background img
banner
banner

Εικόνες και σκέψεις από το τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο

Tου Ιερόθεου Μουρίκη 

Το 2014 εμφανίστηκε σαν Καίσαρας ή σαν Μεσσίας, πάνω από όλους τους υπόλοιπους βαρόνους της Δημαρχίας, ο Θανάσης Παναγόπουλος, κομίζοντας την ελπίδα της αλλαγής στο ήθος και το ύφος της Δημοτικής εξουσίας. Για αυτούς που δεν τον ήξεραν, φάνταζε ως χρυσό τάλαντο.

Και επειδή η αξία του χρυσού δεν αμφισβητήθηκε ποτέ, του δόθηκε απλόχερα και αδιαμφισβήτητα η τοπική εξουσία. Ωστόσο, η επί του πρακτέου απόδειξη των υπεσχημένων σε τούτη την ζωή και προπάντων στο πετσί των πολιτών, το χρυσό τάλαντο μπήκε στην διαδικασία της εκτίμησης από τον εκτιμητή λαό και απεδείχθη δυστυχώς τσίγκος και κάτι χειρότερο, σκουριά βαμμένη που δεν άντεξε παρά μόνον όσο κρατούσαν τα πανηγύρια της νίκης.

Το Δημοτικό Συμβούλιο της 23/5/2018 διέλυσε κάθε αμφιβολία περί του αντιθέτου. Το Συμβούλιο που περίμενε όλη η Αιγιάλεια, που διαφημίστηκε σαν την αρχή του τέλους της τραγωδίας που βιώνει ο δήμος μας με τα ΒΟΥΝΑ ΤΩΝ ΣΚΟΥΠΙΔΙΩΝ, με την διχαστική έστω πρόσκληση του δημάρχου σε όλους τους Αιγιαλείς, να ενημερωθούν, να προτείνουν, να συζητήσουν και μέσα από μία δημιουργική διαδικασία να αναδειχθεί η βέλτιστη ρεαλιστική πρόταση για την επόμενη μέρα, κατέληξε σε Βατερλώ για τον θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και για την κοινωνία της Αιγιάλειας.

Αυτό το δημοτικό συμβούλιο ήταν η επιτομή της ευτέλειας κάθε έννοιας εντιμότητας, ηθικής, συναίνεσης, συνεργασίας, λαϊκής συμμετοχής και εν τέλει παραγωγής πολιτικής προς όφελος των Δημοτών. Η ανικανότητα ελέγχου της δημοτικής πλειοψηφίας, σε συνδυασμό με την διαβολική πανουργία του Δημάρχου και των συμβούλων του, που θέλουν να επιβάλουν την θέλησή τους κόντρα στα συμφέροντα του λαού της
Αιγιάλειας, μας αποκάλυψε ότι η δημιουργία πλέον ΠΑΡΑΚΕΝΤΡΟΥ ΕΞΟΥΣΙΑΣ
από συμβούλους εταιρειών που λυμαίνονται τον χώρο των στερεών αποβλήτων και όχι μόνον, είναι ΓΕΓΟΝΟΣ.

Θέλω να γίνει ξεκάθαρο, ότι αυτό που αμφισβητώ, δεν είναι η προσωπική
γνώμη του δημάρχου και κάποιων συμβούλων του, αλλά την ΥΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΗ
προσωπική γνώμη από το λόμπυ των εργολάβων του χώρου, ερήμην των
Αιρετών Δημοτικών Συμβούλων και αντιδημάρχων, των φορέων και των
πολιτών της Αιγιάλειας.

Σε μία 6ωρη συζήτηση, που ακούστηκαν από τους πάντες τα πάντα, από τους δημοτικούς συμβούλους και τους εκπροσώπους των φορέων, αποκαλύφθηκαν οι σκέψεις και οι προθέσεις όλων:

Ακούστηκε, η αναχρονιστική και διχαστική λογική του πρώην Δημάρχου, που
αγνοεί σκόπιμα την σύγχρονη διαχείριση των αποβλήτων, πρόταση για το
θάψιμο των σκουπιδιών στην Παπανικολού, πέρα και έξω από κάθε
πραγματικότητα σε έναν συμψηφισμό ανομίας.

Ακούστηκαν, απόψεις από δημοτικούς συμβούλους που κοιμούνται τον ύπνο του δικαίου, όπως “φταίει η Κυβέρνηση που δεν μας αφήνει να τα πάμε στην
Λαμία”. Όπως “φταίει η Κυβέρνηση που έχει πλεονάσματα και τα δίνει
στους φτωχούς και στις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού, κάνοντας κοινωνική
πολιτική και εξ αιτίας αυτού είναι τα σκουπίδια στους δρόμους”. Δηλαδή, τρικυμία στο κρανίο! Τώρα δεν την βλέπουν την στραβομάρα τους, αυτοί που πριν από έναν μήνα, έκαναν την αυτοκριτική τους, λέγοντας ότι ήταν κατώτεροι των περιστάσεων και ανίκανοι τόσα χρόνια να συγκρουστούν με τα συμφέροντα στον χώρο των σκουπιδιών!

Ακούστηκε ο συνήθης ύποπτος, που έριξε την ευθύνη μόνον στην κυβέρνηση και πραγματικά πρέπει να του αναγνωρίζω ότι έκανε ένα βήμα μπροστά, διότι τούτη την φορά δεν κατέστησε συνυπεύθυνο τον  αμερικάνικο ιμπεριαλισμό!

Ακούστηκε, εν χορώ η πλειοψηφία, να ζητά να πάνε τα σκουπίδια στον ανενεργό ΧΥΤΑ Αιγείρας για να αποφορτιστεί το αδιέξοδο, βασιζόμενοι στο έωλο επιχείρημα του Δημάρχου, ότι οι άλλοι ΧΥΤΑ δεν παίρνουν το απαραίτητο τονάζ σκουπιδιών.

Άχνα δεν έβγαλαν για την διάλυση της υπηρεσίας καθαριότητας με την
απόλυση των 18 συμβασιούχων πέρυσι, κόντρα στην απόφαση του Υπ. Εσωτερικών για ανανέωση των συμβάσεων, μέχρι να έλθουν οι μόνιμες θέσεις, που τώρα γίνονται πραγματικότητα. Ξεχνούν την δήλωση του Δημάρχου, ότι “εγώ τους διώχνω γιατί θέλουν και άλλοι να δουλέψουν”. ΕΠΕΑ ΠΤΕΡΟΕΝΤΑ…

ΟΜΩΣ εν ονόματι της συναίνεσης, σε ένα σχέδιο άμεσης μείωσης του όγκου των απορριμμάτων που πρέπει άμεσα να κατατεθεί, για να πάρει ο Δήμος από την Περιφέρεια τα απαραίτητα κονδύλια για τις υποδομές στην διαχείριση των απορριμμάτων, στην πρόσκληση που θα ανοίξει στις 16/6/2018 και για να αποκτήσει κύρος ως Δημοτική αρχή απέναντι σε αυτούς που δέχονται με το εντέλλεσθε της Κυβέρνησης τα σκουπίδια μας, οι όποιες διαφορές πέρασαν σε δεύτερη μοίρα.

Η πρόταση του Κώστα Παπακωνσταντίνου, επικεφαλής της Δράσης Αιγιαλέων, που ήταν απότοκος δύο και πλέον μηνών δουλειάς συζητημένη από τους φορείς τις οικολογικές οργανώσεις αλλά και το σύνολο σχεδόν των συμβούλων κρίθηκε ικανή και αναγκαία συνθήκη για το πρώτο και καίριο βήμα προς μία βιώσιμη λύση και αγκαλιάστηκε από την πλειοψηφία των δημοτικών συμβούλων. Μετά δε το πέρας της συζήτησης θα έμπαινε σε ψηφοφορία.

Ύστερα από 5.30 ώρες συζήτησης, μίλησε ο Δήμαρχος επιβεβαιώνοντας, ότι
για να καταλάβει κανείς τις προθέσεις και τις προτάσεις του, ο καταλληλότερος τρόπος είναι η προσφυγή σε καφετζούδες, αστρολόγους και παραδοσιακούς μάγους.

Η γλώσσα του σώματος δεν άφηνε περιθώρια αμφισβήτησης. Σαν το νήπιο που έχει κάνει ζημιά και κάθεται ήσυχα, μίλησε χαμηλόφωνα, κακομοίρικα, χωρίς την έπαρση και τον τσαμπουκά της περασμένης εβδομάδας, έρποντας σε μία σύντομη επιγραμματική σχεδόν ομιλία, μέσω ανοησιών, προσπάθησε να δικαιολογηθεί για την με ρυθμούς χελώνας αποκομιδή και ζήτησε άλλες 20 ημέρες ακόμα – τρομάρα μας! Για δε το βραχυπρόθεσμο και μακροπρόθεσμα σχέδιο διαχείρισης πληροφόρησε το δημοτικό συμβούλιο και τους Αιγιαλείς ότι συμφώνησε με ιδιώτες συμβούλους μελετητές και ιδιωτική εταιρεία για μηχανική διαλογή σύμμεικτων με ενοικιαζόμενο μηχάνημα 300.000 € το εξάμηνο με ανάθεση στην Τέμενη.

Προσπάθησε δε κάτι να πει, για πράσινα σημεία, καφέ κάδους, 5-6 απορριμματοφόρα, κομποστοποιητές, πρέσα συμπίεσης, πράσινα άλογα και όλα αυτά ένας αχταρμάς, που έδειξε την παντελή άγνοιά του και την μηδενική ενασχόλησή του με το με το πρόβλημα.

Είπε δε, ότι σε 20 ημέρες θα έχει περιβαλλοντική αδειοδότηση και για
τον ΧΥΤΑ Αιγείρας, με ύφος θωρακισμένο με την πανοπλία της νομιμοφάνειας και εξόχως τιμωρητικό σε κάθε προσπάθεια αμφισβήτησης του. Μας ευχαρίστησε όλους που τον ακούσαμε και ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, πέρασε στο επόμενο θέμα  αφήνοντας εμβρόντητους τους πάντες.

Στις διαμαρτυρίες όλων γιατί δεν μπήκε σε ψηφοφορία η πρόταση του κ.
Παπακωνσταντίνου, χωρίς ντροπή απήντησε ότι “δεν υπάρχει καμία πρόταση
και ότι απλά απόψε ενημερωθήκατε για τις ενέργειες του Δημάρχου”.

Έτσι ξεδιάντροπα έφτυσε τους πάντες κατάμουτρα, θεωρώντας μας ηλίθιους
μαζοχιστές που χάσαμε 6 ώρες ακούγοντας και συζητώντας στον βρόντο.

Να μην ξεχάσουμε δε την αναίσχυντη στάση του δημάρχου, όταν πήρε τον λόγο ο εκπρόσωπος του συντονιστικού της Αιγείρας κ. Οικονόμου, ο δήμαρχος απεχώρησε επιδεικτικά και επιδεικτικά εμφανίστηκε όταν τελείωσε, εισπράττοντας το γιουχάισμα των παρευρισκομένων πλην Λακεδαιμονίων.

Αίρεται πλέον κάθε αμφισβήτηση μετά από αυτό το πρωτοφανές, ανήκουστο συμβάν, ότι η ψυχιατρική συνδρομή σε κάποιους είναι αναγκαία. Η αλήθεια πολλές φορές πληγώνει αλλά πρέπει να λέγεται. Για την κατάντια αυτή φέρνουν μερίδιο ευθύνης και οι πολίτες που έδειξαν άκριτα εμπιστοσύνη στο κίβδηλο νόμισμα.

Ας διδαχθούμε τουλάχιστον τώρα, ότι η εμπιστοσύνη που παρέχεται άνευ όρων σε τέτοιου είδους μεσσίες, χωρίς εγγυήσεις ελέγχου, οδηγεί σε ολέθρια αποτελέσματα σαν αυτά που ζούμε τώρα.

Ο νέος νόμος για την Αυτοδιοίκηση, ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ Ι, είναι μία σοβαρή προσπάθεια να διαλύσει αυτά τα στεγανά εξουσίας των βαρόνων της Τοπ. Αυτοδιοίκησης, γι αυτό τον αντιμάχονται όλοι οι βαρόνοι παρέα με τα συμφέροντα. Δεν θέλουν τον λαό σε ρόλο ελεγκτικό, ούτε και τις προτάσεις του, όπως και ο Δήμαρχος δεν ήθελε να παραδώσει μέρος της εξουσίας του σε διαπαραταξιακή και με εκπροσώπους φορέων επιτροπή παρακολούθησης του συμφωνημένου σχεδίου διαχείρισης των απορριμμάτων.

Εγκαταλείποντας το καράβι της πλειοψηφίας που βουλιάζει, ένας – ένας οι
Αντιδήμαρχοι και οι δημοτικοί του σύμβουλοι, με κοινό σκοπό την εκλογική τους διάσωση, ο Δήμαρχος και οι εναπομείναντες σύμβουλοί του, έπαψαν να είναι γραφικοί και κατέστησαν άκρως επικίνδυνοι για την Αιγιάλεια, με χαρακτηριστικό δείγμα γραφής την προβοκατόρικη ενέργεια του Δημάρχου στον ΧΥΤΑ Αιγείρας με την σύλληψη και παραπομπή στο Αυτόφωρο τεσσάρων  συμπολιτών μας.

Η κοινωνία των πολιτών όπως ορίζει το Δημοκρατικό μας Σύνταγμα, έχει
τον πρώτο λόγο και πρέπει να πάρει την μοίρα στα χέρια της βγαίνοντας
στο προσκήνιο με αίτημα την δημιουργία των όρων και προϋποθέσεων άρσης
του αδιεξόδου. Η περιθωριοποίηση του δημάρχου, αφού δεν διαθέτει την ευθιξία και την γενναιότητα της παραίτησης, είναι πλέον αναγκαία πραγματικότητα.

Στην Αιγείρα ήδη η πρώτη απόπειρα ανακύκλωσης εστέφθη με επιτυχία παρά τις απειλές του.

Το κάλεσμα όλων των Συλλογικοτήτων για συσπείρωση και δράση όλων των πολιτών, είναι εκ των ων ουκ άνευ όρος για το επόμενο άμεσο αποφασιστικό βήμα για την προστασία της Δημόσιας Υγείας και την αποφυγή της οικονομικής συντριβής των επιχειρήσεων. Αλλά και για την ανάκτηση της χαμένης τιμής και αξιοπρέπειας της κοινωνίας της Αιγιάλειας που εθνικώς και διεθνώς ρεζίλεψε η πλέον αποτυχημένη και επικίνδυνη Δημοτική Αρχή στα ιστορικά χρονικά της Αιγιάλειας.

 

 

 


Κατηγορίες Άρθρου
ΑΠΟΨΗ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr