background img
banner
banner

Διπλό μέτωπο στην πρώην Χαρτοποιία

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΔΗΜΟΥ – ΠΡΥΤΑΝΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΠΟΛΥΧΩΡΟΥ ΣΤΙΣ ΠΑΛΙΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ

Θετική ήταν η πρώτη επίσημη συνάντηση του δημάρχου Αιγιαλείας Δημήτρη Καλογερόπουλου με την πρύτανη του Πανεπιστημίου Πατρών Βενετσάνα Κυριαζοπούλου, σχετικά με την λειτουργία του Τμήματος Φυσικοθεραπείας Αιγίου του Πανεπιστημίου Πατρών. Διεφάνη η βούληση της πρυτανείας για διατήρηση του Τμήματος εφόσον σημειωθούν κάποιες παρεμβάσεις αλλά και η διάθεση του δήμου για περαιτέρω αξιοποίηση των εγκαταστάσεων της πρώην Χαρτοποιίας, προς όφελος όχι μόνο της πανεπιστημιακής σχολής αλλά και όλης της τοπικής κοινωνίας.
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου στην πρυτανεία του Πανεπιστημίου, εκεί όπου συζητήθηκε η συνέχιση της λειτουργίας του τμήματος της Φυσιοθεραπείας στο Αίγιο με τον δήμαρχο να θέτει το πάγιο αίτημα του ίδιου αλλά και της πόλης για παραμονή και συνέχιση λειτουργίας της σχολής.

Δεν πληρούνται σε ικανοποιητικό βαθμό οι απαιτούμενες τεχνικές προδιαγραφές

Η Πρύτανης σημείωσε ότι μετά την αναβάθμιση του Ιδρύματος σε Πανεπιστημιακό δεν συνάδουν οι κτιριακές εγκαταστάσεις με τις προβλεπόμενες, αφού δεν πληρούνται σε ικανοποιητικό βαθμό οι απαιτούμενες τεχνικές προδιαγραφές του κτιρίου και του περιβάλλοντα χώρου. Συγκεκριμένα, η πρύτανης ανέφερε πως τα παρακείμενα κτίρια και η κατάσταση στην οποία βρίσκονται δεν συνάδουν με τη λειτουργία της σχολής. Όπως διαπίστωσε και η ίδια σε αυτοψία που πραγματοποίησε, υπάρχουν κτίρια στα οποία λιμνάζουν νερά ή τμήματά τους προεξέχουν και γενικότερα δεν θα έπρεπε να βρίσκονται πλησίον του τμήματος. Επιπλέον, τόνισε πως πρέπει να γίνουν παρεμβάσεις και στις εγκαταστάσεις που στεγάζεται το τμήμα, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν από το Πανεπιστήμιο σε συνεργασία με τον δήμο Αιγιαλείας. Έχει ακόμη διαπιστώσει και ελλείψεις, όπως π.χ. το γεγονός ότι δεν υπάρχει ασανσέρ για άτομα με αναπηρία.

Πολυχώρος προς όφελος του Πανεπιστημίου αλλά και όλης της Αιγιάλειας

Στη συνάντηση τέθηκε και ζήτημα για το χώρο που δεν έχει μέχρι σήμερα αξιοποιηθεί. Δεδομένου ότι ο Δήμος στοχεύει να αξιοποιήσει χώρο της πρώην Χαρτοποιίας, προτάθηκε να επανέλθει στην ιδιοκτησία του δήμου ο χώρος που δεν αξιοποιήθηκε, προκειμένου να τον αξιοποιήσει μέσω προγραμμάτων ΕΣΠΑ δημιουργώντας πολυχώρο επ’ ωφελεία των πολιτών. Να σημειωθεί ότι αποκλείστηκε το ενδεχόμενο το Πανεπιστήμιο να προχωρήσει το σχεδιασμό που είχε κάνει για τις εγκαταστάσεις η διοίκηση του ΤΕΙ και η πρύτανης παρουσιάστηκε σύμφωνη στο να επιστραφούν τα στρέμματα που είχαν παραχωρηθεί γι’ αυτό το σκοπό.

Ήδη η δημοτική αρχή Καλογερόπουλου προσανατολίζεται στην υλοποίηση της πράξης που έχει εγκριθεί από το ΕΣΠΑ και αφορά την “Επαναχρήση Βασικών Κτιρίων της πρώην Χαρτοποιίας Αιγίου” για την αξιοποίηση μέρους των εγκαταστάσεων της πρώην Χαρτοποιίας Αιγίου. Ως γνωστόν, η πρόταση έχει εγκριθεί και έχει εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση για την αποκατάσταση και επανάχρησή τους προς όφελος της τοπικής κοινωνίας, μέσω της δράσης «Δημιουργική επανάχρηση δημοτικής ακίνητης περιουσίας», του προγράμματος «Επιχειρηματικότητα Ανταγωνιστικότητα Καινοτομία» ΕΣΠΑ 2014-2020. Τα χρήματα που έχουν εξασφαλιστεί είναι 2,5 εκ. ευρώ για την ανάπλαση και αποκατάσταση των κτιρίων. Θα χρειαστεί ωστόσο και ιδία συμμετοχή 1,5 εκατ. ευρώ από τον δήμο. Το έργο έχει κοστολογηθεί συνολικά στα 4 εκ. ευρώ συμπ. ΦΠΑ 24%.

Εκτιμάται δε ότι πάνω σε αυτό ο δήμος μπορεί να «πατήσει» ώστε να διεκδικήσει κι άλλες χρηματοδοτήσεις, ανταποκρινόμενος σε νέα πρόσκληση.
Σε ό,τι αφορά το πανεπιστημιακό τμήμα πάντως, πρυτανεία και δήμος συμφώνησαν να βρίσκονται σε διαρκή συνεργασία ώστε να αντιμετωπίζονται από κοινού τα προβλήματα και οι Υπηρεσίες του Δήμου να καλύπτουν όποιες ανάγκες προκύπτουν.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr