background img
banner
banner

Δραστική η Βάσω Ψυχράμη στο Δημοτικό Συμβούλιο

ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ, ΤΟΝ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ ΑΡΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΤΑ ΔΙΚΤΥΑ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ

Για αναχρονιστικές συμπεριφορές που θέτουν εμπόδια στο έργο και τον ρόλο της αντιπολίτευσης κατηγόρησε τη δημοτική αρχή, στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της περασμένης Παρασκευής, η επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Ποιοτική Αιγιάλεια» Βάσω Ψυχράμη. Παρενέβη ακόμη στο θέμα της επιλογής της εταιρείας για το έργο των εσωτερικών δικτύων καθώς η προσφορά της εξισώθηκε με άλλης, παρά το γεγονός ότι ήταν λιγότερο συμφέρουσα ως προς τον χρόνο συντήρησης του έργου.

Περίπου ενάμιση μήνα μετά την αποχώρησή της από το συνδιοίκηση του δήμου, η κ. Ψυχράμη συνεχίζει ακάθεκτη να παρεμβαίνει αλλά και να προτείνει, αποτελώντας μία ξεχωριστή και δυνατή φωνή στο Δημοτικό Συμβούλιο, ο λόγος της οποίας αναγνωρίζεται σε κάποιες περιπτώσεις και από τις άλλες δυνάμεις της αντιπολίτευσης αλλά και από τη δημοτική αρχή. Άποψή της είναι πως οφείλει να είναι παρούσα και να στηρίζει το έργο του δήμου, αποκλειστικά όμως στα σημεία που γίνεται προς όφελος των δημοτών και με τον πιο άμεσο και ενδεδειγμένο τρόπο.
Είναι χαρακτηριστική η στάση της στο ζήτημα της αξιολόγησης των υποψήφιων εταιρειών για το έργο των εσωτερικών δικτύων αποχέτευσης, με τον ρόλο της να έχει επιπλέον βαρύτητα καθώς η ίδια είναι η μόνη εκπρόσωπος της αντιπολίτευσης που συμμετέχει στο Δ.Σ. της ΔΕΥΑ, από τη στιγμή που οι παρατάξεις των κ. Γούτου, Παπακωνσταντινόπουλου και Κουρή δεν έχουν εκπροσώπηση.

Κατήγγειλε εσφαλμένους και ζημιογόνους χειρισμούς για το συμφέρον του δήμου στο θέμα της επιλογής εταιρείας για τα εσωτερικά δίκτυα

Επί του θέματος, η επικεφαλής της «Ποιοτικής Αιγιάλειας» τοποθετήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο της Παρασκευής, αναφερόμενη στη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΑ της 30ής Ιουλίου, εκεί όπου το τέταρτο θέμα που συζητήθηκε αφορούσε την έγκριση του πρακτικού της επιτροπής διαγωνισμού των εσωτερικών δικτύων. Όπως ανέφερε η κ. Ψυχράμη, ΄΄στη διακήρυξη αυτή, υπάρχουν τέσσερα κριτήρια που βαθμολογούνται. Το κριτήριο Κ2 του διαγωνισμού, έχει να κάνει με τον χρόνο συντήρησης του έργου. Ο ανάδοχος που προσφέρει μεγαλύτερο χρόνο συντήρησης του έργου, βαθμολογείται και περισσότερο κι αυτό λέει η λογική. Όμως, στην προκειμένη περίπτωση, ο ανάδοχος προσέφερε 21 μήνες (συν 15 που είναι υποχρεωτική η συντήρηση όλων των έργων εκ του νόμου, δηλαδή συνολικά 36 μήνες) και βαθμολογήθηκε με βαθμό τέτοιο που ο έτερος υποψήφιος που προσέφερε 192 μήνες συντήρησης, δηλαδή 16 έτη, βαθμολογήθηκε με ακριβώς τον ίδιο βαθμό. Εξισώθηκαν έτσι οι δύο προσφορές΄΄.

Η επικεφαλής της «Ποιοτικής Αιγιάλειας» συνέχισε λέγοντας πως ΄΄η απάντηση που πήραμε για το θέμα αυτό από τον δήμαρχο και την αρμόδια υπηρεσία, είναι πως αυτό ορίζει το άρθρο 171 του νόμου΄΄. Όμως η ίδια συμβουλεύτηκε δικηγόρο δίδοντάς του το συγκεκριμένο άρθρο να το μελετήσει, για να λάβει – όπως είπε – την απάντηση πως ¨δεν είναι ακριβώς έτσι¨. Η κ. Ψυχράμη ξεκαθάρισε πως δεν έχει στόχο να κάνει… δικαστήριο και να κρίνει κάποιους, τόνισε ωστόσο πως η ουσία είναι πως η ΔΕΥΑ Αιγιαλείας, με τέτοιον χειρισμό από την Επιτροπή διαγωνισμού και το Διοικητικό της Συμβούλιο που το ψήφισε, πλην της ίδιας που καταψήφισε την εισήγηση αυτή, θα υποχρεωθεί για 13 χρόνια να συντηρεί μόνη της τα αντλιοστάσια, τη στιγμή που υπάρχει άλλος υποψήφιος που στην συνολική τιμή που έχει δώσει προσφέρει συντήρηση πέραν των 36 μηνών της αξιολόγησης.

΄΄Για εμάς, αυτοί οι χειρισμοί είναι και εσφαλμένοι και απολύτως ζημιογόνοι για το συμφέρον του δήμου΄΄, σχολίασε η κ. Ψυχράμη. ΄΄Καλώ τον δήμαρχο για ακόμα μια φορά να ενδιαφερθεί περισσότερο για το συμφέρον των δημοτών. Η εταιρεία που έδινε 192 μήνες συντήρηση βαθμολογήθηκε το ίδιο με την άλλη εταιρία των 36 μηνών. Το ¨πλεονέκτημα¨ που έδινε στον δήμο η εταιρεία με τους 192 μήνες, τελικά βαθμολογήθηκε ακριβώς το ίδιο. Αυτό είναι το θέμα μας΄΄, σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Βλέπει» σκόπιμη καθυστέρηση στην ενημέρωση για την άρδευση

Παράλληλα, διαμαρτυρήθηκε για την αντιμετώπιση που τυγχάνει από την δημοτική αρχή στο θέμα της ενημέρωσης και δη στο θέμα της άρδευσης, συμμετέχοντας στην διαπαραταξιακή επιτροπή που έχει συσταθεί για τον νέο κανονισμό. Όπως τόνισε στο Δημοτικό Συμβούλιο, ΄΄στις 28 Ιουλίου ζητήσαμε ως παράταξη από τις οικονομικές υπηρεσίες όλων των δημοτικών ενοτήτων, φωτοτυπίες των αποφάσεων και των κανονισμών άρδευσης των τοπικών ενοτήτων, που διαθέτουν στο αρχείο τους. Οι υπηρεσίες ανταποκρίθηκαν αμεσότατα σε όλους στους πρώην δήμους και τις ευχαριστούμε. Όμως το πρωί της επόμενης μέρας δέχτηκαν εντολή από την δημοτική αρχή να μην παραδώσουν τα έγγραφα στα μέλη μας που πήγαν εκεί να υπογράψουν πως τα παρέλαβαν, αλλά να τα στείλουν με διαβιβαστικό έγγραφο. Μέχρι σήμερα δεν τα έχουμε λάβει. Τα έγγραφα αυτά τα θέλαμε, ώστε την επόμενη ημέρα, δηλαδή την Τετάρτη που συνεδρίαζε η Επιτροπή, να έχουμε τα απαραίτητα στοιχεία έτσι ώστε να κάνουμε ουσιαστικές προτάσεις΄΄.

Η κ. Ψυχράμη υπενθύμισε στον δήμαρχο και την ομάδα του, ότι ο νόμος είναι σαφής, λέγοντας: ΄΄Οι δημοτικές παρατάξεις χρειάζονται την άμεση συνδρομή των υπηρεσιών προκειμένου να στοιχειοθετήσουν προτάσεις προς το Δημοτικό Συμβούλιο και προς τα υπόλοιπα όργανα του δήμου. Αυτό σημαίνει, άμεση χορήγηση στοιχείων και όχι σκόπιμη καθυστέρηση, όπως κατά την γνώμη μας, συνέβη. Επίσης να επισημάνουμε, πως όποτε απουσιάζουν οι πολιτικοί προϊστάμενοι από τη θέση τους και δεν μπορούν να υπογράψουν τα διαβιβαστικά, μπορεί το έγγραφο αυτό να διαβιβαστεί με την υπογραφή του αρμόδιου υπαλλήλου. Γι’ αυτές τις παλαιές και αναχρονιστικές συμπεριφορές διαμαρτυρόμεθα. Καλούμε τον δήμαρχο να σέβεται τις δημοτικές παρατάξεις και να σταματήσει να θέτει εμπόδια στο έργο που επιτελούμε. Να μην ξεπερνάει πια τα όρια μιας ¨μικροπολιτικής¨ παρελθόντων ετών΄΄.

Αποδεκτή η πρόταση της  «Ποιοτικής Αιγιάλειας» για έκδοση ψηφίσματος για την Ορθοδοξία και τον Πολιτισμό

Αντιδράσεις από λιγοστούς συμβούλους, συνάντησε η πρόταση της κ. Ψυχράμη σχετικά με την έκδοση ψηφίσματος για τη διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς του μνημείου της Αγίας Σοφίας, ωστόσο εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία. Ένσταση για την έκδοση του ψηφίσματος διατύπωσε ο δημοτικός σύμβουλος Γρηγόρης Τριανταφυλλόπουλος, ενώ τελικώς από την δημοτική ομάδα Καλογερόπουλου ψηφίστηκε με μοναδική εξαίρεση την πρόεδρο της ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. Μαρία Τσουκαλά που το καταψήφισε.

Σύμφωνα με την κ. Ψυχράμη, ΄΄λαμβάνοντας υπ’ όψιν τη σοβαρότητα του θέματος μετατροπής της Αγιά Σοφιάς σε τζαμί και με βαθιά την πίστη ότι η αυτοδιοίκηση οφείλει να αρθρώνει δημόσιο λόγο, όταν παραβιάζονται κανόνες του διεθνούς δικαίου και ιδιαίτερα όταν οι παραβιάσεις αυτές αντίκεινται στην πολιτιστική μας κληρονομιά, η «Ποιοτική Αιγιάλεια» προτείνει, ως Δήμος Αιγιαλείας, να ενώσουμε τη φωνή μας με τις διαμαρτυρίες που διατυπώνονται τόσο στη χώρα μας όσο και σε διεθνές επίπεδο και ως Δημοτικό Συμβούλιο Αιγιαλείας να εκδώσουμε ψήφισμα διαμαρτυρίας΄΄.

Το περιεχόμενο του ψηφίσματος που πρότεινε και έγινε αποδεκτό από το Σώμα, είναι το ακόλουθο: «Η απόφαση για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, αποτελεί πλήγμα και προσβολή, όχι μόνο του οικουμενικού συμβόλου του Χριστιανισμού και της Ορθοδοξίας, αλλά και ενός μνημείου της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς προστατευόμενου από την UNESCO.
Το εμβληματικό μνημείο, το πιο διάσημο και υπερήφανο δείγμα της Βυζαντινής αρχιτεκτονικής αποτελεί γέφυρα, σύμβολο και κήρυκα ειρηνικής συνύπαρξης λαών, θρησκειών και πολιτισμών. Η μετατροπή της σε τζαμί εξυπηρετεί πολιτικές σκοπιμότητες και είναι αλλαγή με επικίνδυνους συμβολισμούς. Σηματοδοτεί την “αλλοίωση του κοσμικού χαρακτήρα του σύγχρονου τουρκικού κράτους” και πυροδοτεί νέο γύρο εντάσεων και αστάθειας στην ευρύτερη περιοχή μας. Ευλόγως έχει προκαλέσει τη δυσαρέσκεια, την αγανάκτηση και τη θλίψη της ανθρωπότητας συμπεριλαμβανομένης της τουρκικής διανόησης. Το Δημοτικό Συμβούλιο Αιγιαλείας, αποτυπώνοντας τα συναισθήματα των δημοτών του και των απανταχού Ελλήνων, καταδικάζει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την απαράδεκτη και προκλητική αυτή απόφαση της Τουρκικής Δημοκρατίας. Καλούμε την UNESCO αλλά και τη διεθνή κοινότητα να προβούν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες και κυρώσεις. Στηρίζουμε τις προσπάθειες της Ελληνικής Κυβέρνησης και όλων των πολιτικών δυνάμεων της χώρας μας να αναδείξουν την οικουμενική διάσταση του ζητήματος και τον οικουμενικό ρόλο της Αγίας Σοφίας. Ζητούμε να ανατραπεί αυτή η απόφαση και να αναδειχθεί ξανά η Αγία Σοφία σε μνημείο που αγκαλιάζει όλη την ανθρωπότητα…».

Το ψήφισμα θα διαβιβαστεί στο υπουργείο Εξωτερικών και την Τουρκική Πρεσβεία.

Πρόταση του δημοτικού  συμβούλου Παν. Μαρινόπουλου για να εκμεταλλευτεί ο δήμος προγράμματα του ΟΑΕΔ  για ευπαθείς ομάδες

Την ίδια στιγμή, μία ενδιαφέρουσα πρόταση έκανε προς το Δημοτικό Συμβούλιο το μέλος της «Ποιοτικής Αιγιάλειας», δημοτικός σύμβουλος Παναγιώτης Μαρινόπουλος, η οποία αφορά δύο προγράμματα του ΟΑΕΔ που βρίσκονται σε εξέλιξη, μέσω των οποίων – όπως τόνισε – μπορεί να ενισχυθεί με προσωπικό ο υποστελεχωμένος δήμος Αιγιαλείας, με μικρό κόστος. Ο κ. Μαρινόπουλος κατέθεσε στον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου το ΦΕΚ της απόφασης για τα προγράμματα καθώς και το τι αφορούν, κάνοντας γνωστό πως το ένα έχει να κάνει με προσλήψεις ανέργων ηλικιών 55-67 ετών που επιδοτείται κατά 75% από τον ΟΑΕΔ και το δεύτερο με προσλήψεις ανέργων από ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, ΑΜΕΑ κ.λπ. που επιδοτείται κατά 90% από το πρόγραμμα.


Κατηγορίες Άρθρου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr