background img
banner
banner

Mε τις καλύτερες προοπτικές ήχησε το πρώτο… κουδούνι στα σχολεία της Αιγιάλειας

ΕΝ ΜΕΣΩ ΕΥΧΩΝ ΤΟΠΙΚΩΝ ΠΑΡΑΓΟΝΤΩΝ Η ΕΝΑΡΞΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

Με τα λιγότερα κενά εκπαιδευτικών και λειτουργικά προβλήματα, ξεκίνησε χθες η νέα σχολική χρονιά στην Αιγιάλεια. Φρεσκοβαμμένοι τοίχοι, καθαρά προαύλια, εκπαιδευτικοί έτοιμοι να δώσουν τα «φώτα» τους και αμέτρητες παιδικές φωνές κάτω από τον γλυκό φθινοπωρινό ήλιο, «υποσχέθηκαν» μία χρονιά με γνώση και δημιουργικές στιγμές στα πιο παραγωγικά και ζωντανά κύτταρα της κοινωνίας: Τα σχολεία.

Οι ώρες τέλεσης των αγιασμών, διαφορετικές στα περισσότερα σχολεία, με εξαίρεση τα Δημοτικά που ήταν στην… ώρα τους, ξεκινώντας στις 8.30π.μ. Τα διαφορετικά προγράμματα πάντως έδωσαν τη δυνατότητα στον Μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερώνυμο καθώς και στον δήμαρχο Αιγιαλείας Δημήτρη Καλογερόπουλο, τον επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Χρήστο Γούτο, αντιπεριφερειάρχες, αντιδημάρχους, δημοτικούς συμβούλους, προέδρους Σχολικών Επιτροπών, να παραστούν σε τελετές αγιασμών, απευθύνοντας θερμές ευχές για τη νέα σχολική χρονιά.

Η ευλογία του Μητροπολίτη

Η αρχή έγινε από τον Μητροπολίτη στο 5ο Δημοτικό Σχολείο Αιγίου στον Συνοικισμό Νικ. Πλαστήρα όπου τέλεσε τον αγιασμό πλαισιωμένος από ιερείς καθώς επίσης, τον δήμαρχο Αιγιαλείας Δημήτρη Καλογερόπουλο, τον αντιδήμαρχο Νίκο Καραΐσκο, τον πρόεδρο της Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δ. Αιγιαλείας Δημήτρη Ελευθεριώτη, τον γεν. γραμματέα του δήμου Γιώργο Ρούσσο, τον πρόεδρο της Ένωσης Συλλόγων Γονέων Μένιο Κουτρόπουλο, τον κοινοτικό σύμβουλο Σωκράτη Μαυρίδη και βέβαια στον διευθυντή Αλέξη Κατεργάρη, τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς και τους μαθητές του εμβληματικού σχολείου που πλέον και επίσημα φέρει τον τίτλο «Γεωργία Πανουτσοπούλου – Παπασημακοπούλου».

Στις εγκάρδιες ευχές του, ο Μητροπολίτης μίλησε για μία χρονιά ευλογημένη, δημιουργική, με υπομονή για τα παιδιά αλλά και με τη χαρά της μάθησης. Κάλεσε δε τα παιδιά να πηγαίνουν στην εκκλησία και να συμμετέχουν στη λειτουργική ζωή της εκκλησίας ώστε να τα ενδυναμώνει ο Θεός να έχουν καλές επιδόσεις στα μαθήματά τους. Καλή συνεργασία στους εκπαιδευτικούς, επιτυχίες στα παιδιά και δύναμη στους γονείς ευχήθηκε ο δήμαρχος, αναφερόμενος ταυτόχρονα στις ενέργειες του δήμου για τις καλύτερες δυνατές συνθήκες. «Το Δημοτικό Σχολείο είναι το θεμέλιο της γνώσης» είπε ο κ. Καλογερόπουλος. Ο κ. Καραΐσκος έκανε γνωστό πως το 5ο θα είναι το πρώτο σχολείο του δήμου με «σπιτάκι ανταποδοτικής ανακύκλωσης» μετά την αλλαγή του χρόνου, εξηγώντας το πώς θα λειτουργήσει.

Ο κ. Ελευθεριώτης, αφού δέχθηκε τις ευχαριστίες του διευθυντή για τα έργα που εκτελέστηκαν στο σχολείο, την τοποθέτηση δεύτερου σχολικού τροχονόμου και τη διχοτόμηση της Ε΄ τάξης, ευχήθηκε γόνιμη και αποδοτική χρονιά ενώ μίλησε για σχολείο ανοιχτό στην κοινωνία, με συλλογικότητα και αλληλεγγύη. Είπε πως το σχολείο είναι ο χώρος που συναντιούνται μαθητές, δάσκαλοι και γονείς με την τοπική αυτοδιοίκηση α΄ και β΄ βαθμού μιλώντας για τις προσπάθειες της Σχολικής Επιτροπής σε όλα τα σχολεία ώστε να αποκατασταθούν όλα τα προβλήματα. Ο κ. Κουτρόπουλος χαρακτήρισε ως πυλώνα ανάπτυξης τα παιδιά που αποτελούν το μέλλον της κοινωνίας, ενώ ευχαρίστησε τη δημοτική αρχή γιατί όπως είπε έχει σταθεί κοντά στα σχολεία βελτιώνοντας την εικόνα τους. Επίσης κάλεσε τους γονείς να γίνουν ενεργοί στους συλλόγους γονέων και να σταθούν κοντά στα παιδιά τους.

Μετά τον αγιασμό του 1ου ΕΠΑΛ Αιγίου, ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας απευθυνόμενος στα παιδιά, τόνισε την ιδιαιτερότητα και τη μεγάλη σημασία που θα παίξει η συμμετοχή των μαθητών, στο μεγάλο “κάλεσμα” του Ιανουαρίου, το οποίο θα είναι ένα “αντάμωμα” που θα μπορούν να συμμετάσχουν δύο μαθητές από κάθε σχολείο, έτσι ώστε να υπάρχει η δυνατότητα να συζητηθούν τα προβλήματα των νέων ανθρώπων και όλα τα ζητήματα που απασχολούν τη νέα γενιά. “Μην περιμένετε από άλλους να σας λύσουν τα δικά σας ζητήματα, τα προβλήματα που προκύπτουν στην καθημερινότητά σας να τα λύνετε μόνοι σας και να έχετε εμπιστοσύνη στον εαυτό σας. Με την ευλογία του Θεού και την πίστη, όλα τα θέματα των ανθρώπων λύνονται.

Ο αγιασμός που λάβατε σήμερα θα “πέσει” επάνω σας και θα σας βοηθήσει σωματικά και ψυχικά σε όλα σας τα προβλήματα, θα σας δώσει διαύγεια, γνώση και δύναμη για να ανταπεξέλθετε στις απαιτήσεις, θα σας προστατεύσει και θα σας χαρίσει την αυτοσυγκέντρωση και την υπομονή που χρειάζεστε. Ξεκινάτε έναν μακρύ αγώνα σήμερα, για αυτό και οι ευχές μου είναι οι πιο θερμές και σε εσάς παιδιά μου αλλά και στους καθηγητές και τους γονείς σας. Σας εύχομαι καλή και αποδοτική σχολική χρονιά, να έχετε την ευλογία του Θεού” ανέφερε στους μαθητές ο Μητροπολίτης κ. Ιερώνυμος.

Ο δήμος δίπλα σε εκπαιδευτικούς και μαθητές

“Θέλω να σας ευχηθώ ό,τι καλύτερο για την χρονιά που ξεκινά σήμερα, ο Δήμος και εγώ προσωπικά θα είμαστε πάντα δίπλα σας, σε όσα χρειαστείτε και εσείς και οι εκπαιδευτικοί σας. Τον επόμενο μήνα θα έχετε στα χέρια σας και ένα μεγάλο έργο που θα μπορείτε να απολαμβάνετε και εσείς και το σχολείο σας, δηλαδή την ενεργειακή αναβάθμιση, κάτι που θα σας χαρίσει μεγάλη αυτοτέλεια” ήταν τα πρώτα λόγια του δημάρχου στους μαθητές του 1ου ΓΕΛ Αιγίου, ενώ αμέσως μετά, τους προέτρεψε να μένουν προσηλωμένοι στον στόχο τους: “Μαζί θα εργαστούμε για να πραγματοποιήσουμε τους μεγάλους σας στόχους, μεγαλύτερη σημασία από αυτό όμως, είναι να καταφέρετε να φτάσετε και να κατακτήσετε, εσείς τους προσωπικούς σας στόχους μέσα από την εκπαίδευση και την οργάνωση. Το σχολείο σας, θα σας διδάξει και φέτος πολλές γνώσεις, αλλά εσείς θα έχετε την ευθύνη να μπορείτε με τη μελέτη σας και τον προγραμματισμό, να διευρύνετε τις γνώσεις αυτές και κατακτήσετε τις επαγγελματικές ικανότητες, ο καθένας την ειδικότητά του, έχοντας ένα εφόδιο που στο μέλλον θα σας φανεί χρήσιμο και θα σας κάνει να πετύχετε. Εύχομαι κουράγιο, υπομονή και δύναμη σε όλους αλλά και στις οικογένειές σας, καλή σχολική χρονιά” τόνισε ο κ. Καλογερόπουλος.

Η αντιδήμαρχος Παιδείας Διαμάντω Βασιλακοπούλου στον αγιασμό του 1ου Δημοτικού Σχολείου που παρέστη, στον σύντομο χαιρετισμό της, απευθύνθηκε στους μαθητές λέγοντάς τους πως “σήμερα ξεκίνα ένας μεγάλος αγώνας μαθησιακής γνώσης και υπομονής και θα χρειαστείτε πάνω από όλα υγεία αλλά και να καταβάλλεται κάθε προσπάθεια για να πετύχετε. Αυτή η χρονιά θα γίνει ένα “λιθαράκι” στο μεγάλο “οικοδόμημά σας” που λέγεται συνολική εκπαίδευση, και θα έχετε μαζί σας τη βοήθεια των γονέων σας και των δασκάλων σας, αλλά και της Δημοτικής Αρχής που θα είναι κοντά σας σε κάθε σας βήμα”. Η κ. Βασιλακόπουλου προέτρεψε τους μαθητές να είναι πάνω από όλα καλοί άνθρωποι να έχουν αγάπη μέσα τους, εννοώ τόνισε ότι η διαφορετικότητα θα είναι πάντα αποδεκτή και πως όλοι οι άνθρωποι μεταξύ τους, είναι ίσοι και σημαντικοί, κλείνοντας τις δηλώσεις της με ευχές για μία εποικοδομητική και επιτυχημένη χρονιά.

Να σημειωθεί πως ο κ. Καλογερόπουλος παρέστη στους αγιασμούς 5ου Δημοτικού, 10ου Δημοτικού Σχολείου, 5ου Νηπιαγωγείου και Ειδικού Δημοτικού Σχολείου που συστεγάζονται, 2ου ΓΕΛ, 1ου ΓΕΛ και 1ου ΕΠΑΛ. Η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Μαρία Γιδά παρέστη στους αγιασμούς 3ου Δημοτικού Σχολείου Αιγίου και 9ου Δημοτικού Σχολείου, ο αντιδήμαρχος Νίκος Καραΐσκος σε 5ο Δημοτικό σχολείο, 2ο και 3ο Γυμνάσιο, ο αντιδήμαρχος Γιώργος Φραγκονικολόπουλος στο 1ο και 4ο Γυμνάσιο, η αντιδήμαρχος Παιδείας Διαμάντω Βασιλακοπούλου στο 4ο, 7ο και 1ο Δημοτικό Σχολείο Αιγίου.

Οι προσπάθειες της Περιφέρειας

Παρών στον αγιασμό του 1ου ΕΠΑΛ ήταν και ο αντιπεριφερειάρχης Ανδρέας Φίλιας, ο οποίος, εκτός από ευχές για καλή σχολική χρονιά, μίλησε για τις προσπάθειες της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος και τις βελτιωτικές αλλαγές που έχει επιφέρει σε όλα τα επίπεδα, αρχής γενομένης με την μεταφορά των μαθητών όπου πλέον οι συμβάσεις υπογράφονται στην ώρα τους, καθώς επίσης και στην ένταξη έργων σχολείων σε χρηματοδοτικά προγράμματα, όπως είναι η κτιριακή αναβάθμιση του ΕΠΑΛ Αιγίου.

Χρήστος Γούτος: «Καλή σχολική χρονιά στα παιδιά μας κι εμείς να εργαστούμε για τη σύγχρονη Αιγιάλεια που θα τα κρατήσει εδώ!»

Σχολεία της Αιγιάλειας επισκέφθηκε με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Χρήστος Γούτος. Το πρωί, παρέστη στον Αγιασμό που τελέστηκε στο Γυμνάσιο και Λύκειο Διακοπτού, ενώ στη συνέχεια επισκέφθηκε το 1ο Λύκειο Αιγίου. Απευθυνόμενος στις μαθήτριες και τους μαθητές, ο κ. Γούτος ευχήθηκε στον καθένα και την καθεμιά προσωπικά, καλή επιτυχία στο διάβασμα και την προσπάθεια απόκτησης γνώσεων, ενώ απευθυνόμενος, ειδικότερα, στους μαθητές τρίτης Λυκείου, οι οποίοι θα διανύσουν χρονιά προετοιμασίας για τις πανελλήνιες εξετάσεις και την εισαγωγή τους στην ανώτερη εκπαίδευση, επεσήμανε ότι θα είναι η πρώτη, από μία σειρά «μάχες» που θα κληθούν να δώσουν στη ζωή τους, προσθέτοντας ότι με ένα σωστό πρόγραμμα μελέτης όλοι οι στόχοι τους μπορούν να επιτευχθούν.

Στο μήνυμά του για τη νέα Σχολική Χρονιά, ο κ. Γούτος επαναλαμβάνει ότι το Σχολείο είναι ο στυλοβάτης της ελληνικής κοινωνίας καθώς προετοιμάζει τη νέα γενιά που θα πάρει στα χέρια της τις τύχες του τόπου, παρέχοντας τα απαραίτητα εφόδια γνώσης, αλλά και την δυνατότητα της κοινωνικοποίησης.

Υπογραμμίζει, παράλληλα, ότι ευθύνη των μεγαλύτερων, και ειδικότερα εκείνων που ασχολούνται με τα κοινά, είναι να εργαστούν πιο σκληρά και πιο αποτελεσματικά για να κληροδοτήσουν στα παιδιά πιο σύγχρονες, και πιο ανθρώπινες τοπικές κοινωνίες. Προσθέτοντας ότι η δική του δραστηριοποίηση και συμμετοχή στα κοινά επικεντρώνεται στο «Αύριο» διότι προσεγγίζει την προσφορά στο κοινό σύνολο υπό το πρίσμα του μέλλοντος και του οράματος για μια κοινωνία πιο λειτουργική και βελτιωμένη σε όλα τα επίπεδα, πιο υποστηρικτική και αλληλέγγυα, με την ματιά της στραμμένη στην ανάπτυξη η οποία, όπως επισημαίνει, θα κρατήσει τη Νέα Γενιά στον τόπο της, παρέχοντάς της διεξόδους απασχόλησης και δημιουργίας. «Εύχομαι μια νέα Σχολική Χρονιά για όλους! Για Μαθητές, Εκπαιδευτικούς και Γονείς. Μια χρονιά γεμάτη γνώση, συνεργασία και συμμετοχή! Όλοι οι στόχοι των παιδιών μας, να ευοδωθούν!», καταλήγει στο μήνυμά του ο κ. Γούτος.

Να σημειωθεί ότι και η επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης Βάσω Ψυχράμη παρέστη στους αγιασμούς 1ου Γυμνασίου, Γυμνασίου – Λυκείου Διακοπτού και 1ου ΓΕΛ Αιγίου.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr