριότητα ωστόσο αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει καμία μόνιμη, με τις 12 ΣΟΧ να καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Ξεκαθάρισε τέλος πως το θέμα θα οδηγηθεί στα δικαστήρια και ζήτησε να ασκηθούν πολιτικές πιέσεις.

Γεωργόπουλος: ‘’Οι εργαζόμενοι πρέπει να γίνουν μόνιμοι’’

Για το θέμα τοποθετήθηκε και ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Αιγίου Παναγιώτης Γεωργόπουλος, τονίζοντας πως οι 27 ΣΟΧ ήταν σε εργολάβο με μισθούς πείνας, με συνθήκες άθλιες και με ένα κόστος για το κράτος, τετραπλάσιο από τον μισθό τους. ΄΄Έχω γνώση του θέματος γιατί κάναμε παρεμβάσεις για να φύγει ο εργολάβος από το νοσοκομείο΄΄, είπε ο κ. Γεωργόπουλος ο οποίος περιέγραψε πώς γινόταν τότε η καθαριότητα υπό άθλιες συνθήκες ελλείψει υλικών. ΄΄Το εξήγησα στην προηγούμενη διοικήτρια και γι’ αυτό έκανε προσλήψεις στους ίδιους εργαζόμενους. Δεν τον θέλουμε τον εργολάβο. Ποτέ ο εργαζόμενος δεν θα πάρει όλα τα χρήματα όταν υπάρχει ο εργολάβος. Οι εργαζόμενοι πρέπει να γίνουν μόνιμοι, εμείς θα δώσουμε τον αγώνα μας μέσα από τα δικαστήρια. Όπως κάναμε τον αγώνα να φύγει ο εργολάβος έτσι θα αγωνιστούμε ώστε να μην ξαναμπεί΄΄, τόνισε.

Η επίσκεψη Γούτου στο υπουργείο…

Να σημειωθεί ότι στο περιθώριο της συζήτησης τέθηκε και θέμα από τους αντιδημάρχους Γ. Ντίνο και Γρ. Τριανταφυλλόπουλο για την επίσκεψη των κ. Γούτου και Μπούνια στον υπουργό Υγείας για το Νοσοκομείο, κατηγορώντας τους ότι δεν ενημέρωσαν για την πρωτοβουλία αυτή. Ο κ. Γούτος τότε επισήμανε ότι εκλήθη από τον υπουργό και πως και ο δήμαρχος τον είχε επισκεφθεί μόνος. Σημείωσε ότι η επαφή είναι στην ίδια κατεύθυνση και εντάσσεται στην προσπάθεια που καταβάλλεται για την ενίσχυση του Νοσοκομείου, ενώ ο κ. Μπούνιας χρησιμοποίησε την έκφραση «αυτοδιοικητικοί με εμπειρία παιδικού σταθμού».

Σχετικά με το θέμα των Συμβασιούχων Ορισμένου Χρόνου, ο κ. Γούτος είπε πως ΄΄είναι απάνθρωπο να τους απολύουν ενώ αντικειμενικά το νοσοκομείο έχει φοβερές ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό, οι άνθρωποι αυτοί γνωρίζουν αυτό που κάνουν κι εμείς οφείλουμε να τους στηρίξουμε. Πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας΄΄. Η κ. Ψυχράμη εξέφρασε την επιφύλαξή της για το εάν η δημοτική αρχή θα προσπαθήσει γι’ αυτό, λέγοντας: ΄΄Αυτή η δημοτική αρχή δεν πιστεύει στον εργαζόμενο, αγαπάει τους εργολάβους΄΄. ΄΄Θέλουμε ένα ισχυρό σύστημα υγείας μακριά από εργολάβους, που θα έχουν πρόσβαση όλοι οι πολίτες ανεξάρτητα από το πορτοφόλι τους΄΄, είπε ο δημοτικός σύμβουλος Παναγιώτης Μαρινόπουλος. Ο Τάκης Παπακωνσταντινόπουλος είπε πως για να λυθούν αυτά τα ζητήματα πρέπει να υπάρχει συλλογική αντίδραση, σημειώνοντας: ΄΄Σήμερα την πληρώνουν αυτοί αύριο κάποιοι άλλοι. Ο Νόμος 4512 εμποδίζει τη μονιμοποίησή τους. όταν τότε απαγόρευαν τις προσλήψεις πώς αντιστάθηκε η πολιτεία σε αυτό και φτάσαμε να έχει εξοικειωθεί η κοινωνία με τους εργαζόμενους μιας χρήσης΄΄.

Ο αντιδήμαρχος κ. Ντίνος είπε πως πρόκειται για 27 ανθρώπους που προσφέρουν και πως η τοπική κοινωνία δεν αντέχει ούτε έναν ακόμη άνεργο. «Κάθε εργαζόμενος που λείπει από την ελληνική οικονομία ενισχύει την κρίση. Είμαστε υποχρεωμένοι να στηρίξουμε αυτές τις 27 οικογένειες της Αιγιάλειας», είπε. Τέλος, ο κ. Μπούνιας αναφέρθηκε στο ανθρώπινο στοιχείο και την εκμετάλλευση που υπήρχε πριν τρία χρόνια επί «εργολάβου», σημειώνοντας πως οι άνθρωποι αυτοί κάνουν τη δουλειά τους όπως πρέπει με αξιοπρέπεια και δεν είναι πολιτικά παιδιά κανενός. Οι κ. Τσουκαλά και Βαρδάκης εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους για την τροπή που πήρε η συζήτηση. Μάλιστα, η κ. Τσουκαλά είπε: ΄΄Συμπολιτευόμενοι και αντιπολιτευόμενοι πρέπει να συνέλθουμε γιατί μερικοί ξεπερνούν τα όρια και δεν θα αντέξουμε, θα εκραγούμε και θα πούμε πολλές αλήθειες΄΄.

Τα ερωτήματα του κ. Καλογερόπουλου

Ο δήμαρχος όρισε για σήμερα το πρωί συνάντηση με τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου και τον γραμματέα του Συλλόγου Εργαζόμενων στο Νοσοκομείο ώστε να συντονιστούν και για το περιεχόμενο του ψηφίσματος που θα εκδοθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο. Επιπλέον, ο κ. Καλογερόπουλος έθεσε και κάποια ερωτήματα όπως τι λέει ο διοικητής του νοσοκομείου επί του θέματος, ποιος είναι ο τρόπος που μπορεί να εγκριθεί η παράταση της σύμβασής τους κι αν υπάρχει νομιμοποιητικός τρόπος παράτασης.
Τόνισε πως ΄΄τους υποστηρίζουμε όχι μόνο γιατί είναι Αιγιώτες αλλά και γιατί έχουν αποτέλεσμα στη δουλειά τους΄΄, ενώ υποσχέθηκε πως θα θέσει το θέμα στην ΚΕΔΕ σε λίγες ημέρες αλλά και στο συνέδριο δημάρχων στις 18 Μαρτίου.

Εν τω μεταξύ, συζητήθηκε προχθές στη Βουλή η επίκαιρη ερώτησή της βουλευτού Αχαΐας Σίας Αναγνωστοπούλου προς τον Υπουργό Υγείας με θέμα το αβέβαιο εργασιακό μέλλον των συμβασιούχων ορισμένου χρόνου (ΣΟΧ) σε καθαριότητα, σίτιση και φύλαξη στα Νοσοκομεία της Αχαΐας.


Κατηγορίες Άρθρου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr