background img
banner
banner

Θα ενώσουν δυνάμεις για τον αποχαρακτηρισμό των κατολισθήσιμων οικισμών

ΤΡΙΜΕΛΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΘΑ ΣΥΝΤΟΝΙΣΕΙ ΤΙΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΚΠΟΝΗΣΗ ΜΕΛΕΤΩΝ

Το «κλειδί» για την επίλυση του χρόνιου προβλήματος της Αιγιάλειας με τους χαρακτηρισμένους ως κατολισθήσιμους οικισμούς, φαίνεται πως βρέθηκε στη σύσκεψη που συγκάλεσε το βράδυ της περασμένης Παρασκευής στο Πολύκεντρο Συνεδριακό Κέντρο, ο βουλευτής Αχαΐας της Ν.Δ., Ιάσονας Φωτήλας. Μία τριμελής επιτροπή είναι αυτή που αναλαμβάνει να δρομολογήσει την εκπόνηση αναγνωριστικών αλλά και για τη συνέχεια οριστικών μελετών, με την απαιτούμενη βέβαια εξασφάλιση χρηματοδοτήσεων, ώστε να επαναξιολογηθούν οι χαρακτηρισμένοι ως κατολισθήσιμοι οικισμοί της Αιγιάλειας.

Ήταν η πρώτη προσπάθεια συντονισμού αρμόδιων φορέων πάνω σε ένα θέμα που ως τώρα οι εμπλεκόμενοι λειτουργούσαν μεμονωμένα χωρίς να έχουν επιτύχει τα επιθυμητά αποτέλεσμα, κρατώντας «κλειδωμένους» στη στασιμότητα 43 οικισμούς της Αιγιάλειας. ΄΄Η κατάσταση αυτή ή κρατά εγκλωβισμένες και ανεκμετάλλευτες περιοχές ολόκληρες ή δημιουργεί νέα γενιά αυθαιρέτων΄΄, όπως πολύ εύστοχα σχολίασε ο αντιδήμαρχος Πολεοδομίας και Τεχνικών Έργων Βασίλης Χριστόπουλος, ενώ άπαντες εξέφρασαν τη βούληση να συνεργαστούν ώστε να μπει επιτέλους τέλος σε αυτή την αντιαναπτυξιακή διάταξη που κρατά «αιχμάλωτες» τόσες περιοχές.

Το «παρών» στη συνάντηση έδωσαν, εκτός του βουλευτή κ Φωτήλας, ο αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Αχαΐας Χαράλαμπος Μπονάνος, ο σύμβουλος του Περιφερειάρχη Χρήστος Μητρογιώργος, ο ο Προϊστάμενος Τμήματος Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων Π.Ε. Αχαΐας Παναγιώτης Γουναρόπουλος, η γραμματέας του Συλλόγου Μηχανικών Αιγιαλείας Γιούλα Μπίρη και από τον δήμο Αιγιαλείας, ο δήμαρχος Δημήτρης Καλογερόπουλος, οι αντιδήμαρχοι Βασίλης Χριστόπουλος, Νίκος Καραΐσκος, Μαρία Σταυροπούλου, Γρηγόρης Τριανταφυλλόπουλος, καθώς και πρόεδροι των κοινοτήτων στις οποίες υπάρχουν οι χαρακτηρισμένοι κατολισθήσιμοι οικισμοί.

Γόνιμος διάλογος

Από την πρώτη στιγμή οι παρευρισκόμενοι αγκάλιασαν την εν λόγω πρωτοβουλία θέλοντας να ενώσουν και τις δικές τους δυνάμεις στις έως τώρα προσπάθειες που έχουν πραγματοποιηθεί για αυτό το χρόνιο και πραγματικά «βαλτωμένο» στα χρόνια πρόβλημα του δήμου της Αιγιάλειας. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης έγινε αρχικά μία ανασκόπηση του προβλήματος, των προσπαθειών που έχουν έως σήμερα πραγματοποιηθεί καθώς επίσης και της σχετικής νομοθεσίας που υφίσταται για τη λύση του εν λόγω προβλήματος. Δόθηκε σε όλους η ευκαιρία να τοποθετηθούν και να συμβάλλουν στο γόνιμο διάλογο.

Πραγματοποιήθηκε έτσι μία ολοκληρωμένη συζήτηση, χωρίς στείρους μονολόγους, όπου δέσποζε η ανταλλαγή γνωμών και η επιστημονική, τεχνική και εμπειρική τεκμηρίωση των απόψεων. Στο τέλος της ημερίδας, δρομολογήθηκαν τα επόμενα βήματα και οι ενέργειες στις οποίες θα πρέπει να προβούν προκειμένου να υπάρξει λύση στο πρόβλημα των χαρακτηρισθέντων κατολισθήσιμων οικισμών ενώ την ίδια στιγμή αποφασίστηκε να οριστεί μία τριμελής επιτροπή που θα διαχειριστεί και συντονίσει όλα τα επόμενα βήματα.

Δέσμευση του Αχαιού βουλευτή ότι θα δει τον υπουργό

Ο Αχαιός βουλευτής ζήτησε τη συνεργασία όλων για λύση στο συγκεκριμένο πρόβλημα και ότι θα παραμείνει στη διάθεση όλων. “Σήμερα είμαστε όλοι μαζί εδώ για να σας πείσω ότι έχουμε βρει το “κλειδί” για την λύση του θέματος. Και δεν είναι άλλο, από την κοινή προσπάθεια και συνεργασία. Μόνο έτσι θα έχουμε αποτελέσματα, σε ένα ζήτημα που λίγο – πολύ, οι περισσότεροι είχαμε… παραιτηθεί. Είμαστε εδώ προκειμένου όλοι μαζί από κοινού να συνδιαμορφώσουμε τα επόμενα κοινά μας βήματα. Η λύση σε όλα τα θέματα έρχεται σιγουρότερα και πιο εύκολα μέσα από τις συνέργειες. Και αυτό είναι το ιδανικότερο που μπορεί να γίνει”, σημείωσε μεταξύ άλλων, ο κ. Φωτήλας. “Πήγα στην Ελληνική Αρχή Γεωλογικών Μεταλλευτικών Ερευνών και έθεσα το θέμα. Μου απάντησαν ότι το έχουν μελετήσει νομικά και διεξοδικά το ζήτημα και ότι υπάρχει η δυνατότητα να γίνουν τοπογραφικές μελέτες, να τους σταλούν κι έπειτα να εκτιμηθούν οι οριστικές μελέτες και το κόστος τους”, πρόσθεσε, δεσμευόμενος ότι θα δει τον αρμόδιο υπουργό, ζητώντας τη χρηματοδότηση των μελετών

Χρήματα, μεθόδευση εξειδίκευση, συνέργεια

Ο αντιπεριφερειάρχης κ. Μπονάνος ανέφερε μεταξύ άλλων: “Χαίρομαι που είμαι μαζί σας και αυτό που έχει σημασία για μένα και αποτελεί το απώτερο νόημα της όλης προσπάθειας είναι να εκφράσουμε τα προβλήματα και τα ζητήματα που απασχολούν τους δημότες. Ζητάμε και ψάχνουμε μία λύση ώστε να απεγκλωβιστούν οι κάτοικοι των περιοχών αυτών, από κάτι το οποίο απειλεί τα δικαιώματά τους στις ιδιοκτησίες τους. Πρέπει να αποφασίσουμε συγκεκριμένες κατευθύνσεις και θεωρώ ότι όλοι μας, εκπροσωπώντας την τοπική αυτοδιοίκηση, μπορούμε με την συνεργασία μας να πάμε ένα “κλικ” παραπάνω τις εξελίξεις”.

΄΄Καμία προσπάθεια δεν μπορεί να χαθεί όταν προέρχεται από συλλογικότητες. Αυτό το θέμα έχει γίνει δύσκολο και η όλη διαδικασία απαιτεί α) χρήματα, β) μεθόδευση και γ) εξειδίκευση και συνέργεια.

Έχουμε τη δυνατότητα για πρώτη φορά να εντοπίσουμε τι και ποιος μπορεί να βοηθήσει. Σαν Δημοτική Αρχή, γνωρίζουμε το θέμα ως ένα άλυτο ζήτημα την τελευταία δεκαπενταετία. Όμως μου αρέσει να μιλάω με ουσία. Δεν χρειάζονται πολλά λεφτά για να υπάρξει λύση. Ο δήμαρχος θέλει να γίνει αυτό το έργο, για να επωφεληθεί η τοπική κοινωνία. Είναι ένα θέμα που καρκινοβατεί και χαίρομαι ιδιαιτέρως που υπάρχει συσπείρωση και συνέργεια΄΄, τόνισε ο δήμαρχος Αιγιαλείας.

Προκαταρκτικές μελέτες μέσω των τοπικών χωρικών σχεδίων

Ο κ. Χριστόπουλος αναφέρθηκε στο ιστορικό και τις ενέργειες που ο δήμος Αιγιαλείας έχει πραγματοποιήσει προς την κατεύθυνση της επίλυσης του ζητήματος, παρουσιάζοντας και τα «βήματα» που έχουν γίνει για την εκπόνηση μελετών, μεταξύ των οποίων το γεγονός ότι πριν από ένα εξάμηνο έβγαλε το υπουργείο Περιβάλλοντος τα τοπικά χωρικά σχέδια με τον δήμο Αιγιαλείας να είναι ένας από τους πρώτους δήμους που κατέθεσε και μέσα στους πρώτους δέκα που δημοπρατήθηκαν. Έτσι, όπως έκανε γνωστό, μέσω των τοπικών χωρικών σχεδίων εξασφαλίζονται 300.000 ευρώ για γεωλογικές μελέτες. Όπως είπε, η διαγωνιστική διαδικασία είχε παγώσει ωστόσο είμαστε στη φάση που μέχρι τον Μάιο – Ιούνιο θα έχουμε ανάδοχο που θα εκπονήσει όλες τις μελέτες.
΄΄Το τρέξαμε γρήγορα είχαμε στοιχεία και δώσαμε σαφή εικόνα. Από εκεί και πέρα θα πρέπει να μελετηθούν τα δεδομένα από το τοπικό πολεοδομικό σχέδιο να αξιολογηθούν. Δώσαμε προτεραιότητα στις γεωλογικές μελέτες με γνώμονα και το ότι υπάρχει πρόβλημα με τους χαρακτηρισμένους ως κατολισθήσιμους οικισμούς΄΄, είπε ο κ. Χριστόπουλος.

Η ιστορία…

Αναλύοντας το ιστορικό, είπε εν συντομία: “Η αρχική απόφαση για το ποιες περιοχές χαρακτηρίζονται ως κατολισθήσιμες ήταν το 1969. Έχουμε βρει αντίγραφο αυτής την απόφασης, η οποία με τον καιρό… ξεχάστηκε. Ανέφερε ότι υπάρχουν στο συγκεκριμένο πρόγραμμα 43 οικισμοί που κινδυνεύουν με κατολίσθηση σε όλη την Αιγιάλεια. Με νέο διάταγμα του 1985 το θέμα επανήλθε στο προσκήνιο και πραγματοποιήθηκε μια ειδική μελέτη για τους κατολισθήσιμους οικισμούς. Δημιουργήθηκαν και χάρτες των περιοχών αυτών. Εμείς έχουμε στα χέρια μας αντίγραφα των χαρτών αυτών αλλά και την τότε μελέτη που είχε γίνει, τα οποία υπήρχαν στο αρχείο της δημαρχίας της Πάτρας. Βρήκαμε τα ΦΕΚ και τις τοποθεσίες, βρήκαμε τις μελέτες που διεξήχθησαν εκείνη την εποχή και κάθε λεπτομέρεια. Κάποιες περιοχές που στην αρχική λίστα του ‘69 ήταν μέσα, στους χάρτες της μελέτης του ‘85 τις δείχνουν εκτός. Από τότε, πηγαίνουμε μπρος – πίσω χωρίς ποτέ να υπάρχει κάποια εξέλιξη για το θέμα”.

Να προχωρήσουν με διαδικασίες εξπρές

Ο κ. Γουναρόπουλος έκρινε πως πρέπει να προχωρήσουν οι αρμόδιες υπηρεσίες με διαδικασίες εξπρές τις τοπογραφικές μελέτες ώστε να τρέχουν ταυτόχρονα οι οριστικές μελέτες και πως ο μελετητής θα πρέπει να αναθεωρήσει τα όρια, δηλαδή ποιο είναι ασφαλές κομμάτι, ποιο είναι κατολισθήσιμο άρα μη οικοδομήσιμο και ποιο μπορεί να οικοδομηθεί υπό προϋποθέσεις.

Περίπου οι μισοί από τους 43

Η κ. Μπίρη αναφέρθηκε στις προσπάθειες που έχει καταβάλει όλα αυτά τα χρόνια ο Σύλλογος Μηχανικών, διευκρινίζοντας πως οι οικισμοί έχουν χαρακτηριστεί ως μη βιώσιμοι και μεταφερόμενοι και πως δεν είναι όλοι κατολισθήσιμοι, τονίζοντας πως άρα δεν χρειάζεται να εκπονηθούν μελέτες για όλους και προσδιορίζοντας πως κατολισθήσιμοι θεωρούνται περίπου οι μισοί. Μάλιστα είπε ότι ο Σύλλογος Μηχανικών θα γνωστοποιήσει τη λίστα.

Υπάρχει κωδικός στο υπουργείο που χρηματοδοτεί

Ουσιαστική ήταν η παρέμβαση του κ. Μητρογιώργου που ανέφερε πως υπάρχει… φως στον ορίζοντα για την εξασφάλιση χρηματοδότησης για τις μελέτες έτσι ώστε να υπάρξει άρση των χαρακτηρισμών όπου δεν υφίσταται πρόβλημα. Μάλιστα, τόνισε πως το υπουργείο έχει εξασφαλίσει χρηματοδότηση και για άλλους δήμους, όπως π.χ. στη Ναυπακτία, γι’ αυτούς τους σκοπούς, αρκεί βέβαια να προσκομιστούν οι μελέτες και τα χρήματα που απαιτούνται.

Δεν αποκλείεται μάλιστα ο δήμος Αιγιαλείας να απευθυνθεί σε κάποιους φορείς για τη σύνταξη του φακέλου ώστε να οριστούν οι τεχνικές προδιαγραφές για τις μελέτες. Κι αυτός ο φορέας μπορεί να είναι το Πανεπιστήμιο Πατρών.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr