background img
banner
banner

«Κλικ ζωής» και… κανείς μόνος του

ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΑΠΟ ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ – ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΡΟΧΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΗΛΕΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΥΣ ΑΙΓΙΑΛΕΙΣ

Πώς μπορεί ένα βραχιολάκι να συνδέσει ηλικιωμένους που διαβιούν μόνοι, ανήμποροι και ανασφαλείς, με ανθρώπους που μπορούν να τους προσφέρουν; Μα μ ε ένα «κλικ»!
Το «Κλικ Ζωής» είναι μία καινοτόμα υπηρεσία με στόχο τη δημιουργία μίας κεντρικής υπηρεσίας υποστήριξης ατόμων που χρήζουν κοινωνικής πρόνοιας και υποστήριξης.
Η υπηρεσία παρέχεται από τη Γενική Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και υλοποιείται στον δήμο Αιγιαλείας σε συνεργασία με το Τμήμα Κοινωνικής Προστασίας.

Η νέα υπηρεσία «Κλικ Ζωής», που εντάσσεται στο πλαίσιο του έργου «Παροχή Υπηρεσιών Αυτόνομης Διαβίωσης και Ασφαλούς Γήρανσης Ηλικιωμένων στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας» και χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα 2014-2020», απευθύνεται σε ηλικιωμένους (65 ετών και άνω) με προβλήματα υγείας, που ζουν μόνοι τους ή δεν μπορούν να υποστηριχθούν επαρκώς από το άτομο που διαμένει μαζί τους.

Διαμάντω Βασιλακοπούλου – Καρτσωνάκη: «Μπορεί να αποβεί σωτήριο…»

Η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πρόνοιας Διαμάντω Βασιλακοπούλου – Καρτσωνάκη, ερωτηθείσα από τo protionline.gr, αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα και ωφελιμότητα του προγράμματος για τους ηλικιωμένους που διαβιούν μόνοι τους και αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας, εξηγώντας πως η ανάγκη για υποστήριξη των ηλικιωμένων, γιγαντώθηκε κατά την διάρκεια της πανδημίας.
Συγκεκριμένα, ανέφερε: ΄΄Με στόχο την βελτίωση της ποιότητας ζωής τους αλλά και την υποβοήθηση της μοναχικής διαβίωσης και ασφαλούς γήρανσης, μειώνοντας το αίσθημα του φόβου και ενισχύοντας την πεποίθηση ότι δεν είναι μόνοι, υλοποιείται αυτό το τόσο σημαντικό πρόγραμμα που μπορεί να βοηθήσει και τους συνδημότες μας Αιγιαλείς άνω των 65 ετών΄΄.

Να σημειωθεί ότι προς ενημέρωση των Αιγιαλέων πραγματοποιήθηκε την περασμένη Δευτέρα workshop στο πρώην δημαρχείο Συμπολιτείας. ΄΄Μας ενημέρωσαν επακριβώς για το πρόγραμμα, το οποίο παρακολουθήσαμε το Τμήμα Κοινωνικής Προστασίας, το ΝΠΔΔ του δήμου και το «Βοήθεια στο Σπίτι».

Πρόκειται για μια δωρεάν υπηρεσία που περιλαμβάνει την 24ωρη παρακολούθηση των ηλικιωμένων μέσω ειδικών πιστοποιημένων συσκευών, οι οποίες παρέχονται και εγκαθίστανται δωρεάν. Ο ωφελούμενος φοράει ένα λουράκι στο χέρι σε στυλ ρολογιού, το οποίο έχει κουμπί πανικού, ανίχνευση πτώσης και εντοπισμό θέσης.

Άρα, αυτό το βραχιολάκι μπορεί να αποδειχθεί σωτήριο για πολύ κόσμο΄΄, πρόσθεσε η αντιδήμαρχος.

Τι προσφέρει

Υπηρεσία παρακολούθησης μέσω ειδικών συσκευών τηλεειδοποίησης: Περιλαμβάνει την 24ώρη παρακολούθηση των ηλικιωμένων μέσω ειδικών συσκευών (συσκευές κατ’ οίκον παρακολούθησης με ανίχνευση πτώσης και κουμπί πανικού, συσκευές παρακολούθησης και εντοπισμού θέσης εκτός σπιτιού) οι οποίες δίνονται και εγκαθίστανται στον ηλικιωμένο.
Δίνει αφενός τη δυνατότητα στους ηλικιωμένους να επικοινωνούν άμεσα με Κέντρο Διαχείρισης Κλήσεων, αμφίδρομα και με ανοιχτή ακρόαση, πατώντας απλά το κουμπί πανικού, 24ώρες το 24ωρο και όλες τις ημέρες του χρόνου, χωρίς να χρειάζεται να μετακινηθούν από τη θέση τους ή να επιλέξουν οποιοδήποτε αριθμό.

Υπηρεσία ιατρικού ιστορικού και ειδοποιήσεων: Χρησιμοποιείται για την επισκόπηση/διαχείριση του προφίλ (δημογραφικά στοιχεία, συνοπτικό ιατρικό ιστορικό, μετρήσεις, παράμετροι υγείας, έκτακτα περιστατικά, επισκέψεις, συμπτώματα ασθένειες, αλλεργίες κ.α.) του κάθε εξυπηρετούμενου: Επιτρέπει την ολική ή μερική πρόσβαση των συγγενικών προσώπων και επαγγελματιών υγείας στα δεδομένα του συνοπτικού ιατρικού ιστορικού μετά από τη συγκατάθεση του εξυπηρετούμενου. Επιτρέπει τη λήψη ειδοποιήσεων από τους συγγενείς των ηλικιωμένων. Υπηρεσία αξιολόγησης συμπεριφοράς ηλικιωμένων: Αφορά τη έξυπνη παρακολούθηση των ωφελούμενων για την εξαγωγή μοτίβων συμπεριφοράς, συνδυάζοντας και ερμηνεύοντας δεδομένα κίνησης, δραστηριότητας κ.ά. από διασυνδεδεμένες συσκευές που βρίσκονται στο χώρο του σπιτιού τους.Επιτυγχάνεται η μοντελοποίηση του προφίλ των ηλικιωμένων , καθώς και η δημιουργία κατάλληλων κανόνων αξιολόγησης, στοχεύοντας στην αυτοματοποιημένη διάγνωση κρίσιμων και ανώμαλων καταστάσεων στη συνήθη συμπεριφορά των ηλικιωμένων που μπορεί να σχετίζονται με μια εμφανιζόμενη νόσο. Όλα επικοινωνούν με ένα 24-ωρο κέντρο παρακολούθησης στελεχωμένο από κοινωνικούς επιστήμονες. ψυχολόγους κ.λπ.

Αιτήσεις υποβάλλονται ηλεκτρονικά στο pde.clickzois.gr . Επίσης, οι ενδιαφερόμενοι κάτοικοι του δήμου Αιγιαλείας μπορούν να απευθύνονται στο Τμήμα Κοινωνικής Προστασίας (Πρόνοια) του δήμου Αιγιαλείας αλλά και στα ΚΑΠΗ.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr