background img
banner
banner

Αναβίωσε η «Μάχη του Τσετσεβού» στον Άγιο Ιωάννη τον Θεολόγο

ΑΝΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΕΟΡΤΗΣ ΤΗΣ ΑΓ. ΜΑΡΙΝΑΣ

Ένα άγνωστο στους πολλούς γεγονός της νεότερης Ελληνικής Ιστορίας, την μάχη στον Άγιο Ιωάννη τον Θεολόγο, γνωστή και ως μάχη του Τσετσεβού, πρόβαλαν στις 17 Ιουλίου ανήμερα της εορτής της Αγίας Μαρίνας, στο Μοναστήρι του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου στο Βερίνο Αιγιαλείας.

Μετά την πανηγυρική Θεία Λειτουργία στο καθολικό της Ιεράς Μονής , όπου παρέστη πλήθος πιστών, ακολούθησε μικρή λιτανεία μέχρι το μνημείο της μάχης, λίγο πιο πάνω από τη Μονή. Εκεί όπου βρίσκονται τα οστά όλων των αγωνιστών που χάθηκαν την 17η Ιουλίου του 1827 κι εψάλη επιμνημόσυνη δέηση για τους πεσόντες ήρωες από την Αδελφότητα της Ιεράς Μονής, παρουσία τιμητικού αγήματος από τον Σύλλογο «Ιστορικής Αναβίωσης Βοστίτσα 1821» και γυναικών με παραδοσιακές στολές από το Μουσείο Ιστορίας και Λαογραφίας Λόγγου.

Για το ιστορικό γεγονός της Μάχης μίλησε η φιλόλογος – Ιστορικός και Πρόεδρος της Ι.Λ.Ε.Α. Βάνα Μπεντεβή-Σπυροπούλου. Πρόκειται για μία από τις τελευταίες μεγάλες μάχες της επαναστάσεως μεταξύ Ελλήνων αγωνιστών και στρατευμάτων του Ιμπραήμ υπό τις οδηγίες του Πασά του Αιγίου Ντελή (ή Δελή) Αχμέτ, για να μην πέσει το Μοναστήρι όπου είχαν βρει καταφύγιο γυναικόπαιδα από τα γύρω χωριά, στα χέρια των Τούρκων. Η κ. Β. Μπεντεβή αναφέρθηκε και στα γεγονότα που είχαν προηγηθεί και κυρίως στο ρόλο που έπαιξαν οι λεγόμενοι «Τουρκοπροσκυνημένοι» όπως τους έλεγε ο Θ. Κολοκοτρώνης. Η μάχη, παρά την σθεναρή αντίσταση των Ελλήνων αγωνιστών , ύστερα από προδοσία, έληξε υπέρ των Τούρκων, οι οποίοι όμως είχαν τριπλάσιες απώλειες από τους Έλληνες, ενώ τα γυναικόπαιδα γλίτωσαν.

Ένα παραδοσιακό τοπικό ποίημα απήγγειλε η συνταξιούχος δασκάλα Βασιλική Κυριακοπούλου, το οποίο προέρχεται από την έρευνα και καταγραφή του αειμνήστου ιερέα της Αιγιάλειας και του Μικρονιού, πατρός Κωνσταντίνου Παλαιολογόπουλου, ο οποίος το παραχώρησε στην πρόεδρο του Μουσείου του Λόγγου Μέλπω Ρογκάλα.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους πρόεδροι των τοπικών κοινοτήτων και πλήθος πιστών ενώ παραβρέθηκε ο ακούραστος Κωνσταντίνος Κλάγκος, Φιλόλογος, συνταξιούχος εκπαιδευτικός και Σχολικός Σύμβουλος.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr