background img
banner
banner

Ο Μιχάλης Αναστόπουλος βάζει τον “πήχη” ακόμη πιο ψηλά

Ο ΑΙΓΙΩΤΗΣ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗΣ ΤΟΥ POWERLIFTING ΜΑΣ ΜΙΛΑΕΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥΣ ΤΟΥ ΣΤΟΧΟΥΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ

Σήμερα φιλοξενούμε έναν γνωστό Αιγιώτη αθλητή του Powerlifting (δυναμικού τριάθλου στα ελληνικά) και παλαιότερα του bodybuilding, τον Μιχάλη Αναστόπουλο, με πολλές διακρίσεις σε Πανελλήνιο επίπεδο. Τόσο προσωπικές όσο και της ομάδας του “acceleration gym” που προπονεί.

Να αναφέρουμε, ότι το bodybuilding διαφέρει σημαντικά από το Powerlifting αλλά κοινό σημείο και των δύο αθλημάτων είναι τα βάρη. Σωματοδόμηση ή bodybuilding ονομάζεται η διαδικασία αύξησης της μυϊκής μάζας και ελάττωσης του σωματικού λίπους με συνδυασμό άρσης βαρών, επαρκούς πρόσληψης θερμίδων και θρεπτικών συστατικών, καθώς και ξεκούρασης. Ως άθλημα καλούμενο αγωνιστικό μπόντι μπίλντινγκ, οι μπόντι μπίλντερς επιδεικνύουν το σώμα τους έναντι επιτροπής κριτών, οι οποίοι τους βαθμολογούν βάσει της εμφάνισής τους. Οι βασικές πόζες ανάδειξης της μυικής ανάπτυξης είναι 7: Μπροστινή πόζα διπλών δικεφάλων, πλάγια στήθους, άνοιγμα πλάτης από μπροστά, πλάγια τρικεφάλων, διπλή δικεφάλων από πίσω, άνοιγμα πλάτης από πίσω και κοιλιακοί με μηρό. Σε πολλούς αγώνες υπάρχει επίσης και η πόζα μέγιστης μυικότητας («most muscular»).

Το Powerlifting ή Ελληνιστί το Δυναμικό Τρίαθλο, είναι ένα άθλημα το οποίο είναι συναφές της Ολυμπιακής Αρσης Βαρών μιας και εδώ ο αθλητής πρέπει να σηκώσει κάποιο βάρος σε τρεις προσπάθειες. Οι ρίζες του προέρχονται από παλιά strongman events στα οποία οι αθλητές έπρεπε να εκτελέσουν και κάποιες κινήσεις με βάρη (lifts) με τον τρόπο των τριών προσπαθειών.
O Mιχάλης Αναστόπουλος γεννήθηκε το 1987 στο Αίγιο και πήγε σχολείο στο 6ο δημοτικό. Στη συνέχεια φοίτησε στο 3ο Γυμνάσιο και το 1ο Λύκειο Αιγίου για να ακολουθήσουν οι σπουδές στο ΤΕΦΑΑ Αθηνών από το 2005 εως και το 2009 όταν και αποφοίτησε με ειδικότητα πυγμαχία.

Από αριστερά πίσω: Κωνσταντίνος Αναστόπουλος, Δημήτρης Βλάχος, Γιάννης Πλακιάς, Κωνσταντίνα Προσκεφαλά και Κωνσταντίνα Γουλιάμη

Μιχάλη, πότε ξεκίνησες να κάνεις βάρη;

Ξεκίνησα προπονήσεις με βάρη στα 13 μου χρόνια μαζί με Kick boxing. Ως φοιτητής στην Αθήνα συνέχισα τα βάρη αλλά πήρα “γεύσεις” και από άλλα αθλήματα όπως κολύμβηση, καποέιρα, γιόγκα και πιλάτες. Εργάστηκα για ένα μικρό διάστημα ως ναυαγοσώστης στην Αθήνα και επιστρέφοντας, δούλεψα σε γυμναστήριο στο Αίγιο αποκτώντας ακόμη περισσότερες εμπειρίες και γνώσεις κυρίως όσο αφορά τη λειτουργία του γυμναστηρίου.

Tι σε προέτρεψε να ασχοληθείς με το bodybuilding και το powerlifting;

Από μικρός θαύμαζα τους «δυνατούς» της εποχής μου που ήταν ο Arnold, ο Stallone και ο Van Damme. Η ενασχόληση με τη γυμναστική ήρθε από το γυμνάσιο όταν γράφτηκα σε σχολή kick-boxing, ενώ ταυτόχρονα ο πατέρας μου με πήγε για πρώτη φορά σε γυμναστήριο με βάρη. Από τότε έγινε καθημερινότητά μου. Το bodybuilding είναι το όνειρο όσων αγαπούν την προπόνηση με βάρη. Ποιος δεν θα ήθελε να έχει την εμφάνιση ενός “αρχαίου Έλληνα θεού;». Μεγαλώνοντας όμως με κέρδισε η δύναμη, που αγωνιστικά είναι πιο «μετρήσιμη» από το bodybuilding καθώς τα κριτήρια είναι πιο αντικειμενικά. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια ο αριθμός των αθλητών powerlifting παγκοσμίως έχει τριπλασιαστεί, κάτι που δείχνει τη στροφή των ασκουμένων με βάρη προς τον κόσμο της δύναμης.

Με τον Γιάννη Πλακιά και τον Δημήτρη Βλάχο

Πες μας λίγα λόγια για την προπόνησή σου, κάθε πότε και για πόση ώρα προπονείσαι, ποια είναι η διατροφή σου;

Προπονούμαι 5-6 φορές ανά εβδομάδα για 11μιση μήνες το χρονο, 2 ώρες την ημέρα. Φυσικά κάποια πράγματα στην προπόνηση και τη διατροφή μου έχουν αλλάξει με την αλλαγή και του αθλήματος. Η προπόνηση ειναι πιο βαριά και με λιγότερες επαναλήψεις και έχει ως στόχο την επίτευξη της μέγιστης δυναμης. Επιπλέον κάνω ασκήσεις για την προστασία από τραυματισμούς καθ΄ οτι η πίεση είναι αρκετά μεγάλη. Η διατροφή είναι όπως όλες οι αθλητικές διατροφές, βασισμένη στην πρόληψη της απαραίτητης πρωτεϊνης, δεν έχει όμως ως στόχο την εμφάνιση αλλά την απόδοση. Η διατροφή στο powerlifting είναι αρκετά πιο «εύκολη» από εκείνη του bodybuilding, παραμένει όμως ένα απο τα πλέον βασικά κομμάτια του αθλήματος.

Οι επιχειρηματικές σου δραστηριότητες πότε άρχισαν; Και πότε ξεκίνησες τους αγώνες bodybuilding και powerlifting;

Το 2012 ανοίξαμε το “Acceleration store”, με τον Δημήτρη Μαρινόπουλο και δύο χρόνια αργότερα, τον Γενάρη του 2014 το “acceleration gym”. Αγωνιστικά, το 2013 συμμετείχα σε ένα παγκόσμιο και δύο Πανελλήνια πρωταθλήματα bodybuilding στην κατηγορία bodyfitness όπου πήρα 3η, 2η και 3η θέση αντίστοιχα. Ενάμιση χρόνο πριν άρχισα να ασχολούμαι αποκλειστικά με τη δύναμη και πήρα μέρος μαζί με την ομάδα των παιδιών που προπονώ, σε αγώνες powerlifting. Τον Δεκέμβριο του 2018 στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα κατέκτησα δύο χρυσά μετάλλια και μια 4η θέση στην κατηγορία open 100kg. Τον Απρίλιο της ίδιας χρονιάς σε αγώνα Πανελληνίου πρωταθλήματος armlifting πήρα δύο ασημένια και δύο χάλκινα μετάλλια στην κατηγορία 100kg. και φέτος τον Μάιο στο Πανελλήνιο πρωταθλημα powerlifting, δύο ασημένια και τέσσερα χρυσά μετάλλια στην κατηγορία 90kg. Η ομάδα του γυμναστηρίου μας πήρε το δεύτερο βραβείο Πανελληνίως για τις επιδόσεις της.

Ποιοι είναι οι επόμενοι στόχοι μέσα στο 2019 αλλά και μακροπρόθεσμα; Και οι προσωπικοί αλλά και της ομάδας σου;

Βασικός μου στόχος ήταν και είναι η διάρκεια. Το πιο σημαντικό είναι να έχω τη δυνατότητα να γυμνάζομαι σε διάρκεια χρόνων και όχι να κάνω μία καλή χρονιά και να σταματήσω. Οι στόχοι για το 2019 είναι η συμμετοχή μου στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα powerlifting τον Νοέμβριο στην Ελευσίνα, όπου θέλω να καταρρίψω τα ατομικά μου ρεκόρ και στις τρεις κινήσεις του αθλήματος. Η λογική της διάρκειας στον αθλητισμό και τον ανταγωνισμό, αλλά και στον συναγωνισμό με τον εαυτό μας και όχι με τους αντιπάλους, είναι το μήνυμα που θέλω να πάρουν και τα παιδιά της ομάδας μου. Που δεν είναι μια κλειστή ομάδα, αλλά δεχόμαστε όποιον θέλει να γνωρίσει το άθλημά μας, είτε συμμετέχει αγωνιστικά είτε όχι. Είμαι σίγουρος ότι θα ξεπεράσουν τον εαυτό τους στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα και θα με κάνουν πάλι υπερήφανο.

Από ποια ηλικία πρέπει τα παιδιά να ξεκινούν βάρη και τι θα τα συμβούλευες;

Τα παιδιά πρέπει να ξεκινούν την ενασχόλησή τους με τη φυσική αγωγή από την ηλικία των 4-5 ετών. Αθλοπαιδιές, στίβος, μαχητικά αθλήματα, κολύμβηση. Στα 8 τους χρόνια μπορεί να ξεκινήσει η προπόνηση με αντίσταση το σωματικό τους βάρος, αλλά η προπόνηση με εξωτερικές αντιστάσεις και βάρη ξεκινάει, με προσοχή στην τεχνική, από τα 12-13 χρονών. Ένα παιδί ξεκινώντας από μικρό να ασκείται αναπτύσσει πειθαρχία, ιδιοδεκτικότητα, φυσική κατάσταση και φυσικά μπαίνουν οι βάσεις για μια πιθανή μετέπειτα ενασχόληση με τον αθλητισμό και τον πρωταθλητισμό.


Κατηγορίες Άρθρου
ΠΡΟΣΩΠΑ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr