background img
banner
banner

Άναψαν φωτιές οι αγρότες της Αιγιάλειας

ΑΜΕΤΑΚΙΝΗΤΟΙ ΣΤΗΝ ΠΑΛΑΙΑ ΕΘΝΙΚΗ ΟΔΟ ΚΑΙ ΣΤΑ… ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΤΟΥΣ

Μπλόκο διαρκείας στην Παλαιά Εθνική Οδό στο ύψος της γέφυρας Μεγανίτη πραγματοποιούσαν τη Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου από τις 12.00 το μεσημέρι ως αργά το βράδυ οι αγρότες της Αιγιάλειας, με μπροστάρη τον Αγροτικό Σύλλογο Αιγίου «Μπακόπουλος- Ντρίνιας», διεκδικώντας την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους. Δήλωναν δε αποφασισμένοι να παραμείνουν στο σημείο, μη αποκλείοντας να προχωρήσουν και στη Νέα Εθνική Οδό…

Οι αγρότες πραγματοποίησαν προσυνάντηση στις 11.00 το πρωί στο ύψος του Νοσοκομείου Αιγίου, με τους αστυνομικούς να μην τους επιτρέπουν να βγουν από εκεί στην εθνική οδό, στο ύψος των πρατηρίων υγρών καυσίμων. Παρόντες στη συγκέντρωση εκτός των παραγωγών ήταν εργαζόμενοι και απλοί πολίτες που συμπαρίστανται στον δοκιμαζόμενο αγροτικό κόσμο, με τις δυσμενείς επιπτώσεις από τη συρρίκνωση του εισοδήματός του, να επηρεάζουν όλη την τοπική κοινωνία και να έχουν καταβαραθρώσει την τοπική οικονομία. Παρόντες ήταν ακόμη και αιρετοί, όπως ο βουλευτής Αχαΐας του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος και η επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Αιγιάλειας Αγγελική Κουρή.

 

Υπερβολικά υψηλό το κόστος παραγωγής

Μιλώντας στους συγκεντρωμένους, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Γιάννης Μποδιώτης, παρουσίασε την κατάσταση με τα πλέον μελανά χρώματα, τονίζοντας πως έχει φτάσει στο απροχώρητο για την πλειοψηφία των αγροτών. Κι ενώ τα οξυμμένα προβλήματα ήδη υπήρχαν, σε αυτά ήρθε να προστεθεί και το γεγονός ότι δεν ελήφθη κανένα ουσιαστικά μέτρο για την ενίσχυση των παραγωγών. ΄΄Παραμένει το αυξημένο κόστος παραγωγής και οι εξευτελιστικές τιμές πώλησης των προϊόντων μας΄΄, είπε ο κ. Μποδιώτης αναφέροντας ως παράδειγμα την περσινή σοδειά για τα οινοποιήσιμα σταφύλια που ενώ δόθηκαν τόσες υποσχέσεις καμία δεν έχει υλοποιηθεί, όπως είπε. Σημείωσε ακόμη πως ενώ μοιράστηκαν 32 δις ευρώ στο 2020 για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κορωνοϊού στους μεγαλοσχήμονες, για την αγροτιά όπως και τα υπόλοιπα λαϊκά στρώματα, δόθηκαν… ψίχουλα.

Τόνισε ακόμη πως ΄΄ο παραγωγός έχει να αντιμετωπίσει: Τις ανοιχτές και απαράδεκτα χαμηλές τιμές παραγωγού για την πλειοψηφία των αγροτικών προϊόντων, την κορινθιακή σταφίδα, καθώς έχουμε μειωμένες εξαγωγές΄΄. Την ίδια στιγμή, όπως είπε, ΄΄τα προϊόντα μας φτάνουν στη λαϊκή κατανάλωση πανάκριβα, με αποτέλεσμα να κερδίζουν μία χούφτα μεγαλέμποροι, μεταποιητές και βιομήχανοι΄΄. Σημείωσε ακόμη πως παραμένει δυσβάσταχτο και συνεχώς αυξάνει το κόστος παραγωγής, λέγοντας: ΄΄Το πετρέλαιο συνεχίζουμε να το πληρώνουμε 2,5 φορές ακριβότερο σε σχέση με τους αγρότες των χωρών της Ε.Ε., ενώ για μας συνεχίζουν τις αστείες δικαιολογίες ότι δεν το επιτρέπουν οι δημοσιονομικές συνθήκες΄΄. Επιπλέον, αναφέρθηκε και στην κατάσταση με τον ΕΓΛΑ που δεν αναγνωρίζει και δεν αποζημιώνει το σύνολο των καταστροφών.

Ο κ. Μποδιώτης έστειλε και μήνυμα προς τις δυνάμεις καταστολής που βρίσκονταν στο σημείο, ότι μπροστά στην ανάγκη της επιβίωσης των ίδιων των παραγωγών και των οικογενειών τους, δεν θα τους πτοήσει η παρουσία της αστυνομίας, ξεκαθαρίζοντας: «Τίποτα δεν χαρίζεται, όλα κατακτιούνται».

Συστράτευση φορέων και κόσμου

Στη συνέχεια, οι συγκεντρωμένοι μετέβησαν με αυτοκινητοπομπή στον Μεγανίτη, κόβοντας την κυκλοφορία και αποκλείοντας τη δυτική είσοδο του Αιγίου στο ύψος της γέφυρας, εκεί όπου επίσης υπήρχε αστυνομική δύναμη προκειμένου να αποτρέψει ενδεχόμενο σχέδιο των αγροτών να αποκλείσουν τη Νέα Εθνική Οδό.

Παρόν στη συγκέντρωση ήταν και το Εργατικό Κέντρο Πάτρας με εκπρόσωπό του να στέλνει μήνυμα συμπαράστασης στους αγρότες. Μιλώντας από εκείνο το σημείο, ο κ. Μποδιώτης αναφέρθηκε στις προτάσεις του Συλλόγου για τη σταφίδα που δεν εισακούστηκαν, τονίζοντας πως «το καζάνι είναι έτοιμο να εκραγεί» και καλώντας τους αγρότες – σταφιδοπαραγωγούς στον δρόμο του πραγματικού αγώνα, όπως είπε χαρακτηριστικά, καταλήγοντας: «Καλούμε τους εργαζόμενους, τους μαγαζάτορες, τους νέους επιστήμονες, τους άνεργους, τους μικροεπιχειρηματίες, τους νέους, να συστρατευτούν μαζί μας στον δρόμο του αγώνα. Καλούμε τα σωματεία, τους φορείς, τους συλλόγους της Αιγιάλειας να αγωνιστούν μαζί μας. Δεν είναι μόνο αγροτικός αυτός ο αγώνας. Είναι για όλο τον λαό της Αιγιάλειας».

Κ. Πελετίδης: ΄΄Δεν θα αφήσουμε να ξεκληριστεί η αγροτιά΄΄

Περίπου στη 1.00 το μεσημέρι κατέφθασε στο σημείο ο δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης απευθύνοντας χαιρετισμό και στηρίζοντας τον αγώνα των αγροτών της Αιγιάλειας. Μιλώντας στους συγκεντρωμένους στο μπλόκο, τόνισε: «Εκ μέρους του δήμου Πατρέων είμαστε εδώ για να εκφράσουμε τη συμπαράστασή μας στις διεκδικήσεις σας. Είμαστε δίπλα σας γιατί ο αγώνας σας είναι αγώνας και του Δήμου της Πάτρας και των κατοίκων της πόλης μας. Ο αγώνας για να υπάρχουν καλλιέργειες, να υπάρχει αγροτική παραγωγή, να υπάρχουν τρόφιμα, είναι αγωνία και των εργαζομένων. Είναι αγωνία όλων. Γνωρίζουμε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζετε, ξέρουμε ότι το δίκιο είναι με το μέρος σας και σε αυτόν τον αγώνα συμμετέχουμε. Δεν θα αφήσουμε να ξεκληριστεί η αγροτιά, η οποία μαζί με τους αυτοαπασχολούμενους που βρίσκονται σε δύσκολη θέση, τους εργαζόμενους που εργάζονται σε συνθήκες δύσκολες, είναι καιρός να κάνουν κουμάντο στον τόπο μας, για μπορούμε να δούμε άσπρη μέρα και να μην περνά ο ένας χρόνος μετά τον άλλον και να συνεχίζουμε να ζούμε δύσκολα. Καλή συνέχεια στον αγώνα».

Παρόντες στην κινητοποίηση ήταν ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Πατρέων Παναγιώτης Μελάς και ο Αντιδήμαρχος Μιχάλης Αναστασίου.

Νίκος Καθαρανασόπουλος: «Αυτά που υπόσχεται η κυβέρνηση και εγγυάται, είναι απλά “ασπιρίνες”»

Μιλώντας στους συγκεντρωμένους, ο βουλευτής Αχαΐας του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, αναφέρθηκε και στην αποπομπή του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Σπήλιου Λιβανού, τονίζοντας: ΄΄Εκφράζουμε την αμέριστη συμπαράσταση και αλληλεγγύη στους εργαζόμενους και στους υπόλοιπους εκφραστές των λαϊκών στρωμάτων της Αιγιάλειας και της Πάτρας. Είσαστε και πάλι εδώ και είμαστε και εμείς μαζί σας. Δίχως τους αγώνες, χωρίς την αλληλεγγύη, δεν μπορεί να επιβιώσει η αγροτική κοινότητα και οι εργαζόμενοι. Η κυβέρνηση έχει αποπέμψει τον υπουργό για τις πρόσφατες δηλώσεις του, όμως δεν έχει καμία σημασία. Όσες φορές και αν μας τάξουν, όσα ψίχουλα και αν δώσουν στον απλό λαό, αυτός ούτε μπορεί να ζήσει ούτε και να το δεχτεί. Δεν πρόκειται να παραπλανούν συνέχεια τους αγρότες. Αυτά που υπόσχεται η κυβέρνηση και εγγυάται, είναι απλά “ασπιρίνες”. Όχι μόνο δεν βοηθούν την οικονομική δυνατότητα των νοικοκυριών των αγροτών, αλλά πολύ περισσότερο, επί της ουσίας, διατηρούν την ίδια απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος. Μόνο ο λαϊκός ξεσηκωμός.

Μικρή ανάπαυλα το μεσημέρι και επιστροφή με κλιμάκωση

Το μεσημέρι ο δρόμος παραδόθηκε για λίγο στην κυκλοφορία, ενώ λίγη ώρα αργότερα οι αγρότες επανήλθαν πιο αποφασισμένοι από ποτέ. Μάλιστα, άναψαν φωτιές στο οδόστρωμα, υποδηλώνοντας έτσι ότι βρίσκονται σε… θέση μάχης και δηλώνοντας αποφασισμένοι να μην κάνουν ούτε «βήμα» πίσω. Παρέμεναν δε στο σημείο ως αργά το βράδυ, ενώ η κυκλοφορία εξυπηρετείτο από τη Νέα Εθνική Οδό.

Οι διεκδικήσεις έτσι όπως διατυπώθηκαν χθες

Στην πολύωρη κινητοποίηση δόθηκε εκ νέου, δια στόματος του προέδρου του Αγροτικού Συλλόγου, το διεκδικητικό πλαίσιο των αγροτών που είναι το εξής:

-Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος των σταφιδοπαραγωγών που θα ξεπερνάει τα 2 ευρώ/Kg έτσι ώστε να καλύπτεται το κόστος παραγωγής και να εξασφαλίζεται ένα εισόδημα επιβίωσης. Να οριστεί τιμή άμεσα και να ισχύει για όλους είτε παρέδωσαν πριν είτε αναμένουν τώρα να παραδώσουν.

-Κατώτατες εγγυημένες τιμές για όλα τα αγροτικά προϊόντα, που θα καλύπτουν το κόστος παραγωγής, θα εξασφαλίζουν εισόδημα επιβίωσης στον αγρότη και προσιτές τιμές των προϊόντων του στη λαϊκή κατανάλωση.

-Καμιά περικοπή των ενισχύσεων, σύνδεση με την παραγωγή. Να εισπράττουν τις ενισχύσεις αυτοί που πραγματικά παράγουν.

-Εδώ και τώρα μείωση του κόστους παραγωγής και επιδότησή του. Αφορολόγητο πετρέλαιο όπως στους εφοπλιστές. Μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος, κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής. Κατάργηση του ΦΠΑ σε μέσα και εφόδια και σε βασικά είδη των αναγκών της λαϊκής οικογένειας. Κατάργηση των χαρατσιών, να καταργηθεί το τέλος επιτηδεύματος, να μειωθούν οι ασφαλιστικές εισφορές ΕΦΚΑ που με τον απαράδεκτο νόμο Κατρούγκαλου οι συντάξιμες αποδοχές δεν υπερβαίνουν την προνοιακή σύνταξη των 380 ευρώ.

-Να δοθεί άμεσα η 13η σύνταξη στους συνταξιούχους αγρότες.

-Εξόφληση του συνόλου των αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ. Αλλαγή του κανονισμού ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλες τις φυσικές καταστροφές και νόσους στο 100%, με επαρκή κρατική χρηματοδότηση. Άμεση καταβολή στο 100% των αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ και των αποζημιώσεων μέσω ΠΣΕΑ.

-Άμεσα έργα για αντιπυρική, αντιπλημμυρική, αντισεισμική, αντιχαλαζική και αντιανεμική θωράκιση και προστασία της παραγωγής και της ζωής μας.

-Κανένας πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας, χωραφιού, στάνης. Κανένα σπίτι και γεωργική εγκατάσταση χωρίς ρεύμα.

-Έργα υποδομής και αξιοποίηση όλων των υδάτινων πόρων με διαχείριση του νερού, ως κοινωνικού αγαθού προς όφελος του λαού, χωρίς καμία σκέψη για ιδιωτικοποίηση. Κρατική χρηματοδότηση για το έργο στον ποταμό Σελινούντα. Άμεσα έργα βελτίωσης για την αγροτική οδοποιία.

-Σύνδεση των ενισχύσεων με την παραγωγή για τους μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους. Αλλαγή του τρόπου χαρακτηρισμού των ορεινών και ημιορεινών περιοχών για να αποφευχθεί η απώλεια εισοδήματος στην εξισωτική αποζημίωση, στα σχέδια βελτίωσης και σε κάθε έμμεση ενίσχυση.

-Να καταβληθούν άμεσα οι ενισχύσεις που οφείλονται στους παραγωγούς από το 2015, λόγω λάθους του υπουργείου (ΟΠΕΚΕΠΕ) με τη «Γαία Επιχειρείν»


Διαβάστε περισσότερα:
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr