background img
banner
banner

Μονόδρομος για την εξωστρέφεια του δήμου η επιτυχία των Οινοξενείων

ΣΥΜΠΡΑΞΗ ΔΗΜΟΥ, ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΟΥ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

«Να τελειώσουμε τα διαδικαστικά, γιατί έχουμε πολλή δουλειά». Με αυτή τη φράση στην τοποθέτησή της στο Δημοτικό Συμβούλιο για το θέμα των «Οινοξενείων» που έθεσε το Δίκτυο Ποιότητας, η πρόεδρος της ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. Μαρία Τσουκαλά, έδωσε το στίγμα τής επόμενης μέρας για τη νέα φάση στην οποία εισέρχεται πλέον και με την ομόφωνη απόφαση του ανώτερου θεσμικού οργάνου του δήμου, ο κορυφαίος θεσμός τής Αιγιάλειας.

Ο δρόμος για την επαναδραστηριοποίηση του Δικτύου σε συνεργασία με τη Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση περνά μέσα από τα εχέγγυα του δήμου, όχι ακριβώς με τη μορφή που οι άνθρωποι που Δικτύου αιτήθηκαν, αλλά με τη διαβεβαίωση πως ο δήμος θα σταθεί αρωγός τους στο βάρος που τους αναλογεί ως προς τη διοργάνωση των εκδηλώσεων. Κι αυτό θα επιτυγχάνεται διαμέσου της ΔΗ.Κ.Ε.Π.Α. Ήδη από πλευράς Δημοτικής Επιχείρησης αναμένεται εντός της εβδομάδας να γίνουν γνωστά προς στο Δίκτυο τα τρία πρόσωπα που προτείνει ώστε μαζί με άλλα τρία που θα ορίσει το Δίκτυο κι άλλα τρία που θα επιλέξει ο δήμαρχος, άτομα που θα έχουν σχέση με το αντικείμενο, να συγκροτήσουν την Επιτροπή Διαχείρισης των Οινοξενείων.

Οι εκπρόσωποι του Δικτύου ανέλυσαν το σκεπτικό της πρότασης

Υπενθυμίζεται ότι το θέμα συζητήθηκε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου την περασμένη Τετάρτη και αφορούσε την αίτηση του Δικτύου Ποιότητας Οινοξένεια για τη συνδιοργάνωση του θεσμού των Οινοξενείων από το Δίκτυο Ποιότητας και τη ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. Εκ μέρους του Δικτύου, ο ταμίας Άγγελος Ρούβαλης κατά κύριο λόγο, αλλά και ο β΄ αντιπρόεδρος κ. Σπανός ανέλυσαν το στρατηγικό σχέδιο που έχει καταθέσει το Δίκτυο από πέρυσι, προτείνοντας να υπάρξει συνεργασία για μία καινούρια ανάταση την οποία χρειάζονται και οι επαγγελματίες και οι πολίτες ώστε να δημιουργηθεί ένα νέο όραμα. Η πρόταση, όπως είχε παρουσιαστεί και στα μέσα ενημέρωσης λίγες ημέρες πριν, αφορούσε τη συγκρότηση 9μελούς διεύθυνσης –οργάνου του θεσμού, η προεδρία του οποίου θα είναι εναλλασσόμενη. Μία χρονιά πρόεδρος θα είναι η πρόεδρος της ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. και μία η πρόεδρος του Δικτύου. Τόνισαν πως θα είναι άτυπο όργανο με την αιγίδα του Δημοτικού Συμβουλίου έτσι ώστε να μπορέσει να λειτουργήσει επωφελώς για την Αιγιάλεια και μακροπρόθεσμα. Ζήτησαν ο δήμος να επιχορηγεί και το Δίκτυο και τη ΔΗ.ΚΕΠ.Α. τονίζοντας πως ΄΄τα οινοποιεία χρόνια χρηματοδοτούν τον θεσμό αλλά δεν αρκεί και δεν εξυπηρετεί και την ισότητα κάτι τέτοιο΄΄ και πως ΄΄το 70% των δράσεων κάθε χρόνο πέφτει στα μέλη του Δικτύου κι αυτό δεν μπορούν να το καλύψουν΄΄, αιτούμενοι ισόποση χρηματοδότηση. Ξεκαθάρισαν δεν πως καμία επιπλέον δαπάνη δεν προκύπτει για τον δήμο αφού πρόκειται για χρήματα που δίνονταν και ως τώρα. Επίσης, η πρόταση ανέφερε πως σκοπός είναι το όργανο να συνεδριάζει όλο τον χρόνο και να δημιουργεί ολοχρονίς δράσεις ώσπου να φτάνει στην κορύφωση, στο Φεστιβάλ του καλοκαιριού που θα προβάλει ως πανεθνικό γεγονός.

Οι θέσεις της αντιπολίτευσης

Στη σπουδαιότητα του Δικτύου αναφέρθηκε ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Χρήστος Γούτος λέγοντας πως ΄΄αν δεν υπήρχε το Δίκτυο θα έπρεπε να το δημιουργήσουμε εμείς΄΄ και πως ΄΄αν δεν τους στηρίξουμε να τρέξουν το θέμα ακόμη περισσότερο, δεν θα έχει αναπτυξιακή προοπτική ο θεσμός΄΄, επιμένοντας πως η δράση του πρέπει να αναδειχθεί πανελλαδικά ώστε να λειτουργήσει για την τουριστική ανάπτυξη του δήμου.

Η επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης Βάσω Ψυχράμη θύμισε πώς ξεκίνησαν τα Οινοξένεια με την πρόταση των οινοποιών το 2013 επί των ημερών της στη ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. και τόνισε: ΄΄Σημασία έχει ποιοι καλούνται να υλοποιήσουν την πρόταση του Δικτύου κι αν θα έχουν διάθεση συνεργασίας και σύμπλευση απόψεων. Δεν είναι θέμα μόνο του οργάνου αλλά και συνεννόησης. Εμείς σαν παράταξη ξεκινήσαμε με το Δίκτυο Ποιότητας και θέλουμε να πάμε μαζί παρακάτω. Και πέρυσι το είχαμε βάλει στην πρόταση του προϋπολογισμού άλλο που δεν εφαρμόστηκε. Στον επόμενο προϋπολογισμό μας το Δίκτυο πρέπει να έχει τη χρηματοδότηση που πρέπει, οι άνθρωποι αυτοί το ζουν, έχουν την τεχνογνωσία αλλά και τις σχέσεις που μπορούν να το διακινήσουν. Θέλουμε αυτή την επιτροπή που θα έχει συνέχεια΄΄.

Ο Τάκης Παπακωνσταντινόπουλος ανέφερε πως η ποιότητα είναι η καλύτερη διαφήμιση, όμως διατύπωσε κάποιες ενστάσεις ως προς το αν στέκει νομικά το να επιχορηγείται ένα άτυπο όργανο. Επικαλέστηκε δε νόμο που αναφέρει ότι δεν προβλέπεται επιχορήγηση για σωματεία κερδοσκοπικού χαρακτήρα παρότι είπε πως είναι σαφές ότι δεν στοχεύουν στο άμεσο κέρδος και ζήτησε να ενισχυθεί το Δίκτυο με κάποιο τρόπο που να είναι στα πλαίσια του νόμου.

Η σπουδαιότητα της κίνησης εξοστράκισε τις διαφωνίες του παρελθόντος

Ο Γρηγόρης Τριανταφυλλόπουλος ζήτησε να αποσυρθεί το θέμα γιατί τόνισε πως ήρθε βεβιασμένα στο Δημοτικό Συμβούλιο έτσι ώστε να ενδέχεται να μην είναι κατοχυρωμένη νομικά η κίνηση, τονίζοντας πως όλα αυτά τα χρόνια ο θεσμός δεν πέτυχε τον σκοπό του. ΄΄Μπορούμε να βρούμε έναν κοινό βηματισμό με συζήτηση και να αφήσουμε πίσω ό,τι μας έφερε σε αυτή τη ρήξη΄΄, τόνισε.

Η κ. Τσουκαλά ανέφερε πως πρέπει να ληφθεί απόφαση, επισημαίνοντας: ΄΄Δεν μπορεί να… σέρνεται άλλο αυτή η κατάσταση και να σπιλώνει και τη δική μου εμπλοκή επειδή έτυχε να είμαι πρόεδρος της ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. Διοργανώσαμε επί τρία χρόνια μαζί επιτυχώς τα Οινοξένεια, πρόπερσι δεν έγιναν και φέτος με λιγότερες εκδηλώσεις. Πού είδατε ότι παραστράτησαν και δεν εκτέλεσαν τον σκοπό τους; Προτείνω να γίνει η επιτροπή του Δικτύου, δεν με ξενίζει αυτό, άλλωστε όλες τις χρονιές υπήρχε επιτροπή. Δεν υπήρξαν μεγάλες αντιπαραθέσεις με το Δίκτυο αλλά διαφορετικές απόψεις. Στόχος είναι από εδώ και πέρα αυτό το όργανο μαζί με τη ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. να συνδιοργανώνει και να συναποφασίζει όλες τις δράσεις του έτους και την κορύφωση το καλοκαίρι. Δεν πρέπει να ρίξουμε μία κλωτσιά και να χύσουμε την καρδάρα΄΄. Υπενθύμισε ότι και ο δήμος έχει βάλει χρήματα για τα Οινοξένεια και στις εκδηλώσεις στα οινοποιεία προσέφερε υλικοτεχνική υποδομή. Σε ό,τι αφορά το οικονομικό σκέλος είπε ότι η ΔΗ.ΚΕΠ.Α. παίρνει μία επιχορήγηση από τον δήμο με έναν προϋπολογισμό και βάζει στα Οινοξένεια 50.000 ευρώ. ΄΄Φέτος βάλαμε 25.000 ευρώ. Αυτό δεν είναι απόλυτο, μπορεί να υπάρχουν και χορηγοί. Το πώς θα επιχορηγήσει ο δήμος το Δίκτυο είναι υπόθεση του δήμου. Εμείς θα επιχορηγούμε τις εκδηλώσεις. Όμως απόψε πρέπει να τελειώσουμε γιατί μας περιμένει πολλή δουλειά΄΄, σημείωσε.

Η Διαμάντω Βασιλακοπούλου επισήμανε μεταξύ άλλων πως ΄΄πρέπει να συνεχίσουμε, καθώς τα Οινοξένεια είναι η ίδια η Αιγιάλεια΄΄, ενώ ο αντιδήμαρχος Τουρισμού Στράτος Βαρδάκης αναφέρθηκε στη δυναμική του θεσμού τονίζοντας ωστόσο πως ο ίδιος επιθυμούσε μία άλλη εξέλιξη και πως έπρεπε να έχει προχωρήσει περισσότερο. Σημείωσε ακόμη πως, παρακολουθώντας την πορεία, διαπίστωσε μία διχόνοια μεταξύ Δικτύου και ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. ξεκαθαρίζοντας πως χωρίς το Δίκτυο, Οινοξένεια δεν γίνονται, ενώ ο Νίκος Καραΐσκος χαρακτήρισε τα Οικονοξένεια ως πολύτιμο εργαλείο για την εξωστρέφεια.

Μέσω της ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. η χρηματοδότηση και όχι κατευθείαν από τον δήμο

‘Υπήρξε κάποια νευρικότητα για το ζήτημα, αλλά κοινός στόχος όλων είναι να έχουμε μία συνεργασία που όπως την είπε η κ. Ψυχράμη αν δεν το νιώθουμε δεν θα προχωρήσει. Πέραν των επιφυλάξεων που έχω για το οικονομικό ζήτημα, θέλω να συμπορευτούμε, να συνδιοργανώσουμε για να επιτύχουμε τον κοινό στόχο. Ανεξάρτητα από τον τρόπο συμμετοχής στη διαδικασία θέλουμε να δώσουμε μία ώθηση στον θεσμό από τη ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. και τους ειδήμονες. Έχει βάση αυτό που είπε ο κ. Παπακωνσταντινόπουλος, διότι είναι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην περιοχή που είναι στη βάση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας με ό,τι αυτό συνεπάγεται διότι θα είναι σαν κατά κάποιο τρόπο να επιχορηγείται η ανάδειξη των κρασιών. Θέλω να το συνεχίσουμε χωρίς να έχουμε την εικόνα και τον χρωματισμό της ενίσχυσης, που δεν ξέρω αν μπορεί να γίνει στην πράξη νομικά΄΄, ανέφερε ο δήμαρχος Δημήτρης Καλογερόπουλος και πρόσθεσε: ΄΄Ας πούμε ότι υπερβαίνουμε το νομικό κομμάτι. Γιατί να μπούμε σε αυτή τη λογική; Θέλουμε να συνεργαστούν οι δύο φορείς σε ένα κοινό πλαίσιο. Αυτό θα το διασφαλίσουμε με ένα συγκεκριμένο οικονομικό κόστος ανάλογα με τις συνθήκες. Λέω ναι σε όλα, πλην όμως σε ό,τι αφορά την επιχορήγηση δεν μπορεί να γίνει με ανεξάρτητο τρόπο. Η ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. μπορεί μέσα από το Δίκτυο να καλύψει τις δαπάνες. Η πρότασή μου είναι να δεχτούμε την πρόταση και να συμπορευτούμε στη σύμπραξη για την ανάδειξη των Οινοξενείων, σε ένα πρόγραμμα που θα βγάλει η επιτροπή που οι δαπάνες θα καλύπτονται από τη ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. μέσα από τα πλαίσια του προϋπολογισμού της. Να μην έχουμε την ψυχολογία της Συνθήκης της Λοζάνης. Το 50% θα είναι στη διάθεση του δικτύου με τιμολόγια και όχι σε ρευστό΄΄.

Οι εκπρόσωποι του Δικτύου και το Δημοτικό Συμβούλιου αποδέχθηκαν την πρόταση του δημάρχου. Η κ. Τσουκαλά ήδη έχει δρομολογήσει τις διαδικασίες που αφορούν τη ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α., αναφέροντας στο protionline.gr: ΄΄Ξεκινάμε με τη σύσταση της Επιτροπής η οποία θα συνδιαμορφώσει ένα σχέδιο πάνω στο οποίο θα βαδίσουμε για να προγραμματίσουμε τις δράσεις του έτους αλλά και το Φεστιβάλ το καλοκαίρι, καλώς εχόντων των πραγμάτων. Υπάρχει καλή θέληση και στόχοι και από τον δήμο και από τη ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. και από το Δίκτυο και πιστεύω πως θα τα καταφέρουμε΄΄.


Κατηγορίες Άρθρου
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr