background img
banner
banner

Ασφυκτιούν υπό το βάρος της ακρίβειας

ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΤΗΣ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ – ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΣ ΑΛΛΗΣ ΤΕΤΑΡΤΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ

Με βασικό σύνθημα «ο μισθός δεν φτάνει – ο λογαριασμός δεν βγαίνει», οι εργαζόμενοι της Αιγιάλειας, μέσω του Εργατικού Κέντρου και των σωματείων τους, προετοιμάζονται για την 24ωρη απεργία της προσεχούς Τετάρτης 6 Απριλίου. Μάλιστα το Ε.Κ.Α. οργανώνει μαζική μετάβαση στην Αθήνα, δίνοντας τη δυνατότητα στους εργαζόμενους της Αιγιάλειας να συμμετάσχουν στη μεγάλη απεργιακή συγκέντρωση που προγραμματίζεται.

Ήδη η κατάσταση παρουσιάζεται ασφυκτική για τους εργαζόμενους στην Αιγιάλεια με τις τιμές βασικών αγαθών να είναι δυσανάλογες των μισθών που παραμένουν καθηλωμένοι. ΄΄Πράγματι, οι συνθήκες πλέον μας αναγκάζουν να απεργήσουμε διότι οι εργαζόμενοι βιώνουν πολύ δύσκολες καταστάσεις. Βασικό αίτημά μας, όπως διατυπώνεται και από τη ΓΣΕΕ, είναι η επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, η ταυτόχρονη αποκατάσταση της ρύθμισής του μέσω της Εθνικής Γενικής ΣΣΕ και θωράκισής του με πρόσθετους οικονομικούς όρους για όλον τον κόσμο της εργασίας στην Ελλάδα και χωρίς εξαιρέσεις΄΄, επισήμανε στo protionline.gr ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Αιγίου Παναγιώτης Γεωργόπουλος.

Μαζική μετάβαση από ΕΚΑ στη συγκέντρωση της Αθήνας

Αναφορικά με το τι πρόκειται να γίνει την ημέρα εκείνη, τόνισε: ΄΄Σαν διοίκηση του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Αιγίου καλούμε τους εργαζόμενους της Αιγιάλειας να συμμετάσχουν στην απεργία, ενώ θα βάλουμε λεωφορείο για μετάβαση στην Αθήνα προκειμένου να ενώσουμε τις φωνές μας μαζί με τους υπόλοιπους εργαζόμενους στα δίκαια αιτήματά μας τα οποία μας αφορούν όλους΄΄. ΄΄Και πολύ φοβάμαι ότι οι επιπτώσεις τις ακρίβειας στον εργασιακό τομέα, τώρα ξεκινούν. Θέλω να πιστεύω πως δεν θα υπάρξει αντίκτυπο στη λειτουργία επιχειρήσεων σε σημείο που να μην μπορούν να ανταποκριθούν και να έχουμε «λουκέτα»΄΄, κατέληξε ο πρόεδρος του Ε.Κ. Αιγίου.

Πάντως, ο κ. Γεωργόπουλος ανέφερε πως η αρχική πρόταση του προεδρείου του Εργατικού Κέντρου Αιγίου ήταν να πραγματοποιηθεί την ημέρα της απεργίας, μία συγκέντρωση στο Αίγιο με ενωτικό χαρακτήρα και να μιλήσουν οι εκπρόσωποι των ενδιαφερόμενων σωματείων. Όμως, όπως είπε, κάτι τέτοιο δεν έγινε αποδεκτό από τα σωματεία που ακολουθούν τη γραμμή του ΠΑΜΕ και προκειμένου να γίνουν δύο συγκεντρώσεις σε διαφορετικά σημεία, αποφασίστηκε μαζική μετάβαση στην Αθήνα.

Κατώτατος μισθός στα 751 ευρώ και μέτρα για την ακρίβεια

Σε ό,τι αφορά τις διεκδικήσεις, οι εργαζόμενοι ζητούν μεταξύ άλλων άμεση επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ και ταυτόχρονη αποκατάσταση της ρύθμισής του μέσω της Εθνικής Γενικής ΣΣΕ και θωράκισής του με πρόσθετους οικονομικούς όρους για όλους/ες τους/τις εργαζό­μενους/ες στην Ελλάδα χωρίς εξαιρέσεις.
Ακόμη, άμεση έναρξη συλλογικών διαπραγματεύσεων για την κατάρτιση Κλαδικών και Ομοιοεπαγγελματικών ΣΣΕ, με αυξήσεις στις αποδοχές και αποκατάσταση/βελτίωση στους όρους εργασίας χωρίς εξαιρέσεις ως προς τη δεσμευτικότητά τους.

Για την ακρίβεια, ζητούν άμεση αποτροπή της φτωχοποίησης του πληθυσμού με οικονομικά και κοι­νωνικά μέτρα αναχαίτισης της αύξησης των τιμών στην ενέργεια, τις δαπάνες στέγασης και τα βασικά καταναλωτικά αγαθά και προστασία των εργαζομένων, των ανέργων και των συνταξιούχων από το πληθωριστικό σοκ. Μείωση τιμολογίων κοινωφελών υπηρεσι­ών, έμπρακτη πάταξη μονοπωλίων και ακρίβειας στα καταναλωτικά αγαθά και προστασία πρώτης κατοικίας. Δίκαιο φορολογικό σύστημα, ελάφρυνση των μισθωτών και των συντα­ξιούχων, πάταξη της φοροδιαφυγής, της εισφοροδιαφυγής και της εκτεταμένης παραβα­τικότητας.

Σε ό,τι αφορά τη συλλογική εργατική προστασία, άμεση αποκατάσταση των εγγυήσεων της συλλογικής εργατικής προστασίας στις ΣΣΕ με άρση των φιλοεργοδοτικών εμποδίων στη διαδικασία επέκτασης της δέσμευσής τους και στην πρόσβαση στη μονομερή προσφυγή στη Διαιτησία. Ταυτόχρονη επαναφορά της 6μηνης παράτασης στην ισχύ των ΣΣΕ που λήγουν και της μετενέργειας όλων των όρων τους χωρίς εξαιρέσεις. Ακόμη, άμεση κατάργηση των εμποδίων στην ελεύθερη συνδικαλιστική δράση με κατάργηση του Γενικού Μητρώου Συνδικαλιστικών Οργανώσεων και της κρατικής αδειοδότησης στην ίδρυση και τη λειτουργία των συνδικάτων και την άσκηση των δικαιω­μάτων συλλογικής εκπροσώπησης των εργαζομένων, με ταυτόχρονη αυστηροποίηση των κυρώσεων στους εργοδότες που παρεμποδίζουν τη συνδικαλιστική δράση. Διασφάλιση και ενίσχυση της απρόσκοπτης λειτουργίας των συνδικαλιστικών οργανώσεων.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr