background img
banner
banner

«Έξω οι ιδιώτες από τα νοσοκομεία»

ΣΑΦΕΣ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΚΚΕ ΑΠΟ ΤΟ ΑΙΓΙΟ ΜΕΣΩ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ Ν. ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥ ΑΠ. ΑΣΠΡΟΥΚΟΥ

Παρουσίαση της κατάστασης που επικρατεί στον χώρο της δημόσιας υγείας, αλλά και της δρομολογημένης, όπως τόνισαν, διείσδυσης ιδιωτών που θα καταστήσει απρόσιτες τις δομές για τον λαό, πραγματοποίησαν σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν την Πέμπτη 10 Μαρτίου, ο βουλευτής του ΚΚΕ Αχαΐας Νίκος Καραθανασόπουλος και ο εργαζόμενους του Νοσοκομείου Αιγίου Απόστολος Ασπρούκος. Παράλληλα, κατέστησαν επιτακτική την ανάγκη συλλογικής πάλης, με τη συμμετοχή και του λαού της Αιγιάλειας, για θωράκιση του συστήματος υγείας, δημόσια δωρεάν υγεία για όλους και κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Η… αρχή μάλιστα τόνισαν πως πρέπει να γίνει με τη μη πραγματοποίηση των απολύσεων των 27 εργαζόμενων με Συμβάσεις Ορισμένου Χρόνου οι οποίοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες του Νοσοκομείου Αιγίου, στους πολύ σημαντικούς τομείς σίτισης, φύλαξης και καθαριότητας.

Η συνέντευξη Τύπου παραχωρήθηκε στα γραφεία της κομματικής οργάνωσης του ΚΚΕ Αιγίου και είχε σκοπό αφενός να αναδείξει τα προβλήματα και να αφυπνίσει τον κόσμο για την υγεία και αφετέρου να «φέρει στην επιφάνεια» τις αβίαστες διώξεις συνδικαλιστών, όπως για παράδειγμα του Αποστόλη Ασπρούκου, εις βάρος του οποίου έχει διαταχθεί Ε.Δ.Ε.

Η δημόσια υγεία ήταν αυτή που κράτησε ζωντανή τη χώρα στην πανδημία χάρη στις προσπάθειες των εργαζομένων

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε από τον κ. Ασπρούκο στην υποστελέχωση των νοσοκομείων που, όπως είπε, προϋπήρχε, ωστόσο φανερώθηκε πλήρως λόγω της πανδημίας. Όπως τόνισε, ΄΄έχουν «στοκάρει» άδειες εργαζομένων χρόνων, οι εργαζόμενοι σηκώνουν όλο το βάρος του covid και ο ιδιωτικός τομέας δεν εμφανίζεται πουθενά, διότι το κόστος νοσηλείας περιστατικών covid είναι υψηλό και ασύμφορο. Ο ιδιωτικός τομέας δεν ήταν σε θέση να το αναλάβει. Η δημόσια υγεία ήταν αυτή που κράτησε ζωντανή τη χώρα στην πανδημία χάρη στις προσπάθειες των εργαζομένων. Ακόμη και το «χρέος» του εμβολιασμού το πλήρωσαν τα δημόσια νοσοκομεία αλλά όχι η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας που παραμένει χωρίς προσωπικό΄΄. Αναφορά έκανε στο υπερσύγχρονο αλλά ερημωμένο από προσωπικό Κέντρο Υγείας Αιγίου. Επίσης, τόνισε πως η γραφειοκρατία όχι μόνο δεν έχει εξαλειφθεί όπως κομπάζουν, αλλά υπάρχει. Αρκεί να σκεφτούμε πως για την πρόσληψη ενός γιατρού χρειάζονται δύο χρόνια… Μίλησε ακόμη για την προσφορά των πεπειραμένων 27 εργαζομένων που στο τέλος του μήνα οδηγούνται στην ανεργία, τονίζοντας πως οι τραπεζοκόμοι πήγαιναν φαγητό σε ασθενείς covid που νοσηλεύονταν στο νοσοκομείο, οι υπεύθυνοι φύλαξης έφτασαν να κάνουν τους… αστυνομικούς και να δέχονται επιθέσεις και οι καθαρίστριες απολυμαίνουν με τρόπο τόσο εξειδικευμένο όσο μόνο αυτές γνωρίζουν και απαιτούνται από τις νέες συνθήκες που δημιούργησε η πανδημία.

Αποδυνάμωση νοσοκομείων – Καταπάτηση δικαιωμάτων των εργαζομένων κατήγγειλε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ

Ο κ. Καραθανασόπουλος έκανε λόγο για εμπορευματοποίηση της υγείας, με εξορθολογισμό του βιώσιμου των νοσοκομείων, με τη συνύπαρξη του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα μαζί. ΄΄Από το 2010 και έπειτα, έχουν χαθεί σε όλη την χώρα τουλάχιστον 10 χιλιάδες κλίνες. Η εικόνα επί κορωνοϊού θα ήταν τελείως διαφορετική αν υπήρχαν. Ας μην ξεχνάμε τα δικαιώματα των εργαζομένων, όπου επί της ουσίας είχαμε εντατικοποίηση της εργασίας, αλλαγές σε σχέσεις, τους συμβασιούχους και τους επικουρικούς, με αποτέλεσμα όλα αυτά να είναι οι αιτίες της υποστελέχωσης των δομών. Το δημόσιο σύστημα υγείας έχει αυτή την εικόνα, δίχως πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και κάποια από αυτά να έχουν μετατραπεί σε νοσοκομεία μιας νόσου, με αποτέλεσμα οι άνθρωποι να πληρώνουν την “νύφη” σε κάθε ενδεχόμενο΄΄, είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, στηλιτεύοντας το γεγονός ότι τα ιδιωτικά νοσοκομεία όλο αυτό το διάστημα έκαναν “χρυσές δουλειές” και με έκτακτα περιστατικά που έρχονταν να εξυπηρετηθούν αλλά και με τακτικά. ΄΄Εις το όνομα της πανδημίας, έγινε ο “διαχωρισμός” του κόσμου, ανάμεσα σε πειθαρχημένους ή μη, με αντικειμενικό σκοπό να δοθούν χαρακτηριστικά στο εμβόλιο κατά του ιού, τα οποία από μόνο του το κάθε σκεύασμα, δεν τα έχει. Δεν υπάρχει αναβάθμιση στις δομές υγείας και εξατομικευμένη θεραπεία και παρακολούθηση. Το εμβόλιο προστατεύει έναν οργανισμό, όμως δεν σε απαλλάσσει από την νόσηση. Άρα, δεν υπήρχε ορθολογισμός, ο κόσμος φοβήθηκε, είχε επιφυλάξεις και ερωτήματα που αφορούσαν την επικινδυνότητα για την υγεία του. Η αναστολή 7500 χιλιάδων υγειονομικών και γιατρών που τελικά υπήρξε, είναι ένα πολύ μεγάλο μέγεθος που έκανε ανεπανόρθωτη ζημιά σε όλο το σύστημα. Οι υπεύθυνοι μπορούσαν να ματαιώσουν αυτές τις αναστολές εργασίας, κάτι όμως που δεν έκαναν. Αυτά πληρώνουμε τώρα. Δεν θα δεχθούμε καμία απόλυση, κανενός από αυτούς τους εργαζόμενους. Και είμαστε κάθετοι, σε αυτό΄΄, πρόσθεσε.

«Καμπανάκι» για την επόμενη μέρα

Τόνισε ακόμη πως ΄΄η επόμενη μέρα στον χώρο της υγείας θα είναι ακόμα πιο επώδυνη γιατί έχει δρομολογηθεί περαιτέρω συγχώνευση των νοσοκομείων. Και μάλιστα, όπως αναφέρει και η ίδια η κυβέρνηση, δεν μπορούν να υπάρχουν σε έναν νομό δύο ίδια νοσοκομεία σε απόσταση τριάντα χιλιομέτρων. Αυτό, “χτυπάει την πόρτα” και του Αιγίου. Άρα, κάποια νοσοκομεία το επόμενο διάστημα θα κλείσουν. Αυτό σημαίνει, ελαχιστοποίηση των κλινών και συγχωνεύσεις μονάδων. Άρα, παρακμή. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να συμβεί αυτή η διαδικασία. Όλες οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου και όλων των επικουρικών, πρέπει να μετατραπούν σε συμβάσεις μόνιμης απασχόλησης, σήμερα κιόλας. Στεκόμαστε αναλυτικά σε αυτή την ανάγκη. Πολύ περισσότερο, όταν η ξεκάθαρη επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να οριστικοποιηθεί η ομηρία και να παράγεται αυτό το καθεστώς των συμβάσεων ως συνταγματική επιταγή΄΄.

Επιπλέον, επισήμανε πως στις τελευταίες εκλογές, το ΚΚΕ είχε καταθέσει πρόταση για την απαγόρευση του Συντάγματος και την ανατροπή των συμβάσεων από ορισμένου χρόνου σε πάγιες και διαρκείς ανάγκες, όμως – όπως είπε – ΄΄και ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ και φυσικά η Νέα Δημοκρατία, είπαν ρητά και κατηγορηματικά όχι. Επέμεναν να ισχύει η δημοσιονομική απαγόρευση και να παγιωθεί η ομηρία των εργαζομένων. Τα πράγματα στο εξής θα γίνουν ακόμα πιο άσχημα, θα επιδεινωθεί η κατάσταση. Η ένταση ανάμεσα στα στρατόπεδα του ιδιωτικού τομέα και του δημοσίου, θα κλιμακώνεται μέρα με την ημέρα. Θα υπάρξουν ανακατατάξεις στους χώρους της φύλαξης, της καθαριότητας και της σίτισης. Ενδεχομένως θα δοθούν και άλλα “φιλέτα”, όπως για παράδειγμα ολόκληρες πτέρυγες κτιρίων. Γενικά, όπου οι καλοθελητές μυριστούν “ψωμί”. Δεν αποκλείεται να δούμε τέτοιες εξελίξεις το αμέσως επόμενο διάστημα΄΄.

Ο λαός να ακολουθήσει τον δρόμο του αγώνα

Και κατέληξε λέγοντας πως ΄΄η προσπάθεια η οποία γίνεται πρέπει να αντιμετωπιστεί με αποφασιστικότητα και τόλμη. Με αγώνες και δυναμικές κινητοποιήσεις. Τα προβλήματα του λαού είναι τεράστια και τα θέματα του κλάδου είναι πραγματικά αξεπέραστα. Η κατάσταση χειροτερεύει και επιδεινώνεται δραματικά. Το κύμα ακρίβειας και οι τρομερές ανατιμήσεις σε ενέργεια και πρώτες ύλες, είναι μια κατάσταση που αναδεικνύει τις τεράστιες ευθύνες της σημερινής κυβέρνησης και βεβαίως, όσων πολιτικών μηχανισμών στήριξαν αυτές τις πολιτικές. Η Ελλάδα, η οποία είναι πλούσια σε πηγές ενέργειας, έχει καταντήσει το δεκανίκι του καθενός, έχοντας μια ανεπανόρθωτη ενεργειακή εξάντληση, φέρνοντας φυσικό αέριο, πετρέλαιο και ρεύμα από το εξωτερικό, σε ποσοστό μάλιστα πάνω από το 50%. Αυτό είναι μια καταδίκη που δεν μπορούμε να αποφύγουμε, με αυτές τις πολιτικές που έχουν ακολουθηθεί τα τελευταία χρόνια΄΄.

Να σημειωθεί ότι παρόντες στη συνέντευξη Τύπου ήταν, μέλη της Οργάνωσης του ΚΚΕ Αιγιαλείας, η επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Αγγελική Κουρή, ο πρόεδρος του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ Στάθης Μπούνιας, υγειονομικοί εργαζόμενοι στο Κ.Υ. Αιγίου και το Νοσοκομείο καθώς επίσης και εκπρόσωπος των 27 Συμβασιούχων του Νοσοκομείου, ο οποίος τόνισε πως η απόλυσή τους είναι και ασύμφορη αφού ο εργολάβος που σκοπεύουν να φέρουν θα κοστίσει πολύ περισσότερο στο κράτος. Μάλιστα, τόνισε πως ΄΄εάν βρεθεί κάποιος να μας παρουσιάσει έναν σοβαρό λόγο που είναι συμφέρουσα για το κράτος η απόλυσή μας, θα το δεχτούμε και θα αποχωρήσουμε μόνοι μας΄΄…


Κατηγορίες Άρθρου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr