background img
banner
banner

Για την αποκατάσταση του ΧΥΤΑ η επόμενη «μάχη» των κατοίκων

ΕΝ ΑΝΑΜΟΝΗ ΤΗΣ ΥΠΟΓΡΑΦΗΣ ΤΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΧΑΔΑ

Μία ακόμη συνέχεια στο δικαστικό «σήριαλ» της λειτουργίας του ΧΥΤΑ Αιγείρας δίνεται μεθαύριο Τετάρτη στα δικαστήρια Καλαβρύτων, την ώρα που οι κάτοικοι εξετάζουν το ενδεχόμενο μιας νέας «μάχης» αυτή τη φορά με αντικείμενο την αποκατάσταση του οριστικά κλειστού πλέον Χώρου. Εν τω μεταξύ, το πρώτο βήμα για την αποκατάσταση θα γίνει με τις δρομολογημένες παρεμβάσεις για τον ΧΑΔΑ, ενώ ο ΣΥΔΙΣΑ ως αρμόδιος πλέον για τις υποδομές των αποβλήτων αναζητά κονδύλι για το έργο αποκατάστασης του ΧΥΤΑ. Τους τελευταίους πέντε περίπου μήνες, μία φορά την εβδομάδα, στα δικαστήρια Καλαβρύτων εκδικάζεται η υπόθεση κατηγορίας του πρώην δημάρχου Αιγιαλείας Θανάση Παναγόπουλου από τους αντιδρώντες στη λειτουργία τότε του ΧΥΤΑ Αιγείρας κατοίκους, για παράβαση καθήκοντος και έγκλημα κατά του περιβάλλοντος.

Οι δίκες διακόπτονται και συνεχίζονται μετά από λίγες ημέρες ενώ μέχρι στιγμής έχουν εξεταστεί οι μάρτυρες των κατοίκων και από μεθαύριο ξεκινά η διαδικασία κατάθεσης των μαρτύρων του πρώην δημάρχου. Εκπροσωπώντας τους κατοίκους, η δικηγόρος Ζωή Κωνσταντοπούλου εξέφρασε την ικανοποίησή της για το οριστικό κλείσιμο του ΧΥΤΑ, κάνοντας ωστόσο γνωστό πως ΄΄ο επόμενος στόχος και η επόμενη «μάχη» που θα δώσουμε, θα είναι η αποκατάσταση του περιβάλλοντος από τη μακροχρόνια και σοβαρή υποβάθμιση που προκλήθηκε, καθώς επίσης και η αποζημίωση των κατοίκων για τη βλάβη που υπέστη ο τόπος, η υγεία και η ζωή τους΄΄!.

Τι περιλαμβάνει η αποκατάσταση στον ΧΑΔΑ

Σε ό,τι αφορά το έργο στον ΧΑΔΑ, σύμφωνα με πληροφορίες, εκκρεμεί η έγκριση του πρακτικού 2 έτσι ώστε να υπογραφεί η σύμβαση και να εγκατασταθεί η τεχνική εταιρεία ΑΚΡΟΣ Α.Τ.Ε. που έχει οριστεί ανάδοχος.

Η αποκατάσταση του χώρου θα γίνει με την κατασκευή έργων τελικής κάλυψης στη συνολική έκταση, απαγωγής βιοαερίου, διαχείρισης ομβρίων και διαχείρισης στραγγισμάτων. Συγκεκριμένα, για την εξομάλυνση του τελικού απορριμματικού αναγλύφου, πάνω από το διαμορφωμένο ανάγλυφο, τοποθετείται στρώση εξομάλυνσης από ομοιογενή εδαφικά υλικά εκσκαφών και χωρίς οργανικές ουσίες. Στρώση εκτόνωσης βιοαερίου: Αποτελείται από χαλίκι είναι στρώση διαπερατού υλικού και είναι τοποθετημένη πάνω από την στρώση εξομάλυνσης. Γεωύφασμα διαχωρισμού: πάνω από το χαλίκι τοποθετείται γεωύφασμα για την προστασία της γεωμεμβράνης. Στρώση στεγανοποίησης: Η γεωμεμβράνη προτείνεται για την δημιουργία στεγανού υποβάθρου. Για τον σκοπό αυτό θα τοποθετηθεί πάνω από όλη την επιφάνεια του απορριμματικού αναγλύφου, λεία γεωμεμβράνη. Γεωκυψέλες: Για την ανάπτυξη ριζικού συστήματος, φύτευσης, την επιφανειακή προστασία των πρανών αποκατάστασης του Χώρου Ανεξέλεγκτης Απόθεσης Αποβλήτων και την συγκράτηση των υπερκείμενων στρώσεων εδάφους προστασίας και φυτοχώματος, θα τοποθετηθούν στα πρανή συνθετικές γεωκυψέλες.

Τα φυτά που θα φυτευτούν θα ανήκουν στη φυτοκοινωνική ζώνη της ευρύτερης περιοχής, ώστε να είναι τοπικά προσαρμόσιμα και αποδεκτά φυτά. Θα έχουν αυξημένη αντοχή σε αντίξοες συνθήκες (ξηρασία, σκόνη, βιοαέριο) και θα είναι ικανά να επιβιώσουν με λίγη ή καθόλου φροντίδα. Στον υπό μελέτη χώρο η απαγωγή του βιοαερίου, θα γίνεται μέσω ανόρυξης κατακόρυφων φρεατίων ή «παραθύρων» που θα διανοιχθούν στη μάζα των απορριμμάτων. Το βιοαέριο θα εξέρχεται παθητικά και θα υφίσταται επεξεργασία μέσω βιοφίλτρου. Θα πραγματοποιηθούν επίσης έργα διαχείρισης στραγγισμάτων με γεωμεμβράνη για την στεγανοποίηση του χώρου ενώ κατασκευάζονται έργα διαχείρισης ομβρίων ώστε αυτά να εκτρέπονται του χώρου. Για την συλλογή των υπαρχόντων υγρών τα οποία έχουν διεισδύσει στα εναποτεθειμένα απορρίμματα, προτείνεται η αξιοποίηση του υφιστάμενου φρεατίου, το οποίο ανυψώνεται μέχρι την στάθμη της τελικής αποκατάστασης του Χώρου Ανεξέλεγκτης Απόθεσης Αποβλήτων.

Η συνολική προθεσμία εκτέλεσης του έργου, είναι εννέα μήνες από την ημέρα υπογραφής της σύμβασης.

Στο Τεχνικό Πρόγραμμα η εισήγηση του δήμου για τον ΧΥΤΑ Αιγείρας – Αναζητείται χρηματοδότηση

Όπως μετέφερε στo protionline.gr ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας Νίκος Καραΐσκος, έχει οριστεί ο εργολάβος και το επόμενο διάστημα θα γίνει η εγκατάσταση. Αναφορικά με τον ΧΥΤΑ ο αντιδήμαρχος επισήμανε: ΄΄Παρότι έχει πλέον περάσει στην αρμοδιότητα του ΣΥΔΙΣΑ, παρακολουθούμε το θέμα και συμμεριζόμαστε την άποψη πως πρέπει να προχωρήσει η αποκατάστασή του΄΄. Μάλιστα, έκανε γνωστό πως είχε επισκεφθεί τον χώρο την περασμένη εβδομάδα, στο πλαίσιο μιας δοκιμής των αυλών γιατί, όπως είπε, ο χώρος χρειάζεται μία σχετική συντήρηση. ΄΄Έχει ενταχθεί, κατόπιν εισήγησής μας, στο Τεχνικό Πρόγραμμα του ΣΥΔΙΣΑ το κομμάτι της αποκατάστασης. Έχουν εγκριθεί κάποια χρήματα για να γίνουν οι προμελέτες ώστε το έργο να μπορεί να υπαχθεί σε κάποιο πρόγραμμα και να υλοποιηθεί. Ο δήμος έχει ενδιαφέρον, παρότι δεν είναι δική του ευθύνη, και επιθυμεί να γίνει το έργο της αποκατάστασης του χώρου του ΧΥΤΑ΄΄, τόνισε ο κ. Καραΐσκος, συμπληρώνοντας: ΄΄Δυστυχώς, σε ό,τι αφορά τον ΧΥΤΑ Αιγείρας είχαν γίνει πολλά λάθη. Έχουν «πέσει» πολλά χρήματα και από την κατασκευή του και στη συνέχεια. Από τη στιγμή που έχουμε πάρει απόφαση να μην ξαναχρησιμοποιηθεί, πρέπει να αποκατασταθεί. Βέβαια είναι απαραίτητο να βρεθεί η αντίστοιχη χρηματοδότηση. Αυτό δεν σημαίνει ότι ο χώρος πρέπει να αφεθεί στην τύχη του και καλό θα είναι, αυτοί που διαμαρτύρονται να μας κάνουν και μία πρόταση για το τι θα μπορούσε να γίνει στον χώρο και το πώς θα μπορούσε να αξιοποιηθεί. Θα είμαστε δεκτικοί και πιστεύω πως και ο ΣΥΔΙΣΑ θα είναι΄΄. ΄΄Υπήρξε πολιτικό έλλειμμα στο κομμάτι της διαχείρισης και έγιναν λάθη. Αυτό δεν σημαίνει όμως πως ό,τι γίνεται στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων είναι αυτομάτως και ρυπογόνο΄΄, κατέληξε ο αντιδήμαρχος.

Λογιστικό το θέμα της απευθείας πληρωμής του ΦΟΣΔΑ από τα ανταποδοτικά λέει ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας Νίκος Καραϊσκος

Το γεγονός ότι η είσπραξη οφειλόμενων του δήμου Αιγιαλείας προς τον ΦΟΣΔΑ Ναυπακτίας διαμέσου του ανταποδοτικού τέλους καθαριότητας και φωτισμού που εισπράττει ο δήμος από τη ΔΕΗ, είναι ένας διαφορετικός τρόπος αποπληρωμής και δεν επηρεάζει τα οικονομικά του δήμου, επισήμανε στo protionline.gr ο αντιδήμαρχος Νίκος Καραΐσκος. Όπως έγινε γνωστό την περασμένη Πέμπτη, το Δ.Σ. του ΦΟΣΔΑ του ΧΥΤΑ Ναυπακτίας, εκεί όπου για ένα διάστημα ο δήμος Αιγιαλείας μετέφερε τα απορρίμματά του, αποφάσισε να κάνει χρήση συγκεκριμένων διατάξεων της νομοθεσίας και να προχωρήσει σε απευθείας παρακράτηση μέσω της ΔΕΗ των οφειλών από το ενιαίο ανταποδοτικό τέλος καθαριότητας και φωτισμού που εισπράττει ο δήμος Αιγιαλείας. Οι οφειλές αυτές ανέρχονται σε 83.000 ευρώ.

Όπως εξήγησε ο αντιδήμαρχος, ΄΄κάποια από αυτά τα χρήματα δεν ήταν δυνατόν να πληρωθούν κατευθείαν. Υπάρχει ένας νόμος που προβλέπει, σε περίπτωση που ένα τιμολόγιο περάσει τον ενάμιση μήνα και δεν εξοφλείται, πληρώνεται κατευθείαν από τα ανταποδοτικά. Δηλαδή δεν γίνεται καν διαδικασία. Επειδή κανένα λογιστήριο δεν προλαβαίνει σε ενάμιση μήνα να ολοκληρώσει τις διαδικασίες, δίδεται αυτή η δυνατότητα, δηλαδή του να τα πάρουν κατευθείαν από εκεί και να γίνεται λογιστικός συμψηφισμός΄΄. ΄΄Δεν είναι το θέμα ότι οφείλουμε χρήματα και δεν τα δίνουμε΄΄, ξεκαθάρισε ο κ. Καραΐσκος.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr