background img
banner
banner

Με πολυεπίπεδη δράση κοντά στον ευάλωτο πολίτη

ΣΠΟΥΔΑΙΟ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ – ΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ «ΜΙΛΟΥΝ»

Σημείο αναφοράς της πολιτικής της απερχόμενης δημοτικής αρχής Αιγιαλείας, αποτελεί η κοινωνική μέριμνα, η στήριξη και η προσφορά στον αδύναμο πολίτη. Προγράμματα, χρηματοδοτήσεις και υπηρεσίες «συστρατεύτηκαν» προς όφελος του δημότη που, από όποια δυσμενή θέση κι αν βρέθηκε, είχε πάντα ως «αποκούμπι» το Τμήμα Κοινωνικής Προστασίας, το έργο του οποίου «μιλά» με αριθμούς…

Κάνοντας μία καταγραφή των πεπραγμένων του εν λόγω Τμήματος και της αρμόδιας αντιδημαρχίας υπό τη Διαμάντω Βασιλακοπούλου, θα διαπιστώσει ουσιώδη συμβολή στη βελτίωση της κοινωνικής και οικονομικής θέσης ευάλωτων και ευπαθών κοινωνικών ομάδων.

Η Δημοτική Αρχή προκειμένου να αντιμετωπίσει το φαινόμενο της ακραίας φτώχειας, ανανέωσε νέα δομή όπως αυτή εντάχθηκε (ΕΣΠΑ 2014 – 2020) σε ΕΣΠΑ 2020-2023 και αύξησε τον προϋπολογισμό της από 220.000 σε 739.000 ευρώ. Μάλιστα, με την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου τον Σεπτέμβριο, εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ 2021-2027 και θα ξεπεράσει τα 1.000.000 ευρώ!
΄΄Η στήριξη της κοινωνικής συνοχής και η αποφασιστική μάχη κατά της φτώχειας, μέσω μιας πολύπλευρης Κοινωνικής Πολιτικής, αποτέλεσε προτεραιότητα για τον Δήμο μας. Η ουσιαστική ενδυνάμωση των ασθενέστερων και η επανένταξη των αποκλεισμένων από την κοινωνία πολιτών, επιτυγχάνεται μέσω σύγχρονων μεθόδων διαχείρισης, σε μια προσέγγιση που χαρακτηρίζεται από σεβασμό, αξιοπρέπεια και διαφάνεια από τη μία, και σύγχρονες μεθόδους διαχείρισης, από την άλλη, που επιτρέπουν τη στήριξη των ασθενέστερων και την επανένταξη των αποκλεισμένων από την κοινωνία΄΄, επισημαίνει η κ. Βασιλακοπούλου.

Κανείς χωρίς φαγητό, κανείς μόνος

Πιο αναλυτικά, όπως τονίζει, «για την επιδίωξη όλων των παραπάνω η Αντιδημαρχία Υγείας , Πρόνοιας & Κοινωνικής Πολιτικής μέσω του αρμόδιου Τμήματος ενήργησε πολυεπίπεδα.
Συγκεκριμένα το Τμήμα: Εξέτασε αιτήσεις οικονομικά αδύναμων συμπολιτών μας και χορήγησε έκτακτα οικονομικά βοηθήματα σε 38 συμπολίτες μας ποσού 25.200 €. Πραγματοποίησε 42 Κοινωνικές έρευνες σε περιπτώσεις καταγγελιών κατόπιν εντολής της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αιγιαλείας.

Συνεργάστηκε με το ΜΠΟΡΟΥΜΕ και την ΑΒ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ και προσφέρονται τρόφιμα ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Προέβη σε 126 αποφάσεις αναγνώρισης δικαιώματος δωρεάν φαρμακευτικής περίθαλψης. Προβαίνει σε όλες τις αναγκαίες μελέτες και προϋπολογισμούς φαρμάκων και τροφίμων και συγκεκριμένα αυτές που αφορούν το Νομικό Πρόσωπο , Το κελάρι της Αγάπης και Φαρμάκων για το Νομικό Πρόσωπο και τη ΔΗΚΕΠΑ. -Παροχή πρωινού γεύματος σε Δημοτικά και Γυμνάσια σχολεία. Συντάσσει προϋπολογισμό και προβαίνει σε όλα τα αναγκαία αιτήματα αναμορφώσεων. Προβαίνει σε όλες τις αναγκαίες Αποφάσεις Δημοτικού Συμβουλίου σχετικά με τη εύρυθμη λειτουργία του Τμήματος. -Λειτουργεί τη Δημοτική Επιτροπή Παιδείας και παρακολουθεί την λειτουργεία των σχολείων , παρακολουθεί και αποφασίζει για τα αιτήματα της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης , προβαίνει στις ετήσιες κατανομές , επιχορηγήσεις ικανοποίησης έκτακτων αιτημάτων , παραχωρήσεις σχολείων κ.λπ. -Εισήγηση στο Δ.Σ. για μείωση ή απαλλαγή Δημοτικών Τελών σε 42 οικογένειες. -Εξέταση 18 αιτήσεων για επανασύνδεση ρεύματος σε οικονομικά αδύναμα νοικοκυριά.»

Δραστικά ενάντια στην απομόνωση του COVID-19

Στην υγειονομική κρίση η πόλη αποδείχθηκε πειθαρχημένη και οι ενέργειες του δήμου την κατέστησαν ασφαλή. Σύμφωνα με τα λεγόμενα της αντιδημάρχου, ΄΄ενεργοποιήσαμε τηλεφωνικό κέντρο στην υπηρεσία του Δήμου και τροποποιήσαμε τη λειτουργία τους ώστε η εξυπηρέτηση των πολιτών να είναι αποτελεσματική και στοχευμένηγια την εξυπηρέτηση ευπαθών ομάδων, απόρων, κοινωνικά και οικονομικά αδύναμων πολιτών. Για τις ευπαθείς ομάδες, άπορους, κοινωνικά και οικονομικά αδύναμους συμπολίτες μας, άτομα που δεν μπορούν ή δεν επιτρέπεται να μετακινηθούν από το σπίτι τους και αδυνατούσαν να εξυπηρετηθούν στο πλαίσιο εφαρμογής των μέτρων για την προστασία του κοινωνικού συνόλου από τη διάδοση του COVID-19. Υπάλληλοι της Κοινωνικής Υπηρεσίας αξιολογούν κάθε αίτημα και δίνουν λύσεις σε θέματα, όπως π.χ. παράδοση φαρμάκων, τροφίμων, άμεση διεκπεραίωση με δημοτικές υπηρεσίες κ.ά. Παρείχαμε δωρεάν ψυχοκοινωνική υποστήριξη για την αντιμετώπιση συνεπειών από την υποχρεωτική Απομόνωση. Διανομή έτοιμου φαγητού τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης στο σπίτι ανάγκης, με διανομή κατ’ οικον. για ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, με οχήματα και προσωπικό του Δήμου και αυστηρή τήρηση των κανόνων υγιεινής. Παρείχαμε πλήρη γεύματα το του Πάσχα και τα Χριστούγεννα σε περίπου 55 οικογένειες. Με πράξεις αλληλεγγύης και αλληλοβοήθειας, μέσω την αρωγή του Βοήθεια στο Σπίτι διατέθηκαν το τριήμερο του Πάσχα κατ΄ οίκον παραδοσιακά πασχαλινά γεύματα και γλυκά, σε άτομα άπορα, μοναχικά, ΑμεΑ, υπερήλικες , ώστε να γιορτάσουν με αξιοπρέπεια και ασφάλεια.

Δόθηκαν επίσης, ενισχυμένες παροχές. 1.Δημιουργά τηλεφωνικού κέντρου 12 ωρης βάσης 08:00 πμ έως 08:00 μμ. 2.Επιστράτευση προσωπικού του Νομικού Προσώπου του Δήμου μας για στελέχωση τηλεφωνικού κέντρου. 3.Επιστράτευση Δομών του Νομικού Προσώπου μας όπως κτηριακή υποδομή-μαγειρείο αλλά και το προσωπικό που το στελεχώνει μάγειρας βοηθός μάγειρα , επικουρικό προσωπικό , προσωπικό συνοδείας. 4. Δόθηκαν 1730 έτοιμα γεύματα. 5. Δόθηκαν 130 πολυσυσκευασίες τροφιμών. 6. Καταγράφθηκαν 180 συμπολίτες ζητώντας υποστήριξη και εξυπηρετήθηκαν ποικιλοτρόπως. 7. επιστρατευτήκαν (2) οχήματα με οδηγούς και συνοδευτικό προσωπικό για την εκτέλεση παραγγελιών. 8.συντάχθηκαν έκτακτοι προϋπολογισμοί, έγινα αναμορφώσεις προϋπολογισμών και προτέθηκαν έκτακτες επιχορηγήσεις όπως και έγιναν αναθέσεις για τρόφιμα και φάρμακα για την αντιμετώπιση της έκτακτης κατάστασης. 9. Δόθηκαν τρόφιμα και εξυπηρετήθηκαν 80 άτομα από το ΄ΚΕΛΑΡΙ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ΄».

Η προσέλευση των δημοτών και τα αιτήματά τους

Έγινε υποδοχή 3.771ατόμων (912 νέοι ωφελούμενοι &2859 ωφελούμενοι με προηγούμενη εγγραφή στο πληροφοριακό σύστημα) και 5319 αιτημάτων. Καταγραφή τους στο Π.Σ. του Κέντρου Κοινότητας, διεκπεραίωση ζητημάτων που σχετίζονται με το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, ενημέρωσή τους για παροχές και επιδόματα, παραπομπή στις αρμόδιες υπηρεσίες ή/και στους αρμόδιους υπαλλήλους του Τμήματος Κοινωνικής Προστασίας, Παιδείας και Πολιτισμού –αναλόγως αιτήματος. Στα πλαίσια λειτουργίας της κινητής μονάδας του Κέντρου Κοινότητας εξυπηρετήθηκαν 451 άτομα.

Διαρκείς ενημερώσεις για την προστασία της δημόσιας υγείας και τον περιορισμό της εξάπλωσης του COVID-19, διενέργεια τέστ ταχείας ανίχνευσης (rapidtests) σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ. Επιπλέον προγραμματισμός και διενέργεια 250 τεστ ταχείας ανίχνευσης (rapidtests) σε συμβεβλημένο ιδιωτικό εργαστήριο. Σε συνεργασία με την 6ΥΠΕ διενέργεια εμβολιασμού κατ’ οίκον σε άτομα.

Προληπτικές απολυμάνσεις στα σχολικά κτήρια όλων των βαθμίδων.

Προληπτική Ιατρική

Ο Δήμος Αιγιαλείας σε συνεργασία με τον Οργανισμό «Το Χαμόγελο του παιδιού» πραγματοποίησε δράση προληπτικής ιατρικής για παιδιά, με τα κινητά πολυϊατρεία «Ασκληπιός» κ «Ιπποκράτης» , δίνοντας προτεραιότητα σε οικογένειες και παιδιά που αντιμετωπίζουν κοινωνικές και οικονομικές δυσκολίες. Άλλα προγράμματα που εφαρμόζει: Πρόγραμμα TEC-MED σε συνεργασία με το Θεραπευτικό Παιδαγωγικό κέντρο «ΜΕΡΙΜΝΑ» υλοποιεί το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα «TEC MED». Κλικ Ζωής παροχής υπηρεσιών τηλεφροντίδας. Πρόγραμμα παροχής υπηρεσιών τηλεφροντίδας «Παροχή υπηρεσιών Αυτόνομης Διαβίωσης και Ασφαλούς Γήρανσης Ηλικιωμένων» στοχεύει στη δημιουργία μιας δωρεάν κεντρικής υπηρεσίας υποστήριξης ηλικιωμένων που χρήζουν κοινωνικής πρόνοιας και παρακολούθησης, με τη βοήθεια ειδικών συσκευών (κουμπί πανικού, ανιχνευτής πτώσης, γεωεντοπισμός). Πρόγραμμα ‘Cotoghether Επισκέψεις Ζωή: ωφελούμενοι 40 Οικογένειες : τρόφιμα –υλικά –συμβουλευτική.

Δράσεις αλληλεγγύης και προσφοράς

Οικονομική Βοήθεια 2021: οικονομική στήριξη σε 10 νοικοκυριά, 2022: οικονομική στήριξη σε 15 νοικοκυριά, 2023: οικονομική στήριξη σε 30 νοικοκυριά. Συλλογή τροφίμων Απρίλιος – Ιούλιος. Παροχή Δεκατιανού σε σχολεία του Δήμου καθημερινά σε 190 μαθητές στην χωρική αρμοδιότητα του Δήμου. Λήψη Απόφασης του ΔΣ για προετοιμασία του Δήμου να φιλοξενήσει εφόσον απαιτηθεί πρόσφυγες από την Ουκρανία. Έμπρακτη στήριξη με συλλογή ειδών πρώτης ανάγκης και αποστολή τους με την συνδρομή του Ερυθρού Σταυρού. Στήριξη δύο οικογενειών προσφύγων που διαμένουν στη χωρική αρμοδιότητα του Δήμου. Διανομή ΤΕΒΑ (τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης )σε ωφελούμενους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος. Σύνταξη σχεδίων δράσης κατ έτος για την προστασία αστέγων σε έκτακτες καιρικές συνθήκες. Επανασύνδεση ρεύματος 9 οικονομικά αδύνατων οικογενειών. Έχουν εκδοθεί 280 αποφάσεις οικονομικής αδυναμίας για δωρεάν φαρμακευτική περίθαλψη. Διανομή καυσόξυλων σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.

Συνδρομή στο έργο της κινητής Μονάδας Ψυχικής Υγείας του Γενικού Νοσοκομείου Πατρών «Άγιος Ανδρέας» η οποία αποδίδει υπηρεσίες σε ενήλικες πολίτες και στις οικογένειές τους, οι οποίοι χρήζουν ψυχιατρικής φροντίδας . Αρωγή του Δήμου σε πυρόπληκτες περιοχές. 1η Εθελοντική Αιμοδοσία, με την υποστήριξη της μονάδας αιμοληψίας του Γ.Ν. Αιγίου καθώς και τον Αχαϊκό Σύλλογο Μεσογειακής Αναιμίας – ΑΣΠΠΑΜΑ. Ομάδες Γονέων σε συνεργασία με την ΔΗΚΕΠΑ. Απόφαση ΔΣ για την ίδρυση Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών Θυμάτων Έμφυλης Βίας και Πολλαπλών Διακρίσεων. Ένταξη σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων 26 συμπολιτών με την συνδρομή της κοινωνικής έρευνας από την Υπηρεσία. Διεξαγωγή 50-60 κατ’ έτος Κοινωνικών ερευνών στο πλαίσιο των Εισαγγελικών εντολών. Αρωγή σε άστεγους συμπολίτες.

Διεύρυνση του Κέντρου Κοινότητας

Διεύρυνση Κέντρου Κοινότητας με αύξηση των νέων ωφελούμενων και πολλαπλασιασμό του αριθμού αιτημάτων. Με χρηματοδότηση ΕΣΠΑ έχει αποκτηθεί όχημα τύπου VANγια τις ανάγκες των Δημοτικών Ενοτήτων και απομακρυσμένων περιοχών.

Στις Δράσεις 2020-2022 εντάσσεται σε συνεργασία με την ένωση «Μαζί για το παιδί», η δωρεάν διανομή παπουτσιών σε παιδιά ως 18 ετών. Ακόμη, η λειτουργία των δομών: Κοινωνικό Φαρμακείο 50 ωφελούμενοι, Δημοτική Ιματιοθήκη: 15-20 ωφελούμενοι, Τράπεζα τροφίμων ,σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη και την προσφορά τροφίμων σε150 ωφελούμενους του Δήμου.
Στον τομέα της εκπαίδευσης λειτούργησαν επίσης το Κέντρο Δια Βίου Μάθησης Δήμου Αιγιαλείας δομή εκπαίδευσης ενηλίκων με λειτουργία Τμημάτων εξ αποστάσεως. Υποδοχή νέων αιτήσεων (65) για την τρέχουσα περίοδο και την έναρξη νέων τμημάτων. Τέλος, πολλές είναι ακόμη οι ενέργειες της Κοινωνικής Υπηρεσίας του Δήμου καθημερινά η οποία στέκεται αρωγός και συμπαραστάτης κάθε πολίτη που βρίσκεται σε ανάγκη.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr