background img
banner
banner

Δύσκολο το πρωτόκολλο υγιεινής στα ομαδικά αθλήματα

Ο ΓΥΜΝΑΣΤΗΣ ΤΟΥ ΠΑΝΑΙΓΙΑΛΕΙΟΥ Θ. ΔΡΟΣΟΠΟΥΛΟΣ ΚΑΙ Ο ΦΥΣΙΟΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ ΤΗΣ ΘΥΕΛΛΑΣ ΑΙΓΙΟΥ Γ. ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ ΜΙΛΟΥΝ ΣΤO PROTIONLINE.GR

Η πανδημία όπως έχει αλλάξει τον τρόπο στη ζωή μας, στην οικονομία και στην εκπαίδευση, έτσι έχει αλλάξει και στον αθλητισμό… Τα πρωτόκολλα υγιεινής μεταβάλλονται όπως τα καιρικά φαινόμενα και διαφέρουν από περιοχή σε περιοχή. Μπορεί η περιοχή μας να μην έχει ακόμα χαρακτηριστεί (και μακάρι ποτέ) στα υψηλού κινδύνου λόγω λίγων κρουσμάτων, δεν παύει όμως να ακολουθεί το πανελλαδικό πρωτόκολλο υγείας, σε ότι αφορά τον αθλητισμό.

Αυτή την στιγμή οι άνωθεν εξαγγελίες βάζουν ταφόπλακα στο ποδόσφαιρο, όσο παραμένει σε ισχύ το μέτρο απουσίας φιλάθλων από τα γήπεδα.

Οι διοικήσεις του 9ου ομίλου που αγωνίζεται και ο Παναιγιάλειος στην Γ΄ Εθνική, έχουν συστρατευτεί για να δυναμώσουν φωνή και αντίδραση σε αποφάσεις …ειδικών, που στέλνουν το ποδόσφαιρο στην «γκιλοτίνα». To protionline.gr συζήτησε σχετικά με το θέμα της προστασίας στα γήπεδα, με εκπροσώπους σωματείων:

Γιώργος Αρβανίτης: «Σωστά τα μέτρα προστασίας, δύσκολη η εφαρμογή τους»

Ο φυσιοθεραπευτής της Θύελλας Αιγίου Γιώργος Αρβανίτης ναι μεν εκφράζει από την πλευρά του το απαραίτητο για την υγιεινή στο γήπεδο, θεωρεί όμως δύσκολη την εφαρμογή των μέτρων, εξηγώντας στo protionline.gr:
«Το πρωτόκολλο υγιεινής είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, σύμφωνα και με τη γνώμη των ειδικών επιστημόνων, ωστόσο αυτό δεν προεξοφλεί την εύκολη εφαρμογή τους.
Αρχικά η φύση του αθλήματος (ομαδικό) ανατρέπει το μέτρο της απόστασης. Επιπλέον υπάρχουν πρακτικά θέματα τα οποία μάλλον δυσχεραίνουν την εφαρμογή του πρωτοκόλλου. Για παράδειγμα: πολύ μικρά αποδυτήρια, μη αεριζόμενα, με ελλείψεις σε τουαλέτες, ντουζιέρες, καθαριότητα, απολύμανση. Επίσης η λειτουργία των αθλητικών εγκαταστάσεων γίνεται με τέτοιο τρόπο, κατά τον οποίο με τη λήξη ενός αγώνα έχουμε την σχεδόν ταυτόχρονη έναρξη ενός νέου. Δημιουργείται έτσι το πρόβλημα σχετικά με τον εξαερισμό, τον καθαρισμό και φυσικά την απολύμανση του χώρου για τους επομένους.»

Για την υγεία των αθλητών με την τήρηση των μέτρων, ο Γιώργος Αρβανίτης συμφωνεί, δεν μπορεί όμως κανείς να προδικάσει, τι μπορεί να συμβεί στην εξωγηπεδική ζωή των αθλητών και θέλει να πιστεύει ότι η Θύελλα Αιγίου προφυλάσσεται απ’ αυτό τον κίνδυνο: «Εάν τα μέτρα εφαρμοστούν κατά γράμμα από όλους σύμφωνα με το πρωτόκολλο, τότε η υγεία των αθλητών και των υπολοίπων εμπλεκομένων προστατεύεται κατά το ανθρωπίνως δυνατό σε ότι αφορά στο άθλημα.
Όσον αφορά τις συνέπειες της εξωγηπεδικής ζωής των αθλητών στα πρωταθλήματα, εάν δεν τηρούνται και τα υπόλοιπα υγειονομικά πρωτόκολλα της καθημερινότητας, είναι πιθανό να υπάρξει μόλυνση κάποιου αθλητή από τον ιό και στη συνέχεια μεταφορά και ίσως διασπορά του στους συναθλητές του.
Το αποτέλεσμα ενός τέτοιου ενδεχόμενου θα είναι προφανώς επιζήμιο για το πρωτάθλημα.
Η ομάδα της Θύελλας Αιγίου με αίσθημα ευθύνης και σοβαρότητας απέναντι στη δημόσια υγεία είναι κατάλληλα προετοιμασμένη και για αυτόν τον «αγώνα» προστασίας και ασφάλειας των εμπλεκομένων. Έχοντας μάλιστα ως έδρα της το Δημοτικό Στάδιο Αιγίου, στο οποίο υπάρχουν οι συνθήκες τήρησης του υγειονομικού πρωτοκόλλου, αισιοδοξεί στην καθόλα επιτυχή έκβαση της αγωνιστικής περιόδου.»

Θόδωρος Δροσόπουλος: «Δεν υπάρχει αθλητισμός χωρίς επαφή αθλητών»

Στην δυσκολία εφαρμογής πρωτοκόλλου στα ομαδικά αθλήματα, την έλλειψη γνώσης και τα όσα φυσιολογικά συμβαίνουν στα γήπεδα που στέλνουν …περίπατο το πρωτόκολλο, μας μίλησε ο γυμναστής του Παναιγιάλειου, Θόδωρος Δροσόπουλος:
«Το Πρωτόκολλο Υγιεινής είναι πολύ δύσκολο να εφαρμοστεί στα γήπεδα αφού κατά κύριο λόγο δεν υπάρχουν οι απαραίτητες εγκαταστάσεις αλλά και η απαραίτητη γνώση από τους φιλάθλους.
Επίσης στα ομαδικά αθλήματα η επαφή των αθλητών κατά την διάρκεια του αγώνα είναι απαραίτητη και δεν μπορεί να αποφευχθεί. Αλλά και σε πολλά ατομικά αθλήματα υπ
άρχει αναγκαστική επαφή κατά την διάρκεια του αγώνα ή της προπόνησης όπως είναι οι πολεμικές τέχνες για παράδειγμα. Αθλητισμός χωρίς επαφή μεταξύ των αθλητών σχεδόν δεν υπάρχει. Αλλά και οι εκφράσεις των φιλάθλων οι οποίες μπορεί να είναι φωνητικές ή σωματικές απο τα συναισθήματα που πηγάζουν μέσα στο γήπεδο δεν μπορεί να τις σταματήσει κανένα Υγιειονομικό Πρωτόκολλο. Το Πρωτόκολλο Υγιεινής δεν μπορεί να καλύψει την υγεία των ποδοσφαιριστών γιατί δεν μπορεί να εφαρμοστεί.»

Ακόμα ο γυμναστής του Παναιγιάλειου, τόνισε την μεγάλη προσοχή που απαιτείται από τους αθλητές, όταν βρίσκονται εκτός γηπέδου, αφού θα πρέπει σεβόμενοι εαυτόν και αλλήλους, να λαμβάνουν προστατευτικά μέτρα.

«Οι αθλητές πρέπει να προσέχουν πάρα πολύ την εξωγηπεδική τους ζωή για να σταματήσουν την εξάπλωση του ιού και να μην τον μεταδώσουν στην ομάδα τους. Να μην πηγαίνουν σε κλειστούς χώρους με πολύ κόσμο. Να φοράνε την μάσκα τους και να πλένουν καθώς και να απολυμαίνουν τακτικά τα χέρια τους. Αυτό θα βοηθήσει πάρα πολύ την ομάδα τους.»


Κατηγορίες Άρθρου
ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr