background img
banner
banner

Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας με αυξήσεις σε μεροκάματα και μισθούς

ΖΗΤΟΥΝ ΟΙ ΟΙΚΟΔΟΜΟΙ ΠΟΥ ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΑΝ ΣΤΗΝ ΠΑΝΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ

Την Υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας με ουσιαστικές αυξήσεις σε μεροκάματα και μισθούς, καθώς και άμεσα μέτρα οικονομικής στήριξης των εργαζομένων, των μικρών ΕΒΕ και των αυτοαπασχολούμενων του κλάδου που πλήττονται από την ενεργειακή κρίση, ζητούν οι οικοδόμοι που συμμετείχαν την Τετάρτη 16 Μαρτίου στην 24ωρη πανελλαδική πανοικοδομική απεργία που διοργάνωσε η Ομοσπονδία Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας. Αντιπροσωπεία της διοίκησης του Σωματείου Οικοδόμων Αιγίου συμμετείχε στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκε στην Πάτρα.

Άλλα βασικά αιτήματα του κλάδου είναι η αναγνώριση και διανομή των «υπέρ αγνώστων» ενσήμων, ενώ ζητείται η κυβέρνηση και τα αρμόδια υπουργεία να πάρουν μέτρα για να αντιμετωπιστεί το… κλέψιμο της ασφάλισής όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν ζητώντας κάθε μέρα δουλειάς και μέρα ασφάλισης. Ακόμη, διεκδικούν ένταξη των συναφών ειδικοτήτων (γυψοσανιδάδες, ξυλουργοί κ.ά.) στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα.

Όπως εξηγεί στο protionline.gr ο πρόεδρος του Σωματείου Οικοδόμων Αιγίου Παναγιώτης Νύχτης, ΄΄η ανάκαμψη στον κλάδο και ιδιαίτερα στην οικοδομή, τα τελευταία χρόνια, δεν έφερε ουσιαστική βελτίωση στο σύνολο των όρων δουλειάς, δηλαδή στην ασφάλιση, στο ένσημο. Ο αγώνας για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας στον κλάδο, έχει επείγοντα χαρακτήρα και δε χωράει καμία καθυστέρηση.

Το μεροκάματό μας εξανεμίζεται πριν καν μπει στις τσέπες μας από την τεράστια ακρίβεια, στο πετρέλαιο, στο φυσικό αέριο, στα καύσιμα, στο supermarket, στους λογαριασμούς της ΔΕΗ, που έχουν φτάσει στα ύψη κι εκεί θα διατηρηθούν για πολύ καιρό. Η κατάσταση αυτή έχει συνέπειες, όχι μόνο για τους μεροκαματιάρηδες του κλάδου αλλά και για τους μικρούς επαγγελματοβιοτέχνες, τους φατουρατζήδες που εργάζονται στην οικοδομή.
Η αύξηση των τιμών στα οικοδομικά υλικά, μεταφέρεται ως πίεση και οξυμένο πρόβλημα στα εργατικά – λαϊκά νοικοκυριά που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο έχουν σχέση με τις Κατασκευές΄΄.

΄΄Μέτρα για τους μεγαλοεργολάβους και τίποτα για τους εργαζόμενους΄

Επιπλέον, ο κ. Νύχτης κατήγγειλε και το γεγονός ότι η κυβέρνηση φρόντισε να εξασφαλίσει την οικονομική στήριξη των μεγαλοεργολάβων δημοσίων έργων, με αναπροσαρμογή 10% επιπλέον των συμβολαίων εκτέλεσης των έργων λόγω των ανατιμήσεων των οικοδομικών υλικών, τονίζοντας πως ΄΄για τους εργαζόμενους, τους μεροκαματιάρηδες, τους μικρούς ΕΒΕ που δουλεύουν στην ιδιωτική οικοδομή, δεν πήρε κανένα ουσιαστικό μέτρο στήριξης του εισοδήματός τους, όπως διαχρονικά κάνουν όλες οι κυβερνήσεις΄΄. Μεταφέροντας τις θέσεις της Ομοσπονδίας είπε πως ΄΄είναι πρόκληση, οι εργοδοτικές οργανώσεις να επικαλούνται διάφορες δυσκολίες και εμπόδια για τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, την ίδια ώρα που η κυβέρνηση τους χρηματοδοτεί επειδή ανατιμήθηκαν τα οικοδομικά υλικά και αυτοί κάνουν παζάρια στην υπογραφή σύμβασης εργασίας που θα ανακουφίζει τους εργαζόμενους, θα βελτιώνει τα μεροκάματα και τους μισθούς, 13 χρόνια μετά την υπογραφή της τελευταίας σύμβασης΄΄.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr