background img
banner
banner

Καθοριστικός ο ρόλος της περιοχής στην Επανάσταση του ‘21 | ΦΩΤΟ

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΑΧΑΪΚΟ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΡΙΟ ΣΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΑΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΠΟΥ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΕ Η Ι.Λ.Ε.Α.

Μία πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση, μέσα από την οποία παρουσιάστηκαν άγνωστες πτυχές σχετικά με τα πρόσωπα και τα γεγονότα που συνετέλεσαν στο φτάσει το Ελληνικό Έθνος στην Ιστορική Επανάσταση του 1821, διοργάνωσε το απόγευμα του Σαββάτου 23 Μαρτίου, η Ιστορική Λαογραφική Εταιρεία Αιγιαλείας. Το κοινό στην αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου, παρακολούθησε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την ομιλία του ιστορικού Νικόλαου Τόμπρου, ενώ η εκδήλωση, που τελούσε υπό την αιγίδα της ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α., διανθίστηκε με τραγούδια της εποχής.

Με αυτό τον τρόπο, η Ι.Λ.Ε.Α. συμμετείχε στις εορταστικές εκδηλώσεις για την Εθνική μας Παλιγγενεσία, θέλοντας να προβάλει την πολλαπλή συμμετοχή του τόπου στον Αγώνα του 1821.

Στον χαιρετισμό της, η πρόεδρος της Ι.Λ.Ε.Α. Βάνα Μπεντεβή, αναφέρθηκε στα 30 χρόνια της Ιστορικής Εταιρείας και την υλοποίηση των σημαντικών στόχων που είχε θέσει, που αφορούν την ιστορία του τόπου. ΄΄Έχουμε πετύχει να συγκεντρώσουμε την ιστορία και την παράδοσή μας στο Ιστορικό Λαογραφικό Μουσείο που στεγάζεται στο ιστορικό σπίτι του Αναστάση Λόντου, έχουμε επιτύχει να αναδεικνύουμε ιστορικά θέματα του τόπου μας μέσα από ένα αξιόλογο περιοδικό, μοναδικό στο είδος του, το «Ρίζες» και επιτύχαμε να αναγνωριστεί η Μυστική Συνέλευση της Βοστίτσας ως Ημέρα τοπικής αργίας και εθνικού χαρακτήρα γιορτή που θα κάνει το Αίγιο γνωστό όχι μόνο στο πανελλήνιο αλλά και παγκοσμίως΄΄, είπε η κ. Μπεντεβή, προσθέτοντας: ΄΄Στόχος μας είναι η ουσιαστική αναζήτηση στην ιστορία μας για να φέρνουμε στην επιφάνεια όχι μόνο ιστορικά γεγονότα και προσωπικότητες που είναι ήδη γνωστά αλλά και γεγονότα που οι δόκιμες ιστορίες τα παρασιωπούν, όπως η Συνέλευση της Βοστίτσας. Πετύχαμε σε όλες σχεδόν τις πανεπιστημιακές σχολές να αναφέρεται και να διδάσκεται πλέον ως θέμα στην πολιτική ιστορία το γεγονός αυτό΄΄.

Η πολιτική συγκρότηση των Αχαιών στην Επανάσταση του 1821

Η κ. Μπεντεβή παρουσίασε τον ομιλητή της εκδήλωσης κ. Τόμπρο, ιστορικό, Διδάκτορα της Νεότερης Ελληνικής Ιστορίας, ο οποίος παρεμπιπτόντως κατάγεται από την Αχαΐα. Το θέμα που ανέπτυξε αφορούσε τα αποτελέσματα των ερευνών του για την Πολιτική Συγκρότηση των Αχαιών στην Επανάσταση του 1821, ενώ μίλησε για το Αχαϊκό Διευθυντήριο που έπαιξε σημαντικό ρόλο στο κορυφαίο αυτό ιστορικό γεγονός.

Όπως μεταξύ άλλων τόνισε, το λεγόμενο «Αχαϊκόν Διευθυντήριον», ήταν η πρώτη επαναστατική Αρχή της Αχαΐας που συγκροτήθηκε με σκοπό την φροντίδα του επαναστατικού αγώνα στη ΒΔ. Πελοπόννησο, η οποία και επέδωσε «Προς τους εν Πάτραις προξένους των ξένων επικρατειών» προκήρυξη (μανιφέστο) με ημερομηνία 26 Μαρτίου δια της οποίας τονίζονταν η απόφαση των Ελλήνων «ν’ απελευθερωθούν ή ν’ αποθάνουν» και στη συνέχεια ακολουθούσε διεθνής έκκληση για συνδρομή στον ελληνικό Αγώνα. Την διακήρυξη υπογράφουν κατά σειρά οι: Αρχιεπίσκοπος Πατρών Γερμανός, Επίσκοπος Καλαβρύτων Προκόπιος, Ανδρέας Ζαΐμης, Ανδρέας Σ. Λόντος, Μπενιζέλος Ρούφος, Παπαδιαμαντόπουλος και Σωτηράκης (Σωτήριος Θεοχαρόπουλος). Μάλιστα, στο πρόγραμμα της εκδήλωσης που διανεμήθηκε, απεικονίζεται η Διακήρυξη του «Επαναστατικού ή Αχαϊκού Διευθυντηρίου» που αποτελεί σπάνιο ντοκουμέντο.

Σημαντική ήταν η αναφορά σε πρόσωπα που διαδραμάτισαν τον δικό τους ρόλο στην Επανάσταση ενώ, εκτός από το κορυφαίο προεπαναστατικό γεγονός που έλαβε χώρα στο Αίγιο, την Μυστική Συνέλευση της Βοστίτσας, η περιοχή, όπως τονίστηκε, έπαιξε πρωταρχικό ρόλο στην Επανάσταση και τα γεγονότα που ακολούθησαν.

Η καλλιτεχνική επιμέλεια της εκδήλωσης ανήκε στον Κοσμήτορα της Ι.Λ.Ε.Α. Κώστα Κλάγκο, ενώ τα παραδοσιακά τραγούδια «Ήλιε μου τι εμαρμάρωσες» και «Ακόμα τούτ’ η άνοιξη…» ερμήνευσε μοναδικά ο Δημήτρης Αγγελόπουλος.


Κατηγορίες Άρθρου
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr